Nueva Plaza Karteli

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Nueva Plaza Karteli
İspanyolca: Cártel Nueva Plaza
Kuruluş2018
Tarih(ler)2018-Günümüz
Kurucu(lar)OSCAR Valencia Perez
Emilio Alejandro Pulido Saldaña
Carlos Enrique Sánchez Martínez
Etkin bölgelerColima ve Jalisco
Gelir kaynağıUyuşturucu kaçakçılığı, Kara para aklama, Gasp, Soygun, Cinayet, Silah kaçakçılığı
Müttefikler Sinaloa Karteli
Rakip(ler) Meksika
Jalisco Yeni Nesil Karteli

Nueva Plaza Karteli (İspanyolca: Cártel Nueva Plaza), Jalisco eyaletindeki bir Meksikalı suç örgütüdür. Grup, Guadalajara metropol bölgesinde önemli bir varlığa sahip olan ve daha önce Carlos Enrique Sánchez Martínez, (takma adı ile "El Cholo"), Emilio Alejandro Pulido Saldaña, (takma adı ile "El Tiburón") ve Érick Valencia Salazar (takma adı ile "El 85") tarafından kurulmuştur. El Cholo 2021'de Jalisco Yeni Nesil Karteli tarafından öldürmüştür, "El Tiburón" da kısa süre sonra kendisini Meksikalı yetkililere teslim etmiştir ve El 85 de 2022'de tutuklanmıştır.

Tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

Nueva Plaza Karteli, 2018 yılında Jalisco Yeni Nesil Kartelinden (CJNG'den) ayrılarak doğmuştur. El Salto, Chapala, Juanacatlán, Poncitlán, Tlajomulco de Zuñiga ve Ixtlahuacán de los Membrillos tartıştıkları alanlardır. El Cholo, suç örgütünün önemli bir finans operatörü olan "El Colombiano"nun öldürülmesinin ardından ihanetle suçlanınca CJNG'den ayrılmıştı. Grup başlangıçta Carlos Enrique Sánchez "El Cholo" ve sözde ihanete uğrayan Érick Valencia, "El 85" (CJNG'nin kurucularından ikincisi) tarafından yönetiliyordu. CJNG'nin kurucu ortağı Emilio Alejandro Pulido Saldaña, "El Tiburón" da Nueva Plaza Karteline katılmıştır ve kartelin ilk patronlarından biri olmuştur. Grubun, Sinaloa Kartelinden fon almanın yanı sıra, her iki uyuşturucu kartelinin ana operasyon merkezleri olan Zapopan, Tonalá, Tlajomulco de Zúñiga ve Tlaquepaque belediyelerine karşı olduğu bildirilmiştir. "El Cholo"nun ölümünden önce, bir videoda, Tonalá katliamı ödülüne ek olarak CJNG'ye karşı savaşmak için Omar García Harfuch ile birlikte olduğu iddiasından bahsetmiştir. Grubun aynı zamanda polis güçlerine kolayca müdahale etmesiyle de tanınıyor.

El Cholo'nun CJNG finansörüne suikast düzenlemesinden sonra kartelin kurucu lideri Nemesio Oseguera Cervantes (El Mencho), El Cholo'ya karşı başarısız bir darbeyle misilleme yapmaya kalkıştıktan sonra Kartel Nuevo, CJNG saldırı ekibinin liderine başarıyla suikast düzenleyerek misilleme yapmıştır. Grup ayrıca sivillerin ve suçluların öldürülmesine de karışmıştır ve sonunda onları Tlajomulco de Zúñiga ve Zapopan belediyelerinde bulunanlar gibi gizli mezarlara gömmüşlerdir.

18 Mart 2021'de CJNG üyeleri El Cholo'yu öldürmüştür, ancak onu sorgulamadan önce (ikincisi videoya kaydedildi), o haftalarda Jalisco'da meydana gelen şiddet dalgasının sorumluluğunu üstlenmişti. El Cholo'nun cesedi, gövdesine bıçakla yerleştirilmiş uyuşturucu mesajıyla birlikte Tlaquepaque belediyesindeki bir meydanda terk edilmişti. Cesedin bir meydanda terk edilmesi, çeşitli medya kuruluşları tarafından bölgenin yönetilemezliğinin kanıtı olarak görülmüştür. Adli tıp tarafından yapılan otopsiye göre, El Cholo'nun ayak parmaklarından yedisinin kırıldığı ve birinin kesildiği, her iki bacağının da kaval kemiği, diz kapağı ve uyluk kemiği hizasında kırıldığı, ayrıca vücudunda da elektrikli cımbız izleri olduğu ortaya çıkmıştı. Gözleri ve dili henüz hayattayken çıkarılmıştı, ayrıca vücudunun etrafında bıçak yaralanmaları ve kırık kaburgalar gibi başka yaralanmalar ve kafasında üç kurşun yarası vardı ki bu da varsayılan ölüm nedeniydi. El Cholo'nun ölümünden sonra halefinin, karteli daha düşük profilli yöneten Érick Valencia Salazar olduğu biliniyor.

Mart 2021'de, artık Nueva Plaza Kartelinin ikinci komutanı olan El Tiburón, El Cholo cinayetinin hemen ardından Meksikalı yetkililere teslim olmuştur.

4 Eylül 2022'de Érick Valencia Salazar ve iki arkadaşı, Jalisco'nun Tapalpa kasabasında Meksika Ordusu ve Ulusal Muhafız güçleri tarafından tutuklanmıştır.