Mustafa Kemal Atatürk'ün ödülleri listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Şuraya atla: kullan, ara
Mustafa Kemal Paşa, Padişahın Onursal Yaveri şeridi ve madalyalarıyla (1918).

Mustafa Kemal Atatürk (1881 - 10 Kasım 1938), I. Dünya Savaşı sonrası Anadolu'da başlayan ulusal bağımsızlık mücadelesi olan Kurtuluş Savaşı'nın askeri ve siyasi öncüsü ve önderidir; Türkiye'nin kurucusu ve ilk cumhurbaşkanıdır. Mustafa Kemal Atatürk Osmanlı Devleti ve Türkiye döneminde birçok madalya ve madalyonla ödüllendirilmiştir. Bu madalya ve madalyonlar aşağıdaki tablolarda sıralanmıştır.

Atatürk'ün madalya ve nişanları ile manevi evlatlarından Afet İnan, Rukiye Erkin, Sabiha Gökçen'in armağan ettikleri Atatürk'e ait eşyalar Anıtkabir Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzesinde sergilenmektedir.

Madalyalar[değiştir | kaynağı değiştir]

Şerit İsim Veren Veriliş Nedeni Maden Verildiği Tarih
1 Order of the Medjidie lenta.png Mecidiye Nişanı
(5. Sınıf)
II. Abdülhamid Şam'daki üstün hizmetleri. Gümüş 25 Aralık 1906
2 Order of the Osmanie lenta.png Osmaniye Nişanı
(4. Sınıf)
V. Mehmed Gönüllü olarak katıldığı Trablusgarp Savaşı'nda gösterdiği başarıları. Gümüş 6 Kasım 1912
3 Legion Honneur Officier ribbon.svg Légion d'honneur Fransa Akdeniz Mürettep Kuvvetler Komutanlığı'nda gösterdiği başarıları. 11 Mart 1914
4 Order of the Osmanie lenta.png Osmaniye Nişanı
(3. Sınıf)
V. Mehmed Tekirdağ'da 19. Tümen'in kurulmasında gösterdiği başarıları. Gümüş 1 Şubat 1915
5 Пластина на орден „Св. Александръ“.jpg Aziz Aleksandr Nişanı
(3. Sınıf)
I. Ferdinand Çanakkale Savaşlarındaki kahramanlıkları. 23 Mart 1915
6 Ribbon bar of the Ottoman Imtyaz medal.svg İmtiyaz Madalyası V. Mehmed 19. Tümen Komutanlığı görevindeki üstün başarıları. Gümüş 30 Nisan 1915
7 Liakat Medal.png Liyakat Madalyası V. Mehmed Çanakkale Savaşları'ndaki üstün başarıları. Gümüş 1 Eylül 1915
8 D-PRU EK 1914 2 Klasse BAR.svg Demir Haç II. Wilhelm Çanakkale Savaşları'ndaki üstün başarıları. Demir 28 Aralık 1915
9 Liakat Medal.png Liyakat Madalyası V. Mehmed Anafartalar Grup Komutanlığı görevindeki olağanüstü başarıları. Altın 17 Ocak 1916
10 Order of the Osmanie lenta.png Osmaniye Nişanı
(2. Sınıf)
V. Mehmed Kafkasya Cephesi'ndeki üstün başarıları. Gümüş 1 Şubat 1916
11 AUT KuK Kriegsbande BAR.svg Askeri Liyakat Madalyası Avusturya-Macaristan I. Dünya Savaşı'ndaki üstün başarıları. Mine 27 Temmuz 1916
12 AUT KuK Kriegsbande BAR.svg Askeri Liyakat Haçı
(3. Sınıf)
Avusturya-Macaristan I. Dünya Savaşı'ndaki üstün başarıları. 27 Temmuz 1916
13 Order of the Medjidie lenta.png Mecidiye Nişanı
(2. Sınıf)
V. Mehmed 16. Kolordu Komutanlığı görevindeki olağanüstü başarıları. Ortası Altın 12 Aralık 1916
14 Планка Железного креста 2 класс.png Demir Haç
(2. Sınıf)
Alman İmparatorluğu I. Dünya Savaşı'ndaki üstün başarıları. Demir 9 Eylül 1917
15 Планка железного креста 1 класс.png Demir Haç
(1. Sınıf)
Alman İmparatorluğu I. Dünya Savaşı'ndaki üstün başarıları. Demir 9 Eylül 1917
16 AUT KuK Kriegsbande BAR.svg Askeri Liyakat Madalyası
(2. Sınıf)
Avusturya-Macaristan I. Dünya Savaşı'ndaki üstün başarıları. 9 Eylül 1917
17 Ribbon bar of the Ottoman Imtyaz medal.svg İmtiyaz Madalyası V. Mehmed Kafkasya Cephesi'ndeki üstün başarıları Altın 23 Eylül 1917
18 Order of the Medjidie lenta.png Mecidiye Nişanı
(1. Sınıf)
V. Mehmed I. Dünya Savaşı'ndaki üstün başarıları. Ortası Altın 16 Aralık 1917
19 Order of the Crown - military (Prussia).png Prusya Taç Nişanı
(1. Sınıf)
II. Wilhelm I. Dünya Savaşı'ndaki üstün başarıları. 19 Şubat 1918
20 TUR Harp Madalyasi BAR.svg Harp Madalyası VI. Mehmed I. Dünya Savaşı gazisi. Gümüş Fakfon 11 Mayıs 1918
21 Ribbon Bar of None.svg Aliyülala Nişanı Emanullah Han Ortası Altın 27 Mart 1923
22 Ribbon Bar of None.svg İstiklâl Madalyası
(Kırmızı-Yeşil)
TBMM Kurtuluş Savaşı'nda göstermiş olduğu olağanüstü başarıları. Prinç 21 Kasım 1923
23 Ribbon Bar of None.svg Murassa Nişanı THK Türk Hava Kurumu'nu kurması. Platin 20 Mayıs 1925
24 Ribbon Bar of None.svg Sadakat Gümüş Hizmet Haçı Türk Ordusu'na verdiği hizmetler. Gümüş 12 Kasım 1931

Madalyonlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Mustafa Kemal Atatürk, Kırmızı-Yeşil şeritli İstiklâl Madalyası ile
Adı ve Veriliş Nedeni Verildiği Tarih
1 Abide-i Zafer Hatırası 1927
2 Müttefik Ajanslar 4. Kongresi 1929
3 2.Balkan konferansı İstanbul 1931
4 İran Şahı'nın Türkiye'yi Ziyaretleri Hatırası 1934
5 1. Ordu Manevra Hatırası 20 Ağustos 1937
6 2. Ordu Manevra Hatırası 13 Ekim 1937
7 3. Ordu Manevra Hatırası 26 Ağustos 1938
8 Ankara'ya Gelişinin 18. Yıl Hatırası 27 Aralık 1937
9 TBMM Rozeti 28 Aralık 1929

Kaynaklar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. TSK Anıtkabir Sayfaları
  2. Atatürk'ün Nişan ve Madalyaları