Mısır tanrıları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Mısır tanrıları Mısır mitolojisinde adı geçen tanrılardır.

Başlıca tanrılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Erkek[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Aker - Dünya ve ufuk tanrısı
  • Amun - Bir yaratıcı tanrı, Thebes şehrinin koruyucu tanrısı ve Yeni Krallık döneminde Mısır'ın önde gelen tanrısı
  • Anhur - Savaş ve av tanrısı
  • Aten - Akhenaten dönemindetek tanrılı veya tek tanrılı Atenist inanç sisteminin odak noktası haline gelen Güneş diski tanrısı
  • Atum - Bir yaratıcı tanrı ve güneş tanrısı, Ennead'in ilk tanrısı
  • Bennu - Bir balıkçıl olarak tasvir edilen bir güneş tanrısı, yaratıcı tanrı
  • Geb - Bir toprak tanrısı ve Ennead'in üyesi
  • Hapi - Nil selinin kişileştirilmesi
  • Horus - Gökyüzü, güneş, krallık, koruma ve şifa ile bağlantılı, genellikle bir şahin veya bir insan çocuğu olarak gösterilen büyük bir tanrı. Genellikle Osiris ve İsis'in oğlu olduğu söylenir.
  • Khepri - Genellikle Ra'nın sabah formu olarak muamele gören ve bir bok böceği ile temsil edilen bir güneş yaratıcısı tanrı
  • Khnum (Khnemu) - Bir dalgıç tanrı
  • Khonsu - Amun ve Mut'un oğlu bir ay tanrısı
  • Mihos (Mahes, Mihos) - aslan tanrı, Bastet'in çocuğu
  • Montu - Thebes'te ibadet edilen bir savaş ve güneş tanrısı
  • Nefertum - Zamanın başında güneş tanrısının içinden yükseldiği lotus çiçeği tanrısı. Ptah ve Sekhmet'in oğlu.
  • Nemty - Şahin tanrı, Orta Mısır'da bulunur
  • Neper - Tahıl tanrısı
  • Osiris - yeraltı dünyasını yöneten ve bitki örtüsünü, güneş tanrısını ve ölen ruhları canlandıran ölüm ve diriliş tanrısı
  • Ptah - Bir yaratıcı tanrı ve zanaatkarların tanrısı, Memphis'in koruyucu tanrısı
  • Ra - Güneş tanrısı
  • Set - Çölle bağlantılı şiddet, kaos ve güçle karakterize kararsız bir tanrı. Osiris'in mitolojik katili ve Horus'un düşmanı, aynı zamanda kralın destekçisi.
  • Shu - Rüzgar veya havanın somutlaşmış hali, Ennead'in bir üyesi
  • Sobek - Timsah tanrısı, Faiyum'da ve Kom Ombo'da tapınıyor
  • Sopdu - Gökyüzünün ve Mısır'ın doğu sınır bölgelerinin tanrısı
  • Thoth - Bir ay tanrısı ve bir yazı ve yazıcı tanrısı ve Hermopolis'in koruyucu tanrısı
  • Wadj-wer - Akdeniz'in veya Nil Deltası göllerinin kişileştirilmesi

Kadın[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Amunet - Amun'un kadın mevkidaşı ve Ogdoad'ın bir üyesi
  • Anuket - Mısır'ın güney sınır bölgelerinin, özellikle de Nil'in alt kataraktlarının tanrıçası
  • Bastet - Tanrıça bir kedi ya da dişi aslan, şehrinin koruyucusudur
  • Bat - Mısır tarihinin ilk dönemlerinden kalma İnek tanrıçası, sonunda Hathor tarafından özümsenmiştir
  • Hathor (Mısır: Het-Hert) - Gökyüzü, güneş, cinsellik, annelik, müzik, dans, yabancı topraklar, mallar ve öbür dünya ile bağlantılı en önemli tanrıçalardan biri. Ra'nın Gözü'nün birçok formundan biri.
  • Heket - Kurbağa tanrıçası doğum sırasında kadınları koruduğunu söyledi
  • Hesat - Anne inek tanrıçası
  • Imentet (Amentet) - Isis ve Hathor ile yakından bağlantılı bir ölüm sonrası yaşam tanrıçası
  • İsis - Osiris'in karısı ve Horus'un annesi, cenaze törenleri, annelik, koruma ve sihirle bağlantılı. Yunan ve Roma dininde de önemli bir tanrı oldu.
  • Maat - Gerçeği, adaleti ve düzeni kişileştiren tanrıça
  • Menhit - Bir dişi aslan tanrıçası
  • Mut - Thebes'te ibadet edilen Amun'un Eşi
  • Neith - Bir yaratıcı ve avcı tanrıça ,Aşağı Mısır'daki Sais şehrinin koruyucusu
  • Nekhbet (Nekhebit) - Bir akbaba tanrıçası, Yukarı Mısır'ın vesayet tanrısı
  • Nephthys (Mısırlı: Nebet-Het) - Isis'in yanında Osiris'in yasını tutan Set'in eşi Ennead'in bir üyesi
  • Nepit - Bir tahıl tanrıçası, Neper'in dişi karşılığı
  • Nut - Bir gökyüzü tanrıçası, Ennead'in bir üyesi
  • Pakhet - Daha çok Beni Hasan çevresindeki bölgede tapılan bir dişi aslan tanrıçası
  • Renenutet - Bir tarım tanrıçası
  • Satet - Mısır'ın güney sınır bölgelerinin bir tanrıçası
  • Sekhmet - Bir dişi aslan tanrıçası, hem yıkıcı hem de şiddetli ve hastalıkları önleme yeteneğine sahip, onları savaşta yöneten firavunların koruyucusu, Ptah'ın eşi ve Ra'nın Gözü'nün birçok formundan biri.
  • Tefnut - Nem tanrıçası ve Ennead'in bir üyesi
  • Wadjet (Uatchit) - Bir kobra tanrıçası, Aşağı Mısır'ın vesayet tanrısı
  • Wosret (Mısır: Usret) - Teb tanrıçası

Hem erkek hem de kadın formları[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Anubis/Anput - Mumyalama tanrısı/tanrıçası ve ölülerin koruyucusu
  • Heh - Sonsuzluğun kişileştirilmesi ve Ogdoad'ın bir üyesi
  • Kek - Kaos ve Karanlığın tanrısı, aynı zamanda ilkel karanlık kavramı. Kek'in dişi formu Kauket olarak bilinir.
  • Nu (Nun) - Dünyanın yaratılışta ortaya çıktığı biçimsiz, sulu düzensizliğin kişileştirilmesi ve Ogdoad'ın bir üyesi
  • Ra (Re) -Yaratılış ve öbür dünya ile ilgilinen önde gelen Mısır güneş tanrısı. Tanrıların mitolojik hükümdarı, her Mısır kralının babası ve Heliopolis'in koruyucu tanrısı.
  • Tatenen - Eski Mısır yaratılış mitlerinde  kaostan ortaya çıkan dünyanın ilk höyüğünün kişileştirilmesi

Küçük tanrılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Erkek[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Aani - Koruyucu bir maymun başlı tanrı
  • Aati - Ölülerin ruhlarının 42 yargıcından biri
  • Abu -Abu, muhtemelen Elephantine şehrinde ibadet edilen erken bir Mısır Işık tanrısıydı.
  • Am-heh - Tehlikeli bir yeraltı tanrısı
  • Amenhotep I (Amenhetep I) - On sekizinci hanedanın ikinci kralı, tanrılaştırıldı
  • Hapu'nun oğlu Amenhotep - III. Amenhotep mahkemesinde bir yazar ve mimar, daha sonra bilgeliği için tanrılaştırıldı
  • Amu-Aa - Gecenin ikinci saatinde Osiris'e eşlik eden bir tanrı
  • An-af - Ölülerin ruhlarının 42 yargıcından biri
  • An-hetep-f - Ölülerin ruhlarının 42 yargıcından biri
  • An-mut-f
  • An-tcher-f
  • Andjety (Anedjti, Anezti) -Yukarı Mısır'ın dokuzuncu nome tanrısı
  • Ani - Festivaller tanrısı
  • Anti - Yukarı Mısır'ın şahin tanrısı
  • Apedemak -Aşağı Nübye'deki bazı Mısır yapımı tapınaklarda görünen bir savaşçı aslan tanrısı
  • Apep (Apepi) - Kötü niyetli kaosu kişileştiren ve her gece yeraltı dünyasında Ra ile savaştığı söylenen yılan tanrısı
  • Āpesh - Bir kaplumbağa tanrısı
  • Apis - Memphis'te bir tanrı olarak tapılan ve Ptah'ın bir tezahürü olarak görülen canlı bir boğa
  • Arensnuphis - Greko-Romen döneminde Aşağı Nübye'deki Mısır tapınaklarında görünen bir Nübye tanrısı
  • Asklepius - Mısır'da Saqqara'da tapılan bir Yunan tanrısı
  • Ash - Libya Çölü tanrısı ve Mısır'ın batısındaki vahalar ile de ilgili tanrı
  • Astennu - Thoth ile ilişkili bir babun tanrısı.
  • Ba - Bereket tanrısı
  • Ba-Ra
  • Baal - Yeni Krallık döneminde Mısır'da ibadet edilen Suriye ve Kenan'dan gökyüzü ve fırtına tanrısı
  • Babi - Cinsellik ve saldırganlıkla karakterize bir babun tanrısı
  • Banebdjedet - Bir koç tanrısı, Mendes şehrinin koruyucusu
  • Ba-Pef - Az bilinen bir yeraltı tanrısı; sekizinci saatin koç başlı tanrısı
  • Bes - Apotropaik tanrı, cüce olarak temsil edilir, özellikle doğum sırasında çocukları ve kadınları korumada önemlidir
  • Buchis - Teb çevresinde ibadet edilen canlı bir boğa tanrısı ve Montu'nun bir tezahürü
  • Dedun (Dedwen) - Mısırlılara tütsü ve diğer kaynakları sağladığı söylenen bir Nübye tanrısı
  • Denwen - Bir yılan ve ejderha tanrısı
  • Djebuty - vesayet tanrısı
  • Djefa - Bolluk Tanrısı
  • Dionysus-Osiris - Bir yaşam-ölüm-yeniden doğuş tanrısı.
  • Dua - Tuvalet ve sanitasyon tanrısı
  • Fa - Kader tanrısı
  • Fetket - Ra'nın bir uşağı
  • Gengen Wer - Yaşam gücünü içeren göksel yumurtayı koruyan göksel kaz tanrısı
  • Ha - Libya Çölü tanrısı ve Mısır'ın batısındaki vahalar ile de ilgili
  • Ḥapy (Hapi) - Horus'un oğlu
  • Hapy-Wet - cennetteki Nil Tanrısı
  • Hardedef (Djedefhor) - Bir tanrının eseri olduğu düşünülen bir kitap yazdığı için öldükten sonra tanrılaştırılan Kral Khufu'nun oğlu
  • Harmachis (Hor-em-akhet) - Sfenks tanrısı, Horus'un formu
  • Harsomtus - Bir çocuk tanrı
  • Haurun - Bir koruyucu ve iyileştirici tanrı, aslen Kenanlı bir tanrı
  • Heka - Sihrin kişileştirilmesi
  • Heneb - Tahıl tanrısı
  • Henkhisesui - Doğu rüzgarının tanrısı
  • Heru-Khu - Tuat'ın beşinci bölümünde bir tanrı
  • Hery-sha-duat - Tuat tarlalarından sorumlu Yeraltı tanrısı
  • Heryshaf - Herakleopolis Magna'da ibadet edilen Ram tanrısı
  • Horon - aslen Kenanlı bir tanrı
  • Hu - Sözlü sözün otoritesinin kişileştirilmesi
  • Iah (Aah, Yah) - Bir ay tanrısı
  • Ihy (Ihu) - Horus ve Hathor'da doğan, sistrum tarafından üretilen müzik ve neşeyi temsil eden bir çocuk tanrı
  • İmhotep - bir iyileştirici tanrı olarak tanrılaşmış
  • Jüpiter-Amun - Mısır'daki Siwa Vahasında tapılan, Roma'dan etkilenmiş bir tanrı
  • Kagemni - Snefuru Kagemni
  • Khenti-Amenti (u) - Bir nekropol tanrısı
  • Khenti-qerer
  • Khesfu - onuncu bölümünde bir mızrak taşıyan bir tanrı
  • Khentekhtai (Khente-Khtai) - Athribis'te tapılan timsah tanrısı
  • Kherty - Genellikle koç olarak tasvir edilen bir cehennem dünyası tanrısı
  • Kneph - Bir koç yaratıcısı tanrı
  • Mandulis - Bazı Mısır tapınaklarında ortaya çıkan bir Aşağı Nübye güneş tanrısı
  • Mehen - Yeraltı dünyasında dolaşırken Ra'nın barikatını koruyan yılan tanrı
  • Mestȧ (Imset) - Horus 'un oğlu
  • Min - Bir erkeklik tanrısı
  • Mnevis - Heliopolis'te Ra'nın bir tezahürü olarak tapılan canlı bir boğa tanrısı
  • Nefer Hor - Thoth'un oğlu
  • Neferhotep - Hathor'un Oğlu
  • Nefertum (Nefertem) - parfüm tanrısı
  • Nehebu-Kau - Koruyucu bir yılan tanrısı
  • Nun - ilk suların tanrısı
  • Panebtawy - Bir çocuk tanrı, Yaşlı Horus'un oğlu
  • Petbe - İntikam Tanrısı
  • Peteese - Nil'de boğulan Pihor'un kardeşi, daha sonra tanrılaştırıldı
  • Pihor - Nil'de boğulan Peteese'nin kardeşi, daha sonra tanrılaştırıldı
  • Ptah-hotep - Bir Bilgelik Metninin Yazarı, daha sonra tanrılaştırıldı
  • Qebeḥsenuf (Qebehsenuef) - Horus'un oğlu
  • Qebui - Kuzey rüzgarlarının tanrısı
  • Ra-ateni
  • Rā-Ḥerakhty - Güzel bir tanrı
  • Reshep - Yeni Krallık'ta Mısır dinine kabul edilen, sakallı ve Yukarı Mısır tacıyla tasvir edilen Suriye savaş tanrısı
  • Sah - Orion takımyıldızının kişileştirilmesi
  • Sebeg - Merkür gezegeninin kişileştirilmesi
  • Sebiumeker - üreme ve doğurganlık tanrısı
  • Sed - Krallığı koruyan bir çakal tanrısı
  • Seker - Memphite Nekropolü Tanrısı
  • Sekhemus - dördüncü saatte Tanrısı
  • Sepa - İnsanları yılan ısırıklarından koruyan bir kırkayak tanrısı
  • Sepes - Bir ağaçta yaşayan tanrı
  • Sepṭu - sakallı bir tüy giyen tanrı
  • Serapis -Osiris ve Apis'in özelliklerini birkaç Yunan tanrısının özellikleriyle birleştiren Ptolemaios Dönemi'nden bir Greko-Mısır tanrısı. Onun gibi Mısır dışında Yunan ve Roma dinine kabul edilen Isis'in kocası.
  • Seta-Ta - Tuat'ın dördüncü bölümünde mumyalanmış bir tanrı
  • Setcheh - Bir yılan iblis
  • Setem - Bir şifa tanrısı
  • Shed - İnsanları tehlike ve talihsizlikten kurtardığına inanılan bir tanrı
  • Shehbui - Güney rüzgarının tanrısı
  • Shezmu - Aynı zamanda ruhları kınayan şarap ve yağ preslerinin tanrısı
  • Sia - Algının kişileştirilmesi
  • Sopdu - Doğu deltasının tanrısı
  • Sopdet (Sothis) - Sirius yıldızının kişileştirilmesi, Sopdu'nun annesi
  • Ṭuamutef (Duamutef) - Horus'un bir oğulu
  • Tutu - Greko-Romen döneminden bir apotropaik tanrı
  • Uneg/Weneg - Kozmik düzeni koruyan bir bitki tanrısı ve Ra'nın oğlu
  • Wenenu - Koruyucu bir tanrı
  • Wepwawet - bir çakal tanrısı,
  • Yam - Bazı Mısır metinlerinde geçen Suriye deniz tanrısı

Kadın[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Ahti - Kötü niyetli bir su aygırı tanrıçası
  • Amathaunta - Bir okyanus tanrıçası
  • Ammit - Mahkum edilmiş ruhları yiyen tanrıça
  • Amn - Yeraltı dünyasında ölülerin ruhlarını karşılayan bir tanrıça
  • Anat (Anta) - Aslen Suriye'den olan ve Orta Krallık'ta Mısır dinine giren bir savaş ve bereket tanrıçası. Re'nin kızı, böylece Mısır'da Astarte'nin kız kardeşi.
  • Anhefta - bir koruyucu ruh
  • Anit - Andjety'nin Karısı
  • Anuke - Bir savaş tanrıçası
  • APET - bir güneş diski giyen tanrıça
  • Astarte -Yeni Krallık'ta Mısır dinine giren Suriye ve Kenanlı bir savaşçı tanrıça
  • Ba'alat Gebal - Byblos şehrinin hamisi olan Kenanlı bir tanrıça, Mısır dinine kabul edildi
  • Besna - Ev güvenliği tanrıçası
  • Esna - İlahi bir levrek
  • Hatmehit - Mendes'de tapılan balık tanrıçası
  • Hedetet - Küçük bir akrep tanrıçası
  • Heptet - Ölüm tanrıçası ile ilişkili tanrıça
  • Heret-Kau - Ölümden sonraki yaşamda ölülerin ruhlarını koruyan koruyucu tanrıça
  • Hert-ketit-s - Aslan başlı tanrıça
  • Hert-Nemmat-Set -
  • Hert-sefu-s -
  • Heru-pa-kaut - Başında balık olan bir ana tanrıça
  • Heset - Yiyecek ve içecek tanrıçası
  • Hetepes-Sekhus - Aynı zamanda bir kobra tanrıçası olan Ra'nın gözünün kişileştirilmesi
  • Horea - Set'in karısı
  • Iat - Süt ve hemşirelik tanrıçası
  • Iabet - Doğurganlık ve yeniden doğuş tanrıçası
  • Ipy - Su aygırı olarak tasvir edilen bir ana tanrıça
  • Ishtar - Zaman zaman Mısır metinlerinde bahsedilen Astarte'nin Doğu Sami versiyonu
  • Iusaaset (Ausaas) - Atum'un dişi muadili; Heliopolis'te tapınılan tanrıça
  • Iw - Bir yaratılış tanrıçası
  • Kebehut - Tazelik tanrıçası Anubis'in kızı, cesetlerin mumyalanmasında ona yardım ediyor
  • Ken - aşk tanrıçası
  • Khefthernebes - Bir cenaze tanrısı
  • Mafdet - Yırtıcı bir tanrıça tehlikeli yaratıkları yok ettiğini söylenir
  • Mehit - Anhur'un eşi Abydos'ta tapınılan bir savaşçı aslan tanrıçası
  • Matit - Thinis'te bir kült merkezi olan cenaze kedi tanrıçası
  • Mehet-Weret - Göksel inek tanrıçası
  • Menhit (Menhyt) - Ra'nın kaşını kişileştiren bir güneş aslan tanrıçası
  • Meretseger - Theban Necropolis'i yöneten bir kobra tanrıçası
  • Merit - Kozmik düzeni kuran müzik tanrıçası
  • Meskhenet (Mesenet) - Doğuma başkanlık eden bir tanrıça
  • Nakith - Yeraltı dünyasının tanrıçası
  • Naunet - Nun'un kadın muadili
  • Nebethetepet - Atum'un dişi muadili
  • Nebt-Ankhiu - Yeraltı tanrıçası
  • Nebt-Khu - Yeraltı tanrıçası
  • Nebt-Mat - Yeraltı tanrıçası
  • Nebt-Setau - Yeraltı tanrıçası
  • Nebt-Shat - Yeraltı tanrıçası
  • Nebt-Shefshefet - Yeraltı tanrıçası
  • Nefertari - I. Amenhotep'in annesi, tanrılaştırıldı
  • Nehmetawy - Küçük bir tanrıça, Nehebu-Kau veya Thoth'un eşi
  • Pelikan - Ölülerin tanrıçası
  • Perit - Yeraltı dünyasının tanrıçası
  • Pesi - Yeraltı tanrıçası
  • Qererti
  • Qerhet - Aşağı Mısır'ın sekiz adayının tanrıçası
  • Qetesh (Qudshu) - Yeni Krallık'ta Mısır dinine kabul edilen Suriye ve Kenan'dan bir cinsellik tanrıçası
  • Raet-Tawy - Ra'nın bir dişi muadili
  • Rekhit - Yeraltı tanrıçası
  • Renenet - Şans tanrıçası
  • Renpet - Yılı kişileştiren tanrıça
  • Sait - Yeraltı tanrıçası
  • Sefkhet-Abwy - Yazı ve tapınak kütüphanelerinin tanrıçası
  • Sehith - Yeraltı dünyasının tanrıçası
  • Sekhat-Hor - Bir inek tanrıçası
  • Sekhet-Metu - Yeraltı tanrıçası
  • Seret - Muhtemelen aslen Libya'dan bir dişi aslan tanrıçası
  • Serket - Şifa ve koruma için çağrılan bir akrep tanrıçası
  • Sesenet-Khu - Yeraltı tanrıçası
  • Seshat - yazma ve kayıt tutma Tanrıçasıdır
  • Shemat-Khu - Yeraltı tanrıçası
  • Shentayet - Muhtemelen dulların koruyucu tanrıçası
  • Shenty - Bir inek tanrıçası
  • Shesmetet - Bir dişi aslan tanrıçası
  • Sopdet - Sirius yıldızının tanrılaştırılması
  • Swenet - Aswan ile ilgili tanrıça
  • Ta-Bitjet - Küçük bir akrep tanrıçası
  • Ta-Sent-Nefert - Yaşlı Horus'un karısı
  • Tafner - bir akbaba başlığı tanrıçası
  • Taweret (Thoeris) - Hipopotam tanrıçası, doğumdaki kadınların koruyucusu
  • Tayt (Tayet) - Dokuma tanrıçası
  • Temet - Atum'un kadın meslektaşı
  • Temtith - Yeraltı dünyasının tanrıçası
  • Tenenet - bira tanrıçası
  • Themath - Yeraltı dünyasının bir tanrıçası
  • Thermuthis - Kader, bereket ve hasat tanrıçası
  • Kekik - Gerçeğin tanrıçası
  • Tjenenyet - Koruyucu tanrıça
  • Tjenmyt - Bira tanrıçası
  • Unut - Hermopolis bölgesinde tapılan, yılan veya tavşan olarak temsil edilen bir tanrıça
  • Usit - Yeraltı tanrıçası
  • Wepset - Bir koruyucu yılan tanrıça
  • Werethekau - Kralı koruyan bir tanrıça

Erkek veya kadın[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Hedjhotep - Kumaşların ve giysilerin tanrısı
  • Shai - Kaderin kişileştirilmesi

Nesneler[değiştir | kaynağı değiştir]

Semi - Duat'ın onuncu bölümünde bulunan tanrısallaştırılmış bir nesne

Daha az bilinen tanrılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Erkek[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Ȧakhu - Beşinci Ảat'ın Tanrısı
  • Ảakhu - Bir koç başlı tanrı
  • Ảakhu-ḥetch-t - Ölülerin tanrısı
  • Ảakhu-ra - Şafağın şarkı söyleyen tanrısı
  • Ảakhu-sa-ta-f - Bir savaşçı tanrı
  • Ảakhui - İki lotus asasına sahip bir tanrı
  • Ȧmi-beq - Ölülerin tanrısı
  • Ảmi-haf - Zıpkını olan bir tanrı
  • Ami-Ḥe-t-Serqet-Ka-hetep-t - Bir tanrı
  • Ảmi-kar - Şarkı söyleyen bir maymun tanrı
  • Ảmi-keḥau - Bir tanrı
  • Ảmi-naut-f - Yılan tanrısı
  • Ảmi-nehţ-f - Bir tanrı
  • Ảmi-neter - Şarkı söyleyen bir tanrı
  • Ảmi-Nu - Bir gökyüzü tanrısı
  • Ȧmi-Pe - Bir aslan tanrısı
  • Ảmi-reţ - Bir tanrı
  • Ảmi-seḥseḩ - Bir tanrı
  • Ảmi-sekhet-f - Kendi alanının tanrısı
  • Ảmi-sepa-f - Bir tanrı
  • Ảmi-suḥt-f - Dokuzuncu Ảat  tanrısı
  • Ảmi-ta - Bir yılan tanrı
  • Ảmi-ut - Ayın dokuzuncu gününün Tanrısı
  • Ảnmut-făbesh - Bir yıldız tanrısı
  • Antywy - Yukarı Mısır'ın onuncu nome tanrısı  Gecenin altıncı saatinin tanrısı.
  • Ảri - Yaratıcı tanrı
  • Ảri-em-ăua - Gecenin altıncı saatinin tanrısı
  • Ảri-en-ȧb-f - Mavi gözlü tanrı
  • Ảri-ḥetch-f - Işık tanrısı
  • Ảri-ren-f-tehesef - Ayın onuncu gününün tanrısı
  • Ảri-tchet-f - Ayın dokuzuncu gününün tanrısı
  • Ảrit-Ảmen - Bir tanrı
  • Athpi - Bir şafak tanrısı
  • Ati - Bir tanrı
  • Ba - Erkeklikle ilişkili bir koç tanrısı
  • Ba-ảakhu-hā-f - Bir koç başlı tanrı
  • Ba-em-uār-ur - Bir tanrı
  • Ba-ta - Bir maymun tanrısı
  • Ba-tau - Cynopolis'te tapılan bir tanrı
  • Ba-utcha-hāu-f - Koç başlı bir tanrı
  • Ḥeb - Bir tanrı
  • Ḥun-sāḥu - Bir tanrı
  • Ḥutchai - Batı rüzgarının tanrısı
  • Khenti-en-Sa-t - Bir yıldız tanrısı
  • Khenti-heh-f - Osiris'in mezarını koruyan bıçak gözlü bir tanrı
  • Khenti-ḥenthau - Bir tanrı
  • Khenti-Ḥet Ȧnes - Bir tanrı
  • Khenti-kha-t-ảnes - Osiris'i koruyan bıçak gözlü bir tanrı
  • Khenti-Khas - Ölülerin burunlarını koruyan bir tanrı
  • Maa-ảb-khenti-ảḥ-tf - Bir tanrı
  • Maa-ảtht-f - On dördüncü Ảat  tanrısı
  • Maa-en-Rā - Bir maymun kapıcı tanrısı
  • Maa-f-ur - Bir tanrı
  • Maa-ḥa-f - Bir feribot tanrısı
  • Maa-mer-f - Ayın yirmi altıncı gününün tanrısı
  • Men-t - Bir tanrı
  • Meni - Bir tanrı
  • Menü - Beşinci ayın tanrısı
  • Menu-nesu-Ḩeru - Bir savaşçı boğa tanrısı
  • Menu-qeṭ - İlk Ảat  Tanrısı
  • Meţ-en-Ảsảr - Yılan tanrı
  • Meţ-ḥer - Ölülerin tanrısı
  • Meṭes - Bir Tanrı
  • Meţes - Bir kapıcı tanrı
  • Meţes-ảb - Bir ibis başlı tanrı
  • Meṭes-neshen - Bir tanrı
  • Meţi - Bir şahin başlı tanrı
  • Meţni - Su aygırı kötülük tanrısı
  • Meţu-ta-f - Bir tanrı
  • Neb - Bir kaz tanrısı
  • Neb ảa - Şarkı söyleyen şafak tanrısı
  • Neb ảmakh - Ảf  gemisini çeken tanrı
  • Neb ankh - Şafağın şarkı söyleyen tanrısı
  • Neb āq-t - Bir çakal tanrısı
  • Neb Kheper-Khenti-Ṭuat - Bir Maāt tanrısı
  • Neb Khert-ta - Bir yıldız tanrı
  • Neb pāt - Bir tanrı
  • Neb seb-t - Bir tanrı
  • Neb Uast - Pakhit gemisinin bir tanrısı
  • Neb-Un - Bir tanrı
  • Neb kullanıcısı - Koç başlı bir tanrı
  • Neb utchat-ti - İnsan bacaklı yılan tanrı
  • Nebti - Bir tanrı
  • Nekenher - Korkunç bir tanrı
  • Neter - Bir yılan tanrı
  • Neterti - Uuat'ta bir tanrı
  • Neter bah - Bir tanrı
  • Neter neferu - Bir tanrı
  • Neter-hāu - Nil tanrısı
  • Neter-ka-qetqet - Osiris'i koruyan bir tanrı
  • Neter-kha - Bin yıllık Tanrı
  • Netrit-ta-meh - Bir balta tanrısı
  • Netrit-Then - Bir balta tanrısı
  • Serq - Bir yılan tanrı
  • Unnti - Varoluş tanrısı
  • Untả - Hafif bir tanrı
  • Yukarı - Bir maymun tanrısı
  • Up-hai - Ölülerin Tanrısı
  • Up-shāt-taui - Bir tanrı
  • Up-uatu - Şarkı söyleyen bir tanrı
  • Upi-sekhemti - Çakal başlı şarkı söyleyen tanrı
  • Upt-heka - Büyü tanrısı
  • Yukarı - Hafif bir tanrı
  • UPU - Yılan Shemti Tanrısı
  • Ur - Bir tanrı
  • Ur-ȧres (Urȧrset) - Bir tekne tanrısı
  • Ur-at - Kher-Āḥa'nın bir tanrısı
  • Ur-HEKA - Bir tanrı
  • Ur-henhenu - Bir su tanrısı
  • Ur-henu - Bir su tanrısı
  • Ur-khert - İkinci Ảat'ta bir çakal tanrı
  • Ur-maati-f - Bir tanrı
  • Ur-metuu-ḩer-ȧat-f - Bir tanrı
  • Ur-peḥti - Bir kapıcı tanrısı
  • Ur-peḩui-f - Bir tanrı
  • Urrtȧ - Bir tanrı

Kadın[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Ami-khent-AAT - EDFU tanrıçası
  • Ảmi-pet-seshem-neterit - 12 Thoueris tanrıçasından biri
  • Ảmi-urt - Bir inek tanrıçası
  • Ảmi-utchat-sảakhu-Ảtemt - 12 Thoueris tanrıçasından biri
  • Ảmit-Qeţem - Osiris'in dirilmesine yardım eden bir tanrıça
  • Ảmit-she-t-urt - Bir tanrıça
  • Āpertra - Şarkı söyleyen bir tanrıça
  • Ảrit-ȧakhu - Bir yıldız tanrıçası
  • Ảriti - Bir tanrıça
  • Ba-khati - Bir tanrıça
  • Baiut-s-ảmiu-heh - Bir tanrıça
  • Ḥebit - Bir hava tanrıçası
  • Hetemit - Yıkım tanrıçası
  • Ḥunit - Ayın yirmi birinci günü tanrıçası
  • Ḥunit Pe - bir tanrıça
  • Ḥunit urit - Heliopolis'in vesayet tanrıçası
  • Ḥuntheth - Bir dişi aslan tanrıçası
  • Ḥurit urit - Bir tanrıça
  • Maa-ā - Şarkı söyleyen bir tanrı
  • Maa-neter-s - Şarkı söyleyen bir tanrıça
  • Neb Ȧa-t (Nebt Ȧa-t) - Bir tanrıça
  • Neb Ȧa-t-Then (Nebt Ȧa-t-Then) - Bir tanrıça
  • Neb āāu (Nebt āāu) - Bir tanrıça
  • Neb-ābui (Nebt-ābui) - Bir tanrıça
  • Neb ȧkeb (Nebt ȧkeb) - Bir tanrıça
  • Neb Ȧnit (Nebt Ȧnit) - Bir tanrıça
  • Neb ảri-t-qerr-t (Nebt ȧri-t-qerr-t) - Bir tanrıça
  • Neb ảrit-tcheṭflu - Sürüngenleri yaratan tanrıça
  • Nebảs-ḥatt - Bir tanrıça
  • Neb ȧs-ur (Nebt ȧs-ur) - Bir tanrıça
  • Neb Ȧter (Nebt Ȧter-Meḥ) - Bir tanrıça
  • Neb ȧter-Shemā (Nebt ȧter-Shemā) - Bir tanrıça
  • Neb ảur (Nebt ảur) - Nehir tanrıçası
  • Neb Aut (Neb-t Aut) - Bir tanrıça
  • Neb Bȧa-t (Nebt Bȧa-t) - Bir tanrıça
  • Neb ḥekau (Nebt ḥekau) - Büyü tanrıçası
  • Neb ḥetep (Nebt ḥetep) - Bir timsah tanrıçası
  • Neb Khasa (Nebt Khasa) - Bir tanrıça
  • Neb Khebit (Nebt Khebit) - Chemmis tanrıçası
  • Neb peḥti (Nebt peḥti) - Bir tanrıça
  • Neb Per-res (Nebt Per-res) - Bir tanrıça
  • Neb petti (Nebt petti) - Bir tanrıça
  • Neb Sa (Nebt Sa) - Bir tanrıça
  • Neb Sam (Nebt Sam) - Bir tanrıça
  • Neb sau-ta (Nebt sau-ta) - Bir tanrıça
  • Neb sebu (Nebt sebu) - Bir tanrıça
  • Neb Septi (Nebt Septi) - Bir tanrıça
  • Neb-t ȧakhu - Şafak yılan tanrıçası
  • Neb-t ȧnemit - Bir adak tanrıçası
  • Neb-t ANKH - on iki Tanrıçalardan biri
  • Neb-t ānkhiu - İki yılanlı bir tanrıça
  • Neb-t Ảţu - Bir tanrıça
  • Neb-t au-t-ȧb - Bir inek tanrıçası
  • Neb-t Kheper - Yılan tanrıça
  • Neb-t usha - Ṭuat'ın sekizinci bölümünün tanrıçası
  • Neb Un (Nebt Un) - Bir tanrıça
  • Nebt Ānnu - Bir tanrıça
  • Neterit-nekhenit-RA - bir şarkı tanrıçası
  • Un-baiusit (Unt -baiusit) - Bir tanrıça
  • Unnit - Bir tanrıça
  • Unnuit - Bir tanrıça
  • Upit - Bir yılan tanrıça
  • Ur-ā - Bir tanrıça
  • Urit - Bir tanrıça
  • Urit-ȧmi-t-Ṭuat - Ra'ya eşlik eden bir tanrıça
  • Urit-em-sekhemu-s - Dördüncü saatin tanrıçası
  • Urit-en-kru - Bir dişi aslan başlı su aygırı tanrıçası
  • Urit-ḥekau - Yukarı Mısır Tanrıçası
  • Urti-ḥethati - Ánu tanrıçası

Erkek veya kadın[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Medjed - Ölüler Kitabı'ndan küçük bir tanrı.
  • Neb au-t-ȧb - Ṭuat'taki  bir tanrı veya tanrıça (doğrulama için ek alıntı gerektirir)
  • Netrit fent - Bir balta tanrısı veya tanrıça  (doğrulama için ek alıntıya ihtiyaç duyar)

Tanrı grupları[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Aai - Duat'da dokuzuncu bölümün 3 koruyucu tanrıları onlar Ab-ta, Anhefta ve Ermen-ta'dır
  • Cavern tanrıları - Birçok yeraltı tanrısı, lanetlenmiş ruhları başlarını keserek ve yutarak cezalandırmakla suçlanıyorlar.
  • Ennead - dünya oluşturma sırasında Atum tarafından üretilen dokuz tanrı ailesinin genişletilmesi. Ennead genellikle Atum, çocukları Shu ve Tefnut, çocukları Geb ve Nut ve çocukları Osiris, Isis, Set ve Nephthys'den oluşuyordu.
  • Teb Triad, Amun onun eşini Mut ve oğulları Khonsu'da oluşan grup.
  • Horus dört oğulları mumyalanmış bedeni koruyan dört tanrı.
  • Gate tanrıları - birçok tehlikeli koruyucu tanrı.
  • Hemsut (veya Hemuset) - kader ve kaderin koruyucu tanrıçaları, Ptah'ın kızları
  • Her-Hequi - Duat'ın beşinci bölümündeki 4 tanrı
  • Günün Saatleri tanrılar - günün her saatinin 12 ilahi bedenlenmesi: kısmen büyük tanrılar
  • Gece tanrılarının Saatleri - gecenin her saatinden 12 tanrıça, başlarına beş köşeli bir yıldız takıyorlardı.
  • Maat'ın 42 hakimi - öbür dünyada ölülerin ruhlarını yargılayan Osiris dahil 42 tanrı
  • Khnemiu - Duat'ın on birinci bölümünde kırmızı kron giyen 4 tanrı
  • Ogdoad - yaratılıştan önce var olan sekiz tanrıların kümesi. Ogdoad genellikle Amun - Amunet, Nu - Naunet, Heh - Hauhet ve Kek - Kauket'den oluşuyordu.
  • Renniu - Duat'da on birinci bölümünde 4 tanrı
  • Setheniu-Tep - Duat'ın on birinci bölümü, beyaz taçlar giyen 4 tanrı
  • 12 Thoueris tanrıçası

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

[1]

  • Lorton, Claude Traunecker. Çeviri Fransızlardan David (2001). Mısır tanrıları (1. İngilizce edn, geliştirilmiş ve genişletilmiş). Ithaca, NY [ua]: Cornell University Press. ISBN 0-8014-3834-9.
  • Budge, Sir Ernest A. Wallis (2010). Mısır hiyeroglif sözlüğü (iki ciltte, bir İngilizce kelime dizini, kral listesi ve dizinli coğrafi liste, hiyeroglif karakterlerin listesi, Kıpti ve Sami alfabeleri ile). New York: Cosimo Classics. Mayıs ISBN 978-1-61640-460-4.
  • "Aswan Tarihi Gerçekler ve Zaman Çizelgesi: Aswan, Mısır". http://www.world-guides.com/africa/egypt/aswan/aswan_history.html .
  • Petry, Alan W. Shorter; Bonnie L. (1994) tarafından yeni bir kaynakça ile. Mısır tanrıları: bir el kitabı (rev. Edn). San Bernardino (Kaliforniya): Borgo Press. ISBN 0-89370-535-7.
  • "Mısırın tanrıları". http://www.touregypt.net/godsofegypt/ .
  • Willockx, Sjef. "Amentet, Andjeti ve Anubis: Üç Eski Mısır Tanrısı (2007)".
  • Mark, Joshua J. "Mısır Tanrıları - Tam Liste". https://www.ancient.eu/article/885/egyptian-gods---the-complete-list/ .
  • Nelson, Thomas (2017). The Woman's Study Bible: Denge, Umut ve Dönüşüm için Tanrı'nın Gerçeğini Almak. Biblica, Inc.
  • "GVC09-24: Mistik yaratıklar ve tanrılar -Mısır". [1]
  • Durdin-Robertson, Lawrence (1979). Tanrıçalarla Komünyon: Tanrıçaların Putları, İmgeleri ve Sembolleri; Mısır Bölüm III. Cesara Yayınları.
  • Raymond O. Faulkner tarafından çevrilen çeviriler; ek ile; Ogden Goelet JR'nin yorumu Wasserman .; EA Wallis Budge gözetiminde 1890'da üretilen faks cildinden renkli resimlerle; Carol AR Andrews tarafından tanıtıldı; Eva Von Dassow tarafından düzenlenmiş; James (1994) tarafından tasarlanan bir baskıda. Mısır Ölüler Kitabı: Gündelik ortaya çıkma kitabı: MÖ 1250 dolaylarında yazıcılar ve bilinmeyen sanatçılar tarafından yazılmış ve resimlendirilmiş Ani Papirüsü olmak (kutsal adakların kraliyet yazarı), kitapların bölümlerinin dengesi dahil Eski metinlerden derlenen, Mısır uygarlığının köklerine kadar uzanan, kent resesyonu olarak bilinen ölülerin kalıntıları (1. baskı). San Francisco: Chronicle Books. ISBN 0-8118-0767-3.
  1. ^ "List of Egyptian deities", Wikipedia (İngilizce), 23 Kasım 2020, erişim tarihi: 29 Kasım 2020