Meretseger

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Meretseger
hiyeroglif yazısıyla adı
mr
r
O34
W11
r
B1I12

Meretseger (veya Mertseger) Antik Mısır mitolojisinde Teb kobrası ile ilişkilendirilen tanrıçadır.

Rol ve özellikler[değiştir | kaynağı değiştir]

Meretseger'in adı, saklandığı çöl mezarlığının sessizliğine atıfta bulunarak "Sessizliği Seven Kadın"[1] anlamına gelir[2] veya başka bir yoruma göre, "Sessizliği Yapan Sevgili ( Osiris )".[3]

Meretseger, büyük kraliyet ve soylu mezarları inşa edip süsleyen Deir el-Medina köyünün zanaatkârlarının ve işçilerinin koruyucusuydu.[1] Meretseger'in doğuşu, hem tehlikeli hem de merhametli bir koruyucu tanrıça belirleme ihtiyacıydı[2] Esna'da (Luksor yakınında) bulunan kültü, 18. Hanedan döneminde zirveye ulaştı. Orta Krallık firavunu Senusret ün (MÖ 1878-1839) kraliyet karısına Meretseger adı verildi.

Tanrıça Meretseger'a, gazabından çok korkan işçi loncası tarafından tapınıyordu. Yerel bir tanrı olarak, ona sadece küçük kaya tapınakları (Kraliçeler Vadisi'ne giden yolda bulunan tapınak[4]) ve dualar ile ibadet ediliyordu

El Qurn, Krallar Vadisi'ne bakan keskin tepe.

İkonografi[değiştir | kaynağı değiştir]

Meretseger, bazen kobra başlı bir kadın olarak tasvir edildi, ancak bu ikonografi oldukça nadirdir.[5] Daha yaygın olarak, kadın başlı yılan veya akrep [6] kobra başlı sfenks, aslan başlı kobra veya üç başlı (kadın, yılan ve akbaba) kobra olarak tasvir edilmiştir. Çeşitli yerlerde, üzerinde güneş diski ve iki tüy veya hathorik taç (iki sığır boynuzu arasındaki güneş diski) ile örtülmüş bir modius takıyor. Başlıca sanatsal tasvirleri gösterişli kraliyet mezarlarının içindedir.

Fotoğraf Galerisi[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b The British Museum Book of Ancient Egypt (2007), London: The British Museum Press. 978-0-7141-1975-5. p. 104. Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: ":3" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış (Bkz: Kaynak gösterme)
  2. ^ a b Hart 1986, p. 119.
  3. ^ Ions 1973, pp. 116, 118.
  4. ^ "Rock-cut shrine to Ptah and Meretseger at Deir el-Medina". www.deirelmedina.com. 14 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mayıs 2018. 
  5. ^ "Goddess Meretseger at Deir el-Medina". www.deirelmedina.com. 2 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mayıs 2018. 
  6. ^ "MERT SEGER in "Enciclopedia dell' Arte Antica"". www.treccani.it (İtalyanca). Erişim tarihi: 9 Mayıs 2018.