Haurun

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Haurun, en önemlisi Mısır'da Giza'daki Büyük Sfenks ile özdeşleşmiş bir Kenan toprak tanrısıdır.

Haurun, Mısırlıların törensel olarak andıkları yabancı bir prens adına ortaya çıktığından MÖ 1900'den 1200 yılına kadar Mısır'da bir isim olarak tasdik edilmiştir.

Yeni Krallık'ta Sfenks yakınlarında Kenanlı-Suriyeli işçilerden oluşan bir yerleşim, bin yıldan uzun bir süre önce oyulmuş Khephren koruyucu figürü ile Haurun arasında ilk benzetmeyi yapmış olabilir. Sfenks, muhtemelen batı çölünde yükselen güneşe bakan konumundan, bu kez güneş tanrısı Harmachis olarak yeniden yorumlanarak, yabancı zanaatkârlara, Kenanlı efsanesinin kurduğu "Doğu Şehri" ni gören tanrı Haurun'u önerdi. Sfenks'in önüne bu tanrı için "Haurun Evi" adı verilen bir tapınak inşa edildi.

Haurun ayrıca aslanlar veya vahşi köpekler gibi vahşi hayvanların tehlikelerine karşı büyülü bir özelliğe sahiptir; korumayı "muzaffer çoban" sıfatıyla sağlıyor. Haurun'un bir "ölüm ağacı" dikmekten sorumlu olduğu ve bir kıyamet tanrısı olarak kabul eden Kenan miti ile onun Mısır'da iyileştirici bir tanrı olarak rolünün dengelenmesi gerektiğinden, karakterinde içsel bir çelişki (veya ikilik) vardır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

[1]

  1. ^ "http://www.touregypt.net/". 21 Ekim 2002 tarihinde kaynağından arşivlendi.  |başlık= dış bağlantı (yardım)