Seshat

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Seshat

Seshat, çeşitli yazımlarla[1] eski Mısır bilgelik, bilgi ve yazı tanrıçasıydı . Bir yazar ve kayıt bekçisi olarak görülüyordu ve adı, tarayan (yani , yazar olan) anlamına geliyordu ve yazıyı icat etmekle anılıyor. Ayrıca muhasebe, mimari, astronomi, astroloji, bina, matematik ve ölçme tanrıçası olarak da tanımlandı.

Sanatta, başının üstünde yedi köşeli bir amblem bulunan bir kadın olarak tasvir edildi. Bu amblemin neyi temsil ettiği belli değil.[2][3] Bu amblem, "yedi boynuzlu" anlamına gelen Seshat, Sefkhet-Abwy'nin alternatif isminin kökenidir.[4]

Kitaplar Evi'nin Hanımı, rahiplerinin en önemli bilginin parşömenlerinin bir araya getirildiği ve büyülerin korunduğu kütüphaneyi yöneten tanrı olan Seshat'ın bir başka adıdır

Genellikle palmiye ile de temsil edilirdi. Sık sık cenaze rahiplerinin sembolü olan çita veya leopar postu giymiş olarak da gösterilir. Bir elbisenin üzerinde deriyle gösterilmezse, elbisenin deseni benekli kedininkidir. Doğal post üzerindeki desenin yıldızları temsil ettiği, sonsuzluğun sembolü olduğu ve gece gökyüzüyle ilişkilendirildiği düşünülüyordu.

İlahi ölçücü ve yazıcı olarak Seshat'ın bu uygulamaların her ikisinde de firavuna yardım ettiğine inanılıyordu. Avucuna çentik atarak firavuna yeryüzünde kalması için ayrılan zamanı kaydeden de oydu. Seshat firavuna " kordonu germek " ritüelinde yardım etti. Bu ritüel, kutsal hizalamaları ve boyutların kesinliğini belirlemek ve sağlamak için tapınakların ve diğer önemli yapıların temellerinin atılmasıyla ilgilidir. Araziyi araştırmak, yıllık sellerden sonra sınır çizgilerini yeniden kurmak için becerileri gerekliydi. Bu görevlerde kendi adına görev yapan rahibe, aynı zamanda benzer görevleri yerine getiren ve matematik ve ilgili bilgi deposu eğitimi almış diğerlerinin personelini de denetliyordu.

Firavunun taç giyme töreninde yaptığı konuşmaları kayıt altına almak ve askerî harekâtlarda kazanılan yabancı esir ve malların envanterini onaylamakla da görevliydi. Yeni Krallık döneminde, otuz yıllık hükümdarlığı kutlayabilen firavunların düzenlediği Sed festivaline katıldı.

Bir bilgelik tanrısı olarak da saygı duyulan, zamanın hesaplayıcısı ve yazı tanrısı Thoth, bazı örtüşen işlevleri paylaştığı Seshat ile yakından özdeşleşmişti. Bazen kızı, bazen de arkadaşı olarak tanımlandı.

Fotoğraf Galerisi[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Including Safkhet, Sesat, Seshet, Sesheta, and Seshata.
  2. ^ Wilkinson, Richard H. (2003). The Complete Gods and Goddesses of Ancient Egypt. Thames & Hudson. p. 166. 0-500-05120-8.
  3. ^ Seshat and her tools 4 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. H. Peter Aleff. From his article: "Many Egyptologists have long speculated about the emblem which Seshat wore as her head dress. Sir Alan Gardiner described it in his still category-leading 'Egyptian Grammar' as a 'conventionalized flower (?) surmounted by horns'. His question mark after "flower" reflects the fact that there is no likely flower which resembles this design. Others have called it a 'star surmounted by a bow', but stars in the ancient Egyptian convention had five points, not seven like the image in Seshat's emblem. This number was so important that it caused king Tuthmosis III (1479 to 1425 BCE) to call this goddess Sefkhet-Abwy, or 'She of the seven points'." In the same article, Aleff himself describes the figure as "an accurate image of a hemp leaf".
  4. ^ Hart, George (2005). The Routledge Dictionary of Egyptian Gods and Goddesses, Second Edition. Routledge. p. 141