Lisimahos

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Lysimakhos sayfasından yönlendirildi)

Lisimahos (Yunanca: Λυσίμαχος, İngilizce: Lysimachus, MÖ 360 - MÖ 281) Büyük İskender döneminde Makedonya Krallığı'nda İskender'in valilerinden biri olarak görev yapmış olan Teselyalı bir general ve yöneticidir. Büyük İskender'in ölümünden 15 yıl sonra, MÖ 306'da Trakya, Anadolu ve Makedonya'da hüküm sürmeye başlamıştır.

Büyük İskender ile Lisimahos arasındaki ilişkilerin betimlendiği tarihi kaynaklarda İskender'in bir sebepten ötürü Lisimahos'u cezalandırmak için, onu bir aslanın karşısına atıp kilitlediği ve Lisimahos'un bu vahşi hayvanı çıplak elleriyle öldürdüğü ifade edilmektedir. Bu olay akabinde Lisimahos, Büyük İskender'in saygısını kazanmış ve yakın koruması olmuştur.

Diadohlar mücadelesinde ön plana çıktı. İpsos Savaşı'nda etkindi. MÖ 355-281. Makedonyalı komutan, satrap ve Büyük İskender’in ölümünden sonraki kral. Büyük İskender’in ölümünden sonra Trakya'nın yöneticiliğine getirilmiştir. MÖ 309'da Chersonese'yi [Gelibolu Yarımadası] anakaraya bağlayan bölgede komuta konumunda antik kentini kurmuş ve Odrysses'e karşı bir siper oluşturmuştur. Ordusu ile Anadolu’ya giren I. Seleukos’un karşısına çıkan Kral Lisimahos MÖ 281’de Korupedyon Muharebesi’nde yenilmiş ve öldürülmüştür.

Kral Lisimahos adına darb edilen sikke.Sikke ön yüzde ammon boynuzu diademli başı ile Tanrılaştırılmış Büyük İskender. Sikke arka arka tip Athena Nikephoros oturuyor sol eli kalkanın üzerinde,sağ elinde Nike kraliyet ismini taçlandırıyor. Athena'nın çevresinde BAΣIΛEΩΣ ΛYΣIMAXOY lejantı.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]