Korupedyon Muharebesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Korupedyon Muharebesi
TarihMÖ 281
Bölge
Sardes (şimdiki Sart) yakınları
Sonuç I. Seleukos Nikator'un zaferi
Taraflar
Antik Makedonlar Seleukoslar
Komutanlar ve liderler
Lysimakhos I. Seleukos Nikator

Korupedyon Muharebesi (Korupedyum olarak da bilinir), Diadokilerin (Büyük İskender'in imparatorluğunu paylaşan varisler) aralarında yaptıkları bir seri Diadoki Savaşları içindeki son muharebedir. MÖ 281 yılında Lysimakhos ve I. Seleukos Nikator arasında gerçekleşmiştir. Lysimakhos Trakya'yı ve İpsus Savaşı'nden sonra elinde kalan Batı Anadolu topraklarını yönetiyordu. Son zamanlarda da Makedonya'nın kontrolünü ele geçirmişti. Seleukos ise Doğu Anadolu Bölgesi, Suriye, Lübnan, Filistin, Irak ve İran'ı yönetiyordu.

Bu savaş hakkında çok az şey bilinse de, iki yaşlı kralın teke tek kılıç kılıca savaştığı ve Seleukos'un bu teke tek çarpışmayı kazandığı bilinir. Lysimakhos'un ise bu savaş sırasında öldüğü bilinmektedir. Antik Karadeniz Ereğlisi (Hereklea Pontica) tarihini yazan bir eski klasik çağlar tarihçisi (Ereğli'li Memnon), Lysimakhos'un Seleukos ordusunda görev yapan bir Ereğli'li asker olan Malakon'un attığı bir mızrak ile öldüğünü bildirir.[1]

Bu zaferle Seleukos İskender İmparatorluğu'nun, Mısır'da bulunan Ptolemaios Krallığı hariç, hemen hemen tüm bölgelerinde egemen oldu. Ancak zafer hiçbir şeyi değiştirmedi ve Seleukos zaferden kısa bir süre sonra (Mısır Krallığı'nı eline geçiren kardeşi II. Ptolemaios'dan kaçıp önce Lysimakhos sonra Seleukos'a sığınan) Ptolemy Keraunos'un suikastine kurban gitti. İmparatorluğuna kattığı Makedonya da çok geçmeden bağımsızlığını kazandı.

Büyük İskender'in yakın arkadaşları olan Diadokiler hayatları boyunca devamlı şiddet taraftarı olarak saldırgan hareket ettiler ve birbirlerini öldürdüler veya öldürttüler. Sadece I. Ptolemaios Soter huzurlu bir şekilde İskenderiye'de öldü.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ [1] 25 Ekim 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Memnon: History of Herecleia (Ereğli Tarihi) (en.) çeviri