Kuzey Makedonya kültürü

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Kuzey Makedonya kültürü, Balkanlar'da bir Avrupa ülkesi olan Kuzey Makedonya Cumhuriyeti'nin kültürüdür.

Mimari[değiştir | kaynağı değiştir]

Robevci'nin evi, tipik Makedon mimarisi

Arkeoloji alanları arasında Gradsko'daki Stobi, Manastır'daki Heraclea Lyncestis, Lychnidos, Ohri'deki Ayasofya Kilisesi ve Üsküp'teki Scupi yer alır. Heraklea Lynkestis'teki Bazilika Mozaiği erken Bizans mozaiğidir. O zamanlar Bulgar İmparatorluğu'nun bir parçası olan Vardar Makedonya'sında Roma döneminden ve erken Hristiyanlık döneminden birçok kalıntı var.

Ünlü mimarlar ve fresk ressamları Kuzey Makedonya'daki çok sayıda kilisede çalışı. UNESCO, dünya tarihi için önemli oldukları için Ohri şehri ve gölünün korunması gerektiğini ilan etti.

Osmanlı'ya ait cami, çarşı ve hamam gibi İslam kültürüne ait eserler ortaya çıkarılmıştır. 14. yüzyılda Üsküp, Eski Çarşısı, Kapalı Çarşısı (Bedesten ), Kurşunlu Hanı, Davut Paşa Hamamı ve Mustafa Paşa Camii ile önemli bir ticaret merkezi olarak tanımlanıyordu.[1] Kuzey Makedonya'daki İslam kültürünün bir diğer önemli anıtı Kalkandelen'deki Alaca Cami'dir . Şehrin kurtuluşundan sonra çok sayıda anıt dikildi. Bölgenin kurtuluşundan sonra dikilen en ilginç anıtlardan biri, Kruşevo'daki İlinden Ayaklanması'na adanan anıttır. Güzelliği ve etkileyiciliği ile tanınan diğer anıtlar Prilepe, Kumanova, Köprülü ve İştip'te bulunabilir.

Sanat[değiştir | kaynağı değiştir]

Đorđe Zografski'nin kadın portresi

Modern Makedon resminin kurucuları arasında Lazar Ličenoski, Nikola Martinoski, Dimitar Avramovski-Pandilov ve Vangel Kodzoman vardı. Bunların yerini, şu anda ölü olan Borka Lazeski, Dimitar Kondovski, Petar Mazev ve Rodoljub Anastasov ve halen hayatta olan diğer birçok kişiden oluşan bir nesil aldı.

Şu andaki Makedon sanatçılar arasında, Aleksandar Stankovski, Zhaneta Vangeli, Maja Dzhartovska ve Gordana Apostolovska yer alıyor.

Modern Makedon heykeltıraşlığının kurucusu kabul edilen Dimo Todorovski'nin yanı sıra Petar Hadzi Boskov, Boro Mitrikeski, Novak Dimitrovski ve Tome Serafimovski'nin eserleri de dikkat çekiyor.

Sinema[değiştir | kaynağı değiştir]

Bugünkü ülke topraklarında çekilecek ilk film, 1895 yılında Arumenli sinemacılar Manaki Kardeşler tarafından çekildi ve bölgede bugüne kadar devam eden bir filmcilik geleneği başladı.

Geçen yüzyıl boyunca, film ortamı Makedon halkının tarihini, kültürünü ve günlük yaşamını tasvir etti. Yıllar içinde pek çok Makedon filmi dünyanın dört bir yanındaki film festivallerinde gösterildi ve bu filmlerden birkaçı prestijli ödüller kazandı. En ünlü Makedon yönetmen, ilk uzun metrajlı filmi Yağmurdan Önce Oscar Ödülü'ne aday gösterilen Milco Mančevski'dir . Kuzey Makedonya'da en çok hasılat yapan uzun metrajlı film, yalnızca ilk yılında 500.000'den fazla kişi tarafından izlenen Bal-Can-Can oldu.

Tiyatro[değiştir | kaynağı değiştir]

Üsküp'teki Makedonya Ulusal Tiyatrosu

Kuzey Makedonya'da 13 profesyonel tiyatro bulunmaktadır. 1993–1994 yılları arasında yeni kurulan cumhuriyette 1.596 gösteri düzenlendi ve 330.000'den fazla kişi katıldı. Makedonya Ulusal Tiyatrosu (Drama, Opera ve Bale toplulukları), Drama Tiyatrosu, Milliyetler Tiyatrosu (Arnavut ve Türk Drama toplulukları) ve diğer tiyatro toplulukları yaklaşık 870 profesyonel oyuncu, şarkıcı, balet, yönetmen, oyun yazarı, set ve kostüm tasarımcıları vb. Ayrıca bir profesyonel çocuk tiyatrosu ve üç amatör tiyatro bulunmaktadır.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ The Late Medieval Balkans: A Critical Survey from the Late Twelfth Century to the Ottoman Conquest. Ann Arbor, Michigan: University of Michigan Press. 1994 [1987]. s. 309. ISBN 0472082604.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)