Kullanıcı:Ertly/Arşiv1

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Hoş geldin Ertly![değiştir | kaynağı değiştir]

İlk adımlar

Yardım ve Sıkça Sorulan Sorular sayfaları sana oldukça yardımcı olacaktır. Bu sayfalarda Vikipedi'de nasıl dolaşacağına, nasıl madde düzenleyeceğine ya da temel lisans politikasına dair açıklamalar bulabilirsin. Buraya katkıda bulunmak için teknik anlamda özel bir yeteneğe sahip olman gerekmez. Katkıda bulunurken cesur ol ve her zaman diğer kullanıcıların iyi niyetli olduğunu varsay!. Burası bir Wiki - katkıda bulunmak gerçekten kolay!

Yardım bulmak

Daha fazla bilgiyi Topluluk Portalı'nda bulabilirsin. Sorularını Yardım masası'nda, Köy çeşmesi'nde ya da IRC'deki #wikipedia-tr kanalında sorabilirsin. Çoğu kullanıcı yeni gelenlere yardım etmekten mutluluk duyacaktır. Bu kullanıcıların listesini Vikipedi:Yardım gönüllüleri sayfasında bulabilir, istediğin biriyle mesaj sayfası aracılığıyla iletişime geçebilirsin.

İpuçları ve püf noktaları
  • Vikipedi beş temel taş üzerine kuruludur, katkıda bulunmadan önce okumanda oldukça yarar var.
  • Lütfen tartışma sayfalarında yazdıklarını, sonuna ~~~~ koyarak ya da değiştirme panelinin sol üst onuncu sekmesini
kullanarak imzalamayı unutma!.
  • Kullanıcı sayfana Babil kutularını koyman, diğer kullanıcıların senin hakkında daha fazla bilgi sahibi olmalarını sağlar.
  • Telif hakkı ile korunan hiç bir eseri buraya eklememen gerektiğini unutma!
  • Yüklediğin resimleri sana ait olan bir galeride görebilirsin.
  • Vikipedi'nin bazı önemli politikaların özetlerini okuyarak Vikipedi'nin işleyişini öğrenmende yarar var.
Kardeş Projeler

VikiSözlük
Özgür Sözlük

VikiKitap
Özgür Kitaplar

VikiKaynak
Özgür Kütüphane

VikiSöz
Özdeyişler

Commons
Çoklu ortam paylaşım

Meta-Wiki
Viki Merkez

kibelemesaj 14:11, 25 Mart 2008 (UTC)

Lütfen çok kısa içerikli maddeler oluşturmayınız; taslak kriterlerini sağlamadıkları için silineceklerdir. Yarattığınız maddelerin silinmesini önlemek için en az üç-beş cümleden oluşan ve maddenin ele aldığı konuyu nitelikli bir biçimde tanımlayan bir bilgi girişi yapmanız uygun olacaktır. Taslaklar hakkında daha fazla bilgiye Vikipedi:Taslak sayfasından ulaşabilirsiniz. Teşekkürler, iyi çalışmalar.

kibelemesaj 14:42, 25 Mart 2008 (UTC)

Telif hakkı[değiştir | kaynağı değiştir]

Öncelikle özgür ansiklopedi Vikipedi'ye hoş geldiniz ! Vikipedi'ye katkıda bulunmak istemeniz çok güzel, fakat ne yazık ki Vikipedi'ye özgür lisanslı (Kamu malı, GÖBL, Creative Commons vs.) olmayan hiçbir kaynaktan içerik aktaramayız; yani (telif hakkı saklı) başka web sitelerinden veya kitaplardan buraya doğrudan içerik taşımanız mümkün değildir. Telif hakları hakkında daha fazla bilgiyi Vikipedi:Telif hakları/SSS ve Vikipedi:Telif hakları sayfalarında bulabilirsiniz. İçerik aktarabileceğiniz bazı GÖBL kaynaklar için GÖBL kaynaklar sayfasına, bazı kamu malı kaynaklar içinse kamu malı kaynaklar sayfasına göz atabilirsiniz. Tekrar hoşgeldiniz, iyi değişiklikler!

Manco Capac 13:47, 26 Mart 2008 (UTC)

Merhaba[değiştir | kaynağı değiştir]

Madde girişlerinde kendi cümlelerimizi kullanmamız gerekmektedir. Girmiş olduğunuz maddelerin içeriğinin bölşümlerinin başka internet sitelerinde yazılı olduğunu ve buralardan birebir kopyalandığını görüyorum. Lütfen bu şekilde madde girmeyelim. Ayrıca vikipedide kendi adınıza açılmış otobiyografik maddeler çok iyi karşılanmamaktadır. Saygılarımla. --Manco Capac 13:51, 26 Mart 2008 (UTC)

Had aşımı[değiştir | kaynağı değiştir]

Madde kullanımlarındaki cümleler tümüyle bana aittir. Girdiğim kayıtlarda öznel değerlendirmeler olmaksızın, objektif gerçekleri paylaşmak ve yaymak esasımdır. Haddimi aştığımı düşünmüyorum. Daha yeni bir kullanıcı olmamdan dolayı destekleneceğim yerde girdiğim bilgilerin eleştirilmesini anlamış değilim. Kendi adıma otobiyografik bir madde açmış olsaydım Ogün Eratalay maddesi olurdu. Ben bu maddeyi kendim yazmam. Yazılması gerekirse başkaları yazacaktır. --Kullanıcı:Ertly

Merhaba[değiştir | kaynağı değiştir]

Öncelikle Vikipedi'ye hoşgeldiniz. Katkıda bulunmak istemenize teşekkür ederiz. Genellikle bu tür maddelere "sil" şablonu koymuyoruz. Durum, bunu uygulayan arkadaşın kendi tercihidir. Ama eğer Kayda değerlik konusunda kuşkumuz varsa, Silinmeye aday madde (VP:SAM) gösterip, tartışmaya (oylamaya) açıyoruz. Bu nedenle durumu hizmetli arkadaşlardan birine ileterek, tartışabilir, aynı zamanda o şablonu koyan arkadaşla da iletişim kurabilirsiniz. İyi çalışmalar, sevgiler. Levent Abi ileti 07:19, 27 Mart 2008 (UTC)

Yeni Kullanıcıları Isırmayın[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu yönerge maddesini de çok sevdim, durumumu çok güzel açıklıyor. Hakikaten yeniyim, heyecanlıyım, değiştirmek ve değişmek istiyorum. Önyargısızım, iyi niyetliyim... Ertly

Merhaba![değiştir | kaynağı değiştir]

İspanyolcanız gerçekten o kadar yüksek bir seviyede mi? Lütfen bana yardım edebilir misiniz? Buraya bakın. Teşekkürler :-). Runningfridgesrule 12:57, 20 Haziran 2008 (UTC)

İletişim, yaklaşım, vb.[değiştir | kaynağı değiştir]

Merhaba. Kullanıcı sayfanızda iletişime geçtiğiniz kullanıcıları yapıcı yaklaşanlar ve yıkıcı yaklaşanlar olarak ikiye ayırdığınızı gördüm. Bunun VP:İNOV ve VP:N ile bağdaştığı kanısında değilim. Ayrıca tam da bu davranışın kendisini yapıcılıktan uzak buluyorum. Size yıkıcı yaklaşıldığını düşünüyorsanız, bunu o kullanıcıyla çözmeye çalışabilirsiniz. Bunu tercih etmiyorsanız da, en azından kullanıcı sayfanızda böyle ifadelere yer vermemeniz beklenir. Zira bunun sorunu çözmeye yönelik bir davranış olmadığı açık. Rica etsem bu ifadeleri sayfanızdan kaldırabilir misiniz? Teşekkürler. --Yabancımsj 07:53, 18 Temmuz 2008 (UTC)

Kendi mesaj(laşma) sayfanızdaki içeriği değiştirmekte özgür olmakla birlikte, size gönderilen mesajları silmeniz Vikipedi'de hoş karşılanmayan bir tutumdur. Takdir edersiniz ki, diğer kullanıcılarla olan yazışmalarınızı, hem sizin hem de diğer kullanıcıların kolaylıkla takip edebilmesi açısından mesaj sayfanızdaki içeriğin silinmemesi gerekir. Aslında yaptığınız, tam olarak bir silme de olmayıp, sayfayı boşaltmaktan ibarettir. Zira, silme işlemini sadece hizmetliler gerçekleştirebilir. İsterseniz, mesaj sayfanızı burada anlatıldığı şekilde arşivleyebilirsiniz. Maddeleri taşıma ve yeniden adlandırma hakkında daha fazla şey öğrenmek için bu yardım sayfasına da bir göz atabilirsiniz.

Eldarion 10:40, 18 Temmuz 2008 (UTC)

Sevgili arkadaşlar, Alfred Hitchcock ile ilgili son yaptığım değişiklikleri nasıl buluyorsunuz?Ertly 10:42, 18 Temmuz 2008 (UTC)

Sergei Kirov or Sergey Kirov[değiştir | kaynağı değiştir]

Selam. Birşey soracaktım. Türkçe olarak Sergei Kirov mu doğru Sergey Kirov mu doğru? İkisi de dorğu ise hangisi daha yaygın acaba? Takabeg ileti 08:53, 30 Temmuz 2008 (UTC)

Merhabalar, Rus çevirmen arkadaşlarıma da sordum ikisi de kullanılıyor ancak Sergey daha sık kullanılıyormuş.Ertly 10:15, 30 Temmuz 2008 (UTC)

Merhaba[değiştir | kaynağı değiştir]

Öncelikle vikipediye katkıda bulunmaya devam etmenizden dolayı size teşekkür ederim. Umarım bu katkılarınız daha da çoğalarak devam eder. Müsadenizle size bir şey önermek istiyorum:

Resimleri yüklerken orada bahsi geçen Bilgi şablonunu kullanmanız durumunda daha düzenli bir Ansiklopedimiz olur. Hem böylece resmin orjinal sahiplerine de saygılı olmuş olabiliriz. Nasıl yapacağınız ile ilgili bilgiyi Resim yükleme yardım sayfasından edinebilirsiniz. kolay gelsin. --Manco Capac 13:36, 28 Ağustos 2008 (UTC)

İlginize çok teşekkür ederim. Resim şablonunu ayrıntılı olarak inceleyeceğim. Kolay gelsinErtly 06:36, 29 Ağustos 2008 (UTC)

Resim kaynakları[değiştir | kaynağı değiştir]

Merhaba,
Resim:Cross Iron.jpg ve Resim:T-34.jpg resimlerine kaynak olarak İngilizce Wikipedia maddesinden alınmıştır yazmışsınız. Ancak bu yeterli olmuyor. İngilizce vikipedideki resim sayfasına da link vermeniz gerekiyor. Ben resimlerde gerekli değişikliği yaptım. Bundan sonra yükleyeceğiniz resimlerde bu konuya dikkat etmelisiniz. İyivikiler... homonihilis // ileti 07:55, 29 Ağustos 2008 (UTC)


Resim:Chicago mezbahalari.jpg[değiştir | kaynağı değiştir]

Merhaba yüklediğiniz bu resim. Bir kitap kapağı olduğu için kamu malı olartak lisasnlandırılamaz. Unutmayın ki bir eserin telif hakkı o eserin sahibine aittir ve bu kopyalama hakkının da onda olduğu anlamına gelir. Dolayısıyla bu resimdeki lisasn bilgisini kitap kapağı olarak değiştirmeniz gerekmektedir ve bu da VP:AK gereği yapılmalıdır. Konuyla iligli yardımı [Y:R|Resim yükleme yardım sayfasından]] alabilirsiniz. --Manco Capac 07:18, 5 Eylül 2008 (UTC)

Değişikliği yaptım, teşekkürler...Ertly 07:25, 5 Eylül 2008 (UTC)

ödül[değiştir | kaynağı değiştir]

Özgün Yıldız
Vikipediye olan özgün katkılarınızdan dolayı verilmiştir. Çalışmalarınızın devamını dilerim. Manco Capac 10:28, 11 Eylül 2008 (UTC)

Hatalı adil kullanım[değiştir | kaynağı değiştir]

Merhaba,
Kemal Okuyan maddesinde Resim:Stalini anlamak.jpg resmini kullanmanız adil kullanım kurallarına göre mümkün değil çünkü adil kullanım resimleri tanıtım ve eleştirel yorum için (eleştirel yorumsuz tanıtım için kullanılamaz) kullanılmalıdır. Söz konusu maddede bu kitabın sadece adı geçiyor. Bu resmi ancak Stalin'i Anlamak isimli bir maddede, ya da bu kitaptan detaylı olarak bahseden bir maddede kullanabiliriz. İyivikiler... homonihilis // ileti 22:12, 13 Eylül 2008 (UTC)

Bilgi için teşekkürler, ben de tam o maddeyi yazıyordum, herhalde biraz acele ettim. Ertly 22:39, 13 Eylül 2008 (UTC)

Resim:Kemal Okuyan.jpg[değiştir | kaynağı değiştir]

Merhaba yğklediğiniz bu resme aldığınız sitenin kaynak göstermek şartıyla izin verdiğini belirtmişsiniz ancak ben böyle bir ibareyi sitede bulamadım. Acaba bana sitenin neresinde böyle not edildiğini gösterebilirt misiniz lütfen? Bu arada mesajıma yanıtı kendi mesaj sayfanıza değil de benimkine yazarsanız sevinirim. Aksi halde yanıt verip vermediğinizi anlayamam. Teşekkürler. --Manco Capac 11:43, 17 Eylül 2008 (UTC)

  • Bilgi için teşekkürler. Kolay gelsin.


Adil kullanım gerekçesi[değiştir | kaynağı değiştir]

İyivikiler... homonihilis // ileti 12:43, 17 Ekim 2008 (UTC)

  • Merhaba,
    Resmin lisansında ya da kaynak bilgisinde sorun gözükmüyor. Ancak 1 Ekim'de yeni bir uygulama başladı. Artık tüm adil kullanım resimlerine bir adil kullanım gerekçesi yazmak gerekiyor. Uygulama detayını yukarıdaki uyarı şablonunda verilen bağlantılarda görebilirsiniz. Ayrıca bu resimdeki uygulama size örnek olabilir. İyivikiler... homonihilis // ileti 12:59, 17 Ekim 2008 (UTC)
  • Sorun gözükmüyor. Teşekkürler. İyivikiler... homonihilis // ileti 13:48, 17 Ekim 2008 (UTC)



Eksik adil kullanım gerekçesi[değiştir | kaynağı değiştir]

İyivikiler... homonihilis // ileti 08:49, 10 Kasım 2008 (UTC)

Sorun kalmamış. Teşekkürler. İyivikiler... homonihilis // ileti 09:37, 10 Kasım 2008 (UTC)


Resim:Arconada.gif[değiştir | kaynağı değiştir]

Merhaba,
Adil kullanım kurallarının ilkinde şöyle yazar: Aynı bilgiyi verecek özgür lisanslı bir benzer dosyanın mevcut olmaması veya yaratılamayacak olması. Bu resim söz konusu futbolcunun nasıl göründüğünü betimlemekten fazla bir özelliğe sahip değil. Futbolcu hayatta ve hâlâ özgür lisanslı bir fotoğrafı çekilebilir ve Vikipedi'ye yüklenebilir. Bu yüzden resim adil kullanım kurallarına uygun değil. Genel olarak hayatta olan kişilerin telif hakkı sakılı resimlerini adil kullanım sayamıyoruz. Bu durum tabii ki her resim için geçerli değil. Örneğin belirli bir futbolcunun belirli bir maçta çok akılda kalan, tartışmalara sebep olan ve maddede detaylı şekilde anlatılan bir hareketini gösteren fotoğrafı adil kullanım kapsamında değerlendirilebilir (örneğin Zidane'ın attığı kafa, eğer Zidan maddesinde yeterince açıklanıyorsa, adil kullanım sayılabilir). Ama bu fotoğrafın kişiyi betimlemek dışında özel bir durumu yok, yani aynı bilgi özgür lisanslı bir resimle verilebilir. O yüzden de resim maddede adil kullanım kapsamında yer alamaz. Maddeden çıkarılmalıdır. (O anda yeterli zamanım olmadığı için maddeye gidip resmi çıkarmadım, daha sonra incelemek üzere {{SAK }} eklemekle yetindim.) İyivikiler... homonihilis // ileti 08:59, 16 Kasım 2008 (UTC)

Richard Sorge[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Rica ederim, yaptığımız sadece kategorilendirme ve commonstan bir resim taşıma...Size küçük bir tavsiyede bulunayım; biyografik maddeler eklerken commonsta kişinin bir resmi var mı bir göz atın, yüklemek zorunda kalmadan kolayca aktarabilirsiniz...Bir de bilgi kutusu şablonuna ihtiyacı var...Bu maddeyi kazandırdığınız için ben teşekkür ederim...İyi çalışmalar, Hoşcakalın...Vikipedist 15:29, 23 Kasım 2008 (UTC)



Kronstadt ayaklanması[değiştir | kaynağı değiştir]

Selam. Kronştadt - > Kronstadt olarak değiştirdim. Bir kelime içinde ş kullanılırken aynı zamanda dtnin de kullanılması ilginçti. Bilgiğiniz gibi aslen Almanca ismidir. Metinde ise Kronşdat terimi de kullanılıyordu. Vaktiniz olduğunda SR maddesi açar mısınız? Takabeg ileti 08:45, 9 Aralık 2008 (UTC)

İlginiz için teşekkürler. Rus kenti olduğu için Кронштадт isminin doğrudan çevrilmesi gerektiğini düşünerek ш (ş) harfini kullanmıştım ama yaygın kullanım sizin belirttiğiniz gibi. Bu arada SR maddesini de halihazırda bulunan Sosyalist Devrimci Parti maddesine yönlendirmek için ekledim. İyi vikiler...Ertly 09:09, 9 Aralık 2008 (UTC)

Evet onu düşünerek google ile arama yaptım da Kronştadt pek yaygın olmadığını gördüm. Yine de tekrar kontrol edeceğim. Belki kitaplarda kullanılıyordur. SR daha önce ben açmışım. Tamamen unutuyordum:)) Aleksandr Kerenski maddesi yeni birleştirildiği için düzenlenmesi gerekiyor. Kerenskiy mi yaygın? Yoksa Kerensky mi? Kerenskiy mi? İyi çalışmalar. Takabeg ileti 09:27, 9 Aralık 2008 (UTC)


Bence şu andaki hali olan Kerenski en doğru olanı, maalesef Türkçede her yazar kendisine göre yazıyor...Ertly 09:35, 9 Aralık 2008 (UTC)

OK'dir. Zaten hayati sorun değildri:)) Kerenski olsun Keresnsky olsun Kerenskiy olsun çok şey değişmez. Birde Rus Devrimi, Rus İç Savaşı ile ilgili Reds!, Triumph of Chaos gibi oyunlar da var. Ama henüz Kızıllar (film) ?? {Reds} maddesi açılmadı. Görüşürüz. Takabeg ileti 09:42, 9 Aralık 2008 (UTC)


Battiston olayı[değiştir | kaynağı değiştir]

merhabalar, Harald Schumacher maddesindeki eklenen resmi silmişsiniz. Silinen resimde özel olarak Schumacher'in Battiston ile çarpıştığı an görüntülenmişti. Bildiğiniz gibi maddede özel olarak bu olaydan bahsedilmiştir ve eğer maddeyi okuma şansınız olduysa bu olay kalecinin kariyerinde önemli bir olay olmuştur.(Yıllarca Fransız seyirciler kaleciyi sırf bu olaydan dolayı protesto etmişlerdir)Resimle ilgili bir telif hakkı sorunu varsa gidermeye çalışabilirdim, ayrıca adil kullanım gerekçesi de yazmıştım. Schumacher'in uygun bir resmini de aramaktayım, maddenin daha güzel hale gelmesi için uyarı/önerilerinizi silmeden önce yaparsınız daha faydalı olur düşüncesindeyim.Ertly 05:21, 13 Aralık 2008 (UTC)

  • Maddenin tamamını değil ancak o kısmını okudum. Dolayısıyla maddenin o kısmında yaptığınız betimlemenin madde için yeterli olduğunu ve telifli olmayan bir resim bulursanız orada kullanılabileceğini düşünüyorum. Maalesef VP:AK her telifli resmi kullanabileceğimiz anlamına gelmiyor. Halen yaşamakta olan bir kişinin biyografisinde bu tür AK resimlerini kullanamamak genel politiklaımızdan biridir. Resim hatalı adik kullanım ve telifli olduğu için hemen silmek benim görevim. Ancak sizden rica ediyorum bu tür telifli resimleri kullanırken biraz daha seçici olup hatta mümkün olduğunca kullanmamaya özen göstermenizdir. Saygılarımla, --Manco Capac 21:57, 13 Aralık 2008 (UTC)
  • Rice ederim, kolay gelsin. İyi çalışmalar. Levent Abi ileti 11:38, 28 Aralık 2008 (UTC)


Mutlu yıllar! Bütün yılınızın başarılar ve mutluluklar ile geçmesini dilerim... --Quin-Gon (UTC)

Yıl başı kutlaması[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Merhabalar,
  • Sizin de yıl başınız kutlu olsun. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon Θ mesaj 20:08, 31 Aralık 2008 (UTC)