Kredi derecelendirme notlarına göre ülkeler listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla

Kredi derecelendirme notlarına göre ülkeler listesi, üç büyük kredi derecelendirme kuruluşu tarafından açıklanan, uzun vadeli yabancı para cinsinden kredi notunu göstermektedir. Üçü de Amerika Birleşik Devletleri merkezli bu kuruluşlar, Standard & Poor's, Fitch ve Moody's'tir.

Derecelendirme[değiştir | kaynağı değiştir]

Standard & Poor's ve Fitch için BBB-, Moody's için Baa3 ve yukarısı yatırım yapılabilir seviye olarak kabul edilmektedir. S&P ve Fitch için BB+, Moody's için Ba1 ve aşağısı ise yatırım yapılamaz spekülatif derece sayılmakta ve çoğunlukla "çöp" olarak adlandırılmaktadır.[1][2][3]

Avrupa ülkelerinin döviz cinsinden kredi notları, Şubat 2014
Avrupa ülkelerinin döviz cinsinden kredi notları, Şubat 2014
Avrupa ülkelerinin döviz cinsinden kredi notları, Ocak 2014
Ülke S&P[4][5] Fitch[6] Moody's[7]
Not Durum Tarih Not Durum Tarih Not Durum Tarih
 ABD 21 AA+ Durağan 2013-06-10 20AAA Negatif 2013-10-15 21 Aaa Negatif 2013-08-05
 Almanya 22 AAA Durağan 2013-03-27 20 AAA Durağan 2011-11-21 21 Aaa Negatif 2013-08-05
 Angola 10 BB- Durağan 2012-02-20 08 BB- Durağan 2011-11-21 09 Ba3 Durağan 2011-08-05
 Arjantin 06 CCC+ Negatif 2013-09-11 04 CC Negatif 2012-11-27 06 B3 Durağan 2011-08-05
 Arnavutluk 09 B+ Durağan 2012-02-20 08 B1 Durağan 2011-08-05
 Aruba 16 A- Durağan 2012-02-20 12 BBB Durağan 2011-11-21
 Avrupa Birliği 21 AA+ Durağan 2013-12-20
 Avustralya 22 AAA Durağan 2012-02-20 20 AAA Durağan 2011-11-21 21 Aaa Durağan 2011-08-05
 Avusturya 21 AA+ Negatif 2012-02-20 20 AAA Durağan 2011-11-21 21 Aaa Durağan 2012-02-13
 Azerbaycan 13 BBB- Pozitif 2012-02-20 11 BBB- Pozitif 2011-11-21 12 Baa3 Pozitif 2012-04-19
 Bahamalar 14 BBB Durağan 2012-02-20 15 A3 Durağan 2011-08-05
 Bahreyn 14 BBB Negatif 2012-02-20 12 BBB Durağan 2011-11-21 14 Baa1 Negatif 2011-08-05
 Bangladeş 10 BB- Durağan 2012-02-20 09 Ba3 Durağan 2011-08-05
 Barbados 12 BB+ Negatif 2012-02-20 12 Baa3 Negatif 2011-08-05
 Belçika 20 AA Negatif 2012-02-20 18 AA Durağan 2013-01-24 18 Aa3 Negatif 2011-12-16
 Belize 07 B- Negatif 2012-02-20 06 B3 Durağan 2011-08-05
 Benin 08 B Durağan 2012-02-20 06 B Durağan 2011-11-21
 Bermuda 19 AA- Durağan 2012-02-20 19 AA+ Durağan 2011-11-21
 Beyaz Rusya 07 B- Pozitif 2013-04-17 06 B3 Negatif 2011-08-05
 Birleşik Arap Emirlikleri 20 AA Durağan 2012-02-20 18 AA Durağan 2011-11-21 19 Aa2 Durağan 2011-08-05
 Birleşik Krallık 22 AAA Negatif 2012-04-13 19 AA+ Durağan 2013-04-19 20 Aa1 Durağan 2013-02-22
 Bolivya 10 BB- Pozitif 2012-02-20 07 B+ Durağan 2011-11-21 09 Ba3 Pozitif 2011-08-05
 Bosna-Hersek 08 B Negatif 2012-02-20 06 B3 Negatif 2012-04-03
 Botsvana 16 A- Durağan 2012-02-20 16 A2 Negatif 2011-08-05
 Brezilya 14 BBB Negatif 2012-02-20 12 BBB Durağan 2011-11-21 13 Baa2 Pozitif 2011-08-05
 Bulgaristan 14 BBB Durağan 2012-02-20 11 BBB- Pozitif 2011-11-21 13 Baa2 Durağan 2011-08-05
 Burkina Faso 08 B Durağan 2012-02-20
 Cayman Adaları 18 Aa3 Durağan 2011-08-05
 Cook Adaları 09 B+ Durağan 2012-02-20
 Curaçao 16 A- Durağan 2012-02-20
 Çekya 19 AA- Durağan 2012-02-20 16 A+ Pozitif 2011-11-21 17 A1 Durağan 2012-07-18
 Çin 19 AA- Durağan 2012-02-20 16 A+ Durağan 2011-11-21 18 Aa3 Durağan 2011-08-05
 Danimarka 22 AAA Durağan 2012-02-20 20 AAA Durağan 2011-11-21 21 Aaa Durağan 2011-08-05
 Dominik Cumhuriyeti 09 B+ Durağan 2012-02-20 06 B Pozitif 2011-11-21 08 B1 Durağan 2011-08-05
 Ekvador 08 B Pozitif 2012-02-20 05 B- Durağan 2011-11-21 05 Caa1 Durağan 2012-02-20
 El Salvador 10 BB- Durağan 2012-02-20 08 BB- Durağan 2013-07-16 10 Ba2 Durağan 2011-08-05
 Endonezya 12 BB+ Pozitif 2011-11-29 11 BBB- Durağan 2011-11-21 12 Baa3 Durağan 2012-01-18
 Ermenistan 08 BB- Durağan 2011-11-21 10 Ba2 Negatif 2011-08-05
 Estonya 19 AA- Durağan 2012-02-20 16 A+ Durağan 2011-11-21 17 A1 Durağan 2011-08-05
 Fas 13 BBB- Durağan 2011-11-29 11 BBB- Durağan 2011-11-21 11 Ba1 Durağan 2011-08-05
 Fiji 08 B Durağan 2012-02-20 08 B1 Negatif 2011-08-05
 Filipinler 13 BBB- Durağan 2013-05-02 11 BBB- Durağan 2013-03-27 12 Baa3 Pozitif 2013-10-03
 Finlandiya 22 AAA Durağan 2012-02-20 20 AAA Durağan 2011-11-21 21 Aaa Durağan 2011-08-05
 Fransa 20 AA Durağan 2012-02-20 19 AA+ Durağan 2013-07-12 20 Aa1 Negatif 2012-11-19
 Gabon 10 BB- Durağan 2012-02-20 08 BB- Durağan 2011-11-21
 Gana 08 B Durağan 2011-11-29 07 B+ Durağan 2011-11-21
 Grenada 01 SD Negatif 2013-03-13
 Guatemala 11 BB Negatif 2011-11-29 10 BB+ Durağan 2011-11-21 11 Ba1 Durağan 2011-08-05
 Guernsey 21 AA+ Durağan 2011-11-29
 Güney Afrika 14 BBB Durağan 2011-11-29 12 BBB Durağan 2013-01-10 14 Baa1 Durağan 2011-08-05
 Güney Kore 18 A+ Durağan 2012-09-14 17 AA- Durağan 2012-09-07 18 Aa3 Durağan 2012-08-27
 Gürcistan 10 BB- Durağan 2012-02-20 07 B+ Pozitif 2011-11-21 09 Ba3 Durağan 2011-08-05
 Hırvatistan 12 BB+ Durağan 2012-12-14 12 BBB Durağan 2012-09-05 12 Baa3 Durağan 2011-08-05
 Hindistan 13 BBB- Negatif 2012-04-25 11 BBB- Durağan 2013-06-12 12 Baa3 Durağan 2011-08-05
 Hollanda 21 AA+ Durağan 2013-11-29 20 AAA Durağan 2011-11-21 21 Aaa Negatif 2012-07-23
 Honduras 09 B+ Pozitif 2012-06-08 07 B2 Negatif 2013-02-26
 Hong Kong 22 AAA Durağan 2011-11-29 19 AA+ Durağan 2011-11-21 20 Aa1 Pozitif 2011-08-05
 İrlanda 15 BBB+ Pozitif 2013-02-13 13 BBB+ Durağan 2012-11-15 12 Baa3 Pozitif 2014-01-17
 İspanya 13 BBB- Durağan 2013-11-29 12 BBB Negatif 2012-06-07 13 Baa2 Pozitif 2014-02-21
 İsrail 18 A+ Durağan 2011-11-29 15 A Pozitif 2013-11-29 17 A1 Durağan 2011-08-05
 İsveç 22 AAA Durağan 2012-10-24 20 AAA Durağan 2011-11-21 21 Aaa Durağan 2011-08-05
  İsviçre 22 AAA Durağan 2011-11-29 20 AAA Durağan 2011-11-21 21 Aaa Durağan 2011-08-05
 İtalya 14 BBB Negatif 2013-07-09 13 BBB+ Negatif 2013-03-08 13 Baa2 Durağan 2013-02-15
 İzlanda 13 BBB- Durağan 2011-11-29 11 BBB- Durağan 2012-02-17 12 Baa3 Negatif 2011-08-05
 Jamaika 06 CCC+ Negatif 2013-03-27 05 B- Durağan 2011-11-21 06 B3 Durağan 2011-08-05
 Japonya 19 AA- Negatif 2011-11-29 16 A+ Negatif 2012-05-22 18 Aa3 Durağan 2011-08-23
 Kamboçya 08 B Durağan 2012-02-20 07 B2 Durağan 2011-08-05
 Kamerun 08 B Durağan 2012-02-20 06 B Durağan 2011-11-21
 Kanada 22 AAA Duarağan 2012-02-20 20 AAA Durağan 2011-11-21 21 Aaa Duarağan 2011-08-05
 Karadağ 10 BB- Negatif 2011-11-29 09 Ba3 Durağan 2011-08-05
 Katar 20 AA Durağan 2011-11-29 19 Aa2 Durağan 2011-08-05
 Kazakistan 15 BBB+ Durağan 2011-11-29 12 BBB Pozitif 2011-11-21 13 Baa2 Durağan 2011-08-05
 Kenya 09 B+ Durağan 2011-11-29 07 B+ Durağan 2011-11-21
 Kıbrıs Cumhuriyeti 07 B- Durağan 2013-11-29 08 BB- Negatif 2012-11-22 03 Caa3 Negatif 2012-10-08
 Kolombiya 14 BBB Durağan 2013-04-24 11 BBB- Pozitif 2011-11-21 12 Baa3 Pozitif 2013-07-08
 Kosta Rika 11 BB Durağan 2012-02-20 10 BB+ Durağan 2011-11-21 12 Baa3 Durağan 2011-08-05
 Kuveyt 20 AA Durağan 2011-11-29 18 AA Durağan 2011-11-21 19 Aa2 Durağan 2011-08-05
 Küba 05 Caa1 Durağan 2011-08-05
 Lesotho 08 BB- Negatif 2011-11-21
 Letonya 15 BBB+ Pozitif 2013-12-13 13 BBB+ Durağan 2013-07-09 13 Baa2 Pozitif 2013-03-15
 Lihtenştayn 22 AAA Durağan 2011-11-29
 Litvanya 14 BBB Pozitif 2013-10-29 13 BBB+ Durağan 2013-04-25 14 Baa1 Durağan 2011-08-05
 Lübnan 08 B Durağan 2011-11-29 06 B Durağan 2011-11-21 08 B1 Durağan 2011-08-05
 Lüksemburg 22 AAA Durağan 2013-08-12 20 AAA Durağan 2011-11-21 21 Aaa Negatif 2012-07-23
 Macaristan 11 BB Durağan 2012-11-23 10 BB+ Negatif 2012-01-06 11 Ba1 Negatif 2011-11-24
 Makao 18 Aa3 Durağan 2011-08-05
 Kuzey Makedonya 11 BB Durağan 2011-11-29 10 BB+ Durağan 2011-11-21
 Malezya 16 A- Durağan 2011-11-29 14 A- Negatif 2011-11-21 15 A3 Durağan 2011-08-05
 Malta 15 BBB+ Durağan 2013-01-16 16 A+ Durağan 2011-11-21 17 A1 Durağan 2011-08-05
 Mauritius 13 Baa2 Durağan 2011-08-05
 Meksika 15 BBB+ Durağan 2013-12-19 13 BBB+ Durağan 2013-04-08 15 A3 Durağan 2014-02-05
 Man Adası 21 AA+ Durağan 2011-11-29 21 Aaa Durağan 2011-08-05
 Mısır 06 CCC+ Durağan 2013-05-09 05 B- Negatif 2013-01-30 05 Caa1 Negatif 2013-03-21
 Moğolistan 10 BB- Durağan 2011-11-29 07 B+ Durağan 2011-11-21 08 B1 Durağan 2011-08-05
 Moldova 06 B3 Durağan 2011-08-05
 Montserrat 13 BBB- Durağan 2011-11-29
 Mozambik 09 B+ Durağan 2011-11-29 06 B Durağan 2011-11-21
 Namibya 11 BBB- Pozitif 2011-11-21
 Nikaragua 06 B3 Durağan 2011-08-05
 Nijerya 10 BB- Durağan 2011-11-29 08 BB- Durağan 2011-11-21
 Norveç 22 AAA Durağan 2011-11-29 20 AAA Durağan 2011-11-21 21 Aaa Durağan 2011-08-05
 Pakistan 07 B- Durağan 2011-11-29 05 Caa1 Negatif 2012-07-13
 Panama 14 BBB Durağan 2012-07-02 12 BBB Durağan 2011-11-21 13 Baa2 Durağan 2012-10-31
 Papua Yeni Gine 09 B+ Durağan 2011-11-29 08 B1 Durağan 2011-08-05
 Paraguay 10 BB- Durağan 2011-11-29 08 B1 Durağan 2011-08-05
 Peru 15 BBB+ Durağan 2013-08-19 13 BBB+ Durağan 2013-10-23 13 Baa2 Pozitif 2012-08-16
 Polonya 16 A- Durağan 2013-03-07 14 A- Pozitif 2013-02-21 16 A2 Durağan 2011-08-05
 Portekiz 11 BB Negatif 2013-07-05 10 BB+ Negatif 2011-11-21 09 Ba3 Negatif 2012-02-13
 Romanya 12 BB+ Durağan 2011-11-29 11 BBB- Durağan 2011-11-21 12 Baa3 Durağan 2011-08-05
 Ruanda 08 B Durağan 2012-09-29 06 B Durağan 2011-11-21
 Rusya 14 BBB Durağan 2011-11-29 12 BBB Durağan 2012-08-16 14 Baa1 Durağan 2011-08-05
 Saint Vincent ve Grenadinler 08 B1 Durağan 2011-08-05
 San Marino 13 BBB+ Negatif 2012-07-23
 Seyşeller 06 B Durağan 2011-11-21
 Senegal 09 B+ Negatif 2011-11-29 08 B1 Durağan 2011-08-05
 Sırbistan 10 BB- Negatif 2012-08-07 07 B+ Durağan 2014-01-17 08 B1 Negatif 2013-07-14
 Singapur 22 AAA Durağan 2011-11-29 20 AAA Durağan 2011-11-21 21 Aaa Durağan 2011-08-05
 Slovakya 17 A Durağan 2012-01-13 16 A+ Durağan 2011-11-21 17 A1 Durağan 2012-02-13
 Slovenya 16 A- Durağan 2013-02-13 13 BBB+ Negatif 2013-05-17 11 Ba1 Negatif 2013-04-30
 Sri Lanka 09 B+ Pozitif 2011-12-05 08 BB- Durağan 2011-11-21 08 B1 Pozitif 2011-08-05
 Surinam 10 BB- Durağan 2011-11-29 08 BB- Durağan 2012-07-10 08 B1 Durağan 2011-08-05
 Suudi Arabistan 19 AA- Durağan 2011-11-29 17 AA- Durağan 2011-11-21 18 Aa3 Durağan 2011-08-05
 Şili 19 AA- Pozitif 2012-12-26 16 A+ Durağan 2011-11-21 18 Aa3 Durağan 2011-08-05
 Tayland 15 BBB+ Durağan 2011-11-29 14 A- Durağan 2013-03-08 14 Baa1 Durağan 2011-08-05
 Tayvan 19 AA- Durağan 2011-11-29 16 A+ Durağan 2011-11-21 18 Aa3 Durağan 2011-08-05
 Trinidad ve Tobago 17 A Durağan 2011-11-29 14 Baa1 Durağan 2011-08-05
 Tunus 10 BB- Negatif 2013-02-20 08 BB- Negatif 2013-10-30 12 Baa3 Negatif 2011-08-05
 Türkiye 12 BB+ Negatif 2013-03-27 11 BB+ Durağan 2017-01-27 12 Ba1 Negatif 2016-09-25
 Uganda 09 B+ Durağan 2011-11-29 06 B Durağan 2011-11-21
 Ukrayna 06 CCC+ Negatif 2013-12-26 04 CCC Negatif 2011-11-21 05 Caa1 Negatif 2013-09-20
 Umman 17 A Negatif 2011-11-29 17 A1 Durağan 2011-08-05
 Uruguay 13 BBB- Durağan 2012-04-03 11 BBB- Durağan 2011-11-21 12 Baa3 Pozitif 2012-07-31
 Ürdün 11 BB Negatif 2011-11-29 10 Ba2 Negatif 2011-08-05
 Venezuela 08 B Negatif 2013-06-17 07 B+ Negatif 2011-11-21 07 B2 Durağan 2011-08-05
 Vietnam 10 BB- Negatif 2011-11-29 07 B+ Durağan 2011-11-21 08 B1 Negatif 2011-08-05
 Yeni Zelanda 20 AA Durağan 2011-11-29 18 AA Durağan 2011-11-21 21 Aaa Durağan 2011-08-05
 Yeşil Burun Adaları 09 B+ Durağan 2012-02-20 07 B+ Durağan 2011-11-21
 Yunanistan 07 B- Durağan 2012-12-18 05 B- Durağan 2012-05-17 03 Caa3 Durağan 2013-11-29
 Zambiya 09 B+ Durağan 2011-11-29 07 B+ Durağan 2011-11-21

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]