Karayavşan, Polatlı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
16.08, 17 Temmuz 2016 tarihinde Peykbot (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 17370686 numaralı sürüm (bilgi kutusundan muhtarlık bilgisi çıkarıldı)
Karayavşan
Harita
Ankara
Ankara
Ülke Türkiye
İlAnkara
İlçePolatlı
Coğrafi bölgeİç Anadolu Bölgesi
Nüfus
 (2000)[1]
 • Toplam83
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0312
Posta kodu06900
Resmî site
[2]

Karayavşan, Ankara ilinin Polatlı ilçesine bağlı Tatar mahalledir.

Tarihçe

Karayavşan mahallesi, Tavşantepe'nin güney yamacına kurulmuştur. Mahallenin güneyinde Çaldağı'na doğru uzanan arazi oldukça verimlidir ve yavşan otuyla beslenen hayvanlarının sütü, yağı kendine özgü hoş bir kokuya sahiptir. Kırım asıllı göçmenlerden teşekkül eden köy halkından Taymazlar (Kurtiy, Boramet, Sapay, Niyaz), Ablâz Hacılar, Nasıbullah Ağalar Kırım'dan, Durasıllar Şongarlar, Umaylar Romanya'dan göç etmişlerdir. Köy, Kırım'dan 1890 (Hicri 1311) yıllarında göçüp gelen ve bugünkü Taymazların dedesi Kurtiy,Sapay Böramet ve Akıy Niyaz; Umayların dedesi Şoray Akay ve Kırım'ın Şongar bölgesinden Sarı Memet,Şabadıy Akay(Abadan) tarafından kurulmuş olup, adını da o çevrede bolca yetişen, güzel ve hoş kokulu YAVŞAN otundan almıştır.Bu otla beslenen hayvanların etleri çok lezzetli olmaktadır. 1955 yılında köy 90 hane idi ve 460 nüfusa sahipti.Aynı yıl köy ilk mektebindeki talebe sayısının 80 civarında, öğretmen sayısınında 3 olduğu belirtilmektedir.

Kültür

Tatar Türkleri kültür gelenek ve görenekleri yaşanmaktadır.

Karayavşan bütün mânâda hakiki bir Tatar Türkleri mahallesidir. "Kentleşme"nin tesiriyle çeşitli değişikliklere uğramakla birlikte, Tatar örf-adetleri zaman zaman yine de bütün canlılığıyla yaşatılmaktadır.

Genç nüfusun tamamı Polatlı veya Ankara'da yaşamaktadır. Sadece yaşlıların sürekli yaşadığı mahallede, ekim-biçim dönemlerinde nüfus biraz artmakta, seçim günlerinde ise en çok sayıya ulaşmaktadır. (Mahallenin en yaşlısı Sıddık Yetkin'dir)

Tatar mutfağının bellibaşlı yemeklerinden sayılan "şırbörek(çiğbörek), köbete, cantık, kalakay, tabakbörek, kaşıkbörek, sarburma, ulkum/kıygaşa; omaş ve kalce çorbaları" köy halkının mahallesinden uzakta da olsa yapmaya devam ettiği yemek çeşitleridir.

Coğrafya

Ankara'ya 96 km, Polatlı'ya ise 22 km uzaklıktadır.

İklim

Mahallede kara iklimi hüküm sürmektedir.

Nüfus

Yıllara göre mahalle nüfus verileri
2010 76
2000 83
1997 121

Ekonomi

Mahallenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

Altyapı bilgileri

Mahallede, ilköğretim okulu yoktur, fakat taşımalı eğitimden yararlanmak mümkündür. Mahallenin içme suyu şebekesi vardır, kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi veya acentesi, Sağlık ocağı veya sağlık evi yoktur. Mahalleye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup mahallede elektrik ve sabit telefon vardır.

Dış bağlantılar

Şablon:Portal