Kırkpınar, Kırşehir

Vikipedi, özgür ansiklopedi
22.10, 7 Ağustos 2016 tarihinde Teacher0691 (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 17451428 numaralı sürüm (düzeltme AWB ile)
Kırkpınar
Harita
Kırşehir
Kırşehir
ÜlkeTürkiye Türkiye
İlKırşehir
İlçeMerkez
Coğrafi bölgeİç Anadolu Bölgesi
Nüfus
 (2000)
 • Toplam68
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0386
Posta kodu40000
Resmî site
[1]

Kırkpınar, Kırşehir ilinin merkez ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihçe

Kırkpınar köyü arazisi 1940'lı yıllar öncesinde Taburoğlu köyüne ait ve genellikle mera olarak kullanılan bir bölge idi. Suyun bol ve topraklarının verimli olmasından dolayı Taburoğlu köyünün ileri gelenlerinden HAYDAR BAYAR ABDULLAH TABUR , VAHİT TABUROĞLU, DAĞISTAN TABUR ve bu ileri gelenlerin kardeşleri ile amca çocukları ( toplasan 10 kişi anca eder) buraya yerleşme kararını alır. Daha sonra onları takip edenler olur. Bu bölgede pınarların çok olmasından dolayı köye Kırkpınar ismi verilmiştir. Kırkpınar köyü içinden çıktığı Taburoğlu Köyünün kurucularının torunları tarafından kurulmuştur.

1980 li yılların başında nüfusu 120-130 kişi sınırlarına gelse de zaman içerisinde büyük şehirlere göç ile yerleşik nüfus düşmüştür. Bu köyün en önemli özelliği ağalar köyü olarak bilinmesidir. (gel gelelim ağalık paşalık bitti kardeşim iyikide bitti) Modern ve uygar insanların kardeşçe yaşadığı bu köy çevre köylere örnek teşkil etmektedir. (tüm çevre köyler imrenir :)

Kültür

Kültürel açıdan yüksek standartlara sahip Kırkpınar köyü okuma oranı (yüksekokul eğitimi) en yüksek köylerin başında gelir. hemen hemen herkes okur (aslında okumasa daha iyi olur dediğimiz arkadaşlarda çıkıyor ara sıra ama neyse)

En önemli mutfak kültürü Etli Bulgur Pilavı dır. (düşündüm düşündüm aklımada başka bişey gelmedi) EN ÖNEMLİSİ KÜRT KÖYÜDÜR

Coğrafya

coğrafi açıdan bakıldığında pek bi numarası yoktur aslında. ama şirin bir köy diyebiliriz. şirinler çizgi filmi burada çekildi desek abartmış olmayız.

Kırşehir merkezine 25 km uzaklıktadır. köylüler uzağı yakın etmekte pek bi muktedir olduklarından her dakika şehire gidip gelmekte imtina etmezler.

İklim

Köyün iklimi, karasal iklim etki alanı içerisindedir. (kışın soğuk yazın sıcak havasına rağmen insanları her daim sımsıcaktır.)

Nüfus

Yıllara göre köy nüfus verileri
2007 43
2000 68
1997 62

Ekonomi

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. (yan gel yat ekonomisine bağlı bir kaç kişi olmakla birlikte genelde çalışırlar.)

Altyapı bilgileri

Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamaktadır.Taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyümüz içme suyu şebekesine değerli muhtarlarımızdan Sayın Haydar TABUR un girişimleri sonucunda kavuşmuştur. Kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

Dış bağlantılar