Hız göstergesi
Hız göstergesi ya da sürat saati, taşıtlarda sürati bildiren gösterge. Aracın birim zamanda katettiği mesafeyi mesafe/zaman formatında sürücüye bildirir.
Hız göstergesi, 1888'den önce Josip Belušić tarafından icat edildi.[1] Buluşunun patentini 1888'de Viyana'da aldı ve 1889'da Paris'teki Exposition Universelle'de sundu.[1][2]
Otomotiv
[değiştir | kaynağı değiştir]Dünyada otomotiv sektöründe en yaygın olarak kullanılan sürat birimi mph ve km/sa'dir. Bazı otomobillerde sürat saati her iki birimi birden gösterir.
Çalışma prensibi
[değiştir | kaynağı değiştir]Modern otomobillerin çoğunda hız ölçümü, motor gücünü tekerlere ileten transmisyonda yapılır ve sürüş kablosu (drive cable) aracılığıyla sürat saatine iletilir.
Havacılıkta
[değiştir | kaynağı değiştir]Uçaklardaki ana sürat saati olan işarî sürat saati, pito tüpünden yaptığı ölçüm ile hava hızını pilota bildiren saattir. Pito tüpünden ölçülen dinamik basınç ile atmosferin statik basıncı arasındaki farktan hızı gösterecek şekilde tasarlanmış dijital ya da analog göstergedir. Tek pilotlu uçaklarda genelde bir adet, iki pilotlu uçaklarda birisi kaptan pilot, birisi de yardımcı pilot tarafında olmak üzere iki adettir.
Kaynakça
[değiştir | kaynağı değiştir]- ^ a b Sobey, Ed (2009). A Field Guide to Automotive Technology. Chicago Review Press. s. 78. ISBN 9781556528125. 19 Şubat 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Şubat 2021.
- ^ Jouvin, Bernard. "Compteur de vitesse: saviez-vous qu'il a 130 ans?". L'Est Républicain. 14 Şubat 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Şubat 2021.
Ayrıca bakınız
[değiştir | kaynağı değiştir]Havacılık ile ilgili bu madde taslak seviyesindedir. Madde içeriğini genişleterek Vikipedi'ye katkı sağlayabilirsiniz. |
Bir standart veya ölçü ile ilgili bu madde taslak seviyesindedir. Madde içeriğini genişleterek Vikipedi'ye katkı sağlayabilirsiniz. |