Carputer

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Carputer veya AutoPC kompakt boyut, düşük güç gereksinimi ve bazı özelleştirilmiş bileşenler gibi bir arabada çalışmak için uzmanlığa sahip bir bilgisayardır. Gerçek bilgi işlem donanımı genellikle standart bilgisayarlara veya mobil cihazlara dayanır. Bilgisayar tabanlı olduklarından, genellikle Bluetooth, USB ve Wi-Fi gibi birçok standart arabirime sahiptirler.[1] İlk carputer, 4 Aralık 1998'de Clarion Co. tarafından piyasaya sürülmüştür, karbüratörlerin çok karmaşık hale gelmesiyle motora giren yakıt miktarını tam olarak ölçmek için 1980'lerden beri araç-içi diyagnostikler zaten uygulanmıştı. Microsoft, Windows Embedded Automotive'i geliştirdi ve Clarion şirketi ile birlikte geliştirilen bir marka olan AutoPC ile kullandı.[2] Sistem 1998'de piyasaya sürüldü ve işletim sistemine "Otomatik PC" olarak atıfta bulunuldu. Windows CE 2.0'a dayanıyordu. "Otomotiv için Windows CE" haline geldi.

Bir bilgisayarı bir arabaya takmanın zorluğu güç kaynağıdır. Enerji, araçlarda nominal bir 12V DC veya bazı kamyonlarda 24V olarak sağlanır. Gerçek voltaj, akü genelde 12 V'den daha az verdiğinden motorun açık mı yoksa kapalı mı olduğuna göre değişir; pikler olabilir ve ateşleme zamanında akım kaynağı düşer. Harici DC / DC dönüştürücüler, voltajların düzenlenmesine yardımcı olabilir, böylece bunlar kullanılabilir.[3] Polis arabaları genellikle sürücünün kol dayanağının yer alacağı bir dizüstü bilgisayar döner biçiminde Mobil veri terminallerine sahiptir. Bu, verileri günlüğe kaydetmek ve ağ tabanlı veritabanlarını sorgulamak için kullanılabilir.

Platform, MyFord Touch'ın ilk iki nesli için kullanıldı; üçüncü nesil ise BlackBerry'den QNX sistemi kullanıyor.[4][5] Nexus 7 (2013) gibi tablet bilgisayarlar ya sürekli olarak (çizgi) ya da çıkarılabilir (bir yuva) olarak takılabilir. GPS seyretmenin yanı sıra film izlemek veya müzik dinlemek için kullanılabilir. Ayrıca eller serbest görüşmeler için bir Bluetooth vardır. Sinyal seviyesi ayarı için protokol mantığı olmadan tipik basit USB KKL Teşhis Arabirimi var. Bilgisayarlar, yerleşik tanılama (OBD) verilerini görsel bir ekrana çözümlemek için kullanılabilir. Birçok arayüz ELM327 OBD Tercüman IC'lerine dayanmaktadır.[6] Ayrıca STN1110'un kullanıldığı bilinmektedir.[7]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 5 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Aralık 2018. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 14 Kasım 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Aralık 2018. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 5 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Aralık 2018. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 5 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Aralık 2018. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 5 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Aralık 2018. 
  6. ^ "Arşivlenmiş kopya". 5 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Aralık 2018. 
  7. ^ "Arşivlenmiş kopya". 10 Mayıs 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Aralık 2018. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]