Galadriel

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Galadriel
J. R. R. Tolkien'in kurgusal Orta Dünya evreninde karakter
Unvanı/Diğer adıLórien'in Hanımı, Galadhrim'in Hanımı, Işığın Hanımı, Ormanın Hanımı, Alatáriel, Altáriel, Artanis, Nerwen
IrkıElf
Doğum tarihi1362 (Ağaçların Yılında)
Ölüm tarihiÖlümsüz

Galadriel, Tolkien'in Yüzüklerin Efendisi adlı eserinde bir karakterdir.[1] Orta Dünya'da bir Elf soylusudur. Lord Celeborn ile beraber Lothlórien'in yöneticisidir.[2] Kendisine Lórien Hanımı, Galadhrim Hanımı, Işığın Hanımı veya Ormanın Hanımı olarak hitap edilir. Lothlórien'de ise, sadece Galadriel Hanım veya Hanım olarak bilinir. Kraliçe değildir, fakat kraliyet soyundan gelir.[3]

Aslen Artanis ("asil kadın") ve Nerwen ("erkek-kadın", gücünden ve yapısından dolayı) olarak adlandırılmıştır. Galadriel ismi, Celeborn tarafından verilmiş olan Telerin Quenyası'ndaki adı Alatáriel'in Sindarince'sidir.

Noldor prensi Finarfin'in Earwen ile evliliğinden doğan tek kızı ve en küçük çocuğudur. Valinor'da doğmuştur. Ağabeylerinin adları; Finrod(Felagund), Angrod, Aegnor ve Orodreth'tir. Tam bir elftir ama Eldar'ın çağrısını kabul etmemiştir. Bu yüzden sürgündedir.

Ağabeyi Finrod ile adı Lothlorien olup, daha önceleri Belerian olan orman krallığına geldi. Burada Kralın yeğeni olan Celeborn'a âşık oldu ve ağabeyi Finrod'un yanından ayrılıp Celeborn ile kaldı. Derler ki Galadriel'in saçlarında Valinor'daki ikinci ışık kaynağı olan iki ağacın ışıkları gizlidir.

Eregion'a saldırı sırasında, Galadriel'e Üç Elf Yüzüğü'nden Nenya verilmiştir. Sauron'un gücünün farkında olan Galadriel, Tek Yüzük Sauron'da olduğu sürece Nenya'yı kullanmamıştır. Fakat Üçüncü Çağ'da Tek Yüzük kaybolunca kullanmıştır. Yüzüğün güçleri, Galadriel'in Aynası ile ilişkilendirilebilir.

Dördüncü Çağ'ın başlarında, Elrond, Gandalf ve Yüzük Taşıyıcıları Bilbo ve Frodo Baggins ile Orta Dünya'dan ayrılmıştır. Eğer Frodo tek yüzüğü ona vermek istediğinde kabul etseydi o da Sauron gibi bir karanlık hükümdar olacaktı. Tek Yüzük'ü reddetmesi ona dönme hakkını vermiştir. O vakitte yedi bin yıldan daha yaşlıdır.

Galadriel Yüzük Kardeşliği'ne hediye dağıtırken Cüce Gimli'ye ne istediğini sormuş, Gimli de gönlünden geçenin hanımın bir tane tel saçı olduğunu dile getirmiş, ancak talep etmemiştir. Orada bunu duyan elfler çok şaşırmıştı. Çünkü Lady Galadriel zamanında saçından tel isteyen Feanor'un dileğini reddetmişti. Feanor da Valinor'un iki ağacından ışık alarak Silmaril'leri yapmıştı.[1] Galadriel Cüce Gimli'nin dileği üzerine bir yerine üç tel saçını vermiştir.

Peter Jackson'ın yönettiği Yüzüklerin Efendisi üçlemesinde, bu karakteri Cate Blanchett canlandırmıştır.[4]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b Kocher, Paul H. (1980). A reader's guide to The Silmarillion. Boston: Houghton Mifflin. ISBN 0-395-28950-5. 
  2. ^ Berlatsky, Berlatsky (17 Aralık 2012). "Peter Jackson's Violent Betrayal of Tolkien". The Atlantic (İngilizce). 23 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ekim 2021. 
  3. ^ Nast, Nast (6 Aralık 2012). ""The Hobbit": One Book to Rule Them All". The New Yorker. 9 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ekim 2021. 
  4. ^ Nast, Nast (29 Aralık 2003). "Full Circle". The New Yorker. 9 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ekim 2021.