Cumbria

Koordinatlar: 54°30′K 3°15′B / 54.500°K 3.250°B / 54.500; -3.250
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Cumbria
Ülke Birleşik Krallık
Ülke İngiltere
BölgeKuzey Batı İngiltere
MerkezCarlisle
Yüzölçümü
 • Toplam6.766.56 km²
Nüfus
 (2011)
 • Toplam499,858
 • Yoğunluk74/km²

Cumbria, İngiltere'nin kuzey-batısında idarî bakımdan shire tipi bir county'dir. County'nin idarî merkezi, Carlisle şehridir.

Birleşik Krallık'taki en önemli doğa harikalarından sayılan Göller Yöresi Millî Parkı, Cumbria sınırları içinde bulunur. Bölge, yıllar boyunca hem yerli hem yabancı yazarlara, müzisyenlere ve diğer sanatçılara ilhâm vermiştir. Hadrian Duvarı'nın bir kısmı bölgenin kuzeyinden, Carlisle yakınlarından geçer.

Coğrafi konum[değiştir | kaynağı değiştir]

Cumbria kuzeyde İskoçya, doğuda County Durham ve Northumberland, güneydoğuda Kuzey Yorkshire, güneyde Lancashire ve batıda İrlanda Denizi ile çevrilidir. Yüzölçümü 6.768 km² olan Cumbria'da 2007 nüfus tahminlerine göre 498.800 kişi yaşamaktadır.

County'nin büyük bölümü dağlıktır. Britanya adasının en yüksek noktası olan 978 m. yükseklikteki Scafell Pike burada yer alır. Bu tepelerin arasında bölgeye turistik değer katan çok sayıda küçük göl yer alır.

County, batıda İrlanda Denizi'ndeki Morecambe Körfezi, doğuda Pennine Dağları, kuzeyde Solway Firth ve Solway Ovası tarafından çevrelenmiştir.

Nüfus yapısı[değiştir | kaynağı değiştir]

Cumbria Kontluğu nüfusu genellikle kırsal alanlara yayılmış olarak yaşamaktadır. County, İngiltere'de törensel county'ler arasında en düşük nüfus yoğunluğu gösterenidir. Bölgede yer alan 2 yerleşim yerinin nüfusu 50.000 kişi üzerinde; 3 yerleşim yerinin nüfusu 20.000 ile 50.000 kişi arasında ve 3'ünün nüfusu da 10.000 ile 20.000 kişi arasındadır. Cumbria'da en yüksek nüfus olan ve ve "şehir" statüsü taşıyan tek yerleşim yeri, bölgenin kuzeyinde bulunan ve county'nin merkezi olan Carlisle'dir. Bunu takip eden kent county'nin güneybatısında olan Barrow-in-Furness'tır.

Cumbria County, 1972'de kurulmakla beraber, o zaman içine dahil olan eski yerel idareler için nüfus sonuçları elde bulunduğu için, yapılan yeni hesaplarla Cumbria sınırları içindeki nüfusun 10 yıllık nüfus sayımlarına göre nasıl değiştiği bulunmuştur. Cumbria için 19. ve 20. yüzyıllardaki nüfus sayımlarına göre nüfusun gelişmesi şu gösterimde izlenebilir:[1]

Kişi

Cumbria County, aynı zamanda diğer countylere oranla en az etnik değişiklik gösteren nüfusa sahiptir. 2011 nüfus sayımı için 2009'da yapılan deneysel ön araştırmalarda Cumbria County nüfusunun yaklaşık %95,1 oranı (Cumbria nüfusunun yaklaşık 470.900-495.000 kişi) kendilerini "Beyaz Britanyalı" olarak tanımlamışlardır.[2] Fakat county'de bulunan nispeten yüksek nüfuslu kent ve kasabalardaki etnik yapının İngiltere ortalamasına yakın olduğu görülmektedir. Ayrıca Cumbria'da bulunan etnik azınlıklara dahil nüfus, İngiltere ortalama artış hızından iki misli daha hızla artış göstermektedir.

Cumbria nüfusu içinde inanılan dinler arasında başta büyük oranla Hristiyanlık gelmekte, bunu azınlık dinleri olarak Budizm ve İslam takip etmektedir.

İdarî örgütlenme[değiştir | kaynağı değiştir]

Cumbria County, yüzölçümü itibarıyla İngiltere'deki en büyük üçüncü county'dir. Yerel idare olarak iki seviyeli büyükşehir olmayan kontluktur, yani "shire" tipi kontluktur. Ikinci seviyede olan 6 metropoliten olmayan yerel idare bölgesi (district) Cumbria County''ye bağlıdır. Bunlar Barrow-in-Furness (borough), South Lakeland, Copeland, Allerdale, Eden ve Carlisle Şehri'dır. İdarî maksatlarla bu ikinci seviyede yerel bölge idareleri üç gruba ayrılmıştır: "Doğu" grubu, Carlisle Şehri ve Eden, "Batı" grubu Allerdale ve Copeland, "Güney" ise South Lakeland ve Allerdale'den oluşur.

Bölgeler Harita ayrıntıları
  1. Barrow-in-Furness
  2. South Lakeland
  3. Copeland
  4. Allerdale
  5. Eden
  6. Carlisle Şehri

Bu törensel kontluk içinde bulunan tek seviyeli metropoliten bölge ve şehirler içinde bulunan önemli yerleşkeleri listesi şöyle verilebilir:

Kontluk Yerel bölge/borough İdare Merkezi Diğer yerleşkeler Görüntü
Cumbria Kontluğu Allerdale Workington Aspatria, Cockermouth, Harrington, Keswick, Maryport, Silloth, Wigton
Workington'da Saat Kulesi
Barrow-in-Furness (borough) Barrow-in-Furness Askam and Ireleth, Dalton-in-Furness
Barrow panorama
Carlisle Carlisle Brampton, Dalston, Longtown
Carlisle Yerel İdare merkezi
Copeland Yerel Bölgesi Whitehaven Cleator Moor, Egremont, Millom, St Bees
Whitehaven limanı
Eden Yerel Bölgesi Penrith Alston, Appleby-in-Westmorland, Kirkby Stephen
Penrith şehir merkezi
South Lakeland Yerel Bölgesi Kendal Ambleside, Bowness-on-Windermere, Coniston, Grasmere, Hawkshead, Heversham, Kirkby Lonsdale, Milnthorpe, Sedbergh, Ulverston, Windermere
Kendal çarşısı

Cumbria, Avam Kamarası'na Carlisle, Penrith & The Border, Workington, Copeland, Westmorland ve Lonsdale ile Barrow-ve-Furness secim bölgelerini temsilen altı milletvekili gönderir.

Kardeş şehirler[değiştir | kaynağı değiştir]

Cumbria'da bulunan "bölgeler" ve yerleşkeler dış ülkelerde bulunan yerleşkelerle "kardeş şehir" bağlantıları kurmuşlardır. Cumbria'da "Copeland" bölgesi ve "Barrow-in-Furness" kenti bu türlü bağlantıları bulunmayan Cumbria yerleşkeleridir. Şu listede kardeş şehir bağlantıları ayrıntıları ile gösterilmektedir:

Yerleşke Bölge Kardeş şehir
Carlisle Carlisle Şehri Almanya Flensburg, Almanya
Polonya Słupsk, Polonya
Cockermouth Allerdale Fransa Marvejols, Fransa
Dalton-in-Furness Barrow-in-Furness Amerika Birleşik Devletleri Dalton, Pennsylvania, Amerika Birleşik Devletleri
Kendal South Lakeland İrlanda Killarney, İrlanda
Almanya Rinteln, Almanya
Penrith Eden Avustralya Penrith, New South Wales, Avustralya
Sedbergh South Lakeland Slovenya Zreče, Slovenya
Ulverston South Lakeland Fransa Albert, Somme, Fransa
Windermere South Lakeland Almanya Diessen am Ammersee, Almanya
Workington Allerdale Almanya Selm, Almanya
Fransa Val-de-Reuil, Fransa

Resimler[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Kaynak: A Vision of Britain through time. "Cumbria Modern (post 1974) County: Total Population". 20 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ocak 2010.  ve İngilizce Wikipedia "Cumbria" maddesi 3 Ağustos 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  2. ^ "Current Estimates - Population Estimates by Ethnic Group Mid-2009 (experimental)". Office for National Statistics. 10 Ağustos 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Mayıs 2011. 

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]