Yerleşim yeri

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Singapur'da geleneksel ve modern yerleşimler.

Yerleşim yeri, coğrafya, istatistik ve arkeolojide insanların içinde yaşadığı bir topluluktur. Bir yerleşimin karmaşıklığı, birlikte gruplandırılmış çok az sayıda konuttan, çevredeki kentsel alanlara sahip en büyük şehirlere kadar değişebilir. Yerleşim yerleri mezra, köy, kasaba ve şehirleri içerebilmektedir. Bir yerleşim yeri, ilk kurulduğu tarih veya dönem ya da belirli kişiler tarafından ilk yerleşim yeri gibi bilinen tarihi özelliklere sahip olabilmektedir.

Jeo-uzaysal tahmin modellemesi alanında, yerleşim yerleri insanların yaşadığı ve çalıştığı bir şehir, kasaba, köy veya diğer bina yığınlarıdır.[1]

Bir yerleşim geleneksel olarak yollar, çitler, saha sistemleri, sınır bankaları ve hendekler, göletler, parklar ve ormanlar, değirmenler, malikaneler ve ibadethane gibi inşa edilmiş tesisleri içermektedir.[2]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Dutta, Biswanath; Fausto Giunchiglia; Vincenzo Maltese (2010). "A Facet-Based Methodology for Geo-Spatial Modeling". GeoSpatial Semantics: 4th International Conference, GeoS 2011, Brest, France (PDF). s. 143. 27 Eylül 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 9 Aralık 2022. 
  2. ^ "Medieval Settlement Research Group". 11 Şubat 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Aralık 2022. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]