Clifford D. Simak

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Clifford Donald Simak (d. 3 Ağustos 1904 - ö. 25 Nisan 1988), ABD doğumlu yazar. Türkçeye Kent ismiyle çevrilen bilimkurgu eseri City, en çok tanınan yapıtlarından biridir. Simak, 1976 yılında SFWA (Science Fiction and Fantasy Writers of America) tarihinde Grand Master (Büyük Usta) ilan edilen üçüncü yazar olmuştur.[1]

Yazarlık kariyeri[1][değiştir | kaynağı değiştir]

Clifford D. Simak, çocukken okuduğu H. G. Wells'in etkisinde kalarak bilimkurgu yazmaya başladı. Yayınlanan ilk eseri, The World of the Red Sun isimli öyküsü oldu. 1932-38 yılları arasında yayınladığı tek eser The Creator'dır.

O dönemde popüler olan superscience türünde bir süre eser vermeye devam eden Simak, daha sonra kendi tarzını geliştirmiş ve bu tarzda yazdığı çeşitli öyküleri, insanoğlunun dünya üzerindeki çok uzun döneme yayılan geleceğini konu alan City (Kent) romanında topladı. Bu bakımdan City hem bir roman, hem de bir hikâyeler antolojisidir.

1950'lerde ve 60'larda yazdığı romanlarla ödüllere aday gösterilmeye devam eden yazar, bilimsel gerçeklere dayanmayan bilimkurgu eserlerinin bu yazın türüne zarar verdiğine inanmış ve bunu değiştirmek için çalışmıştır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b Fictions, © 2019 Science; America, Fantasy Writers of; SFWA®, Inc; Fiction, Nebula Awards® are registered trademarks of Science; America, Fantasy Writers of; SFWA, Inc Opinions expressed on this web site are not necessarily those of. "Clifford D. Simak". The Nebula Awards® (İngilizce). 20 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Eylül 2020.