Robert Bloch

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Robert Bloch
Doğum5 Nisan 1917(1917-04-05)
Chicago, Illinois, ABD
Ölüm23 Eylül 1994 (77 yaşında)
Los Angeles, Kaliforniya, ABD
MilliyetAmerikalı
MeslekYazar
Önemli eser(ler)Sapık (roman)

Robert Bloch (d. 5 Nisan 1917; Chicago, Illinois - ö. 23 Eylül 1994; Los Angeles, Kaliforniya,), film ve televizyon için senarist olarak yoğun bir şekilde çalışan Amerikalı bir polisiye roman ve fantastik kısa öykü yazarı. 1960 yılında Alfred Hitchcock tarafından bir filme uyarlanan Sapık (Psycho, 1959) romanının yazarıdır.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Bir banka memuru ve sosyal hizmet uzmanının oğlu olan Robert Bloch, 5 Nisan 1917'de Chicago'da doğdu. Lon Chaney'i 8 yaşındayken The Phantom of the Opera'da gördüğünde fantastik hakkında tutkulu oldu. On yaşındayken genç Bloch, Weird Tales dergisini keşfetti, yazarlar yayınladı, özellikle H. P. Lovecraft'ın hikâyeleri onu etkiledi.

15 yaşındayken, Robert Bloch Lovecraft ile düzenli bir yazışma sürdürdü, ikincisi ona tavsiye ve cesaret verdi.. Bloch, kelimenin tam anlamıyla konuşursak, İlahi Takdir'in yazarının ona isteyerek verdiği bir güç olan onu öldürmek için izin isteyerek cesaretlendirildi. Böylece Lovecraft, The Shambler from the Stars (1935) adlı kısa öyküde, canavarca bir uzaylı yaratık tarafından yutulan bibliyofil bir karakter olarak şeffaf bir şekilde görünür. "Ölen", The Haunter of the Dark (Karanlığın Haunter'ı) (1936) adlı kısa öyküsünde genç muhabirine dostane bir şekilde karşılık verir. Kariyeri boyunca Bloch, Lovecraft'a olan takdirini ve hayranlığını gösterdi, ayrıca Lovecraftçı çalışmalardan esinlenen edebi metinlerin bir koleksiyonu olan Cthulhu efsanesinin bir parçası olarak birkaç kısa hikâye yazdı. Sizinki gerçekten, Jack the Ripper, Robert Bloch'un Weird Tales hamurunda yazdığı kısa bir hikâye, Temmuz 1943 (Boris Dolgov'un illüstrasyonu).

Robert Bloch, fantastik korkuyu tamamen terk etmeden, kendisini dedektif edebiyatına ve psikolojik korku gerilimine adamak için bu türü terk etti. En ünlü kısa öykülerinden biri olan Your Dedicated Jack the Ripper ve The Night of the Ripper romanı da dahil olmak üzere Jack the Ripper hakkında birkaç hikâye yazdı.

Bloch, Tarleton Fiske, Sherry Malone, E.K. Jarvis, Wilson Kane, John Sheldon ve Will Folke takma adlarını kullanıyor.

1940 civarında Marx Gustav ajansında metin yazarı olarak çalıştı ve Marion Holcombe ile evlendi.

1942'de Bloch, Fantastik Maceralar'da 22 kısa hikâyede yer alan en popüler karakterlerinden biri olan Lefty Feep'i yarattı. Her zaman amansızca kendisine geri dönen çarpık planlara girişmiş sempatik bir sahtekardır. Bu hikâyelerden sadece biri Fransızcaya çevrildi: La Demi-part (Hepsi orada olmayan küçük adam).

Gustav Marx reklam ajansı için çalışırken, Milwaukee'deki savcı yardımcısı Carl Zeidler'in kampanya yöneticisi James Doolittle ile temasa geçti. Konuşmaları, adayın reklamı üzerinde çalışması istenir; Harold Gauer ile işbirliği içinde, Zedler'i zafere taşıyacak "seçim gösterileri" düzenledi, ancak Bloch'a herhangi bir tanınma veya beklenen maaşı getirmedi. Otobiyografisinde Bloch, The Cloak for Unknown dergisi adlı küçük bir vampir hikâyesi yazmamış olsaydı, Carl Zeidler'in asla Milwaukee Belediye Başkanı olamayacağını bildirdi..

1950'de birkaç roman yayınladı: Eşarp, Kaçıran, Ripper, Kayan Yıldız.

1957'de radyoda, Bernice Worden'in öldürülmesinden tutuklanan ve yakındaki mezarlıklarda ortaya çıkarılan cesetlerden yapılmış birkaç düzine nesne keşfedilen "Plainfield Kasabı" Ed Gein'i duydu. Çok uzakta yaşamayan Bloch, bir insanı bu kadar aşırı uçlara neyin itebileceğini merak ediyor, romancının hayal gücü harekete geçiriliyor ve sonuç roman Sapık . Alfred Hitchcock orijinal eseri 1960 yılında bir filme uyarladı.