Neuromancer

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Neuromancer
YazarWilliam Gibson
TürBilimkurgu
Yayım1998 (1. Basım)
YayımcıSarmal Yayınları
ISBN0-441-56956-0

Neuromancer, William Gibson'ın dünya çapında üne kavuşmasını sağlayan ilk siberpunk romanı. 1984 yılında yayınlandıktan sonra bilimkurgunun üçlü tacı olarak adlandırılan Nebula, Philip K. Dick'i Anma ve Hugo ödüllerini kazanmıştır. Bu Gibson'un Sprawl Üçlemesinin başlangıç romanıdır. Kitap, Türkçede önce Neuromancer adı yayınlanmış olup Matrix Avcısı adı altında yeniden yayınlanmıştır.

Edebi önemi[değiştir | kaynağı değiştir]

Kültürel önemi[değiştir | kaynağı değiştir]

Başrolünde Keenu Reeves'ın bulunduğu Johnny mnemonic filmi romanda "Molly" nin "Case" e başından geçen küçük bir hikâyeyi anlattığı bölümden yola çıkarak uyarlanmıştır. Ayrıca Matrix, Ghost in the shell gibi birçok filme ilham vermiştir.

Konu[değiştir | kaynağı değiştir]

Case eski işvereni sinir sistemini sakatlayana dek Siberuzaydaki en usta veri hırsızıdır. Yeni işvereniyle yapacağı anlaşmada sinir sistemini tedavi ettirecek, karşılığında ise güçlü bir yapay zekayı yok etmesi gerekecektir.

Ana Karakterler[değiştir | kaynağı değiştir]

Case - "Konsol Kovboyu"

Molly - Albay Armitage adına çalışan bir "Jilet Kız"

Armitage - Emekli olmuş fakat düşmanlarının peşini bırakmayan eski bir asker

Wintermute - Case'in Armitage ile yaptığı anlaşma sonucu yok etmek için peşine düştüğü yapay zeka

Dixie - Bir zamanlar yaşayan bir hacker olan, Case'in kişisel bilgisayarı (hosaka) içinde bulunan sinirsel kimlik yansıması. Bir çeşit yapay zeka.

Türkiye baskısı[değiştir | kaynağı değiştir]

Kitap Türkiye'de önce Sarmal Yayınları tarafından, daha sonra Matrix filminin gişe rekorları kırmasıyla Matrix Avcısı adı altında Altın Kitaplar tarafından yayınlanmıştır. Altın Kitaplarca yayınlanan sürümü bu özelliğiyle eleştirilmiştir. Bu basımda bazı çeviri hataları da bulunmaktadır.[1] 15 Mart 2023 tarihinde İthaki Yayınları tarafından İthaki Bilimkurgu Klasikleri dizisi altında N. Can Kantarcı çevirisiyle Neuromancer adıyla yayınlanmıştır.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]