Cüce katil balina

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Cüce katil balina
Korunma durumu
Biyolojik sınıflandırma
Âlem: Animalia
Şube: Chordata
Alt şube: Vertebrata
İnfa şube: Gnathostomata
Sınıf: Mammalia
Takım: Cetacea (Balinalar)
Familya: Delphinidae
(Yunusgiller)
Cins: Feresa
Gray, 1870[1]
Tür: F. attenuata
Feresa attenuata
Gray, 1874[2]

  Native range   
Sinonimler
  • Delphinus intermedius Gray, 1827 (önceden kullanılmış)
  • Ferasa attenuate Gray, 1875 (yazım hatası)
  • Feresa intermedia Gray, 1871 (önceden kullanılmış)
  • Feresa occulta Jones & Packard, 1956 (sinonim)
  • Feresia attenuata Flower, 1884 (sinonim)
  • Feresia intermedia Flower, 1884 (sinonim)
  • Grampus intermedius Gray, 1843 (sinonim)
  • Orca intermedia Gray, 1846 (önceden kullanılmış)

Cüce katil balina (Feresa attenuata), yunusgiller (Delphinidae) familyasından monotipik Feresa cinsinde sınıflandırılan bir yunus türüdür.

Hakkında az bilgi olan ve seyrek görülen bir türdür. Katil balina ile bazı ortak özelliklerinden ötürü cüce katil balina adını almıştır ancak balina değil, yunustur ve katil balina ile fiziksel bir benzerliği yoktur.[3] Vücudu küçük ve incedir. Elektra balinası ve yalancı katil balina gibi bazı türlerle karıştırılması olasıdır.[4]

Yayılım[değiştir | kaynağı değiştir]

40. kuzey enleminin kuzeyi ve 35. güney enleminin güneyinde tüm okyanusların tropikal ve subtropikal sularında görülür.[3] Japonya, Hawai ve Kuzey Pasifik'in ılık bölgelerinde; Atlantik Okyanusu'nda Batı Hint bölgesi ve tropik Batı Afrika ile Hint Okyanusu ve Meksika Körfezi'nde de görülmüştür.[4] Genellikle açık denizlerdeki derin suları tercih eder.

Göç[değiştir | kaynağı değiştir]

Göç davranışları hakkında fazla bilgi yoktur; göç etmeyen bir tür olduğu düşünülür.[4] Genellikle 12-50 bireylik gruplar halinde görülür ancak yüzlerce bireylik gruplar halinde görüldükleri de bildirilmiştir.[3]

Gemilerden kaçtığı için yanaşması zordur. Sürüler bir hizada yüzer, tehlike anında bir araya gelirler.[5]

Beslenme[değiştir | kaynağı değiştir]

Cüce katil balinalar balık, ahtapot ve mürekkepbalığı ile beslenir. Diğer okyanus yunusları gibi ekolokasyon kullanır.[5] Nadiren küçük su memelilerine de saldırdıkları görülmüştür.[4]

Yavrulama[değiştir | kaynağı değiştir]

Yaşam süreleri ve çiftleşmeleri hakkında fazla bilgi yoktur. Erkeklerin 2.16 metre, dişilerin 2.21 metreyi geçtiğinde cinsel olgunluğa ulaştığı düşünülür.[4] Muhtemelen yavruların çoğu yaz aylarında dünyaya gelmektedir.[4] Gebelik süresinin 10-12 ay olduğu düşünülür.[6]

Tehdit[değiştir | kaynağı değiştir]

Balık ağlarına kaza ile takılma dışında türün maruz kaldığı bir tehlike görülmez.[6]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ William Perrin (2008). Perrin WF (Ed.). "Feresa Gray, 1870". World Cetacea Database. World Register of Marine Species. 
  2. ^ William Perrin (2008). Perrin WF (Ed.). "Feresa attenuata Gray, 1874". World Cetacea Database. World Register of Marine Species. 
  3. ^ a b c "Pygmy Killer Whale". us.whales.org. Balina ve Yunus Koruma Topluluğu web sitesi, Türker Rehberi. 18 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ekim 2016. 
  4. ^ a b c d e f "Pygmy Killer Whales". marinebio.org. Marinebio.org sitesi. 24 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ekim 2016. 
  5. ^ a b "Feresa attenuata" (PDF). cms.int. BM Vahşi Hayvanların Göçmen Türlerinin Korunması Sözleşmesi web sitesi. 15 Mayıs 2012 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ekim 2016. 
  6. ^ a b "Pygmy killer whale". whalefacts.org. whalefacts.org sitesi. 3 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ekim 2016.