Gray gagalı balinası

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gray gagalı balinası
Biyolojik sınıflandırma
Âlem: Animalia
Şube: Chordata
Alt şube: Vertebrata
İnfa şube: Gnathostomata
Sınıf: Mammalia
Takım: Cetacea - (Balinalar)
Alt takım: Odontoceti - (Dişli balinalar)
Familya: Ziphiidae - (Gagalı balinagiller)
Cins: Mesoplodon - (İki dişli balina)
'''Mesoplodon grayi - (Gray gagalı balinası)
von Haast, 1876

Gray gagalı balinası veya Gray iki dişli balinası (Mesoplodon grayi), gagalı balinagiller (Ziphiidae) familyasından iki dişli balina (Mesoplodon) cinsine ait bir balina türü. Bu cinse ait diğer türlerden üst çenesinde de dişleri olması ve daha uzun burunu ile farklıdır.

Yayılımı

Yayılım[değiştir | kaynağı değiştir]

Gray gagalı balinası güney yarıkürenin denizlerinde yaşar. Karaya vuran leşleri Yeni Zelanda, Avustralya, Güney Afrika, Şili ve Arjantin'de bulunmuştur. Hint Okyanusu'nun güneyinde canlı bireyler gözlenebilir. Bir kez Hollanda'nın kıyısına vuran bir bireyden dolayı ara sıra kuzeye de göç ettikleri tahmin edilir.

Özellikleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Uzun bir, beyaz renkte burunları, iki adet üçgen şeklinde azman dişi ve çene üstünde 34 - 44 dişi olur. Vücutları koyu gri renk, alt kısmı daha açık renk olur. Dişilerin boyu 5,6 metreye, erkeklerin ise 4,7 metreye varır.

Diğer iki dişli balinalardan farklı olarak gray gagalı balinası büyük gruplar içinde yaşar. 19'uncu yüzyılda 28 bireyden oluşan bir grup karaya vurmuştur. Diğer gagalı balinagiller gibi onlar da çok derinliklerde avladıkları kafadan bacaklılar ile beslenir.

Diğer gagalı balinalardan daha sık görüldüğü ve daha sık karaya vurduğu için sayıları diğerlerinden daha sağlam olduğu tahmin edilir.

Kitaplar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Rüdiger Wandrey: Wale und Robben der Welt. Franckh-Kosmos Verlags GmbH, 1997, ISBN 3-440-07047-6