İçeriğe atla

Atkıran, Zara

Vikipedi, özgür ansiklopedi
20.30, 2 Aralık 2016 tarihinde Teacher0691 (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 17888099 numaralı sürüm (yıl bağlantısı kaldırldı, yazış şekli: hiç bir → hiçbir AWB ile)
Atkıran
Harita
Sivas
Sivas
ÜlkeTürkiye Türkiye
İlSivas
İlçeZara
Coğrafi bölgeİç Anadolu Bölgesi
Nüfus
 (2000)
 • Toplam58
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0346
İl plaka kodu58
Posta kodu58700

Atkıran, Sivas ilinin Zara ilçesine bağlı bir köydür.

atkıran köyü yaklaşık 1620 yılınd kurulmuştur. köyün yerleşim yeri çok önceden tamamen su altında oldugu taşlaşmış midyelerden anlaşılıyor. tarihte köyün bulundugu yer urartular tarafından kullanılmıştır.köyün 7 mezrası vardır.

ZARA & ATKIRAN KÖYÜ MEZRALARI

1 : BOZO MEZRASI

2 : GOMA HASAN USÜP

3 : GOMA HEZAL

4 : GOMA FADE ( diğer adı ile BORONLAR )

5 : GOMA ECİNİ

6 : GOMA MAHMUT ÇAVUŞ

7 : ATKIRAN

1830 yılında ŞAHİN bey tarafından köye yerleşim başlamıştır. İmranlının SANDAL köyünden gelerek şimdiki adı NASIR olan köye yerleşmiştir. Fakat köy, yol üzeri olduğundan köylüler rahatsız oluyor ve tehlike oluşturyormuş... Nedeni ise o dönemde ki devlet politikaları,, çete ve bezirgancılar tarafından sindirilmiştir, ve bundan dolayıda ikinci bir göç gerçekleştirilip daha yüksekte bulunan ATKIRAN köyüne yerleşmişlerdir.

Köyün web sitesi bulunmamakla beraber facebook üzerinde resmi grup sayfası açılmıştır..

https://www.facebook.com/groups/zara.atkiran/?fref=ts

Coğrafya

Sivas iline 90 km, Zara ilçesine 20 km uzaklıktadır.köyde çok sayıda zengin maden yatakları bulunmaktadır.topragın çeşitli renklerde oldugu görülmektedir bu sbepten.devlet maden teknik arama enstütisinin 1992 yılında yaptıgı arama sonuçlarında boya ve ilaç sanayisinde kullanılma olan bir maden bulunmuş ama çıkartılmamaıştır.ama resmi kayıtlara geçmiştir.köy yolları zor cografyasından dolayı engebelidir ama köylü kendi işbirligi ile 2 menfez yaparak yolları düzeltmiştir tabi devlet tarafındandan 3 menfezde yapılmıştır yol için.

İklim

Köyün iklimi, karasal iklim etki alanı içerisindedir. karasl iklim olmasına ragmen yazın çok verimli geçer çok sayıda dag meyvesi yetişir.kışları sert geçer çogu zamanda yollar kışın kapanır. devlet ise bunu nedendir bilemez yolları düzeltmekte ya da açmakta geç kalıyor ya da hiç yapmıyor.fikret arslan

Nüfus

Yıllara göre köy nüfus verileri
2007
2000 58
1997 44

Ekonomi

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. köyde tarım herkes kendi ihtiyacı olarak yetiştiriyor hayvancılıkta kar amaçlı olmasada yapılıyor. köyde arıcılık yapılıyor ve tamamen dogal yollardan üretilen ballar çok meşur olmuştur.tamamen atkıran kır çiçeklerinden olup şekersiz ve dogaldır.ayrıca toplanan polenler çeşitli hastalıklara iyi gelmektedir.ferhat doğan

Altyapı bilgileri

Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamasının yanı sıra taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol stabilize yol olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

köyümüzün komşu oldugu köyler nasır,bedirören,karaman,kelhasan,danışık,sorhun,osmaniye köyleridir. ulaşım kara yolu ile saglanmaktadır.

Son olarak Atkıran köyü ilköğertim okulunu gerekli mercilere danışılarak ve izin alınarak köyümüzde yenıden restore edilerek Atkıran köyü hizmet binası olarak açılmıştır kısa zaman önce içerisinde oturma salonu, cenaze yıkama yeri, morg, çay ocağı, bay ve bayan lavobolar bulunmaktadır.

Hizmet binasını hiçbir yardım almadan sadece Atkıranlılar kendi aralarında bahış toplayarak yaptırılmıştır..