Şehzade Mahmud (III. Mehmed'in oğlu)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
16.27, 20 Ocak 2021 tarihinde Nushirevan11 (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 24696101 numaralı sürüm (→‎Hayatı)
Şehzade Mahmud
Doğum1582[kaynak belirtilmeli]
Saruhan Sancağı, Osmanlı İmparatorluğu
Ölüm7 Haziran 1603
İstanbul, Osmanlı İmparatorluğu
DefinŞehzade Camii, İstanbul
Tam adı
Şehzade Mahmud bin Mehmed Han
BabasıIII. Mehmed
Annesi(?)[1]
Diniİslam

Şehzade Mahmud, III. Mehmed Saruhan Sancakbeyliği'nde görevde iken doğmuştur. Annesinin adı bilinmemektedir[1] ve kendisiyle birlikte muhtemelen annesi de öldürülmüştür.[2]

Hayatı

Bazı kaynaklar Şehzade Mahmud'un annesinin I. Mustafa'nın da annesi olan Valide Sultan ile aynı kişi olduğunu belirtirler.[3] Şehzade Mahmud, III. Murat ölünce babası ile birlikte İstanbul'a geldi. Savaşçı bir karaktere sahip olan Şehzade Mahmud oldukça yetenekli bir şehzadeydi. Fakat onun devlet için düşündüğü fikirleri babası ile paylaşması ve validesi Halime Sultan III. Mehmet'in annesi olan Safiye Sultan ile giriştiği saltanat mücadelesinin neticesinde babası tarafından boğdurulmuştur.

Haçova Savaşı'ndan sonra Anadolu'da Celali İsyanları başlamıştı. III. Mehmet isyanları bastırmak için Anadolu'ya paşalar gönderdi, fakat bu paşalar isyanı bastıramadılar. Sultan Mehmet bu olanlara çok üzülmekteydi, Şehzade Mahmud'a babasından kendisine bir ordu vermesini istiyordu, bu ordu ile isyanı bastırabileceğini babasına defalar söyledi. Şehzade Mahmud'un orduyu isterken babasına "Beni serdar olarak Anadolu'ya salın, göreceksiniz ki kısa bir sürede eşkiya guruhunun hakkından geleceğim." dediği rivayet edilir

Şehzade Mahmud'un söylediği bu sözler onu ölüme götürmüştür. Annesinin etkisinde kalan III. Mehmet, "Eğer Mahmud isyanı bastırır ve geri dönerse halk onu padişah yapar, senin sonun olur." gibi sözlerine kanmış ve Şehzade Mahmud'un kendi saltanatına son verebileceğini düşünerek oğlu Mahmud'dan kurtulmayı düşünmeye başlamıştır.

Tüm bu olaylar olurken bir şeyhin de Şehzade Mahmud'a yakında tahta çıkacağını söylemesi ve şehzadenin babası alyehinde bazı kimseler ile mektuplaşması bardağı taşıran son damla olmuştur. Manisa Sancakbeylğine gitmek için hazırlanan Şehzade Mahmut haziran ayının cumartesi günü sabah Topkapı Sarayında dairesinde uyurken dilsiz cellatlar tarafında boğdurulmuş ve tabutuna bir şal konularak sabah vakti saraydan çıkarılmış, Şehzade Camii'ne defnedilmiştir.

Eğer annesi I. Mustafa'nın da annesi aynı kişi değilse, annesi ve hizmetçileri denize atılmıştır.[2] Kendisi, Ekber ve Erşed nîzamı getirilmeden önce öldürülen son şehzadedir.

Kaynakça

  1. ^ a b Necdet Sakaoğlu, Bu Mülkün Kadın Sultanları, 4. baskı, s. 221
  2. ^ a b TDV İslam Ansiklopedisi, cilt: 28,  sayfa: 412
  3. ^ Günhan Börekçi, İnkırâzın Eşiğinde Bir Hanedan: III. Mehmed, I. Ahmed, I. Mustafa ve 17. Yüzyıl Osmanlı Siyasi Krizi, Sayfa: 58