Şehzade Mahmud (III. Mehmed'in oğlu)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Şehzade Mahmud
Doğum1587
Saruhan Sancağı, Osmanlı İmparatorluğu
Ölüm7 Haziran 1603 (16 yaşında)
İstanbul, Osmanlı İmparatorluğu
DefinŞehzade Camii, İstanbul
Tam adı
Şehzade Mahmud bin Mehmed Han
BabasıIII. Mehmed
AnnesiHalime Altunşah Sultan
Diniİslam

Şehzade Mahmud, III. Mehmed Saruhan Sancakbeyliği'nde görevde iken doğmuştur.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Şehzade Mahmud'un Şehzadebaşı Camii haziresindeki türbesi

Bazı kaynaklar Şehzade Mahmud'un annesinin I. Mustafa'nın da annesi olan Halime Altunşah Sultan ile aynı kişi olduğunu belirtirler.[1] Şehzade Mahmud, III. Murad ölünce babası ile birlikte İstanbul'a geldi. Savaşçı bir karaktere sahip olan Şehzade Mahmud oldukça yetenekli bir şehzadeydi. Fakat onun devlet için düşündüğü fikirleri babası ile paylaşması ve validesi Halime Sultan III. Mehmet'in annesi olan Safiye Sultan ile giriştiği saltanat mücadelesinin neticesinde babası tarafından boğdurulmuştur.

Haçova Savaşı'ndan sonra Anadolu'da Celâlî isyanları başlamıştı. III. Mehmet isyanları bastırmak için Anadolu'ya paşalar gönderdi, fakat bu paşalar isyanı bastıramadılar. Sultan Mehmet bu olanlara çok üzülmekteydi, Şehzade Mahmud'a babasından kendisine bir ordu vermesini istiyordu, bu ordu ile isyanı bastırabileceğini babasına defalar söyledi. Şehzade Mahmud'un orduyu isterken babasına "Beni serdar olarak Anadolu'ya salın, göreceksiniz ki kısa bir sürede eşkiya güruhunun hakkından geleceğim." dediği rivayet edilir

Şehzade Mahmud'un söylediği bu sözler onu ölüme götürmüştür. Annesi Safiye Sultan'ın etkisinde kalan III. Mehmet, "Eğer Mahmud isyanı bastırır ve geri dönerse halk onu padişah yapar, senin sonun olur." gibi sözlerine kanmış ve Şehzade Mahmud'un kendi saltanatına son verebileceğini düşünerek oğlu Mahmud'dan kurtulmayı düşünmeye başlamıştır. Safiye Sultan'ın bunu yapmasındaki amacı ''Valide'' unvanını kaybetmeyi istememekti.

Tüm bu olaylar olurken bir şeyhin de Şehzade Mahmud'a yakında tahta çıkacağını söylemesi ve şehzadenin babası aleyhinde bazı kimseler ile mektuplaşması bardağı taşıran son damla olmuştur. Manisa Sancağına gitmek için hazırlanan Şehzade Mahmud haziran ayının cumartesi günü sabah Topkapı Sarayında dairesinde uyurken dilsiz cellatlar tarafından boğdurulmuş ve tabutuna bir şal konularak sabah vakti saraydan çıkarılmış, Şehzade Camii'ne defnedilmiştir.

Kendisi, Ekber ve Erşed nîzamı getirilmeden önce öldürülen son şehzadedir. III.Mehmed'in ölümünden sonra tahta geçen I. Ahmed, abisinin ölümünden çok etkilendiği için bu sistemi getirmişti.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Günhan Börekçi, İnkırâzın Eşiğinde Bir Hanedan: III. Mehmed, I. Ahmed, I. Mustafa ve 17. Yüzyıl Osmanlı Siyasi Krizi, Sayfa: 58