Şehzade Mustafa (II. Mehmed'in oğlu)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Şehzade Mustafa (Karaman Sancak Beyi) sayfasından yönlendirildi)
Mustafa
Doğum1450
Edirne
Ölüm1474
DefinMuradiye Külliyesi, Bursa
HanedanOsmanlı Hanedanı
BabasıII. Mehmed
AnnesiGülşah Hatun

Şehzade Mustafa (d. 1450 - ö. 1474, Karaman), Fatih Sultan Mehmet ve Gülşah Hatun'un oğludur. Fatih'in Bayezid'den sonraki ikinci oğludur. Karaman'da sancak beyi iken 1474'te esrarengiz bir şekilde ölmüştür.

Yaşamı[değiştir | kaynağı değiştir]

Fatih Sultan Mehmed'in ikinci oğludur.Edirnede 1450 yılında dünyaya gelmiştir.O devirde kaleme alınmış olan tarih kitapları, Şehzade Mustafa'dan "akıllı bir devlet adamı, çok iyi bir asker ve gayet yakışıklı bir erkek" sözleriyle bahsetmişler ve birçok hususta babasına benzediğini yazmışlardır.[1] Karamanda sancak beyliği yapmış,babasının Uzun Hasan üzerine yaptığı sefere katılmış ve büyük yararlılıklar göstermiştir.

Ölümü[değiştir | kaynağı değiştir]

Şehzade Mustafa,babası Fatih Sultan Mehmed'in hükümdarlığı sırasına Karaman'da valilik yapıyordu. 1474'te, Karamanoğulları Beyliği'ne karşı girişilen son askerî operasyonlardan birine katıldı, bu sırada hastalandı,Niğde civarında bir hamamda yıkandı ama hamamdan çıkmasından hemen sonra can verdi.

Ölümü Hakkındaki İddialar[değiştir | kaynağı değiştir]

Şehzade'nin can vermek üzere iken yakınlarına kendisini babasının bir yıl önce azlettiği Mahmud Paşa'nın zehirlettiğini söylediği,hattâ, o zamanın yazarlarından Meali. "Hünkârnâme''sine göre Mahmud Paşa'nın Fatih Sultan Mehmed'e "Şehzade vefat etti ama devlete hizmet edecek olan ben buradayım" dediği bunun üzerine Fatih'in "Mustafa'mın düşmanı hayatta kalamaz" dediği ve Mahmud Paşayı zindana attırdığı ardından idam ettirdiği söylenir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "İstanbulu aldı ama zanpara oğlunu ölümden kurtaramadı". Murat Bardakçı. 1 Haziran 2009. 23 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
Şehzade Mustafa'nın Muradiye Külliyesi'ndeki mezarı