Ön sıra

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Birçok parlamento ve benzeri kurulda, koltuklar genellikle banklar veya sıralar halinde düzenlenir ve her siyasi parti veya grup bir arada yer alır. Her grup için sözcüler genellikle grubun önünde oturur ve bu durumda ön sırada oturanlara ön sıra üyesi denir ve ön sıra üyeleri olarak adlandırılır. Onların arkasında oturanlara ise arka sıra üyesi denir. Bağımsız ve azınlık partileri ise yan tarafta veya iki taraf arasındaki banklarda oturur ve bağımsız üyeler olarak adlandırılır.[1]

Birleşik Krallık[değiştir | kaynağı değiştir]

2012'de İşçi Partisi cephesi, Ed Miliband

Britanya Avamlar Meclisi'nde, hükümet ön sırasına geleneksel olarak Hazine sırası denir (HM Hazinesi en eski hükümet departmanıdır). Başkan tarafından görüldüğünde hükümet ön sırası sağ tarafta yer alır (genellikle Temsilciler Meclisi Başkanı veya Lord Konuşmacı tarafından) ve hükümet bakanları tarafından işgal edilir. Muhalefet ön sırası ise gölgeli bakanlar tarafından işgal edilir ve en kıdemli olanları Gölge Kabine'yi oluşturur.[2]

Kanada[değiştir | kaynağı değiştir]

Kanada Temsilciler Meclisi'nde (ve eyalet meclislerinde) sıradan milletvekillerine "arka sıra milletvekilleri" denir, ancak hükümet tarafındaki ön sıralar kabine bakanları için ayrılmıştır. Hükümet partisinin ön sıradaki üyelerine "ön sıra milletvekilleri" değil, kabine bakanları denir. Bazı "ön sıra milletvekilleri" aslında ikinci sıranın ortasında otururlar, böylece Soru Saati sırasında (ve böylece televizyon ekranında) parti liderinin doğrudan arkasında görülebilirler.

Aynı düzenleme her eyalet meclisi ve Yukon'un bölgesel meclisi için de geçerlidir. Nunavut ve Kuzeybatı Toprakları'nda ise tarafsız bir yapıya sahip olan uzlaşı hükümeti olduğundan, bakanlar normal üyeler arasında otururlar.

İrlanda[değiştir | kaynağı değiştir]

Dáil Éireann, İrlanda Oireachtas'ının alt meclisi olan bir ön sıra, belirli konularda parti kökenli konuşma yetkisine sahip olan herhangi bir parti üyesi grubunu ifade eder. İrlanda Hükümeti üyeleri olan Teachtaí Dála (TD'ler), hükümet ön sırasını oluştururken, hükümete karşı açıkça muhalefet eden parti üyeleri ise muhalefet ön sırasını oluştururlar.

Avustralya[değiştir | kaynağı değiştir]

Avustralya Parlamentosu da bakanları ve gölge bakanları içeren bir ön sıraya sahiptir.[3][4]

Daha yakın zamanlarda, gazeteciler bakanları gündelik olarak ön sıradaki milletvekilleri olarak adlandırmışlardır.[5][6]

Yeni Zelanda[değiştir | kaynağı değiştir]

Yeni Zelanda, Westminster geleneğini takip ederek, ön sıraların veya Yeni Zelanda Temsilciler Meclisi'ndeki ön koltukların hükümet ve muhalefet liderleri için ayrıldığı bir düzene sahiptir. Hükümet bakanları, konuşmacının sağında otururken, muhalefet liderleri konuşmacının solunda otururlar (konuşmacının koltuğundan bakıldığında). Bu nedenle, "ön sıra" terimi Yeni Zelanda'da da kullanılmaktadır, ancak genellikle hükümetin ön sıralarındakilerden ziyade Resmi Muhalefet'in en önemli liderleri ve sözcülerini ifade etmek için kullanılır.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynaklar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Frontbench (frontbenchers) - Glossary page". UK Parliament (İngilizce). 9 Haziran 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Şubat 2020. 
  2. ^ "What's the difference between UK frontbench and backbench MPs?". Britpolitics (İngilizce). 1 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Şubat 2020. 
  3. ^ Dalzell, political reporter Stephanie; Worthington, political correspondent Brett (5 Şubat 2020). "Frontbench reshuffle could leave Nationals without a woman in Cabinet and no ministers in Upper House". ABC News (İngilizce). 5 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Şubat 2020. 
  4. ^ "Frontbenchers and backbenchers". Parliamentary Education Office (İngilizce). 19 Kasım 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Nisan 2021. 
  5. ^ Harris, Rob (18 Eylül 2019). "'Celebrity auctioneer' Gladys Liu prompts probe into government frontbencher". The Sydney Morning Herald. 22 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Kasım 2021. 
  6. ^ Hunter, Fergus (25 Ekim 2017). "Pressure mounts on Michaelia Cash to quit frontbench over AWU fiasco". The Sydney Morning Herald. 17 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Kasım 2021. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]