Ülkelere göre iktidardaki siyasi partiler listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Şuraya atla: kullan, ara

Ülkelere göre siyasi partiler listesi, Ülkeler, partiler, iktidar partileri ya da koalisyonlar ve varsa son seçim tarihleri listelenmektedir.

Tablo[değiştir | kaynağı değiştir]

A[değiştir | kaynağı değiştir]

Ülke
Ülke adı siyasi partiler listesine bağlanır
Siyasi parti sistemi İktidar partisi veya koalisyon Son seçim
Çok partili İki partili Baskın parti Tek parti
Amerika Birleşik Devletleri ABD Dem, Rep Cumhuriyetçi Parti 2016 genel seçimleri
Amerika Birleşik Devletleri Virjin Adaları ABD Virjin Adaları Dem, Rep, ICM Virjin Adaları Demokratik Partisi 2014 genel seçimleri
Afganistan Afganistan NUP, SP, Hizb ut-Tahrir, AP, IP, RP, IS, IM, AM, IUP, IDO, NIM Bağımsız - devlet başkanı
Cemiyet-i İslami - parlamento
2014 devlet başkanlığı seçimi
2010 parlamento seçimleri
Åland Åland C, S, Lib, MSÅ, ObS, ÅF, ÅD Åland Liberalleri, Åland Sosyal Demokratları, Åland için Ilımlı Koalisyon[1] 2015 yasama seçimleri
Alderney Alderney (Partisiz demokrasi: Gerçek siyasi parti yok) 2016 genel seçimleri
Almanya Almanya CDU/CSU, SPD, Sol, Yeşiller Hristiyan Demokrat Birliği, Hristiyan Sosyal Birliği, Almanya Sosyal Demokrat Partisi 2013 federal seçimler
Andorra Andorra DA, PS, L, SDP Andorra için Demokratlar 2015 parlamento seçimleri
Angola Angola MPLA Angola Kurtuluşu için Halk Hareketi 2012 genel seçimleri
Anguilla Anguilla ANA, AUF, AUM Anguilla Birleşik Cephesi:
Anguilla Ulusal İttifakı, Anguilla Demokratik Partisi
2015 genel seçimleri
Antigua ve Barbuda Antigua ve Barbuda ABLP, UPP/BPM Antigua ve Barbuda İşçi Partisi 2014 genel seçimleri
Arjantin Arjantin PJ, UCR, PS, PRO Cambiemos - PRO 2015 genel seçimleri
Arnavutluk Arnavutluk PS, PD, LSI, PDIU, PR, PBDNJ, PKDSH Arnavutluk Sosyalist Partisi,
Sosyalist Bütünleşme Hareketi, İnsan Hakları Partisi için Birlik, Arnavutluk Hristiyan Demokrat Partisi
2013 parlamento seçimleri
Aruba Aruba AVP, MEP, DR Aruba Halk Partisi 2013 genel seçimleri
Ascension Adası Ascension Adası (Partisiz demokrasi: Gerçek siyasi parti yok) 2011 genel seçimleri
Avrupa Birliği Avrupa Birliği ALDE, ECR, EFDD, EPP, ENL, G-EFA, GUE-NGL, S&D Avrupa Halk Partisi, Sosyalistler ve Demokratlar İlerici İttifakı, Avrupa için Liberal ve Demokratlar İttifakı 2014 parlamento seçimleri
Avusturya Avusturya SPÖ, ÖVP, FPÖ, GRÜNE, TS, NEOS Avusturya Sosyal Demokrat Partisi,
Avusturya Halk Partisi
2013 yasama seçimleri
Avustralya Avustralya ALP, LP/NAT, Katter, Xenophon Koalisyon Liberal Parti ve Ulusal Parti 2016 federal seçimleri
Azerbaycan Azerbaycan YAP Yeni Azerbaycan Partisi 2015 parlamento seçimleri

B[değiştir | kaynağı değiştir]

Ülke
Ülke adı siyasi partiler listesine bağlanır
Siyasi parti sistemi İktidar partisi veya koalisyon Son seçim
Çok partili İki partili Baskın parti Tek parti
Bahamalar Bahamalar FNM, PLP İlerici Liberal Parti 2012 genel seçimleri
Bahreyn Bahreyn (Fiilen parti dışı bir sistem)[2] Bağımsızlar 2014 genel seçimleri
Bangladeş Bangladeş AL, JP Bangladeş Avam Ligi liderliğindeki Büyük İttifak 2014 genel seçimleri
Barbados Barbados BLP, DLP Demokratik İşçi Partisi 2013 genel seçimleri
Beyaz Rusya Beyaz Rusya (Fiilen parti dışı bir sistem)[3] Beyaz Rusya Komünist Partisi, Beyaz Rusya Yurtsever Partisi, Cumhuriyet İş ve Adalet Partisi 2016 parlamento seçimleri
Batı Sahra Batı Sahra Polisario Cephesi 2012 yasama seçimleri
Belçika Belçika CD&V, CDH, PS, SPA, VLD, MR, Ecolo, Groen, N-VA, VB, PTB–GO!/PVDA+, PP Yeni Flaman İttifakı, Hıristiyan Demokrat ve Flamanlar, Reform Hareketi, Open VLD 2014 genel seçimleri
Belize Belize PUP, UDP Birleşik Demokratik Parti 2015 genel seçimleri
Benin Benin FARD, UDBN Gelişmekte olan bir Benin için Cauri GüçleriAmana İttifakı 2015 parlamento seçimleri
Bermuda Bermuda PLP, OBA Bir Bermuda İttifakı 2012 genel seçimleri
Bhutan Bhutan DPT, PDP Demokratik Halk Partisi 2013 Ulusal Meclis seçimleri
Birleşik Arap Emirlikleri Birleşik Arap Emirlikleri BAE, tüm siyasi partilerin kanunsuz olduğu için partisiz yarı demokratik bir devlettir. Federal Ulusal Konsey, Birleşik Arap Emirlikleri'nin parlamento organıdır ve Emirlikleri temsil eden 40 üyeden oluşmaktadır. Bu üyelerin yarısı devlet yöneticileri tarafından atanır ve diğer yarısı da sadece danışma görevleri ile iki yıllık bir süre için seçilirler. 2015 parlamento seçimleri
Birleşik Krallık Birleşik Krallık Con, Lab (büyük)
UKIP, SNP, LibDem, Yeşil (küçük)
Muhafazakâr Parti 2015 genel seçimleri
Bolivya Bolivya MAS, CUD, PDC, MSM, PVB Sosyalizm Hareketi - Halkların Egemenliği için Siyasi Araç 2014 genel seçimleri
Bonaire Bonaire PDB, UPB
Bosna-Hersek Bosna-Hersek HDZ-BiH, PDP, SBiH, SDA, SDP, SDS, SNSD (yok) 2014 genel seçimleri
Botsvana Botsvana BDP Botsvana Demokratik Partisi 2014 genel seçimleri
Brezilya Brezilya PMDB, PT, PP, PSDB, PDT, PTB, DEM, PR, PSB, PPS, PSC, PCdoB, PV, PRB, PSD, PRP, PMN, PSL, PTC, PHS, PTdoB, PSDC, PTN, PRB, PSOL, SD, PROS, PEN, PPL, PSTU, PCB, PCO, REDE, NOVO, PMB Brezilya Demokratik Hareket Partisi (PMDB), Sosyal Demokrat Parti (PSD), İlerici Parti (PP), Cumhuriyet Partisi (PR), Toplumsal Düzen Cumhuriyet Partisi (PROS), Brezilya Cumhuriyetçi Partisi (PRB), Brezilya Sosyal Demokrasi Partisi (PSDB), Demokratlar (DEM), Brezilya İşçi Partisi (PTB), Sosyalist Halk Partisi (PPS), Brezilya Sosyalist Partisi (PSB), Yeşil Parti (PV) 2014 genel seçimleri
Britanya Virjin Adaları Britanya Virjin Adaları NDP, VIP Ulusal Demokratik Parti 2015 genel seçimleri
Brunei Brunei (Mutlak monarşi; Gerçek siyasi partiler yok)[4] Seçim yok
Bulgaristan Bulgaristan GERB, KB, DPS, RB, PF, BBC, ATAKA, ABV GERB, Birleşik Vatanseverler 2017 parlamento seçimleri
Burkina Faso Burkina Faso CDP İlerleme için Halk Hareketi 2015 genel seçimleri
Burundi Burundi CNDD-FDD, FRODEBU, UPRONA Demokrasi Savunması için Ulusal Konsey –
Demokrasi Savunması için Güçler
2015 yasama seçimleri

C[değiştir | kaynağı değiştir]

Ülke
Ülke adı siyasi partiler listesine bağlanır
Siyasi parti sistemi İktidar partisi veya koalisyon Son seçim
Çok partili İki partili Baskın parti Tek parti
Yeşil Burun Adaları Cape Verde MPD, PAICV Demokrasi Hareketi 2016 parlamento seçimleri
Cayman Adaları Cayman Adaları PPM, UDP Halkın İlerici Hareketi 2013 genel seçimleri
Cebelitarık Cebelitarık GSD, İttifak (GSLP/LP) Cebelitarık Sosyalist İşçi Partisi, Cebelitarık Liberal Partisi 2015 genel seçimleri
Cezayir Cezayir FLN, RND Ulusal Kurtuluş Cephesi, Demokrasi için Ulusal Birlik 2012 yasama seçimleri
2014 cumhurbaşkanlığı seçimi
Cibuti Cibuti RPP/UMP İlerleme için Halk Seferberliği 2013 parlamento seçimleri
Cook Adaları Cook Adaları CIP, DP, OCI Cook Adaları Partisi 2014 genel seçimleri
Curaçao Curaçao MFK 2016 genel seçimleri

Ç[değiştir | kaynağı değiştir]

Ülke
Ülke adı siyasi partiler listesine bağlanır
Siyasi parti sistemi İktidar partisi veya koalisyon Son seçim
Çok partili İki partili Baskın parti Tek parti
Çad Çad MPS, RNDP Yurtsever Kurtuluş Hareketi 2011 parlamento seçimleri
Çin Çin Halk Cumhuriyeti CPC Çin Komünist Partisi 2013 kongre seçimleri
Tayvan Çin Cumhuriyeti KMT, DPP, NPP, PFP, NPSU Demokratik İlerleme Partisi 2016 yasama seçimleri
2016 cumhurbaşkanlığı seçimi
Çek Cumhuriyeti Çek Cumhuriyeti ČSSD, ANO 2011, KSČM, TOP09, ODS, ÚSVIT, KDU-ČSL Çek Sosyal Demokrat Partisi, ANO 2011, Hristiyan ve Demokrat Birlik - Çekoslovak Halk Partisi 2013 yasama seçimleri
2013 cumhurbaşkanlığı seçimi

D[değiştir | kaynağı değiştir]

Ülke
Ülke adı siyasi partiler listesine bağlanır
Siyasi parti sistemi İktidar partisi veya koalisyon Son seçim
Çok partili İki partili Baskın parti Tek parti
Dağlık Karabağ Cumhuriyeti Dağlık Karabağ Cumhuriyeti 2012 devlet başkanlığı seçimi
2015 parlamento seçimleri
Danimarka Danimarka A, B, C, F, I, O, V, Ø, Å Venstre 2015 genel seçimleri
Demokratik Kongo Cumhuriyeti Demokratik Kongo Cumhuriyeti PPRD, UDPS, PPPD, MSR, etc. Devlet Başkanlığı Çoğunluğu 2006 genel seçimleri
2007 senato seçimleri
Doğu Timor Doğu Timor FRETILIN, PD, UDC/CNRT Bağımsız bir Doğu Timor için Devrim Cephesi, Ulusal Timor Yeniden Yapılanma Kongresi 2012 parlamento seçimleri, 2017 devlet başkanlığı seçimi
Dominika Dominika DUWP, LPD Dominika İşçi Partisi 2014 genel seçimleri
Dominik Cumhuriyeti Dominik Cumhuriyeti PLD, PRD, PRSC, PCR, PQD, FPN PLD, PRD Dominik Kurtuluş Partisi 2016 genel seçimleri

E[değiştir | kaynağı değiştir]

Ülke
Ülke adı siyasi partiler listesine bağlanır
Siyasi parti sistemi İktidar partisi veya koalisyon Son seçim
Çok partili İki partili Baskın parti Tek parti
Ekvador Ekvador AP, CREO, PSP, PSC, UPI, PRE, diğerleri PAIS İttifakı (AP) 2017 genel seçimleri
Ekvator Ginesi Ekvator Ginesi PDGE Ekvator Ginesi Demokratik Partisi 2013 parlamento seçimleri
El Salvador El Salvador FMLN, ARENA, PCN, GANA, PDC, CD Farabundo Martí Ulusal Kurtuluş Cephesi (FMLN) 2015 yasama seçimleri
2014 devlet başkanlığı seçimi
Endonezya Endonezya Hükümet koalisyonu (PDI-P, NasDem, PKB, Hanura, PPP), Golkar, PAN 2014 yasama seçimleri, 2014 cumhurbaşkanlığı seçimi
Eritre Eritre PFDJ Demokrasi ve Adalet için Halk Cephesi (Otoriter rejim: ulusal seçim yok)
Ermenistan Ermenistan HHK Ermenistan Cumhuriyetçi Partisi 2017 parlamento seçimleri
Estonya Estonya REF, KESK, SDE, IRL, EVA, EKRE Merkez Parti, Sosyal Demokrat Parti, Pro Patria ve Res Publica Birliği 2015 parlamento seçimleri
Etiyopya Etiyopya TPLF/EPRDF Etiyopya Halkın Devrimci Demokratik Cephesi 2015 genel seçimleri

F[değiştir | kaynağı değiştir]

Ülke
Ülke adı siyasi partiler listesine bağlanır
Siyasi parti sistemi İktidar partisi veya koalisyon Son seçim
Çok partili İki partili Baskın parti Tek parti
Falkland Adaları Falkland Adaları (Partisiz demokrasi: gerçek bir siyasi parti yok) 2013 genel seçimleri
Fas Fas Adalet ve Kalkınma Partisi 2016 genel seçimleri
Faroe Adaları Faroe Adaları FF, JF, T, SF, F, MF, SSF Sosyal Demokrat Parti, Cumhuriyet, İlerleme 2015 parlamento seçimleri
Fiji Fiji FFP, FLP, FUFP, NFP, OFP, PDP, SODELPA FijiFirst Partisi 2014 genel seçimleri
Fildişi Sahili Fildişi Sahilleri FPI, MPCI/FNCI, PDCI Demokrasi ve Barış için Houphouëtists Yürüyüşü 2016 parlamento seçimleri
Filipinler Filipinler LP, NP, NPC, PDP-Laban, UNA, Akbayan, Lakas-CMD, LDP, PMP, Makabayan Partido Demokratiko Pilipino-Lakas ng Bayan 2016 genel seçimleri
2016 devlet başkanlığı seçimi
Finlandiya Finlandiya KOK, SDP, PS, KESK, VAS, VIHR, SFP, KD Merkez Partisi, Ulusal Koalisyon Partisi, Finler Partisi 2015 parlamento seçimleri
Fransa Fransa PS, FG, EELV, PRG, MODEM, UDI, LR, DLF, FN Sosyalist Parti, Radikal Sol Parti, Écologistes ! 2012 yasama seçimleri
2012 cumhurbaşkanlığı seçimi
Fransız Guyanası Fransız Guyanası ADG, DVG, PS, UMP
Fransız Polinezyası Fransız Polinezyası AA/TTA, FA/ADN, OPTA/TTA, TH-FLP/UPLD, TH-UMP/UPLD, UPLD/UDSP Tahoera'a Huiraatira 2013 yasama seçimleri

G[değiştir | kaynağı değiştir]

Ülke
Ülke adı siyasi partiler listesine bağlanır
Siyasi parti sistemi İktidar partisi veya koalisyon Son seçim
Çok partili İki partili Baskın parti Tek parti
Gabon Gabon ADERE, PDG Gabon Demokratik Partisi, Yönetim yanlısı çoğunluk partileri 2016 devlet başkanlığı seçimi
Gambiya Gambiya C2016, APRC, GDC Coalition 2016 2016 devlet başkanlığı seçimi ve sonrası
Gana Gana NDC, NPP Yeni Vatansever Parti 2016 genel seçimleri
Gine Gine PUP, UPG Gine Halkının Yürüyüşü (RPG) 2015 devlet başkanlığı seçimi
Gine-Bissau Gine-Bissau PAIGC, PRS Gine ve Cape Verde Bağımsızlığı için Afrika Partisi 2014 genel seçimleri
Gürcistan Gürcistan GD, UNM, DM-UG Gürcü Rüyası 2013 cumhurbaşkanlığı seçimi
Grenada Grenada NNP, NDC Yeni Ulusal Parti 2013 genel seçimleri
Grönland Grönland S, IA, A, PI, D Siumut, Demokratlar, Atassut 2014 parlamento seçimleri
Guadeloupe Guadeloupe GUSR, PS, UMP
Guatemala Guatemala PP, UNE, GANA, UCN, LIDER, CREO Ulusal Yakınsama Cephesi (FCN) 2015 genel seçimleri
Guernsey Guernsey (Partisiz demokrasi: Gerçek siyasi parti yok) 2016 genel seçimleri
Guyana Guyana APNU/AFC Koalisyonu Ulusal Birlik için Bir Ortaklık-Değişim için İttifak 2015 yasama seçimleri
Güney Kore Kore Cumhuriyeti Demokratik, Özgür Kore, Halk, Bareun, Adalet Kore Demokratik Partisi 2016 yasama seçimleri
2012 cumhurbaşkanlığı seçimi
Güney Afrika Cumhuriyeti Güney Afrika Afrika Ulusal Kongresi 2014 genel seçimleri
Güney Sudan Güney Sudan Sudan Halk Kurtuluş Ordusu 2010 genel seçimleri

H[değiştir | kaynağı değiştir]

Ülke
Ülke adı siyasi partiler listesine bağlanır
Siyasi parti sistemi İktidar partisi veya koalisyon Son seçim
Çok partili İki partili Baskın parti Tek parti
Haiti Haiti Tèt Kale, LAPEH, Pitit Desalin, Lavalas, Fusion of Haitian SD Haiti Tèt Kale Partisi Kasım 2016 devlet başkanlığı seçimi
Hırvatistan Hırvatistan HDZ, SDP, MOST, IDS Hırvat Demokratik Birliği, Bağımsız Listeler Köprüsü 2016 parlamento seçimleri
Hindistan Hindistan UPA, NDA, Üçüncü Cephe Partiler Hindistan Halk Partisi liderliğindeki Ulusal Demokratik İttifak 2014 genel seçimleri
Hollanda Hollanda Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi, İşçi Partisi 2017 genel seçimleri
Honduras Honduras PNH, Libre, PLH, PAC Honduras Ulusal Partisi 2013 genel seçimleri
Hong Kong Hong Kong İcra Kurulu Başkanı Pekin'in desteklediği partiden olmamalıdır.
Hong Kong İcra Konseyi Pekin yanlısı partilerin üyelerini de içeriyor
2016 yasama seçimleri
2017 İcra Kurulu Başkanı seçimi

I[değiştir | kaynağı değiştir]

Ülke
Ülke adı siyasi partiler listesine bağlanır
Siyasi parti sistemi İktidar partisi veya koalisyon Son seçim
Çok partili İki partili Baskın parti Tek parti
Irak Irak IDQ, AM, AAB, PDK, YEKNISHT aka PUK, Al-Arabiya, Gorran Kanun Devleti Kolaisyonu, El-Muvatin, El-Ahrar Bloku, Kürdistan Demokratik Partisi, Irak İttifakı 2014 parlamento seçimleri

İ[değiştir | kaynağı değiştir]

Ülke
Ülke adı siyasi partiler listesine bağlanır
Siyasi parti sistemi İktidar partisi veya koalisyon Son seçim
Çok partili İki partili Baskın parti Tek parti
İran İran [5] Ilımlılık ve Kalkınma Partisi 2013 cumhurbaşkanlığı seçimi, 2016 yasama seçimleri
İrlanda İrlanda Cumhuriyeti FG, FF, LP, SF, AAA & PBP (Şimdi AAA-PBP olarak birleşti), RI, SD, GP, WUN, WP, RSF, I4C, KIA, vb. Fine Gael, Fianna Fáil 2016 genel seçimleri
İspanya İspanya PP, PSOE, Unidos Podemos, C's, ERC, PNV, CDC, EH Bildu Halk Partisi 2016 genel seçimleri
İsrail İsrail LYB, YA, Hatnuah, HBY Likud, Yahudi Evi, Birleşik Tevrat Yahudiliği, Kulanu, Shas 2015 Knesset seçimleri
İsveç İsveç İsveç Sosyal Demokrat Partisi, Çevre Partisi Yeşiller 2014 genel seçimleri
İsviçre İsviçre SVP-UDC, SP-PS, FDP-PLR, CVP-PDC-PPD, GP-LV, GLP-PVL, BDP-PBD, EVP-PEV, LEGA, PDA-POP, MCG, CSP-PCS FDP. Liberaller, Sosyal Demokrat Parti, Hristiyan Demokratik Halk Partisi, İsviçre Halk Partisi 2015 federal seçimler
İtalya İtalya PD, M5S, FI, NCD, SEL, LN, SC, UdC, FdI-AN, PSI Demokratik Parti,
Yeni Merkez-Sağ,
İtalyan Sosyalist Partisi,
Merkez Birliği
2013 genel seçimleri
İzlanda İzlanda Bağımsızlık Partisi, Reform Partisi, Parlak Gelecek 2016 genel seçimleri

J[değiştir | kaynağı değiştir]

Ülke
Ülke adı siyasi partiler listesine bağlanır
Siyasi parti sistemi İktidar partisi veya koalisyon Son seçim
Çok partili İki partili Baskın parti Tek parti
Jamaika Jamaika PNP, JLP Jamaika İşçi Partisi 2016 genel seçimleri
Japonya Japonya LDP, DP, Komeito, IfO, JPC Liberal Demokrat Parti, Komeito 2014 Temsilciler Meclisi seçimleri
2016 belediye meclisi seçimleri
Jersey Jersey [6] (yok) 2014 genel seçimleri

K[değiştir | kaynağı değiştir]

Ülke
Ülke adı siyasi partiler listesine bağlanır
Siyasi parti sistemi İktidar partisi veya koalisyon Son seçim
Çok partili İki partili Baskın parti Tek parti
Kamboçya Kamboçya CPP, CNRP Kamboçya Halk Partisi (Kanakpak Pracheachon Kampuchea) 2013 parlamento seçimleri
Kamerun Kamerun RDPC Kamerun Halk Demokratik Hareketi 2013 parlamento seçimleri
Kanada Kanada LP, CPC, NDP, BQ, GP Kanada Liberal Partisi 2015 federal seçimleri
Karadağ Karadağ Karadağ Sosyalistleri Demokratik Partisi, Karadağ Sosyal Demokrat Partisi, Karadağ Liberal Partisi 2016 yasama seçimleri
Katar Katar (Gerçek siyasi parti yok)
Kazakistan Kazakistan Nur Otan 2015 devlet başkanlığı seçimi
2016 yasama seçimleri
Kenya Kenya Jübile İttifakı 2013 genel seçimleri
Kıbrıs Cumhuriyeti Kıbrıs Cumhuriyeti DISY, AKEL, DIKO, EDEK, SYPOL, KINALL, Yeşiller, ELAM Demokratik Seferberlik, Avrupa Partisi 2016 yasama seçimleri
Kırgızistan Kırgızistan Kırgızistan Sosyal Demokrat Partisi, Ata-Yurt 2015 parlamento seçimleri
2011 devlet başkanlığı seçimi
Kiribati Kiribati Tobwaan Kiribati Partisi 2016 devlet başkanlığı seçimi
Kolombiya Kolombiya PSUN, PC, PL, CD, CR, PDA, AV Ulusal Birlik İttifak: Ulusal Birlik Sosyal Partisi (PSUN), Liberal Parti (PL), Radikal Değişim (CR) 2014 yasama seçimleri
2014 devlet başkanlığı seçimi
Komorlar Komorlar BM, CRC, PRC [7] Komorların Gelişimi için Birlik, Juwa Partisi 2015 yasama seçimleri
Kongo Cumhuriyeti Kongo Cumhuriyeti PCT Kongo İşçi Partisi 2016 devlet başkanlığı seçimi
Kosova Kosova Kosova Demokratik Birliği, Kosova Demokratik Partisi, Sırp Listesi, Kosova Türk Demokratik Partisi, Birleşme Hareketi, Adalet Partisi, Kosova için Demokratik Alternatif, Vakat Koalisyonu 2014 parlamento seçimleri
Kosta Rika Kosta Rika PLN, PAC, FA, PUSC, PML Vatandaş Hareketi Partisi (PAC) 2014 genel seçimleri
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti KKTC UBP, DP, Bağımsızlar 2015 cumhurbaşkanlığı seçimi
2013 parlamento seçimleri
Kuzey Kore Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti Kore İşçi Partisi, Kore Sosyal Demokrat Partisi, Cheondoist Chongu Partisi 2014 parlamento seçimleri
Kuveyt Kuveyt (Gerçek siyasi parti yok) 2016 genel seçimleri
Küba Küba PCC Küba Komünist Partisi 2013 parlamento seçimleri

L[değiştir | kaynağı değiştir]

Ülke
Ülke adı siyasi partiler listesine bağlanır
Siyasi parti sistemi İktidar partisi veya koalisyon Son seçim
Çok partili İki partili Baskın parti Tek parti
Laos Laos Lao Halkın Devrimci Partisi 2016 parlamento seçimleri
Letonya Letonya Birlik, Yeşiller ve Çiftçiler Birliği, Ulusal İttifak 2014 parlamento seçimleri
Lesotho Lesotho Demokratik Kongre 2015 genel seçimleri
Liberya Liberya Birlik Partisi 2011 genel seçimleri
Libya Libya Ulusal Güçler İttifakı 2014 parlamento seçimleri
Lihtenştayn Lihtenştayn FBP, VU, DU, FL İlerici Vatandaş Partisi, Yurtseverler Birliği 2017 genel seçimleri
Litvanya Litvanya Litvanya Çiftçiler ve Yeşiller Birliği, Litvanya Sosyal Demokrat Partisi 2014 cumhurbaşkanlığı seçimi
2016 parlamento seçimleri
Lübnan Lübnan 8 Mart İttifakı, 14 Mart İttifakı, İlerici Sosyalist Parti 2009 genel seçimleri
Lüksemburg Lüksemburg Demokratik Parti, Lüksemburg Sosyalist İşçi Partisi, Yeşiller 2013 yasama seçimleri

M[değiştir | kaynağı değiştir]

Ülke
Ülke adı siyasi partiler listesine bağlanır
Siyasi parti sistemi İktidar partisi veya koalisyon Son seçim
Çok partili İki partili Baskın parti Tek parti
Macaristan Macaristan Fidesz – Macar Yurttaş Birliği, Hristiyan Demokrat Halk Partisi 2014 parlamento seçimleri
Madagaskar Madagaskar 2013 genel seçimleri
Makao Makao İcra Kurulu üyesinin partili olmaması gereklidir.
Makao İcra Kurulu Pan-kuruluş kampı üyelerini de içeriyor.
2013 yasama seçimleri
2014 İcra Kurulu Başkanı seçimi
Makedonya Cumhuriyeti Makedonya VMRO-DPMNE 2017 parlamento seçimleri
Malavi Malavi 2014 genel seçimleri
Malezya Malezya Ulusal Cephe 2013 genel seçimleri
Maldivler Maldivler (yok) 2013 devlet başkanlığı seçimi
Mali Mali
Malta Malta İşçi Partisi 2013 yasama seçimleri
Man Adası Man Adası Bağımsızlar, LVP (yok) 2016 genel seçimleri
Marshall Adaları Marshall Adaları 2015 genel seçimleri
Mauritius Mauritius Lepep İttifakı (MSM, PMSD, ML Koalisyonu) 2014 genel seçimleri
Mayotte Mayotte 2008 yasama seçimleri
Meksika Meksika PRI, PAN, PRD, PT, MC, PVEM Kurumsal Devrimci Parti, Meksika Ekolojist Yeşiller Partisi, Yeni İttifak Partisi 2015 yasama seçimleri
2012 genel seçimleri
Mısır Mısır HMA, Wafd, HMDI, HSG Yeni Wafd Partisi, Modern Mısır Partisi 2014 cumhurbaşkanlığı seçimi, 2015 parlamento seçimleri
Mikronezya Federal Devletleri Mikronezya Federal Devletleri (Gerçek bir siyasi parti mevcut değil) 2017 parlamento seçimleri
Moğolistan Moğolistan Demokratik Parti, Moğol Halkının Devrimci Partisi, Sivil İrade-Yeşiller Partisi, Moğolistan Ulusal Demokrat Partisi 2016 yasama seçimleri
Moldova Moldova Moldova Liberal Demokrat Partisi, Moldova Demokratik Partisi, Liberal Parti 2014 parlamento seçimleri
Monako Monako Partisiz hükümet 2013 parlamento seçimleri
Moritanya Moritanya [8] 2014 devlet başkanlığı seçimi
2013 parlamento seçimleri
Montserrat Montserrat MCP, MDP, PDM Halkın Demokratik Hareketi
Mozambik Mozambik FRELIMO 2014 genel seçimleri
Myanmar Myanmar NLD, USDP Demokrasi için Ulusal Lig 2015 Myanmar genel seçimleri

N[değiştir | kaynağı değiştir]

Ülke
Ülke adı siyasi partiler listesine bağlanır
Siyasi parti sistemi İktidar partisi veya koalisyon Son seçim
Çok partili İki partili Baskın parti Tek parti
Namibya Namibya SWAPO Güney Batı Afrika Halk Örgütü 2014 genel seçimleri
Nauru Nauru (Parlamentoda parti yok) 2016 parlamento seçimleri
Nepal Nepal Nepal Komünist Partisi (Birleşik Marksist-Leninist), Nepal Birleşik Komünist Partisi (Maoist), Rastriya Prajatantra Party Nepal, Madhesi Jana Adhikar Forumu, Nepal 2013 Kurucu Meclis seçimleri
Nikaragua Nikaragua FSLN, PLI, PLC Sandinista Ulusal Kurtuluş Cephesi (FSLN) 2016 genel seçimleri
Nijer Nijer 2016 genel seçimleri
Nijerya Nijerya APC Tüm İlerici Kongresi 2015 genel seçimleri
Niue Niue (Partisiz demokrasi: Gerçek siyasi parti yok) 2014 genel seçimleri
Norveç Norveç Muhafazakâr Parti, İlerleme Partisi 2013 parlamento seçimleri

O[değiştir | kaynağı değiştir]

Ülke
Ülke adı siyasi partiler listesine bağlanır
Siyasi parti sistemi İktidar partisi veya koalisyon Son seçim
Çok partili İki partili Baskın parti Tek parti
Orta Afrika Cumhuriyeti Orta Afrika Cumhuriyeti KNK, UNDP, URCA, RDC, MLPC Touadéra Bağımsız siyasetçi grupları 2016 genel seçimleri

Ö[değiştir | kaynağı değiştir]

Ülke
Ülke adı siyasi partiler listesine bağlanır
Siyasi parti sistemi İktidar partisi veya koalisyon Son seçim
Çok partili İki partili Baskın parti Tek parti
Özbekistan Özbekistan ULDP, UNRDP, PDPU, JSDP, EM Özbekistan Liberal Demokrat Partisi 2014-2015 parlamento seçimleri

P[değiştir | kaynağı değiştir]

Ülke
Ülke adı siyasi partiler listesine bağlanır
Siyasi parti sistemi İktidar partisi veya koalisyon Son seçim
Çok partili İki partili Baskın parti Tek parti
Pakistan Pakistan Pakistan Müslüman Ligi (N) 2013 genel seçimleri
Palau Palau (Partisiz demokrasi: Gerçek siyasi parti yok) 2016 genel seçimleri
Filistin Devleti Filistin Fetih, Hamas, TWP El-Fetih, Hamas 2006 yasama seçimleri
Panama Panama CD, PRD, PP Önce İnsan: Panameñista Partisi (PP), Halk Partisi 2014 genel seçimleri
Papua Yeni Gine Papua Yeni Gine Halkın Ulusal Kongresi Partisi (Koalisyon lideri olarak) 2012 genel seçimleri
Paraguay Paraguay Col, PLRA, FG Colorado Partisi 2013 genel seçimleri
Peru Peru PNP, F2011, PP, APRA Gana Perú İttifakı: Peru Milliyetçi Partisi, diğerleri 2016 genel seçimleri
Pitcairn Adaları Pitcairn Adaları (Partisiz demokrasi: Gerçek siyasi parti yok) 2013 genel seçimleri
Polonya Polonya PO, PiS, RP, PSL, SLD, SP PiS, PR, SP 2015 cumhurbaşkanlığı seçimi
2015 parlamento seçimleri
Portekiz Portekiz PSD, PS, CDS-PP, CDU, BE Sosyalist Parti (PS), Sosyal Demokrat Parti 2016 cumhurbaşkanlığı seçimi
2015 parlamento seçimleri
Porto Riko Porto Riko PPD, PNP Popüler Demokratik Parti (PPD) 2016 genel seçimleri

R[değiştir | kaynağı değiştir]

Ülke
Ülke adı siyasi partiler listesine bağlanır
Siyasi parti sistemi İktidar partisi veya koalisyon Son seçim
Çok partili İki partili Baskın parti Tek parti
Romanya Romanya PSD, PNL (çoğunluk);
UNPR, ALDE, UDMR, PND, PNŢCD, PV, NR (azınlık)
Yok 2016 yasama seçimleri
2014 cumhurbaşkanlığı seçimi
Ruanda Ruanda Ruanda Vatansever Cephesi 2013 parlamento seçimleri
Rusya Rusya Birleşik Rusya 2016 yasama seçimleri
2012 devlet başkanlığı seçimi

S[değiştir | kaynağı değiştir]

Ülke
Ülke adı siyasi partiler listesine bağlanır
Siyasi parti sistemi İktidar partisi veya koalisyon Son seçim
Çok partili İki partili Baskın parti Tek parti
Saint Helena Saint Helena Saint Helena Demokratik Partisi 2013 genel seçimleri
Saint Kitts ve Nevis Saint Kitts ve Nevis Halk Eylemi Hareketi, Endişeli Yurttaş Hareketi, Halkın İşçi Partisi 2015 genel seçimleri
Saint Lucia Saint Lucia Birleşik İşçi Partisi 2016 genel seçimleri
Saint Pierre ve Miquelon Saint Pierre ve Miquelon Bilgi yok
Saint Vincent ve Grenadinler Saint Vincent ve Grenadinler Birlik İşçi Partisi 2015 genel seçimleri
Samoa Samoa İnsan Hakları Koruma Partisi 2016 genel seçimleri
San Marino San Marino Adesso.sm (Birleşik Sol-İlericiler ve Reformcular-LabDem; Popüler İttifak-Cumhuriyet için Birlik; Civic 10) 2016 genel seçimleri
São Tomé ve Príncipe São Tomé ve Príncipe Bilgi yok
Suudi Arabistan Suudi Arabistan (Mutlak monarşi: hiçbir siyasi parti yok) Ulusal seçim yok
Senegal Senegal Bilgi yok
Sırbistan Sırbistan Sırp İlerleme Partisi, Sırbistan Sosyal Demokrat Partisi, Yeni Sırbistan, Sırp Yenileme Hareketi, Sosyalistler Hareketi, Sırbistan Sosyalist Partisi, Sırbistan Birleşik Emekliler Partisi, Birleşik Sırbistan 2014 parlamento seçimleri
Seyşeller Seyşeller Bilgi yok
Sierra Leone Sierra Leone Bilgi yok
Singapur Singapur Halkın Hareketi Partisi 2015 genel seçimleri
Slovakya Slovakya Yön - Sosyal Demokrasi, Slovak Ulusal Partisi, Most–Híd 2016 parlamento seçimleri
Slovenya Slovenya Modern Merkez Parti, Sosyal Demokratlar, DeSUS 2014 parlamento seçimleri
Solomon Adaları Solomon Adaları Ulusal Reform ve İlerleme Koalisyonu 2014 genel seçimleri
Somali Somali Tayo 2017 devlet başkanlığı seçimi
Sri Lanka Sri Lanka UPFA, UNF, TNA, DNA, UCPF, TMVP, SMBP, TULF, TNPF, DPLF Ulusal Birlik Hükümeti (Tüm Seylan Müslüman Kongresi Jathika Hela Urumaya, Sri Lanka Özgürlük Partisi, Yukarı-Ülke Halk Cephesi, Ulusal İşçi Birliği, Sri Lanka Müslüman Kongresi Birleşik Ulusal Parti ve Demokratik Halk Cephesi'nden oluşur) 2015 cumhurbaşkanlığı seçimi
2015 genel seçimleri
Sudan Sudan NC, DUP, PCP, UP, SCP Ulusal Kongre 2015 genel seçimleri
Surinam Surinam Ulusal Demokratik Parti 2015 genel seçimleri
Svaziland Svaziland (Gerçek siyasi parti yok)
Suriye Suriye Baas Partisi Ulusal İlerici Cephe, Suriye Sosyal Milliyetçi Partisi 2016 parlamento seçimleri
2014 devlet başkanlığı seçimi

Ş[değiştir | kaynağı değiştir]

Ülke
Ülke adı siyasi partiler listesine bağlanır
Siyasi parti sistemi İktidar partisi veya koalisyon Son seçim
Çok partili İki partili Baskın parti Tek parti
Şili Şili UDI, DC, RN, PS, PPD, PCC, PRSD, MAS Nueva Mayoría: Sosyalist Parti (PS), Hristiyan Demokrat Parti (PDC), Demokrasi Partisi (PPD), Komünist Parti (PCC), Sosyal Demokrat Radikal Parti (PRSD), Geniş Sosyal Hareket (MAS), Sol Vatandaş (IC), Kuzey Gücü Partisi 2013 genel seçimleri

T[değiştir | kaynağı değiştir]

Ülke
Ülke adı siyasi partiler listesine bağlanır
Siyasi parti sistemi İktidar partisi veya koalisyon Son seçim
Çok partili İki partili Baskın parti Tek parti
Tacikistan Tacikistan PDPT Tacikistan Demokratik Halk Partisi 2015 parlamento seçimleri
Tanzanya Tanzanya Chama Cha Mapinduzi 2015 genel seçimleri
Tayland Tayland Pheu Thai Partisi, Chartthaipattana Partisi, Chart Pattana Puea Pandin Partisi, Phalang Chon Partisi 2014 genel seçimleri
Togo Togo Cumhuriyet için Birlik 2013 parlamento seçimleri
Tokelau Tokelau (Partisiz demokrasi: Gerçek siyasi parti yok) 2011[9]
Tonga Tonga Parlamento, partisiz yedek temsilciler, partisiz halk temsilcileri ve DPFI üyesi halk temsilcilerinden oluşur. Hükümet, bütün bu grupların üyelerini oluşur. 2014 genel seçimleri
Transdinyester Transdinyester Yenileme 2015 yasama seçimleri
2016 devlet başkanlığı seçimi
Trinidad ve Tobago Trinidad ve Tobago Halkın Ulusal Hareketi 2015 genel seçimleri
Tunus Tunus NT, EM, FPU, PF, AT, CR, DC, NDI, PM, CL, DAP, FVP, MSD, NFS, RP Nidaa Tounes, Ennahda Hareketi, Özgür Yurtsever Birliği, Afek Tounes 2014 parlamento seçimleri
Türkiye Türkiye AKP, CHP, MHP, HDP Adalet ve Kalkınma Partisi Kasım 2015 genel seçimleri
Türkmenistan Türkmenistan DPT Türkmenistan Demokratik Partisi 2013 parlamento seçimleri
Turks ve Caicos Adaları Turks ve Caicos Adaları PDM, PNP Halkın Demokratik Hareketi 2016 genel seçimleri
Tuvalu Tuvalu (Partisiz demokrasi: Gerçek siyasi parti yok) 2015 genel seçimleri

U[değiştir | kaynağı değiştir]

Ülke
Ülke adı siyasi partiler listesine bağlanır
Siyasi parti sistemi İktidar partisi veya koalisyon Son seçim
Çok partili İki partili Baskın parti Tek parti
Uganda Uganda DP, NRM, CP, UPC, FDC, JEEMA, PDP, PPP NRM Ulusal Direniş Hareketi 2016 genel seçimleri
Ukrayna Ukrayna PPB, PF, UDAR, SR, Bat, OB Petro Poroşenko Bloku, Halk Cephesi 2014 parlamento seçimleri
Umman Umman (Gerçek siyasi parti yok) 2015 genel seçimleri
Uruguay Uruguay FA, PN, Col, PI Geniş Cephe (FA) 2014 genel seçimleri

Ü[değiştir | kaynağı değiştir]

Ülke
Ülke adı siyasi partiler listesine bağlanır
Siyasi parti sistemi İktidar partisi veya koalisyon Son seçim
Çok partili İki partili Baskın parti Tek parti
Ürdün Ürdün [10] (yok) 2016 genel seçimleri

V[değiştir | kaynağı değiştir]

Ülke
Ülke adı siyasi partiler listesine bağlanır
Siyasi parti sistemi İktidar partisi veya koalisyon Son seçim
Çok partili İki partili Baskın parti Tek parti
Vanuatu Vanuatu VP, UMP, PPP, NUP Yeşil Konfederasyon liderliğindeki geniş koalisyon 2016 genel seçimleri
Vatikan Vatikan (Seçmeli mutlak monarşi: gerçek bir siyasi parti yok) 2013 Papalık konseyi
Venezuela Venezuela PSUV, MUD Venezuela Birleşik Sosyalist Partisi (Devlet Başkanı),
Demokratik Birlik Yuvarlak Masa (Yasama)
2015 parlamento seçimleri
2013 devlet başkanlığı seçimi
Vietnam Vietnam CPV Vietnam Komünist Partisi 2016 parlamento seçimleri

W[değiştir | kaynağı değiştir]

Ülke
Ülke adı siyasi partiler listesine bağlanır
Siyasi parti sistemi İktidar partisi veya koalisyon Son seçim
Çok partili İki partili Baskın parti Tek parti
Wallis ve Futuna Wallis ve Futuna (yok) 2012 Bölge Meclisi seçimleri

Y[değiştir | kaynağı değiştir]

Ülke
Ülke adı siyasi partiler listesine bağlanır
Siyasi parti sistemi İktidar partisi veya koalisyon Son seçim
Çok partili İki partili Baskın parti Tek parti
Yemen Yemen GPC Genel Halk Kongresi 2012 devlet başkanlığı seçimi
Yeni Kaledonya Yeni Kaledonya Birlikte Kaledonya, Seferberlik-UMP, Fransa'da Kaledonya Birliği 2014 yasama seçimleri
Yeni Zelanda Yeni Zelanda National, Labour, Greens, NZ First, Māori, United Future, ACT Ulusal Parti, ACT, Māori Partisi, Birleşik Gelecek 2014 genel seçimleri
Yunanistan Yunanistan SYRIZA, ND, XA, PASOK, KKE, TP, ANEL, EK Radikal Sol Koalisyon ve Bağımsız Yunanlar Eylül 2015 genel seçimleri

Z[değiştir | kaynağı değiştir]

Ülke
Ülke adı siyasi partiler listesine bağlanır
Siyasi parti sistemi İktidar partisi veya koalisyon Son seçim
Çok partili İki partili Baskın parti Tek parti
Zambiya Zambiya Yurtsever Cephe 2015 devlet başkanlığı seçimi
Zimbabve Zimbabve ZANU-PF, MDC Zimbabve Afrika Ulusal Birliği - Yurtsever Cephe, Demokratik Değişim Hareketi 2013 genel seçimleri

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Ny regering på Åland (İsveççe)
  2. ^ Partiler, Bahreyn'deki monarşik sistem içinde faaliyet göstermelidir.
  3. ^ Beyaz Rusya genelde sadece cumhurbaşkanına sadık olan partilere izin verilen bir diktatörlük olarak kabul edilir.
  4. ^ Küçük partiler var, ancak güçleri yok.
  5. ^ İran partileri dini yönetim sistemine uygun olmalıdır.
  6. ^ Bağımsız siyasetçiler Jersey'in siyasi sistemine hâkimdir.
  7. ^ Komorların iki ana "Kampı" var: Federalistler (merkezi hükümetin destekçileri) ve Otonomcular (üç ada cumhurbaşkanının destekçileri).
  8. ^ Moritanya'daki parti sistemi geçiş aşamasındadır.
  9. ^ "Tokelau", New Zealand Ministry of Foreign Affairs, April 2013
  10. ^ Partiler Ürdün'deki monarşik sistem içerisinde faaliyet göstermelidir.