Pomezia

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Pomezia
Comune di Pomezia
Pomozia panoramasi
İtalya üzerinde Pomezia
Pomezia
Pomezia
Ülkeİtalya İtalya
BölgeLazio
İlRoma
İdare
 • Belediye BaşkanıAdriano Zuccalà
Yüzölçümü
 • Toplam107,34 km²
Rakım108 m
Nüfus
 (21 Ağustos 2012)
 • Toplam57,114
 • Yoğunluk530/km²
Zaman dilimiUTC+01.00 (OAS)
 • Yaz (YSU)UTC+02.00 (OAYS)
Posta kodu
00040
Alan kodu0691

Pomezia, merkezi İtalya'da Lazio Bölgesi'nde, Roma iline bağlı ve Roma şehrinin merkezinin 39 km güneyinde bulunan bir şehir ve bir komün. Pomezia bir yeni şehir olarak 1930'lu yıllarda kurutulan eski "Pontine bataklıkları" üzerinde kurulup 1939'da açılmıştır. Pomezia'ya 1 Ocak 2005 tarihinde çıkartılan bir İtalyan Cumhurbaşkanı kararnamesi ile "Şehir (Citta d'Italie)" şeref statüsü verilmiştir.

Şehrin deniz kıyısında bir bağlı semt-köyü olan "Pratica del Mare"'de hemen deniz üzerinde bir tepede antik "Lavinium" şehri kalıntıları bulunmaktadır. Bu kalıntıların yakındaki düz arazide İtalyan "Aeronautica Militare (Askeri Hava gücü)" uçak usu olan "Practica del Mare Üssü" bulunmaktadır. Bu hava üssü Roma'dan seyirci çeken birçok uçak yarışlarına ve uçak gösterilerine sahne olmaktadır.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Pomezia 1950'lu yıllarda Benito Mussolini idaresindeki Faşist Parti tarafından uygulanan "Pontine Bataklıkları" kurutma politikası sonunda yeniden kurulan yeni şehirlerden en sonuncusudur. Pomezia'dan önce "Littoria" (şimdi Latina), Sabaudia Pontinia, Aprilia, İtalya ve Guidonia Montecelio şehirleri kurulmuştu.

Pomezia antik Roma döneminde Tiren Denizi sahilinde kurulmuş ama sonra savunmasız olduğu için ve limanı alüvyonlarla dolup şehir 6 km kara içinde kaldığı için terk edilmiş olan eski "Lavinium" şehri kalıntıları yakınlarında kuruldu.

Önce bu şehre "Ansonia" ismi verilmesi düşünülmüştü ama şehrin inşasına başlanmadan önce isim "Pomezia"'ya dönüştürüldü. Şehrin inşası görevi eski savaşçılara sosyal yardım sağlayan bir kuruma verildi. Bu kurum 1 Ekim 1937'de şehrin planlanması için mimarlar arasında bir yarışma açtı ve bunu "Petrucci, Tufaroli, Paolini ve Silenzi" adlı mimarlar grubu kazandı. 25 Nisan 1938'de şehirdeki ilk bina için temel törenle atıldı ve 29 Ekim 1939'da yapılan bir törenle şehir ikamete açıldı. Bu yeni şehre yerleştirilen halk Romagna, Veneto ve Friuli bölgelerinden getirilen fakir çiftçilerdi.

Fakat hemen o yıl II. Dünya Savaşı patlak verdi. İtalya hükûmeti 1943'te savaştan çıkma ve müttefiklerle anlaşma kararı aldıktan sonra Alman 3. Reich askerleri tarafından işgal altına alındı. Özellikle Anzio'da karaya çıkmaya çalışan müttefikler ve onlara güçlü ve efektif savunma yapan Alman güçleri arasında yapılan Anzio Muharebesi sırasında Pomezia çok büyük müttefik hava hücumlarına hedef oldu ve büyük hasar gördü. Buna bir neden de günümüzde Pomezia'nın bir semti olan "Pratica di Mare"'de bir askeri hava meydanı bulunması idi.

Savaştan sonra Pomezia hem bir sanayi merkezi hem de bir tatil merkezi olarak çok hızla gelişti. Özellikle Pomezia'da gelişen sanayiler ilaç-eczacılık ve tıp eşyaları sanayileri idi ve bunlar 20. yy. sonlarında diğer tekstil, konfeksiyon, kimya maddeleri ve ağır sanayiler gibi büyük piyasa zorluklarıyla karşılaşmadı.

Pomezia'nın "Practica di Mare" semtinde bulunan hava alanı da hala günümüzde "Aeronautica Militare (İtalyan Hava Kuvvetleri)"nin bir uçak üssü olarak kullanılmaktadır.

Coğrafi konumu[değiştir | kaynağı değiştir]

Pomezia Roma yakınlarında şehrin güneyinde uzanan "Agro Romano" adı verilen arazide kurulu olup Tiren Denizi sahilinde Castelli Romano ve "Castel Porzino" cumhurbaşkanlık arazisi ile sınırlanır.

Pomezia'da günümüzde eski arazi örneklerinden pek azı kalmıştır. Eskiden bu arazi (meşe ve karağaç gibi) büyük yaprak döken ağaçlarla kaplı ormanlar; üzerleri maki çalıları ile dolu kumluklar ve özellikle ıslak bataklıklarla kaplı idi. 1930'lu yıllarda Faşist Parti tarafından yapılan büyük yatırımlarla bu doğal çevre büyük bir insan yerleşkesi ve sanayi çevresine dönüştürülmüştür.

Nüfus gelişimi[değiştir | kaynağı değiştir]

Pomezia'nin belediye sınırları içinde nüfusu (30.11.2010 itibarıyla) 60.975 kişidir. Şehir 1939'da yeni kurulmasından sonra Pomozia'nin nüfusunun gelişmesi şu gösterimde izlenebilir:[1]

Kişi

Ekonomi[değiştir | kaynağı değiştir]

Komşu komünler[değiştir | kaynağı değiştir]

Pomezia komünü şu komünlerle sınır komşusudur:Aprilia, Ardea, Roma

Kardeş şehirler[değiştir | kaynağı değiştir]

Pomezia'nin şu kentlerle kardeş şehir bağlantıları bulunmaktadır:

Resimler[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]