Marano di Napoli

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Marano di Napoli
Comune di Marano di Napoli
Ülkeİtalya İtalya
BölgeCampania
İlNapoli
İdare
 • Belediye BaşkanıMario Cavallo (Centro Sinistra)
Yüzölçümü
 • Toplam15.45 km²
Rakım151 m
Nüfus
 (30.9.2010)
 • Toplam59.381
 • Yoğunluk3843.10/km²
Zaman dilimiUTC+01.00 (OAS)
Alan kodu081

Marano di Napoli (genellikle kisaca: Marano) güney İtalya'da Campania Bölgesi'nde, Napoli iline bağlı ve Napoli şehrinin merkezinin 9 km kuzeybatisinda bulunan bir kent ve bir komün.


Nüfus gelişimi[değiştir | kaynağı değiştir]

Marano di Napoli'nin belediye sınırları içinde nüfusu (30.9.2010 itibarıyla) 59.381 kişidir. Komun Napoli şehir merkezinin 9 km uzağında bulunup Napoli şehrinin bir varoşu ve buyuk metropoliten Napoli kentsel alanının bir parçasıdır. Buyuk metropoliten Napoli nüfusu ise yaklaşık 3 ile 5 milyon olarak verilmektedir.[1]

19. yüzyıl ve 20. yüzyılda Marano di Napoli'nin belediye sınırları içindeki nüfusunun gelişmesi şu gösterimde görülebilir:[2]

Kişi

Ekonomi[değiştir | kaynağı değiştir]

Günümüzde Marano di Napoli büyük metrolpoliten Napoli'nin sehir merkezine yakın bir varoşu olmuştur ve bu komünün ekonomisi büyük Napoli ekonomisinin bir uydusu haline geçmiştir. Komün ekonomisinde hizmetler ve ticaret önemli olmaktadır ve hala da tarım sektörü şehir ihtiyaçlarının bir kısmını karşılayacak şekilde ayaktadır.

Fakat Marano di Napoli'nin geleneksel iktisadi sektörleri kaybolmuştur. Bunların başında tarım gelmektedir. Marano son 20-30 yıla kadar bezelye (San Croce bezelyesi) yetştiriciliği ve kiraz mahsulü (Recca kirazları) ile çok ünlüydü ve bu Marano mahsulleri İtalya'nın hemen hemen her köşesinde bilinip satılmaktaydı. Günümüzde bu tarım mahsulleri pazarlar için Marano'da yetiştirilmemektedir.

Marano marangozluk mamülleri üzerinde de iyi bilinmekteydi. El sanatı yapısı sandıklar ve el sanatı ile yapılmış yapı merdivenleri ile Marano marangozları İtalya'da bilinmekteydi.

Marano'da kaybolmuş önemli üretim alanı ve işçi sanatçılığı ise volkanik "tufo" adı verilen yontulmuş taş hazırlanması idi. Bu taş yontuculuk işinde çalışacaklar "montesi" adıyla anılmaktaydı; çok küçük yaştan çırak olarak ise girip yetişmekteydiler ve yetiştikleri zaman 10 işçinin 2,000 hazır taş yapması geleneksel olarak beklenmekteydi. Bu üretim verimliğini sağlamak için işçiler 50 dörtlükten oluşan içi açıksaçık cümlelerle dolu bir şarkı söylerlerdi ve bu 50 dörtlük şarkı bittiğinde her işçinin eksiksiz 50 tane taşı yontmuş olması beklenirdi.

Görülebilecek turistik yerler[değiştir | kaynağı değiştir]

Marano_di_Napoli'da görülebilecek en onemli turistik yer "Mausoleo el Ciaurro (Ciaurro'nun Anit Mezari" adı verilen antik Romalilardan MÖ 2. veya 1. yuzyillardan kalma mezar anitidir.

Komşu komünler[değiştir | kaynağı değiştir]

Marano_di_Napoli komünü şu komünlerle sınır komşusudur: Calvizzano, Mugnano di Napoli, Napoli, Quarto, Villaricca, Qualiano

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Dati ISTAT [1] 22 Şubat 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., ONU [2] 12 Ağustos 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Svimez (4.434.136) 24 Haziran 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., OECD [3][ölü/kırık bağlantı], Worldatlas - U.S. Census Bureau [4] 21 Şubat 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., World Gazetteer, CENSIS (4.996.084) 24 Haziran 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  2. ^ Kaynak: Italyanca Wikipedia "Marano di Napoli" maddesi 29 Haziran 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]