Quartu Sant'Elena

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Quartu Sant'Elena
Comune di Quartu Sant'Elena
Sant Elena Quartu Basilikasi
Quartu Sant'Elena arması
Arma
İtalya üzerinde Quartu Sant'Elena
Quartu Sant'Elena
Quartu Sant'Elena
Ülkeİtalya İtalya
BölgeSardinya Özerk Bölgesi
İlCagliari
İdare
 • Belediye BaşkanıGraziano Milia
Yüzölçümü
 • Toplam96,28 km²
Rakım6 m
Nüfus
 (30 Eylül 2012)
 • Toplam69,255
 • Yoğunluk720/km²
Zaman dilimiUTC+01.00 (OAS)
 • Yaz (YSU)UTC+02.00 (OAYS)
Posta kodu
09045, 09046
Alan kodu070

Quartu Sant'Elena, İtalya'da Sardinya Özerk Bölgesi'nde, Cagliari iline bağlı ve Cagliari şehrinin merkezinin 9 km doğusunda bulunan bir kent ve bir komün. Quartu Sant'Elena metropoliten Cagliari'nin bir parçası olup bu büyük şehri oluşturan 9 komünden biridir. 1956'da İtalyan Cumhurbaşkanı'nın kararı ile Quartu Sant'Elena'ya "İtalya Şehri (Citta d'İtalia)" şeref statüsü verilmiştir.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Şehrin isminin ilk kısmı Latince "Quartum miles (dört mil) sözcüğünden gelmektedir ve şehrin Cagliari şehrine uzaklığının antik Romalı mili ile ifadesidir. "San'Elena" ise Roam İmparatoru I. Konstantin'in annesinin hatırasınadır.

Şehide Cepola, Geremeas, İs Mortorius ve Separaşsıu mevkilerde bulunan arkeolojik kalıntılara göre şehre ilk yerleşenler Fenikeliler olmuştur. Şehir içinde birkaç antik Romalı kalıntıları da mevcuttur ama bu dönemden şehre belgesel hiçbir atıf bulunmamaktadır.

MS 4. yüzyılda Sardinya adası dört "Giudicati" adlı özerk bölüme ayrılmıştı. Quartu ihtiva ettiği 14 villa ile "Cagliari Giudicati"ye bağlı olduğu belgelidir. Quartu'nun malikanelik hakları Cagliari Başpiskaposluğu'na verilmişti. Sonradan bu malikane hakları Cagliari de oranın hakimi olan "II. Torgotorio"nun eline geçmiş ve böylece malikane hakları Sardinya'yı idare edenlerin hakkı olmuştur. Sardinya Aragon'lular tarafından idare edilmekte iken adanin İspanya'ya bakan batı kısmına önem verilmiş, adanın diğer tarafları unutulmuştur. Bu sırada güneyde bulunan Quartu halkı büyük açlık, veba salgını, sıtmadan kırılmış ve adanın bu sahilleri devamlı olarak Arap ve Mağrip'te bulunan Osmanlı korsanlarının hücumlarına hedef olmuştur.

1718'de bütün Sardinya adası ile birlikte Quartu'da merkezi Piyemonte'de olan Savoya Hanedanı idaresindeki Sardinya Krallığı hükmü altına geçmiştir. 1739'da Sardinya adasını ele geçirmeyi hedefleyen Fransız'lar Quartu sahillerine bir donanma filosu göndererek bir çıkartma harekâtına geçmişlerdir. Fakat Quartu halkı Antonia Pisanu adlı bir lider etrafında birleşerek buna karşı koymuşlar ve yapılan silahlı bir çatışma sonunda Fransız ordusu Sardinya sahilinden atılmıştır.

1836'da Orta Çağ'dan beri devam eden malikanelik hakları Baron "Pes di Vallamarina"nın gayretleri ile lağvedilmiştir.

19. yüzyıl sonları ve 20. yüzyıl başlarında Quartu'da birçok tarıma bağlı sanayi (örneğin şarap ve likör fabrikaları, un ve makarna fabrikaları vb.) ve kamu hizmetleri yapıları (tramvay sistemi, hapishane vb.) yapılmıştır.

20. yüzyıl ikinci yarısında Quartu artık Cagliari'nin bir varoşu haline geçmiştir ve gelişen Cagliari'nin nüfusu için Quartu şehrine çok büyük sayıda çok katlı apartmanlarla dolu semtler eklenmiştir. Böylece Quartu nüfusu hızla iki misli artıp yaklaşık 70.000'i aşmış ve şehir Sardinya'da Cagliari ve Sassari'den sonra üçüncü büyük şehir olmuştur.

Coğrafi konumu[değiştir | kaynağı değiştir]

Şehir Sardinya adasının güneyinde "Geremeas Körfezi" sahilinde "Campidano" ovasında konumlanmıştır. Cagliari büyük şehrinin bir parçasıdır.

Şehrin doğusunda "Monte Genia (Genia Dağı)" bulunup bu dağlara "Parco dei Sette Fratelli (Yedi Kızkardeş Parkı" doğal rezerv parkı bulunmakta; bu parktaki ormanlarda çok çeşitli ağaçlar bulunmakta ve bunlar arasında genellikle İber yarımadasında bulunan ve kabuğundan mantar yapılan "Mantar Meşeleri" bulunmaktadır. Bu bölge ayrıca geyik, kartal ve yabandomuzu gibi vahşi hayvanların doğal yaşama alanıdır. Bu dağlarda en yüksek zirve rakımı 1069m olan "Serpeddi Dağı"dır.

Nüfus gelişimi[değiştir | kaynağı değiştir]

Quartu Sant'Elena'nin belediye sınırları içinde nüfusu (30.11.2010 itibarıyla) 71.770 kişidir. 19. yüzyıl ve 20. yüzyılda Quartu Sant'Elena'nin nüfusunun gelişmesi şu gösterimde görülebilir:[1]

Kişi

Ekonomi[değiştir | kaynağı değiştir]

Şehrin ekonomisi civarında bulunan tarım alanlarına ve şehirdeki ve içinde bulunduğu metropoliten büyük şehrin hizmet sektörüne bağlıdır. Şehir ve merkezi küçük olmakla beraber şehir belediye sınırları içinde Cagliari metropoliten şehrinin ticari ve tüketici ihtiyaçlarını karşılayan, (Carrefour, E. Leclerc-Conad, İper Pan gibi) büyük hipermarketler bulunur.

Görülebilecek turistik yerler[değiştir | kaynağı değiştir]

Quartu Sant'Elena'da görülebilecek turistik yerler şunlardır:

  • Kiliseler:
    • Sant'Elena Imperatrice Basilikası: Yapımı 1589 önce. Neoklasik mimari stilinde
    • Santa Maria Cepola: Yapımı 1089'den önce
    • Sant'Agata.
    • Sant'Efisio: Yapımı 17. yüzyıl
  • Sa dom’e farra (Ev Müzesi): 17. yüzyıldan kalan büyük bir ko evi. Değişik odalarda bir köylü cemiyetinin kullandığı eşyalar ve aletler sergilenmekte.
  • Nuraghi: Sardinya'ya özel arı kovanı biçiminde taştan antik yapılar.

Komşu komünler[değiştir | kaynağı değiştir]

Quartu Sant'Elena komünü şu komünlerle sınır komşusudur: Cagliari, Maracalagonis, Monserrato, Quartucciu, Selargius

Resimler[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]