Asti

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Asti
Città di Asti
Asti panoramasi
Asti bayrağı
Bayrak
Asti arması
Arma
Asti'nin İtalya ve Piyemonte Bölgesi'nde konumu
Asti'nin İtalya ve Piyemonte Bölgesi'nde konumu
Ülkeİtalya İtalya
BölgePiyemonte
İlAsti ili (AS)
İdare
 • Belediye BaşkanıGiorgio Galvagno (PdL)
Yüzölçümü
 • Toplam151.82 km²
Rakım123 m
Nüfus
 (14.1.2011)
 • Toplam76.534
 • Yoğunlukoto/km²
Zaman dilimiUTC+01.00 (OAS)
Alan kodu0141

Asti, İtalya'nın kuzey kesiminde, Piyemonte yönetim bölgesindeki Asti ilinin merkezi olan bir komündür.

Şehir dünya şarap kültüründe çok ünlü olan, "Langhe" ve "Montferrat" bölgeleri arasında bulunan tepelerde bulunmaktadır. Astı ve etrafındaki tepelerde dünyaca ünü olan tatlı şaraplar yapılmaktadır. Özellikle "Muscat Blanc" ve "Muscat Caneli" adlı üzüm çeşitlerinden yapılan tatlı ve yemek bitirildikten sonra içilmesi tavsiye edilen köpüklü şarap, "Astı-Spumate" adı ile, çok ünlüdür.

Coğrafî konumu[değiştir | kaynağı değiştir]

Asti Torino şehrinin 60 km güney doğusunda "Tanaro Nehri" vadisinde konumlanmıştır. Bu nehir, kolları olan Borbore, Valbrenta ve Versa çayları katıldıktan sonra, belediyenin güney sınırını oluşturur.

Yakındaki bazı belde ve şehirler şöyle gösterilebilir:

Nüfus gelişimi[değiştir | kaynağı değiştir]

Asti'nin belediye sınırları içinde nüfusu (14.1.2011 itibarıyla) 76.534 kişidir. 19. yüzyıl ve 20. yüzyılda Asti'nin nüfusunun komün sınırları içinde gelişmesi şu gösterimde izlenebilir:[1]

Kişi

Görülecek yerler[değiştir | kaynağı değiştir]

Asti şehrinin antik çağlardan kalan şehir surlarının bazı kısımları şehrin kuzeyinde bulunmaktadır. 20. yüzyılda yapılan inşaat çalışmaları ise günümüzdeki şehrin ortasında, antik Roma surlarının bir kısmının bulunduğunu ortaya çıkartmıştır.

Şehrin kuzeybatı kesimleri, şehir merkezi ile şehir Katedrali arasında bulunan bölgede, Orta Çağ'dan kalma birçok saray, konak ve zengin tüccar evi bulunmaktadır ve bunlardan pek çoğunda sus olmak üzere kuleler bulunmaktadır. Asti eskiden "100 kuleli şehir" olarak bilinmekteydi ve bu bile hatalıydı çünkü 120 kule olduğu saptanmıştır. Bu kulelerin bazıları günümüze kadar gelmiştir. Bunların en eski Roma İmparatoru Augustus zamanında yapılmış Rossa di San Secondo'dur. Diğer iyi biline kuleler 13. yüzyıldan kalma Comentini Kulesi, sekiz köşeli Torre de Regibüs ve Torre Troyana dır. Diğerleri arasında Solara Kulesi, Natta Kulesi ve sarayı ve Monte Roero Kulesi bulunur.

Şehirde birkaç eski kilise bulunmaktadır. Bunlardan bazılar şunlardır:

  • Santa Maria Assunta Katedrali: Yapımı 13. yüzyıl. Daha önce aynı mevkide buluna katedralin yerine yapılmıştır. Romenesk-Gotik mimarı stilindedir. Piyemonte bölgesinde buluna en büyük katedrallerden biridir. Can kulesi 1266'da tamamlanmıştır. Cephesinde üç büyük giriş kapısı bulunmakta ve her biri üstünde büyük bir (gül-tipi adı verilen) vitray yuvarlak pencere bulunmaktadır. İçinde ortada büyük bir aralık ve iki de kenarda aralık bulunmaktadır. Buralarda 18. yüzyıldan kalam tablo serileri bulunmaktadır. Sunakta bulunan çok kıymetli gümüş kilise eşyası 15. ve 16. yüzyıldan kalmadır ve bazıları ünlü Gandolfino d'Asti tarafından hazırlanmıştır. Papazlara ait kısımın (prespeteri) tabanı daha önceki katedralden kalma ilgi çekici mozaiktendir.
  • Collegiata di San Secondo: 13. yüzyıl. Şehrin Orta Çağ'daki merkezi ile "Palazzo Civico (Belediye Sarayı" arasında bulunur. İsmi Asti şehrin patron aziz "Aastili Secondus"'dan gelmiştir. Mahzeni 6. yüzyıldan kalmadır. Cephesoinde üç dikkati çeker Gotik stilde giriş vardır. İçinde Gandolfino d'Asti'nin hazırladığı birkaç parçalı tablo ve diğer tablolara bulunmaktadır.
  • Santa Maria Nuova: 11. yüzyıl.
  • San Martino: İlk belgelenmesi 886dadır. Bu eski Gotik yapı 1696'da yıkılmıştır. Günümüzdeki yapı 1736'da Barok stilinde yapılmış olanadır.
  • Sant'Anastasio: 8. - 12. yuyıl. Bu kilisenin müzesi bazı antik sütun başlıklarını ve heykelleri sergilemektedir.
  • San Katerin Kilisesi: Barok mimarı stilinde
  • San Pietro Vaftizhanesi: 12. yüzyıl. Sehirde buluna Orta Çağ'dan kalan en önemli yapıdır. Sekiz köşeli ve geniş kubbeli olarak yapılmıştır.
  • San Pietro in Consavia: 15. yüzyıl. Dışı çok süslüdür. Bu bina şehir Arkeoloji Müzesidir.

Festivaller[değiştir | kaynağı değiştir]

Her Eylül ikinci haftasında Asti'de "Festival Delle Sagre" adlı bir yiyecek ve içecek festivali yapılır. Bu festival döneminde Asti ilinde bulunan beldelerin hemen hepsi Asti'de bulunan "Campo del Palio" büyük meydanında beldelerinin tipik ünlü yiyecek ve içeceklerini gösterirler ve tattırırlar. Bu haftanın sonunda Pazar günü herkes eski geleneksel tarım için hazırlanmış geleneksel kıyafetlerine bürünerek şehirde bir yürüyüş yaparlar ve ikinci bir festival olan "Astı Palio"'ya bu kıyafetleri ile giderler.

"Asti Palio" her Eylül'ün üçüncü haftasında yapılan bir eğersiz at yarışıdır. Yarışmacılar Astı şehrinin eski iki mahallesi ("Rioni" ve "Borghi") temsilcieri ve şehrin yakınlarında bulunan diğer belde temsilcileridir. Bu yarış 13. yüzyıldan beri neredeyse devamlı her yıl yapılmıştır. Rekor olarak 1967'de bu yarıs 100.000 seyirci çekmişti ve 14 mahalle, köy ve belde yarışçı olarak katılmıştı. 1988'den itibaren "Asti Polio" üçgen bir saha olan şehir ortasında bulunan "Campo del Palio" meydanında yapılmaktadır.

Bağlı semt/köyler[değiştir | kaynağı değiştir]

Asti komününe bağlı semt/köyler şunlardır:

Bramairate, Bricco Fassio, Bricco Roasio, Ca' dei Coppi, Caniglie, Carretti, Casabianca, Castiglione, Madonna di Viatosto, Mombarone, Mongardino Stazione, Montemarzo, Migliandolo, Poggio d'Asti, Portacomaro Stazione, Quarto, Quarto superiore, Revignano, Rioscone, San Grato di Sessant, San Marzanotto, San Marzanotto Piana, San Vito - Poggio, Santo Spirito, Serravalle, Sessant, Torrazzo, Trincere, Vaglierano Alto, Vaglierano Basso, Valenzani, Valfea, Valgera, Valle Tanaro, Valle Andona, Valmaggiore, Valmairone, Valmanera, Variglie.

Komşu komünler[değiştir | kaynağı değiştir]

Asti komünü şu komünlerle sınır komşusudur: Azzano d'Asti, Baldichieri d'Asti, Calliano, Castagnole Monferrato, Castell'Alfero, Castello di Annone, Celle Enomondo, Chiusano d'Asti, Cinaglio, Cossombrato, Isola d'Asti, Monale, Mongardino, Montegrosso d'Asti, Portacomaro, Refrancore, Revigliasco d'Asti, Rocca d'Arazzo, San Damiano d'Asti, Settime, Tigliole, Vigliano d'Asti

Kardeş şehirler[değiştir | kaynağı değiştir]

Asti şu kentlerle kardeş şehir bağlantısı kurmuştur:

Resimler[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Kaynak: İtalyanca Vikipedi "Asti" maddesi 25 Eylül 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]