Kan (yemek)

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Birçok kültürde genellikle etle birlikte kan tüketilir. Kan, soslar için koyulaştırıcı olarak, yiyecek kıtlığı zamanlarında iyileştirilmiş tuzlu bir formda veya bir kan çorbası ve kan sosisi şeklinde olabilir.[1] Yemek olarak kanın bir kaba akabileceği ve hızla tüketilebileceği veya işlenebileceği bir yer ve zamanda elde edilen evcilleştirilmiş hayvanlardan elde edilen bir üründür. Birçok kültürde hayvan kesilir. Bazı kültürlerde kan tabu bir besindir.

Kan, hayvan kesimin en önemli yan ürünüdür. Ağırlıklı olarak protein ve sudan oluşur ve bileşimi yağsız etinkine benzer olduğu için bazen "sıvı et" olarak adlandırılır. Hijyenik olarak toplanan kan insan tüketimi için kullanılabilir. Hayvan kanındaki bazı özel bileşenler insan tıbbında kullanılır.[2]

Hazırlama yöntemleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Sosis[değiştir | kaynağı değiştir]

Kan sosisi, pişirmeden önce

Kan sosisi, soğutulduğunda donacak kadar kalın olana kadar hayvan kanının bir dolgu maddesi ile pişirilmesiyle yapılan sosistir. En sık domuz veya sığır kanı kullanılır. Tipik dolgu maddeleri arasında et, yağ, içyağı, ekmek, pirinç, arpa ve yulaf ezmesi yer alır. Çeşitler arasında biroldo, siyah muhallebi, kan dili, blutwurst, drisheen, kishka (kaszanka), morcilla, moronga, mustamakkara, sundae, verivorst ve birçok boudin türü bulunur.

Krep[değiştir | kaynağı değiştir]

Blodplättar, İsveç'ten kan krepleri

Galiçya, İskandinavya ve Baltık'ta kan kreplerine rastlanır. Örneğin, İsveçte blodplättar, Finlandiyada veriohukainen ve Estonyada vermekannkoogid.

Çorbalar, güveçler ve soslar[değiştir | kaynağı değiştir]

Polonya'dan bir kan çorbası olan Czernina.

Et suyunun bir parçası olarak kan kullanılan kan çorbaları ve yahniler arasında czernina, dinuguan, haejangguk, mykyrokka, domuz organı çorbası, tiet canh ve svartsoppa yer alır.

Katılaşmış[değiştir | kaynağı değiştir]

Kan, kullanımdan önce donmasına izin verilerek veya işlemi hızlandırmak için pişirilerek katı bir bileşen olarak da kullanılabilir. Kan loru, Asya'da bulunan ve soğutulmuş ve sertleştirilmiş hayvan kanından oluşan bir yemektir.

Çiğ[değiştir | kaynağı değiştir]

Bazı durumlarda herhangi bir ek hazırlık yapılmadan bir bileşen olarak kullanılır. Ham kan genellikle tek başına tüketilmez ancak içeceklere veya diğer yemeklere ek olarak kullanılabilir. Örnek Eskimolar tarafından geleneksel olarak sağlık yararları sağladığına inanılan fok kanı içilmesidir.[3]

Beslenme çubukları[değiştir | kaynağı değiştir]

Rusya ve eski SSCB ülkeleri, Hematogen jenerik adıyla bilinen sığır kanı içeren tatlı beslenme çubukları üretir. Bunlar aslen kansızlığı tedavi etmek için yaratılmışlardır ancak günümüzde normal tatlılar gibi de kullanılıyorlar.[4]

Dini kan tüketimi[değiştir | kaynağı değiştir]

Katolik Kilisesi, Doğu Ortodoks, Oryantal Ortodoks ve bazı Anglikan kiliseleri, Efkaristiya ayininde katılımcıların İsa Mesih'in gerçek kanını ve bedenini tükettiğine inanır. 1662 Anglikan Ortak Dua Kitabı'nın cemaat sonrası duası yemeği "manevi yemek" olarak tanımlar. Diğer birçok Hristiyan mezhebi sembolik olarak Eucharist'i tüketir.

İngiltere'deki Orta Çağ aziz Thomas Becket kültü, bir su karışımı ve mucizevi bir şekilde çoğaltılan şehidin kanının kalıntıları olan "Aziz Thomas suyunun" içilmesini içeriyordu. Prosedür, eucharist ile benzerlikler nedeniyle koyu ortodokslar tarafından hoş karşılanmadı.[5]

Kültürel hususlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Bazı kültürler kanın tabu bir yiyecek olduğunu düşünür. Semavi dinlerde, Yahudi ve Müslüman kültürlerde kan tüketimi yasaklanmıştır. Kan ve yan ürünleri İslam'da Kuran'da 5. sure olan Maide 3. ayette yasaklanmıştır. Yeni Ahit'te, putların önünde hayvan kurban edilmesini yasaklayan Apostolik Kararname ile kan yasaklanmıştır (Tekvin Acts ) ve Doğu Ortodoks Kiliseleri arasında yasaktır.

Yemek[değiştir | kaynağı değiştir]

Afrika[değiştir | kaynağı değiştir]

Masai halkı arasında özellikle sünnet veya bir çocuğun doğumu gibi özel günlerden sonra sığırlardan kan içmek geleneksel beslenmenin bir parçasıdır.[6]

İnek kanı Bahima halkı tarafından tüketilir.[7][8]

Herero halkı inek kanını ekşi sütle tüketirdi.[9]

Amerika[değiştir | kaynağı değiştir]

Avrupa'da olduğu gibi, Meksika, Newfoundland ve Labrador ve güneybatı Amerika Birleşik Devletleri'nde (moronga), Şili'de (prietas, ñache), Arjantin'de, Uruguay'da, Küba'da ve Porto Riko'da (morcilla) birkaç çeşit kan sosisi popülerdir.

Brezilya[değiştir | kaynağı değiştir]

Brezilya'da, cabidela olarak bilinen geleneksel Portekiz yemeğinin yanı sıra domuz kanı ve sakatattan yapılan sarapatel adı verilen bir güveç de yenir. Chouriço, İspanyolcada morcilla olarak bilinen Brezilya'da da yenen bir kan sosisidir.

Kolombiya[değiştir | kaynağı değiştir]

Santander Kolombiya'nın batı bölgesinde keçi kanında pişirilen pirinçten pepitoria adı verilen bir yemek yapılır.

Meksika[değiştir | kaynağı değiştir]

Bazı bölgelerdeki Meksikalılar, domuz kanıyla doldurulmuş keçi midesini ve sebzeleri yerler.

Peru[değiştir | kaynağı değiştir]

Peru'da pıhtılaşmış tavuk kanı acı biber ve Gal soğanı ile kızartılır. Bu yemeğe sangrecita denir.

Ekvador[değiştir | kaynağı değiştir]

Yaguarlocro keçi kanı eklenmesiyle yapılan bir patates çorbasıdır.

Asya[değiştir | kaynağı değiştir]

Çin[değiştir | kaynağı değiştir]

Bir çubuk üzerinde derin yağda kızartılmış kan pudingi (豬血糕)

Çin'de ve Güneydoğu Asya'nın bazı bölgelerinde, Çincede "kan tofu" olarak bilinen pıhtılaşmış tavuk, ördek, kaz veya domuz kanı çorbalarda kullanılır. Tayvan'da domuz kanı keki, domuz kanı ve yapışkan pirinçten yapılır. Atıştırmalık olarak kızartılır veya buharda pişirilir veya güveçte pişirilir.

Hindistan[değiştir | kaynağı değiştir]

Goat blood-based dish in Tamil Nadu India
Tamil Nadu, Hindistan'da keçi kanı bazlı yemek

Güney Hindistan'ın Tamil Nadu eyaletinde, tavada kızartılmış kuzu kanı, kahvaltı ve öğle yemeğinde yaygın olarak tüketilen bir yemektir. Daha yaygın olarak zencefil, sarımsak, karanfil, tarçın, kırmızı biber tozu, yeşil biber, kişniş tozu, kimyon, arpacık soğanı ve rendelenmiş hindistancevizi gibi baharatlarla kuzu mide ve bağırsaklarla karıştırılarak kızartılır. Bu yemek, Tamil Nadu'nun Madurai ve Kongu Nadu bölgesinde çok yaygındır.

Endonezya[değiştir | kaynağı değiştir]

Saksang, kanında ve baharatlarında haşlanmış domuz eti parçaları

Endonezya'da, özellikle Kuzey Sumatra'daki Batak kabilesinde, Sangsang adlı bir mutfak için andaliman (Zanthoxylum acantophodium) ile karıştırılmış bir içerik ve sos olarak domuz kanı kullanılır. Bali mutfağında, bazen Lawar merah (kırmızı Lawar) oluşturmak için zengin otlar ve baharatlarla karıştırılmış sebze, hindistancevizi ve kıyma karışımı olan Lawar yemeğine domuz kanı eklenir.

Kore[değiştir | kaynağı değiştir]

Kore'de yiyecek olarak kan seonji (Korece선지 olarak bilinir. Mançuca senggi kelimesinden türetilmiştir.[10][11] Seonji-guk (kan lor çorbası) yapmak için sığır bacak kemiği suyuna pıhtılaştırılmış sığır seonji ve kurutulmuş turp yeşillikleri eklenir.[12] Sundae, genellikle domuz kanı, selofan erişte, kimchi, yeşil soğan vb. gibi çeşitli malzemelerle doldurulmuş inek veya domuz bağırsaklarının kaynatılması veya buharda pişirilmesiyle yapılan bir kan sosisidir.

Tayland ve Laos[değiştir | kaynağı değiştir]

Chiang Mai, Tayland'da Bami haeng ped : ördek ve pıhtılaşmış kan parçaları ile buğday eriştesi

Klasik Tay yemeği Tom Lued Moo (domuz kanı çorbası) gibi çorbalarda pıhtılaştırılmış tavuk, ördek, kaz veya domuz kanı kullanılır. Tayland'da ayrıca çiğ inek veya domuz kanıyla zenginleştirilmiş baharatlı bir çorba olan Nam Tok olarak bilinen bir yemek de vardır. Genellikle Khao soi'de olduğu gibi normal erişte yemeklerini zenginleştirmek için kullanılır.[13]

Laos ve Kuzeydoğu Tayland'da, bir et salatası olan laap'ın çiğ bir versiyonu kıyma ile yapılır, baharatlarla tatlandırılır ve üzeri kanla kaplanır. Baharatlı erişte çorbası Nam ngiao ve Shan Eyaleti ve Kuzey Tayland mutfağının bazı Khao soi çeşitleri kan içerir.[13]

Avrupa[değiştir | kaynağı değiştir]

Çek Cumhuriyeti[değiştir | kaynağı değiştir]

Çek Cumhuriyeti'nde, domuz kesiminden elde edilen domuz kanı, kan çorbası prdelačka ve kan sosisi jelito yapmak için kullanılır.

Finlandiya[değiştir | kaynağı değiştir]

Finlandiya'da, veriohukainen kanlı krep yapmak için süt, un ve pekmezle birlikte domuz kanı kullanılır.[14] Ayrıca mustamakkara ve ryynimakkara gibi farklı sosis türleri de yaygındır. Bothnia bölgesinde, hamurun sıvısının tamamen veya kısmen kan olduğu ekmek olan verileipä vardır.

Fransa[değiştir | kaynağı değiştir]

Fransa'da tavada katılaşmış/lorlanmış kan anlamına gelen "sanquette" ve bir tür sosis olan " boudin noir " tüketilir.

Almanya[değiştir | kaynağı değiştir]

Kuzey Almanya'da schwarzsauer yapmak için domuz kanı sirke, artıklar, baharatlar ve şekerle karıştırılır. Ilık olarak yenir veya kavanozlarda muhafaza edilir. Tat ve yaşam tarzındaki değişiklikler bunu günümüzde alışılmadık bir yemek haline getirdi.[15]

Yunanistan[değiştir | kaynağı değiştir]

Antik Lakedaimon'da, Yunan şehir devleti Sparta'da domuz eti ve kanlı bir çorbadan oluşan siyah et suyu yaygındı.

İtalya[değiştir | kaynağı değiştir]

İtalya'da sanguinaccio dolce, domuz kanı, çikolata, şeker, çam fıstığı, kuru üzüm ve sütle yapılan bir pudingdir.[16]

Biroldo ise geleneksel olarak kalp, akciğer ve dil gibi domuz sakatatlarından yapılan bir kan sosisidir.[17]

Hollanda[değiştir | kaynağı değiştir]

Balkenbrij, domuz kanını başta un veya yulaf ezmesi olmak üzere çeşitli malzemeler ve bağırsaklar gibi domuz organlarıyla birleştirerek yapılan bir Hollanda yemeğidir.

Polonya[değiştir | kaynağı değiştir]

Czernina (siyah çorba), bazen "ördek çorbası" olarak da bilinen, ördek kanı ve kümes hayvanı suyundan yapılan bir Polonya çorbasıdır. Tavuk, tavşan veya domuz kanı da kullanılabilir.

Kaszanka, kan sosisinin Polonya'daki türevidir. Domuz kanı ve karabuğday veya arpa kaszasından yapılır.

İspanya[değiştir | kaynağı değiştir]

İspanya'da morcilla sosisi, esas olarak domuz kanıyla, baharatlarla, yağla ve bazen de sebzelerle yapılan bir tür siyah muhallebidir. Endülüs'te sangre encebollada ve Valensiyada sang amb ceba, tavuk veya domuz eti katılaştırılmış kan ve soğanla yapılan popüler yemeklerdir.[18]

İsveç[değiştir | kaynağı değiştir]

İsveç'te kaz kanıyla yapılan kan çorbası svartsoppa geleneksel olarak Saint Martin arifesinde özellikle güneydeki Skåne bölgesinde yenir. İçeriğinde kan bulunan diğer popüler yemekler arasında blodpudding (kan pudingi), blodplättar (kan krepleri), blodpalt (ren geyiği veya domuz kanı ile tatlandırılmış patates köfteleri) ve paltbröd (kurutulup kaynatılan ve içinde kan bulunan ekmek) sayılabilir.

Birleşik Krallık ve İrlanda[değiştir | kaynağı değiştir]

Britanya, İrlanda ve bazı İngiliz Milletler Topluluğu ülkelerinde, "siyah puding" veya "kanlı puding" kandan ve bazı dolgu taneleri ve baharatlardan, genellikle yulaf ezmesinden yapılır.

Galler'deki Montgomeryshire'da Noel zamanı hamur işi tart yapmak için kaz kanı kullanılırdı.[19]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Davidson, Alan. The Oxford Companion to Food. 2nd ed. UK: Oxford University Press, 2006., p. 81-82.
  2. ^ "Proteins", Ullmann's Encyclopedia of Industrial Chemistry, 7th, 2007, doi:10.1002/14356007.a22_289 
  3. ^ Borré, Kristen. "Seal Blood, Inuit Blood, and Diet: A Biocultural Model of Physiology and Cultural Identity." Medical Anthropology Quarterly 5 (1991): 48–62.
  4. ^ "Comment les Russes sont tombés raides dingues d'une barre au sang de vache". Vice (İngilizce). 3 Mayıs 2019. 10 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ağustos 2019. 
  5. ^ Harvey (January 2019). "The Cult of Thomas Becket: History and Historiography through Eight Centuries | Reviews in History". Reviews in History (İngilizce). doi:10.14296/RiH/2014/2303. 13 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  6. ^ Maasai. Weigl Publishers. 2005. s. 25. ISBN 978-1-59036-255-6.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  7. ^ The Social and Sexual Roles of Hima Women: A Study of Nomadic Cattle Breeders in Nyabushozi County, Ankole, Uganda. 1973. ISBN 9780719005343. 
  8. ^ Sowing the Mustard Seed: The Struggle for Freedom and Democracy in Uganda. 27 Şubat 2020. ISBN 9789966630131. 
  9. ^ The Revolt of the Hereros. January 1981. ISBN 9780520041134. 
  10. ^ "Seonji". Korean-English Learners' Dictionary. National Institute of Korean Language. 15 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ağustos 2017. 
  11. ^ "S". 25 Şubat 2002. 25 Şubat 2002 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ağustos 2017. 
  12. ^ "Eating Korea: 10 of South Korea's most delicious dishes". CNN Travel. 17 Nisan 2017. 14 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ağustos 2017.  Birden fazla yazar-name-list parameters kullanıldı (yardım); Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  13. ^ a b "Shan (Tai) Cooking: Khao Soy Tai or Shan Kao Soi by Sao Tern Moeng". 6 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mayıs 2023. 
  14. ^ "Glossary of Finnish dishes". 21 Eylül 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ekim 2010. 
  15. ^ de:Schwarzsauer
  16. ^ The Whole Hog: recipes and lore for everything but the oink. Pavilion. 2012. s. 259. ISBN 9781909108370.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  17. ^ "Biroldo". 30 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mayıs 2023. 
  18. ^ "Tapeo sevillano: Sangre encebollada". 3 Şubat 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Aralık 2011. 
  19. ^ "Goose Blood Tart". National Museum Wales. 14 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mayıs 2023. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]