Deste oluşturma oyunu

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Deste oluşturma oyunları, bir deste oluşturmanın esas oynanış unsuru olduğu kart oyunları veya kutu oyunlarını ifade eder.[1] Deste oluşturma oyunları, her oyuncunun kendine has bir destesi olması yönüyle kart koleksiyonu oyunlarına benzer. Bununla birlikte kart koleksiyon oyunlarından farklı olarak kartlar rastgele paketlerde satılmaz ve deste büyük oranda oyundan önce değil oyun sırasında oluşturulur.

Mekanikler[değiştir | kaynağı değiştir]

Çoğu deste oluşturma oyununda, her oyuncu güçsüz kartlardan oluşan ufak bir el ile başlar. Her tur, destelerinden birkaç kart çekerek oynalarlar ve bu kartların çeşitli etkileri vardır, bunların arasında oyundaki çarşıdan biraz daha kart alarak destelerini genişletmek de vardır. Daha fazla hamle yapma, diğer oyunculara saldırma ya da destelerinden istemedikleri çıkarma gibi etkiler de olabilir. Genelde kartlar oyuncuya daha fazla kart almalarını sağlayan oyun içi para biriminden de verir. Oyuncu daha fazla kart aldıkça, desteleri giderek güçlenir. Oyuncunun çekecek kartı kalmadığında ıskarta destesinde biriken kartları kararak kart çekebileceği bir deste oluşturur. Bunun dışında oyulnara göre farklılıklar olabilir. Bazı oyunlar oyuncuların mücadelesi üzerine kurulu iken diğerleri oyuncuların iş birliği yapmasını bekler.[2]

Oyuncular destelerini oyundan önce oluşturmadığı için, oyun sırasında bir düzen oluşturmaları gerekir. Bu nedenle taktikler çarşıdaki kartlara göre değişir ve bu her oynayışta değişerek oyunlara çeşitlilik katar.[3] Legendary: A Marvel Deck Building Game örneğinde olduğu gibi bazı oyunlarda oyuncular, oyuna başlamadan çarşı destesine hangi kartların gireceğini seçerek strateji yapabilir.[4]

Dominion veya Wingspan gibi bazı oyunlarda deste oluşturma esas mekanik iken Mage Knight Board Game veya Arkham Horror: The Card Game gibi oyunlarda başka mekaniklerle birleştirilmiştir.[2]

Benzer mekaniklere sahip ancak kartlar üzerinden oynanmayan oyunlara genelde havuz oluşturma oyunu denir.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Dominion ilk deste oluşturma oyunudur.[5][6] Oyunun popülerliği bu türde pek çok oyunun oluşmasına önayak olmuştur, örneğin Thunderstone, Ascension: Chronicle of the Godslayer,[7] Upper Deck Company tarafından yayımlanan Legendary(Marvel Comics kahramanlarından esinlenmiştir) ve Renegade tarafından yayımlanan Clank!. deste oluşturma oyunlarının genelde bilgisayar sürümleri de mevcuttur ve sıklıkla masaüstü sürümü taban alır. Örneğin Dominion[8] ve Star Realms[9] çevrimiçi oynanabilir.

Deste oluşturma oyunlarının listesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Aşağıda deste oluşturma oyunlarından bazıları listelenmiştir.

Video oyunlarında deste oluşturma[değiştir | kaynağı değiştir]

Deste oluşturma ögeleri daha büyük video oyunlarda kullanılabilir, örneğin Kingdom Hearts: Chain of Memories ve Metal Gear Acid oyunları köklü oyun serilerine deste oluşturmaya dayalı mücadele sistemleri eklemiştir.

Deste oluşturma oyunlarının özgün bir türü de roguelike deste oluşturma oyunlarıdır. Bu türe ilk oyun Dream Quest olsa da bu türe ilgi çeken asıl oyun 2017'de çıkan Slay the Spire olmuştur.[12]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "So what exactly is a deck-building game anyway?". Destructoid.com. 30 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2017. 
  2. ^ a b Meehan, Alex. "Where to Start With… deckbuilding board games". dicebreaker.com. 4 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Kasım 2021. 
  3. ^ "What Are Deck Building Games?". dragonshield.com. 25 Kasım 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Kasım 2021. 
  4. ^ "How to Play Marvel Legendary with Shang-Chi and the 10 Rings". sharpergamestrategies.com (İngilizce). 3 Ocak 2022. 24 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ocak 2022. 
  5. ^ "Top 10 Deck Building Games". Boardgamequest.com. 11 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2017. 
  6. ^ Nakamura, Darren (11 Haziran 2010). "So what exactly is a deck-building game anyway?". Destructoid. 6 Kasım 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Kasım 2021. 
  7. ^ Ascension.com. "How To Play". Ascension.com. 31 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Aralık 2013. 
  8. ^ Soave, Robbie (April 2017). "Dominion Online". Reason. 25 Haziran 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ağustos 2019. 
  9. ^ Lazarides, Tasos (17 Mayıs 2017). "The UI of 'Star Realms' Has Been Overhauled, and the 'Colony Wars' Expansion Is Now Available". Touch Arcade. 20 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ağustos 2019. 
  10. ^ "Aeon's End". Indie Boards and Cards. 18 Kasım 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  11. ^ a b c d "Arcmage: Rebirth". Arcmage. 11 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  12. ^ Gallop, Julian (6 Şubat 2018). "The Gollop Chamber: Rise of the roguelike deck builder". PC Gamer. 8 Şubat 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ağustos 2019.