Tren simülasyonu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
CNR Dalian ve Southwest Jiaotong Üniversitesi tarafından üretilen Çin Demiryolları HXD3B elektrikli lokomotifinin lokomotif sürüş simülatörü

Bir tren simülasyonu (ayrıca demiryolu simülatörü veya demiryolu simülatörü), demiryolu taşımacılığı operasyonlarının bilgisayar tabanlı bir simülasyonudur. Bunlar genellikle, hem ticari eğitmenler olarak uygulanan 3B sanal gerçeklik dünyasını hem de kullanıcının sanal dünyanın içine adım atarak etkileşime girmesini sağlayan oyun modlarına sahip tüketici bilgisayar oyun yazılımını modelleyen büyük ve karmaşık yazılım paketleridir. Yakın görüş modellemesi nedeniyle genellikle hızlı tren simülatörü yazılımı genellikle uçuş simülatörü programlarından çok daha karmaşık ve yazılması ve uygulanması zor bir yazılımdır.

Mini bilgisayar sistemlerindeki ticari eğitmenler daha uzun bir geçmişe sahipken ilk iki kitlesel pazar İngiliz bilgisayar oyunu demiryolu simülatörü olan Microsoft Train Simulator ve Trainz, 2001'de birbirlerinden birkaç ay sonra geldi ve (kötü) Intel 80386 mikroişlemci tabanlı sistemler. İlk geniş pazar sürümü olan Microsoft Tren Simülatörü (MSTS) gibi bazıları esas olarak sürüşle ilgilenen kullanıcılar için yazılmış ve modellenmiştir. MSTS'nin ana rakibi Trainz gibi diğerleri, başlangıçta öncelikle demiryolu meraklıları - Minyatür raylı taşımacılık hedefliyordu ve kişinin hayallerindeki sanal bir demiryolunu inşa etmeyi mümkün kılan özellikleri destekliyordu. Buna göre, dört yıl boyunca Trainz sürümleri, her CD-ROM'da gmax dijital model oluşturma yazılımının ücretsiz bir kopyasını bir araya getirdi, bir varlık takas web sitesini (Trainz Exchange, daha sonra Trainz İndirme İstasyonu) barındırdı, kullanıcı katılımını ve aktif bir forumla diyaloğu teşvik etti ve yayınlarıyla birlikte derinlemesine nasıl yapılır modeli kılavuzları ve spesifikasyonları yayınlamaya özen gösterdi.

Daha sonraki birkaç rakip ve Trainz (bir dizi yükseltme ile) kısa süre sonra MSTS'nin sürüş deneyimlerini bir şekilde eşleştirdi veya gölgede bıraktı. Aslında MSTS oyun motorunu kullanan bir halef olan Railsim, çok daha gelişmiş grafikler ekleyerek yaşlanan MSTS'nin karşılaştığı zorlukları artırdı, bu yüzden Trainz de yaptı, ancak etkileşimli endüstriler ve ürün yükleme ve boşaltma, yüke duyarlı fizik modelleme gibi dinamik sürüş özellikleri de ekledi. Tren vagonlarından uzaklaşmaya izin veren serbest kamera modu gibi kullanıcı deneyimini (UX) iyileştirmek için sürüş ve işletmeyi etkileyen ve kullanıcı arayüzü değişikliklerini, çalıştırılan trenden bağımsız ve aynı zamanda kontrol ederken. Bu sonuncusu, bağlantı işlemleri sırasında veya yükleme ve boşaltma gibi diğer konuma duyarlı görevler sırasında bir treni çalıştırırken bir telsizde bir asistanın yetersizliği göz önüne alındığında özellikle anlamlıdır. Railsim ve birkaç kişi geldi ve işten çıktı ve Railsim, MSTS'yi çekirdeğini yazan yazılım şirketi ile Rail Simulator olarak yeniden düzenlendi, MSTS yaşlandı ve Microsoft'un bir zamanlar başlayıp duyurduğu gibi hiçbir zaman yükseltilmedi. Son birkaç yılda Rail Simulator adını Train Simulator olarak değiştirdi .

Dünya pazarı sarsıldığında, Avustralya Trainz 2014-2015'te kendini Trainz: A New Era ile yükseltti, hâlâ daha geniş rota oluşturucu ve sürüş pazarlarına hizmet etmektedir ancak şimdi 64-bit bilgi işlem ve Train Simulator grafikleriyle eşleşiyor . Aynı beş yıllık dönemde tren simülatörleri tablet bilgisayar ve telefon platformlarına taşınmıştır.[1]

Endüstriyel tren simülasyonları[değiştir | kaynağı değiştir]

Bir Ferrocarriles Argentinos Demiryolu Simülatörü.

Uçuş simülatörleri gibi, tren simülatörleri de demiryolu eğitimi amacıyla üretilmiştir. Sürücü simülatörleri aşağıdakiler tarafından üretilenleri içerir:

  • FAAC (Arotech Corporation'ın eğitim bölümü) Amerika Birleşik Devletleri'nde[2]
  • Japonya'da Ongakukan [3]
  • Almanya'da EADS [4]
  • İngiltere'de Bentley Sistemleri[5]
  • Lander Simulation & Training Solutions, İspanya[6]
  • Belçika'da Transurb Simülasyonu[7]
  • CORYS, Fransa, Grenoble ve Jacksonville, FL, ABD'de ofisleri bulunan bir Fransız şirketi.[8]
  • Krauss-Maffei Wegmann GmbH & Co KG (KMW), merkezi Münih'te bulunan bir Alman şirketi.[9]
  • Oktal Sydac Avustralya, Fransa, Hindistan ve Birleşik Krallık'ta.[10]
  • SMART Simulation 16 Ocak 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. - İngiltere ve Rusya'da ofisleri bulunan Litvanya'dan Neokon Baltija grubunun bir parçası.
  • New York Air Brake, Watertown, NY merkezli bir Amerikan şirketi.[11]
  • PS Technology, Boulder, CO merkezli bir Amerikan şirketi.[12]

Sinyalci eğitim simülatörleri Almanya'da Funkwerk,[13][14] Birleşik Krallık'ta Demiryolu Mühendisliği Şirketi (TRE),[15][16] İsviçre'de OpenTrack Demiryolu Teknolojisi,[17][18] ve Birleşik Devletler'de PS Technology tarafından geliştirilmiştir.[19]

Tüketici treni simülasyonu[değiştir | kaynağı değiştir]

Tren simülasyonu video oyunlarının iki geniş kategorisi vardır: sürüş simülasyonu ve strateji simülasyonu.

Sürüş simülasyonu[değiştir | kaynağı değiştir]

Tren sürüş simülasyon oyunları genellikle bir kullanıcının lokomotifin kabininden bir "sürücü görüşü" almasına ve gaz kelebeği, fren valfi, kum, korna ve düdük, ışıklar vb. Gibi gerçekçi kabin kontrollerini çalıştırmasına izin verir.

Piyasada bulunan ilk tren simülatörlerinden biri 1985'te piyasaya sürülen Southern Belle idi. Oyun Southern Belle buharlı yolcu treninin Londra Victoria'dan Brighton'a olan yolculuğunu simüle ederken, aynı zamanda oyuncunun virajlarda çok hızlı gitmemesi ve programa uymaması için hız sınırlarına uyması gerekiyor. Bunu 1987'de Evening Star ile takip etti.

Diğer tren sürüş simülasyon yazılımı şunları içerir:

  • BVE Trainsim (orijinal olarak Boso View Express [20][21][22] ), bir Japon üç boyutlu bilgisayar tabanlı tren simülatörüdür. Diğer trenlerden oluşan bir ağ oluşturmaktan ziyade kabinin içinden bakıldığında doğru bir sürüş deneyimi [23][24] sağlamaya odaklanılması dikkate değerdir — Dışarıdan görünüm yoktur, sürücüler yalnızca doğrudan ileriye bakabilirler ve rota boyunca geçen diğer trenler yalnızca sabit nesneler olarak görüntülenir.[25][26]
  • Trainz, sezgisel GUI dünya modelleme ve varlık oluşturma olanakları, 250.000'den fazla varlıktan oluşan kapsamlı bir ücretsiz yazılım kütüphanesi ve Tren fiziğine özen gösteren, kapsamlı bir şekilde genişletilebilir ve kullanıcı tarafından genişletilebilir (komut dosyalarıyla) bir simülatör. Simülatör 4 görüntüleme modu sunar ve sürücüleri başlatmak veya bir rotayı öğrenmek için, HO ölçekli model tren setine benzer bir kontrol modu.
  • Densha de Go!, sürüşe odaklanan bir Japon (sadece) tren simülasyon oyunu serisi.
  • Sınırlı rota oluşturma ve zor genişletme yeteneklerine sahip Microsoft Tren Simülatörü (MSTS).
    • Open Rails, Microsoft Train Simulator içeriğiyle geriye doğru uyumlu, açık kaynaklı, ücretsiz bir simülatör.
  • Rail Simulator, sezgisel sürüş modları ve düzenleme araçlarıyla kapsamlı şekilde genişletilebilir ve kullanıcı odaklı bir başka oluşturma simülatörü. Ana odak noktası, önceden belirlenmiş bir dizi görevi yerine getirirken kabinden bir tren sürmektir. Ek modlar, farklı kontrol ve etkileşim seviyelerine izin verir. Orijinal Microsoft Train Simulator yazılımının arkasındaki şirket tarafından oluşturulmuş ve Electronic Arts tarafından yayınlanmıştır.
    • Rail Simulator'un halefi olan Train Simulator (orijinal olarak RailWorks), yazılım bir yönetim satın alımına tabi tutuldu. Rail Simulator Developments Ltd olarak faaliyet gösteren yazılım, Steam çevrimiçi dağıtım sistemi için yeniden markalandı, geliştirildi ve uyarlandı. Orijinal sürümün yeteneklerini genişleten RailWorks, kullanıcılara isteğe bağlı ek satın alımlar sağlayan İndirilebilir İçerik (DLC) eklentileri konseptini geliştirmeye devam etti. DLC'nin çoğunluğu Steam üzerinden ücretli yazılım olarak satılırken, Microsoft Tren Simülatörü geliştiricilerinin çoğu ayrıca rotaları, trenleri ve senaryoları ücretsiz yazılım ve ücretli yazılım olarak sağlar. Yazılım, geliştirilmesinin arkasındaki şirketin Dovetail Games olarak yeniden markalaşması ve simülatörü benzer bir yeniden icat programına sokmasıyla 2012'de mevcut enkarnasyonuna girdi. Öncelikle Steam olsa da satılmaya devam eden kutulu sürümler, her yıl Eylül ayında piyasaya sürülerek başlıkları yükseltir (TS2013 / TS2014 / TS2015). Her yıllık sürüm, tüm kullanıcılara ücretsiz olarak dağıtılan bir dizi küresel geliştirmeyi ve potansiyel müşterilere bir demo olarak yeni özelliklerden yararlanan bir dizi satın alınabilir rota ve trenleri kapsar.
  • Train Simulator serisi (aka Railfan)
  • Train Sim World
  • Run8 V2, gerçekçi Kuzey Amerika yük operasyonlarına odaklanan, çok oyunculu bir tren simülatörü.
  • Dizel Vagon Simülatörü, İngiliz Dizel Mekanik Vagonlara odaklanan bir tren simülatörü.

PC oyunu 3D Ultra Lionel Traintown , diğerlerinin yanı sıra, trenleri kuş bakışı kontrol ederek, 3. kişi her şeyi bilen bir bakış açısıyla sürüşe farklı bir deneyim katıyor.

Sürüş simülasyonları ile kullanılmak üzere özel olarak tasarlanmış çevre birimleri, ABD'li üretici PI Engineering tarafından sunulan RailDriver'ı içerir. RailDriver, Trainz, TrainMaster, Microsoft Train Simulator ve Rail Simulator ile çalışmak üzere tasarlanmış gaz kelebeği, fren kolu ve anahtarlara sahip programlanabilir bir masaüstü kabin denetleyicisidir.[27]

Demiryolu temalı strateji simülasyonu video oyunları teknik detaylardan ziyade daha çok demiryolu endüstrisinin ekonomik kısmına odaklanır. A-Train serisi (1985'ten günümüze) erken bir örnektir. Chris Sawyer'ın Transport Tycoon'u (1994), bu türde etkili bir oyundu,[28] Simutrans (1999'dan günümüze), OpenTTD (2004'ten günümüze) ve Sawyer'in kendi Locomotion (2004) gibi yeniden yapımları ortaya çıkardı . Sid Meier iki demiryolu simülasyonu tasarladı: Railroad Tycoon (1990) ve Railroads! (2006). Railroad Tycoon serisinin kendisi, Rails Across America (2001) gibi diğer demiryolu oyunlarına ilham verdi.[29]

Bazı demiryolu simülasyon oyunları ekonomiden çok demiryolu sinyalizasyonuna odaklanır. Örnekler arasında The Train Game (1983), SimSig (bağış yazılımı) ve Train Dispatcher bulunur.

JBSS BAHN karmaşık bir demiryolu düzenini simüle etmeye odaklanır.[30]

PC-Rail Yazılımı çoğu Birleşik Krallık lokasyonlarına dayanan yaklaşık 90 farklı sinyal simülasyonuna sahiptir.[31]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "YouTube video game review: Trainz-Train Simulator for Iphone & Ipad (short route)". 26 Eylül 2014. 11 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mart 2016. 
  2. ^ "Rail Operator Training Simulators". faac.com. FAAC. 13 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ekim 2019. 
  3. ^ "Train Simulator for Pro-use" in Ongakukan website 25 Şubat 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Retrieved 2010-03-26.
  4. ^ "EADS - Very High Speed, Intercity and Suburban Train Simulators". railway-technology.com. SPG Media Limited. 24 Aralık 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mart 2009. 
  5. ^ "First Great Western - Investment in driver training with new lifesize simulator". www.firstgreatwestern.co.uk. 4 Mart 2004. 25 Haziran 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mart 2009. 
  6. ^ "LANDER Simulation & Training Solutions - Training Simulators - Railway Technology". www.railway-technology.com. 26 Haziran 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ocak 2009. 
  7. ^ "Arşivlenmiş kopya". 1 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Eylül 2020. 
  8. ^ "Arşivlenmiş kopya". 5 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Eylül 2020. 
  9. ^ "Arşivlenmiş kopya". 4 Kasım 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Eylül 2020. 
  10. ^ "Arşivlenmiş kopya". 5 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mart 2022. 
  11. ^ "New York Air Brake - TDS-5000". www.nyab.com. 9 Kasım 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Eylül 2020. 
  12. ^ "Arşivlenmiş kopya". 6 Mayıs 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Temmuz 2013. 
  13. ^ "BEST –Trainingssystem für die Ausbildung des Personals in Leitzentralen und Stellwerken" (Almanca). 12 Nisan 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mart 2013. 
  14. ^ "SBB: Moderne Simulatoren für Zugverkehrsleiter" (Almanca). eurailpresse.de. 15 Eylül 2009. 16 Haziran 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mart 2013. 
  15. ^ "Operations - the value of training simulators [railway signaller training]". IEE Seminar on Safety Assurance. 2005. 2005. s. 17. doi:10.1049/ic:20050418. ISBN 0-86341-574-1. Since the Cullen Report into the accident at Ladbroke Grove, there has been increased pressure to improve the training of railway signallers. The Railway Engineering Company has responded to this situation by providing comprehensive signaller training systems. These have been installed for all workstations at all the IECC installations on Network Rail. 
  16. ^ "TRE_CORPORATE_BROCHURE.pdf (application/pdf Object)" (PDF). www.theraileng.co.uk. 7 Ağustos 2008 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ocak 2009. 
  17. ^ "OpenTrack presentation" (PDF). The 12th Conference of the railML Initiative (Almanca). RailML.org. 20 Eylül 2007. 27 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mart 2009. 
  18. ^ "OpenTrack Railway Technology - Railway Simulation". www.opentrack.ch. 7 Şubat 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ocak 2009. 
  19. ^ "Archived copy". 6 Mayıs 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Temmuz 2013. 
  20. ^ Lew (17 Aralık 2007). "The Best Free Train Simulator". Autopia. Wired News. 4 Mayıs 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mayıs 2009. 
  21. ^ BVE Train Simulator(archive), The Simon Tonekham Statesman blog
  22. ^ "Announcing Boso View Express (BVE)". Train Simmer. 26 Şubat 2001. 7 Ekim 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ağustos 2009. Boso View Express (BVE) is a freeware 3D train simulator ... under development since 1996. ... nor does it offer dynamic scenery (moving trains). It does feature ... trains that react accurately 
  23. ^ "Microsoft Train Simulator". CBS Interactive. 3 Ocak 2005. 7 Mart 2005 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ağustos 2009. BVE ... physics are comparable with the real trains. ... Plenty of routes and trains are available free too! 
  24. ^ "Mechanik/ BVE". 23 Mayıs 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ağustos 2009. the trains actually rock back and forth and lean into turns ... has still remained popular due to its superior sound, train handling characteristics, and its easily modifiable components. 
  25. ^ "Virtual Railroading/Train Simulation FAQs". 2005. 6 Şubat 2005 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ağustos 2009. BVE is built linearly. There is no opportunity to branch, unless the branched version is treated as a second route. ... BVE routes can also be built using Notepad 
  26. ^ "Editorial: BVE Train Simulator". Atomic Systems IP. 27 Eylül 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ağustos 2009. BVE is much smaller ... the only view is straight forward through the cab window. There are no outside views 
  27. ^ "Train-Sim.Com Review: RailDriver". www.train-sim.com. 27 Mart 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ocak 2009. 
  28. ^ "Inside Games: Creative Assembly". BBC News. 10 Mart 2009. 18 Mart 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Kasım 2009. 
  29. ^ "Rails Across America Review". GameSpot. 12 Ekim 2001. 24 Ocak 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Kasım 2009. While admittedly inspired by the hit Railroad Tycoon series, Rails Across America takes a broader approach to rail empire building and offers some novel, entertaining features. 
  30. ^ "Arşivlenmiş kopya". 29 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Eylül 2020. 
  31. ^ "Arşivlenmiş kopya". 27 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Eylül 2020. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]