Video oyunu kopyası

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Orijinal Nintendo Entertainment System ve Super NES'in oyun kartuşlarıyla uyumlu bir klon sistemi olan FC Twin.

Bir video oyunu kopyası ya da klonu, popüler bir oyun veya konsola çok benzeyen veya ondan büyük ölçüde ilham alan bir video oyunu veya video oyun konsoludur. Klonlar tipik olarak kopyalanan oyunun veya sistemin popülaritesinden finansal avantaj elde etme amacı taşır, ancak orijinal oyuna saygı ifadesi olarak veya oyun mekaniğini genişletmeye yönelik ciddi bir girişim olarak da üretilebilirler. Ek bir motivasyon ise bir oyunu kullanılamadığı veya oynanış deneyiminin yetersiz olduğu platformlara taşıma arzusudur.

Video oyunu klonlarının yasallığı, telif hakkı ve patent yasasına tabidir. 1970'lerde, Magnavox, Pong için donanıma yönelik birkaç patenti kontrol ederek lisanssız Pong klonlarına karşı dava açtı ve mahkeme lehlerine sonuçlandı, tazminat için yasal anlaşmalara yapıldı. Oyun üretimi diskler ve kartuşlar üzerindeki yazılımlara geçerken Atari, Philips'i telif hakkı yasası uyarınca dava etti ve Pac-Man'in birkaç kopyasını kapattırdı. 1980'lerin sonunda, mahkemeler birkaç davada kopya olduğu iddia edilen oyunlar lehinde karar verdi.

Hukukçular, bu davaların; genel oyun fikirlerinin, oyun mekaniğinin ve hazır sahnelerin telif hakkıyla korunamayacağını, yalnızca bu fikirlerin benzersiz ifadelerinin telif haklarıyla korunabileceğini ortaya koyduğu konusunda hemfikirdi. Bununla birlikte, davaların yüksek maliyetleriyle birleşen her bir anlaşmazlığın gerçeğe özgü doğası, hangi oyun geliştiricilerinin oyunlarının görünüm ve hissini kopyalanmaktan koruyabileceğini tahmin etmeyi zorlaştırdı. Patentler, ticari markalar ve endüstri düzenlemeleri gibi diğer yöntemler, klonların yaygınlığının belirlenmesinde rol oynadı.