Battlefield 1

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Battlefield 1
GeliştiriciEA Digital Illusions CE
YayımcıElectronic Arts
TasarımcıLars Gustavsson
SenaristSteven Hall Bunu Vikiveri'de düzenleyin
BesteciJohan Söderqvist Bunu Vikiveri'de düzenleyin
SeriBattlefield
MotorFrostbite 3
PlatformlarMicrosoft Windows
PlayStation 4
Xbox One
Çıkış21 Ekim 2016
TürBirinci şahıs nişancı
ModTek oyunculu oyun
Çok oyunculu oyun Bunu Vikiveri'de düzenleyin

Battlefield 1, Electronic Arts tarafından 21 Ekim 2016'da piyasaya sürülmüş bir birinci şahıs nişancı oyunudur. I. Dünya Savaşı'nı konu almaktadır.

Oynanış[değiştir | kaynağı değiştir]

Oyundaki makineli silahlar ve yakın dövüş silahları tamamen I. Dünya Savaşı silahlarıdır. Oyunda sürülebilir ve binilebilir olarak, atlar, gemiler ve orta gelişmiş tanklar, uçaklar bulunmaktadır. Oyunda birçok dil seçeneği ve birçok I. Dünya Savaşı ülkesi bulunmaktadır.

Oyun, önceki Battlefield oyunlarıyla aynı oyun motorunu (Frostbite 3) kullanılmış olmasına rağmen; EA'nın Star Wars: Battlefront'la kullanmaya başladığı yeni oyun mekaniklerini kullanmaktadır. Aynı şekilde Battlefront'la oyun içi yazı tipi ve zeminlerdeki fazla benzerlik oyuncuların tepkisini çekmiştir. I. Dünya Savaşı'nın Türkiye coğrafyasında da geçmesi sebebiyle oyunda Türkçe dil desteği bulunmaktadır.

Oyundaki çok oyunculu seçeneği 64 kişiye kadar çıkabilmektedir ve haritaları Fransa, Gelibolu, Orta Doğu ve Alpler'de geçmektedir. Ayrıca Daniel Berlin'in oyun hakkında söylediklerine göre tek oyunculu kısmındaki yapay zekâ oranı diğer seri oyunlarından tamamen farklı ve çok zordur.

Sınıflar[değiştir | kaynağı değiştir]

Battlefield 1'in çok oyunculu modu 4 piyade, 3 araç ve 5 yerden alınabilir elit sınıftan oluşur.

Piyade Sınıfları[değiştir | kaynağı değiştir]

Taarruz: Birincil araç karşıtı sınıf. Düşman tankı'nı yok etmek için tanksavar ve dinamit gibi patlayıcılar kullanır. Taarruz oyuncularının elinde hafif makineli tüfekler, makineli tabancalar ve av tüfeği vardır.

Sıhhiye: Sıhhiye sınıfı öncelikle arkadaş takım arkadaşlarını canlandırmaya, iyileştirmeye odaklanmıştır. Bu sınıftaki birincil silahlar yarı otomatik tüfeklerdir.

Destek: Destekler hafif makineli tüfeklere ve yarı otomatik karabinalara sahiptir. Ek olarak tanksavara kullanım için patlayıcılar ve yaylı tüfek kullanabilir. Aynı zamanda diğer takım arkadaşlarının cephanesini yenileyerek ve araçlarını onararak takıma katkıda bulunurlar.

Gözcü: Çeşitli tek atışlı servis tüfekleri kullanır. Sınıf, düşmanlarını tespit ederek ve yakınlardaki düşmanları mini haritaya yerleştiren ateşleme tabancasını ateşleyerek takıma katkıda bulunur.

Araç Sınıfları[değiştir | kaynağı değiştir]

Tankçı: Bir tanka girmeyi seçen oyuncular otomatik olarak tankçı sınıfı olarak konuşlanırlar. Sınıf, araçları onarabilecek bir çekiçe sahiptir.

Pilot: Uçak seçen oyuncular otomatik olarak pilot sınıf olarak doğar. Tankların ve uçakların dışında, pilotlar tabanca karabilarına ve kesilmiş bir av tüfeğine erişir.

Süvari: Süvari sınıfında oyuncular at üzerinde konuşlanır. Sınıf, zırhı ile extra savunma sağlarken, Rus 1895 süvari tüfeği, süvari kılıcı vardır. Takım arkadaşlarına sağlık ve cephaneyi ikmal eder.

Elit Sınıfları[değiştir | kaynağı değiştir]

Alev Makinesi : Bu kiti alan oyuncular gaz maskesi, Wex alev makinesi ve 3 adet yangın bombası ile donatılır.

Nöbetçi : Nöbetçi kiti alan oyuncular plaka zırhı ve MG 08/15 veya Villar Perosa (haritaya göre değişir) ve 1 adet el bombası verilir. Plaka Zırhı oyuncuyu kafadan vurmayı önler ama gaz maskesi içermeyen bir kask içerir.

Tank Avcısı : Tank Avcısı kitini alan oyuncular araçlara ve piyadelere büyük hasarlar verebilen Mauser 1918 T-Gewehr, keskin nişancı av tüfeği ve periskop erişim sağlıyorlar. Ayrıca oyuncu solunum cihazı ve gözlük takarken, kalıcı bir gaz maskesi verilir. Zırhları normal asker ile aynı kalır.

Siper Akıncı : Bu kiti alan oyuncular 1 vuruşta düşmanı öldüren akıncı sopası, sis bombası, ilk yardım çantası, No. 3 Revolver ve 3 el bombası'na sahiptir. Bu elit sınıfı They Shall Not Pass genişletmesine özeldir.

Casus Kiti : Bu kiti alan oyuncular Martini-Henry bomba atar, keskin nişancı av tüfeği, helyograf şeklinde konuşlanma ve topçu saldırılarını çağıran işaret fişeği verilir. Kaskı normal askerden daha fazla su altında yüzebilen bir tüplü maske ile değiştirilir, fakat gaz maskesi almaz. Bu elit sınıfı Turning Tides genişletmesine özeldir.

İndirilebilir İçerik[değiştir | kaynağı değiştir]

DICE, Battlefield 1 için indirilebilir 4 içerik genişletmesi yayınladı. Bunlar They Shall Not Pass, In The Name of The Tsar, Turning Tides ve Apocalypse.

They Shall Not Pass[değiştir | kaynağı değiştir]

Aralık 2016'da DICE Battlefield 1 için ilk büyük genişletmeyi açıkladı. They Shall Not Pass 14 Mart 2017'de Premium Pass kullanıcılarına 2 hafta erkenden sunuldu. Yeni oynanabilir birlik Fransız Ordusu olurken; genişletme içerisinde 4 yeni harita yer almıştır. Bunlar; Vaux Kalesi, Sossions, Rupture ve Verdun Tepeleri'dir. They Shall Not Pass içerisinde yeni silahlar; Ribeyrolles 1918, RSC 1917, Lebel Model 1886, Chauchat, Sjögren Inertial ve Mle 1903 Extended. Saint-Chamond ve "behemot-sınıfı süper ağır tank" Char 2C vasıtalar eklenirken; yakın dövüş odaklı ise Siper Akıncı elit sınıfı eklenmiştir. Nivelle Taarruzu sırasında ve sonrasında Nivelle Geceleri ve Prise de Tahure haritaları genişletmenin içerisine eklendi ve 2017 Yazında yayınlandı.

In The Name of The Tsar[değiştir | kaynağı değiştir]

2017 Nisan ayında, DICE genişletmenin ilk fotoğrafını yayınladı. Bu genişletme EA Play 2017 sırasında kısa süreli gösterildi. Bu genişletme büyük savaş olan Rus İmparatorluğu'nu andırır. Gözcü sınıfında Bayanlar taburunu temsil eden kadın asker yer alıyor. Genişletme içerisinde doğu cehpesi'nde 4 Harita yer alıyor; Lupkow Geçidi, Galiçya, Brusilow Kalesi ve Albion. Rus İç Savaşı'nda ise Beyaz Ordu ile Kızıl Ordu arasında geçen 2 Harita yer alıyor; Volga Nehri ve Tsaritsyn. Genişletmede 11 yeni silah eklenmiştir. Bunlar; Model 1900, Fedorov Avtomat, Parabellum MG14/17, Mosin-Nagant M91, Nagant Altıpatlar, SMG 08/18, General Liu Tüfeği, Perino Model 1908, Vetterli-Vitali M1870/87, Obrez Tabanca, C93 Karabina. Süvari sınıfın'da Süvari Mızrağı adında yeni bir silah ekleniyor. Genişletmeye 3 yeni vasıtada geliyor; Ilya Muromets, Putilov Garford ve Y-Lighter Çıkarma Aracı. Genişletme tüm Dünya çapında 5 Eylül 2017'de yayınlandı.

Turning Tides[değiştir | kaynağı değiştir]

Turning Tides genişletmesi Amfibik harekât ve Deniz odaklı bir genişletmedir. Bu genişletme 2 aşamalı olarak sunuldu. İlk aşama 11 Aralık 2017'de Premium Pass kullanıcılarına olarak sunuldu. İlk aşama'da Gelibolu Harekatı üzerinde olup; Seddülbahir ve Alçıtepe haritaları çıkmıştır. Genişletme yarım çıkmasına rağmen 6 silah eklendi; Farquar-Hill, M1917 MG, Carcano M91, Type 38 Arisaka, M1917 Siper Karabinası ve Maschinenpistole M1912/P.16. Bu genişletmede Martini-Henry bomba atar, keskin nişancı av tüfeği, helyograf şeklinde konuşlanma ve topçu saldırı çağıran işaret fişeği ile donatılarak yeni "Casus Kiti" elit sınıfı'da eklendi. Bu genişletmede Fetih Taarruzu modu ekleniyor. İlk aşama'da ayrıca L Sınıfı Muhrip deniz vasıtası ekleniyor. İkinci aşama 30 Ocak 2018'de Premium Pass kullanıcılara sunuldu. İkinci aşamada ise Turning Tides: Kuzey Denizi olarak geçerken; Deniz Savaşı konusu yer alıyor. İkinci Aşama'da yeni birlik eklendi: Kraliyet Deniz Piyadeleri. 2 tanede yeni harita eklendi; Zeebrugge ve Heligoland Körfezi. Bu haritada Kraliyet Deniz Piyadeleri, Alman ordusu ile savaşıyorlar. Kuzey Denizi olarak geçen ikinci aşamada C Serisi Hava Gemisi adında yeni hava aracı oldu.

Apocalypse[değiştir | kaynağı değiştir]

Son genişletme olan Apocalypse, büyük savaşların etrafında toplanıyor. Genişletme 20 Şubat 2018'de Premium Pass kullanıcılarına; Dünya geneli ise 6 Mart 2018'de yayınlandı. Bu genişletmede 5 harita, 6 adet silah ve 1 yeni oyun modu ile beraber geliyor. Piyade odaklı 3 harita I. Dünya Savaşı'nın en kanlı haritalarıdır; Passchendaele, Caporetto ve Somme Nehri. Bu genişletmede yeni oyun moduyla beraber 2 yeni harita daha eklendi. Bu haritalar'da uçak ve zeplin ağırlıklıdır; Razor's Edge ve Londra Arıyor. Genişletmeye 5 silah ve 4 yakın muharebe bıçağı eklendi. Silahlar; RSC SMG, Howell Automatic, MG 08/18, Ross MkIII, M1917 Enfield ve Revolver MK VI. Yakın Muharebe bıçakları ise; Kırık Şişe, Şarap Şişesi, Levye ve Satır. Genişletmede iki yeni uçak eklenmiştir; Airco DH.10 ve Hansa-Brandenburg G.I. Piyade odaklı haritalarda belirli bölgelerinde Livens Havanı yerleştirmiştir.

Hikâye ve gelişme[değiştir | kaynağı değiştir]

Oyundaki hikâye tamamen I. Dünya Savaşı'nda geçmektedir. Fakat bu hikâyeyi Electronic Arts farklı ülkelerdeki, farklı bilinmezliklerde olan ve çok güçlü olan kahramanlarla geliştirmiş ve oyuna oynanabilirlik katmıştır. Bu konu hakkında oyunun geliştiricisi olan Daniel Berlin, "Bu oyun diğer Battlefield serisindeki oyunlardan tamamen farklı ve zor olacak." şeklinde açıklamalarda bulunmuştur.

Oyunun tanıtım videosu YouTube üzerinden 6 Mayıs 2016 tarihinde paylaşılmıştır. Oyunun çıkış tarihi ise 21 Ekim 2016'dır. Oyunun çıkış yaptığı platformlar Windows 10, PlayStation 4, Xbox One'dır.

Oyundaki ülkeler ve diller[değiştir | kaynağı değiştir]

Ülkeler[değiştir | kaynağı değiştir]

Osmanlı İmparatorluğu

Alman İmparatorluğu

Avusturya-Macaristan

Amerika Birleşik Devletleri

Britanya İmparatorluğu

Fransa

İtalya

Rusya

Diller[değiştir | kaynağı değiştir]

Türkçe

العربية (Arapça)

Deutsch (Almanca)

English (US) (Amerikan İngilizcesi)

Español (İspanyolca)

Español (MX) (Meksika İspanyolcası)

Français (Fransızca)

Italiano (İtalyanca)

Polski (Lehçe)

Português (Portekizce)

Русский язык (Rusça)

中文 (Çince)

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]