Al Pacino

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Al Pacino
DoğumAlfredo James Pacino
25 Nisan 1940 (83 yaşında)
New York City, New York, ABD
Boy1,68 m (5 ft 6 in)
Çocuk(lar)3
Ebeveyn(ler)Rose Pacino (ö. 1962)
Sal Pacino (1922–2005)
İmza
Al Pacino (1972)
Al Pacino (1977)
Al Pacino (1996)
Al Pacino (2004)
Al Pacino (2008)
Al Pacino (2014)

Alfredo James Pacino (d. 25 Nisan 1940; New York City, New York) Amerikalı aktör ve yapımcı. 20. yüzyılın en önemli oyuncularından biri olarak kabul edilen Al Pacino, bir Oscar kazandı. Baba serisinde canlandırdığı Michael Corleone karakteriyle geniş çevrelerce tanındı.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Alfredo James Pacino, 25 Nisan 1940 tarihinde New York City, New York'ta Rose Gerardi ve Salvatore Pacino çiftinin 4. çocuğu olarak dünyaya geldi. Kendisi henüz 2 yaşındayken ailesi boşandı.

Annesi ile beraber Corleone, Sicilya, İtalya’dan gelen göçüp Bronx’a gelen aile üyeleri Kate ve James Gerardi ile beraber yaşamak için Bronx’a taşındı. Pacino’nun babası da San Fratello, Sicilya, İtalya’lıydı ve bir boşanmalarının ardından bir sigorta şirketinde çalışmak için Covina, Kaliforniya’ya taşındı.[1][2]

Gençlik yıllarında arkadaşları ona “Sonny” veya “The Actor” diyordu. Kendisi bir beyzbol oyuncusu olmak istiyordu. Herman Riddler Junior Lisesi’ne gitti ama kısa süre geçmeden İngilizce dışındaki derslerini ektiği için okuldan atıldı.[3] High School of Performing Arts’a (Performans Sanatları Lisesi) gitti.[4] Annesi bu kararına karşı çıktı ve annesi ile bir tartışma yaşadı. Bu tartışmanın ardından evi terk etti. Oyunculuk derslerini finanse etmek için düşük ücretlerle de olsa postacı, garson, posta memuru ve temizlikçi olarak çalıştı.[1] Bir kere de Commentary dergisinde çalıştı.[5]

9 yaşında sigara ve içki kullanmaya başladı. 13 yaşında marihuana kullandı ama diğer uyuşturuculardan uzak durdu. En yakın arkadaşları yüksek dozda uyuşturucu kullanımından 19 ve 30 yaşlarında öldü. Bronx’ta büyümek onu zaman zaman kavgalara ve okulda sürekli sorun çıkartan bir çocuk olmaya itti. New York’ta bazı tiyatro oyunlarında yer aldı, Actors Studio okuluna katılmak istedi fakat reddedildi. Sonra HB Studio’ya katıldı. Burada ileride akıl hocası ve en yakın arkadaşı[6] olacak Charlie Laughton ile tanıştı. Bu dönemde sık sık işsiz kaldı. Sokaklarda, tiyatrolarda ve bazen arkadaşlarının evinde uyudu.

1962 yılında 43 yaşında olan annesi öldü. Aynı yıl büyükbabası James de öldü. Al Pacino, bu dönemleri hayatının en kötü dönemleri olarak dile getirdi. Sonraları bir röportajda bu zamanları şöyle dile getirdi: “22 yaşındaydım ve beni en çok etkileyen iki insan ölmüştü. Bu da benim hayatımı değiştirmeme sebebiyet verdi.”[7]

4 yıl boyunca HB Studios’da çalıştıktan sonra profesyonel aktörlerin, tiyatro yönetmenlerinin ve oyun yazarlarının üye olduğu bir organizasyon olan Actors Studio’ya seçildi. Sonradan The Godfather: Part II'de ve ...And Justice For All filmlerinde beraber rol alacağı Lee Strasberg ile metod oyunculuğu çalıştı.[2]

Sonradan yayınlanan biyografi kitabı olan Grobel’de Lee Strasberg’in ve Actors Studio’nun kariyerini nasıl etkilediğini şöyle anlattı: “Actors Studio benim için çok şey ifade ediyor. Bence Lee Strasberg de hak ettiği övgüyü alamıyor. Benim bütün bu oyunculuk işlerini bırakmayı düşündüğüm zamanlarda o elimden tuttu ve beni buraya getirdi.[8] Bu, hayatımda işaretlemeye değer bir dönüm noktasıydı.” Başka bir röportajda da şunları söyledi: Lee Strasberg ile çalışmak çok heyecan verici bir şeydi. Çünkü kendi çok ilgi çekici bir insandı. Bir sahne veya bir karakter hakkında söyledikleri şeyleri, yorumları başka kimseden duyamazdınız. Bu sektöre ve oyuncularına gerçekten değer veren bir insandı.”

2010 yılında Ellen Burstyn ve Harvey Keitel ile beraber Actors Studio’nun eş başkanlığını yapmaya başladı.[9]

Kariyeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Actors Studio'ya girdikten sonra James Earl Jones ile çalıştığı The Place Creep'te rol aldı. 1967-68 tiyatro sezonunda zalim bir sokak serserisini oynadığı The Indian Wants the Bronx ile Obie Ödülleri En İyi Erkek Oyuncu ödülünü aldı.

Al Pacino'nun Broadway'de sahneye çıktığı ilk oyun Does the Tiger Wear a Necktie?'dır. Her ne kadar oyun kırk gösterimden sonra kaldırıldı ise de Pacino, topluma uyum sağlayamayan bir uyuşturucu bağımlısını canlandırdığı rolüyle Tony Ödülü'nün sahibi oldu. Al Pacino'nun kariyerindeki ilk filmi, 1969 yılında çevirdiği Me, Natalie'dir. Buradaki başarısıyla, yapımcılığını Paramount Pictures'un üstlendiği, Francis Ford Coppola'nın The Godfather filminde Michael Corleone rolünü oynamaya hak kazanacaktır. Bu filmdeki performansı ile En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu dalında Oscar Ödülü'ne aday gösterildi. Sonra Broadway oyunlarına döndü ve başrolünü oynadığı The Basic Training of Pavlo Hummel ile ikinci kez Tony Ödülü'nün sahibi oldu.

Pacino'nun daha sonra rol aldığı filmleri, homoseksüel bir seri katilin peşinde olan bir polis memurunu canlandırdığı Cruising ve Author! Author! adlı komedi filmleri gişede battı. 1983 yılında Brian De Palma'nın yönettigi, şiddeti bol Scarface ise ilk gösterildiğinde sinemanın kült filmleri arasındaki yerini aldı.

Fakat başarının arkasından tekrar başarısızlık geldi ve Pacino tarihsel epik Revolution filminden sonra gözlerden uzaklaştı. Bu arada The Local Stigmatic filmiyle yönetmenliği denedi. Film, hiç sinemalara çıkmadı fakat New York'ta bir müzede bir kere gösterildi.

Al Pacino'nun dönüşü, 1989'da çekilen Sea of Love filmi ile oldu. Film büyük sükse yaptı. 1990'da gösterişli bir gangsteri oynadığı Dick Tracy ile altıncı kez Oscar'a aday olan Pacino, aynı yıl çevrilen, üçlemenin üçüncü ayağı The Godfather: Part III'de yer aldı.

Ertesi yıl çevirdiği romantik komedi Frankie and Johnny ve ardından gelen Glengarry Glen Ross, sevilen filmleriydi. Uzun süren sessizliğin ardından Scent of a Woman'daki (Kadın Kokusu) oyunculuğu ile nihayet Oscar ödülüne kavuşmayı başardı.

1993'te Brian De Palma ile tekrar çalıştığı Carlito's Way ve 1995'te Michael Mann'in yazıp yönettiği ve Robert De Niro'nun canlandırdığı bir hırsızın peşindeki polisi oynadığı Heat ile kariyerine devam eden Pacino, 1996'da politik bir dram olan City Hall'da rol aldı. Fakat o sene dikkatleri daha çok yazıp yönettiği ve rol aldığı Looking for Richard ile çekti.

1997 senesinde genç Hollywood yıldızları ile oynadığı filmler ile gündemdeydi. Önce Johnny Depp ile Donnie Brasco ve sonra Keanu Reeves ile Şeytanın Avukatı'nda rol aldı.

1999 senesinde Russell Crowe ile beraber The Insider filminde yer aldı. Bu filmde sigara şirketlerinin halktan gizlediği sırların anlatıldığı ve yayın aşamasında kıyametin koptuğu 60 Minutes adlı programın yapımcısı Lowell Bergman'ı canlandırdı.

2000 yılında yönetmenliğini Oliver Stone'un üstlendiği ve başrollerinde Cameron Diaz, James Woods ve Dennis Quaid gibi deneyimli oyuncuların yer aldığı Any Given Sunday adlı filmde oynayan oyuncu, Tony D'Amato adında futbol aşığı bir koçu canlandırdı.

2002 yılında Andrew Niccol'ün yönettiği, Rachel Roberts'in S1M0NE karakterini canlandırdığı S1M0NE adlı eserde Al Pacino, Hollywood yıldızlarının kaprislerine karşı tesadüfen eline geçen bir fırsatla tepki göstermeyi amaçlayan bir yönetmen olan Viktor Taransky'yi canlandırdı. 2003 yılında genç yıldızlardan olan Colin Farrell ile Çaylak isimli filmde oynadı. 2003 yılında rol aldığı Angels in America adlı mini dizi 12 dalda Emmy ödülü aldı, Al Pacino da bu dizi ile ilk Emmy ödülünü almış oldu. Aynı yıl Venedik Taciri isimli filminde yahudi tefeci Shylock'u oynadı. 2005 yılında Kirli Para adlı pek beğenilmeyen filmde rol aldı. 2007 yılında ise Jon Avnet'in yönetmenliğini yaptığı 88 Minutes isimli filmde başrolü oynadı. Bu filmde geçmişte kendinin tespitleri sonucu yakalanan ve idama mahkûm edilen bir cinayet zanlısının suçunu kaldırmak isteyenler tarafından tehdit edilen bir cinayet psikiyatristi ve üniversite hocasını canlandırdı.

Diğer taraftan 1995 yılında Michael Mann tarafından yönetilen Heat filminde Robert De Niro ile bir araya gelen Al Pacino, bu kez Jon Avnet'in yönetmenliğini üstlendiği Righteous Kill filminde başrolü paylaştı, film 2008 yılında gösterime girmiştir.

Oscar Ödülü[değiştir | kaynağı değiştir]

Al Pacino 1992 yılında Scent of a Woman filminde sergilediği performansla En İyi Drama Filmi Erkek Oyuncusu dalında Oscar Ödülü'nü kazandı. Ödüle aday olan diğer oyuncular ise The Unforgiven filmi ile Clint Eastwood; Crying Game filmi ile Stephen Rea; Chaplin filmi ile Robert Downey Jr.; Malcolm X filmi ile Denzel Washington.

Filmografi[değiştir | kaynağı değiştir]

Film
Yıl Yapım Rol Notlar
1969 Me, Natalie Tony Cameo
1971 The Panic in Needle Park Bobby
1972 The Godfather Michael Corleone En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Akademi Ödülü - Adaylık
1973 Scarecrow Francis Lionel Delbuchi
1973 Serpico Frank Serpico En İyi Erkek Oyuncu Akademi Ödülü - Adaylık
1974 The Godfather Part II Michael Corleone En İyi Erkek Oyuncu Akademi Ödülü - Adaylık
1975 Dog Day Afternoon Sonny Wortzik En İyi Erkek Oyuncu Akademi Ödülü - Adaylık
1977 Bobby Deerfield Bobby Deerfield
1979 ...And Justice for All. Arthur Kirkland En İyi Erkek Oyuncu Akademi Ödülü - Adaylık
1980 Cruising Steve Burns
1982 Author! Author! Ivan Travalian
1983 Scarface Tony Montana
1985 Revolution Tom Dobb
1989 Sea of Love Frank Keller
1990 The Local Stigmatic Graham
1990 Dick Tracy Alphonse Caprice En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Akademi Ödülü - Adaylık
1990 The Godfather Part III Michael Corleone
1991 Frankie and Johnny Johnny
1992 Glengarry Glen Ross Richard Roma En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Akademi Ödülü - Adaylık
1992 Scent of a Woman Frank Slade En İyi Erkek Oyuncu Akademi Ödülü - Kazandı
1993 Carlito's Way Carlito Brigante
1995 Two Bits Grandpa
1995 Heat Vincent Hanna
1996 City Hall John Pappas
1997 Köstebek Lefty
1997 Donnie Brasco Benjamin Ruggiero
1997 The Devil's Advocate John Milton
1999 The Insider Lowell Bergman
1999 Any Given Sunday Tony D'Amato
2000 Chinese Coffee Harry Levine
2002 Insomnia Will Dormer
2002 Simone Viktor Taransky
2002 People I Know Eli Wurman
2003 The Recruit Walter Burke
2003 Gigli Starkman
2004 The Merchant of Venice Shylock
2005 Two for the Money Walter Abrams
2007 88 Minutes Jack Gramm
2007 Ocean's Thirteen Willie Bank
2008 Righteous Kill David Fisk
2011 The Son of No One Charles Stanford
2011 Jack and Jill Kendisi
2012 Stand Up Guys Val
2013 Salomé King Herod
2014 Manglehorn A.J. Manglehorn
2014 The Humbling Simon Axler
2015 Danny Collins Danny Collins
2016 Misconduct Abrams
2017 Hangman Dedektif Archer
2019 Once Upon a Time in Hollywood Marvin Schwarz
2019 The Irishman Jimmy Hoffa En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Akademi Ödülü - Adaylık
2021 American Traitor: The Trial of Axis Sally James Laughlin
2021 House of Gucci Aldo Gucci
Televizyon
Yıl Yapım Rol Notlar
1968 N.Y.P.D. John James
2003 Angels in America Roy Cohn
2010 You Don't Know Jack Jack Kevorkian Televizyon filmi
2013 Phil Spector Phil Spector Televizyon filmi
2018 Paterno Joe Paterno Televizyon filmi
2020–2023 Hunters Meyer Offerman

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b Cohen, Francine (25 Nisan 2015). "Al Pacino: 'It's never been about money. I was often unemployed'". the Guardian (İngilizce). 31 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Eylül 2020. 
  2. ^ a b "LifeTimeTV, Al Pacino'nun biyografisi". Lifetime TV. 25 Nisan 2015. 29 Nisan 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ "Wayback Machine" (PDF). web.archive.org. 3 Mart 2016. 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Eylül 2020. 
  4. ^ "Fire Destroys Former Performing Arts High School" (İngilizce). 7 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Eylül 2020. 
  5. ^ "Trivia - Al Pacino on Bio". web.archive.org. 12 Mayıs 2014. 4 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Eylül 2020. 
  6. ^ Globel. s. 14. 
  7. ^ Globel. s. 10. 
  8. ^ Grobel. s. 15. 
  9. ^ "Actors Studio, resmi stüdyo tarihi". Actors Studio. 25 Temmuz 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]