Borat Subsequent Moviefilm

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Borat Subsequent Moviefilm
Borat 2 film posteri
YönetmenJason Woliner
Senarist
Hikâye (eser)
  • Sacha Baron Cohen
  • Anthony Hines
  • Nina Pedrad
  • Dan Swimer
UyarlamaDa Ali G Show
–Sacha Baron Cohen
OyuncularSacha Baron Cohen
DağıtıcıAmazon Studios
Çıkış tarih(ler)i23 Ekim 2020 (2020-10-23) (United States)
Süre96 dakika
ÜlkeAmerika Birleşik Devletleri
Dilİngilizce

Borat Subsequent Moviefilm ya da uzun adıyla Borat Subsequent Moviefilm: Bir Zamanların Şanlı Kazakistan Milletinin Çıkarlarını Artırmak İçin Amerikan Rejimine Muazzam Rüşvet (Borat Subsequent Moviefilm: Delivery of Prodigious Bribe to American Regime for Make Benefit Once Glorious Nation of Kazakhstan[a] ya da kısaca Borat 2), Jason Woliner tarafından yönetilen 2020 tarihli sahte belgesel kara mizah filmi.[1] 2006 tarihli Borat! Şanlı Kazakistan Milletinin Çıkarlarını Arttırmak İçin Amerikan Kültürünün İncelenmesi filminin devamı niteliğindedir. 23 Ekim 2020'de Amazon Studios tarafından yayınlanmıştır.

Filmde Sacha Baron Cohen, Kazakistanlı bir gazeteci olan Borat Sagdiyev’i, Maria Bakalova ise Borat’ın kızı Tutar’ı canlandırmaktadır.[2]

Baron Cohen daha önce 2007'de Borat karakterini emekliye ayırdığını söylemiş olsa da Borat, 2019’un sonlarında birçok halka açık etkinlikte kılık değiştirerek görüldü. Daha sonra 2020 yazında COVID-19 pandemisi sırasında birkaç başka bölümü çekerken görüldü ve ikinci bir Borat filmi spekülasyonuna yol açtı. Proje Eylül 2020'de resmî olarak duyuruldu ve Amazon Studios dağıtım haklarını aldı.

Film, Baron Cohen'in rolüne bağlılığını ve Amerikan kültürü hakkındaki yorumları öven eleştirmenlerden genel olarak olumlu eleştiriler aldı.

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Borat'ın gösterime girmesinden on dört yıl sonra Borat Sagdiyev, ülkesini kötü temsil ettiği gerekçesiyle on dört yıl çalışma kamplarında çalıştırılır. Ancak ülkesinin başkanı Nursultan Nazarbayev tarafında affedilir ve COVID-19 salgını ve 2020 seçimlerinin ortasında bir kez daha Kazakistan'dan ABD’ye gitmek için görevlendirilir. Bu kez amacı, Kazakistan’ın çıkarları için Amerika Başkan Yardımcısı Mike Pance’ye hediye sunarak Amerika’yla yakınlaşmaktır. Fakat işler yolunda gitmez, hediye edilecek Kazakistan'ın en ünlü porno oyuncusu maymun Johnny ölür. Borat, başkan yardımcısına sunacak başka bir hediye bulmalıdır.

Oyuncular[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Sacha Baron Cohen - İlk filmdeki olaylardan sonra uluslararası üne ve şöhrete kavuşan Kazak haber muhabiri Borat Sagdiyev.
  • Maria Bakalova - Borat'ın kızı Tutar Sagdiyev. Bakalova, Irina Nowak olarak anılmaktadır.
  • Dani Popescu - Kazakistan lideri Nursultan Nazarbayev.[3]
  • Mike Pence, Rudy Giuliani ve Holokost'tan kurtulan Judith Dim Evans, bilgileri olmadan filmde görünüyorlar.

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Filmin tam ismi başlangıçta Borat Gift of Sexy Monkey to Vice Premier Mikhael Pence for Make Benedir Recently Diminished Nation of Kazakhstan, daha sonra Borat Gift of Daughter to Mikhael Pence for Make Benefit Diminished Nation of Kazakhstan en sonunda ise Borat Delivery of Sexy Gift to Rudy Giuliani in Last-Ditch Attempt to Save Borat from Execution and Make Benefit Diminished Nation of Kazakhstan olarak gösterildi. Filmde baş karakterin planları değiştikçe tam başlık da değişiyordu. Resmî tam başlık bitiş jeneriğinde gösterilir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Borat Subsequent Moviefilm Facts | Britannica". www.britannica.com (İngilizce). 15 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Aralık 2023. 
  2. ^ "Borat Subsequent Moviefilm - Rotten Tomatoes". www.rottentomatoes.com (İngilizce). 23 Ekim 2020. 1 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Aralık 2023. 
  3. ^ Ebiri, Bilge (21 Ekim 2020). "We Should Be Glad Borat Still Exists". Vulture (İngilizce). 24 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ekim 2020.