James Mason

Vikipedi, özgür ansiklopedi
James Mason
James Mason, Alfred Hitchcock filmi North by Northwest'te (1959)
DoğumJames Neville Mason
15 Mayıs 1909
Birleşik Krallık Huddersfield, Yorkshire, İngiltere
Ölüm27 Temmuz 1984 (75 yaşındaydı)
Lozan, İsviçre (kalp krizi)
Boy1,81 m (5 ft 11 in)

James Neville Mason (d. 15 Mayıs 1909 – ö. 27 Temmuz 1984), İngiliz sinema oyuncusu.

1930'lu ve 1980'li yıllar arasında sinemada aktif olarak çalışan Mason, hem İngiltere hem de ABD sinemasının yıldız oyuncusuydu. Üç kez Oscar'a aday gösterilen Mason Bir Yıldız Doğuyor (A Star Is Born) (1954) filmiyle de Altın Küre ödülünü almıştı. James Mason'ın sinemaya yönetmen, senaryo yazarı ve yapımcı olarak da katkıları oldu. Karakter ve drama ağırlıklı rollerde bulunmuştur.[1]

Kulağa çok hoş gelen akıcı bir ses tonuna sahip bu zarif tavırlı aktörün kendisine önerilen bütün rolleri kabul etmek gibi bir özelliği de vardı. Bu çalışkan sanatçı yarım asır süresince 150 kadar filmde kötü adamlardan, romantik aşıklara, askerlerden asillere kadar çok çeşitli karakterleri canlandırdı. Ödül de kazandığı A Star Is Born (1954) veya The Reckless Moment (1949) gibi muhteşem filmlerden Bloodline (1979) gibi çok vasat olanlarına kadar çok farklı türlerden filmlerde rol aldı.[2] 1947'de ABD'ye yerleşmişti, 1962 yılında ise temelli olarak İsviçre'ye yerleşti ve ölümüne kadar orada kaldı. Oscar ödül törenlerine katılmaktan hoşlanmıyordu, The Verdict'le (1982) son kez Oscar'a aday gösterildiğinde bu törene katılmıştı.

Yaşam öyküsü[değiştir | kaynağı değiştir]

İlk yıllar ve tiyatro[değiştir | kaynağı değiştir]

James Mason, 15 Mayıs 1909 tarihinde İngiltere'de Yorkshire'e bağlı sanayi yerleşkesi Huddersfield'de varlıklı bir yün tüccarının oğlu olarak dünyaya geldi, doğduğunda verilen adı James Neville Mason'dı. Okulda başarılı bir öğrenci olan Mason Marlborough kolejini bitirdikten sonra 1931'de Cambridge üniversitesinden mimarlık diplomasını aldı. Okul piyeslerindeki birkaç rol dışında oyunculukla pek ilgilenmemişti. Büyük buhran yıllarında mimarlıktan ziyade oyunculukla hayatını kazanmanın daha kolay olacağını düşündü. Vakit buldukça repertuvar tiyatrolarına gidiyordu ve "The Rascal" adlı oyunda ilk kez profesyonel olarak rol aldı, 1933'te "Gallows Glorious" adlı oyunla da Londra West End Tiyatrosu'nda sahneye çıktı. Bir yıl kadar sonra Londra'nın ünlü Old Vic tiyatrosunda Tyrone Guthrie ve Alexander Korda gözetiminde çalışmaya başladı. Mason, Old Vic'te çalışırken 1935 yılında ilk sinema filmi olan Late Extra'da rol aldı.

1930'lar ve İngiltere dönemi[değiştir | kaynağı değiştir]

1930'lar boyunca aralarında The High Command'in (1937) de olduğu birçok düşük bütçeli sıradan yapımda rol aldıktan sonra nihayet I Met a Murderer (1939) adlı filmle ilk kişisel çıkışını yaptı. Bu filmin sadece başrolünü oynamakla kalmadı, senaryosuna ve yapımına da katkıda bulunduğu gibi bir de başrolünü paylaştığı Pamela Kellino (Mason) ile evlendi.

1940'lar ve ABD dönemi[değiştir | kaynağı değiştir]

Birkaç yıl sonra The Man in Grey (1943) adlı melodramda sadist Lord Rohan rolü ile İngiltere'nin en ünlü sinema yıldızı oldu, yine Gainsborough stüdyoları için yaptığı tarihi dramlar Fanny by Gaslight (1944) ve The Wicked Lady (1945) filmleriyle de ününü perçinledi. Nihayet The Seventh Veil'de (1945) canlandırdığı katı ve acımasız piyano hocası rolü ile uluslararası alanda da tanınmış bir star oldu. Aynı konumda olan birçok İngiliz oyuncunun yaptığı gibi hemen Hollywood'a gitmek yerine İngiltere'de kalmayı tercih etti ve en beğendiğim filmlerimden birisi dediği, Carol Reed'in Odd Man Out'unda (1947) insan avından kaçan bir IRA liderini canlandırdı.

Nihayet 1947 yılında ünlü bir yıldız olarak gittiği Hollywood'da uzun vadeli stüdyo kontratlarını geri çevirdi ve Hollywood'un en çok iş yapan bağımsız aktörlerinden biri oldu. 1949'da ABD'deki ilk filmi olan Max Ophüls'ün Caught'unda Barbara Bel Geddes'la başrollleri paylaştı, aynı yıl Vincente Minnelli'nin Madame Bovary'sinde Gustave Flaubert'i canlandırdı, yıl bitmeden yine bir Ophüls filmi olan The Reckless Moment'ta rol aldı. Mason savaş karşıtı tutumunu açıkça ortaya koymuş biriydi ve II. Dünya Savaşı sırasında askerlik yapmayı reddetti.[3]

1950'ler[değiştir | kaynağı değiştir]

James Mason 1953 yapımı Julius Caesar'da Brutus rolündeydi.

Mason 1940'lı yıllardaki şöhretini 1950'ler boyunca pekiştirdi. The Desert Fox (1951) ve The Desert Rats (1953) filmlerinde Mareşal Rommel'i canlandırdı, en göz alıcı Technicolor filmlerden biri olan Pandora and the Flying Dutchman'da (1951) Ava Gardner'la oynadı, The Prisoner of Zenda'da (1952) yine kötü adam oldu. 1952'de Hollywood'da çevirdiği en iyi filmlerinden biri olan Joseph L. Mankiewicz'in casusluk gerilim filmi 5 Fingers'da ve 1953'te yine Mankiewicz'in Shakespeare uyarlaması Julius Caesar'da Brutus rolünde oynadı.

1952'de Buster Keaton'ın eski evini satın aldı ve evin restorasyonu sırasında evde kayıp olduğu zannedilen Keaton'a ait birkaç makara film buldu, filmlerin tarihi önemini çabucak kavrayan Mason bunların sorumluluğu üstlenerek koruma altına aldı.[3]

Hollywood'a kısa bir mola verip İngiltere'ye döndü ve 1952'de karısıyla başrolü paylaştıkları The Lady Possessed'de oynadı, aynı zamanda senaryosunu yazıp yapımcılığını da üstlendi. Ertesi yıl Carol Reed'in The Man Between'inde (1953) rol aldı. The Child'la (1954) bu kez kameranın arkasına geçti, bu kısa film daha sonra yine yönetmenliğini yapacağı belgesel Rome in Madrid (1964) hariç tutulursa yönettiği ilk ve son sinema filmi olacaktır.

Tekrar Hollywood'a dönen Mason, başrolünü Judy Garland'la paylaştığı George Cukor'un şatafatlı yeniden yapım filmi A Star Is Born'la (1954) Oscar'a aday gösterildi. Aynı yıl Jules Verne uyarlaması 20,000 Leagues Under the Sea'de (1954) megaloman Kaptan Nemo'yu canlandırdı. 1956'da Nicholas Ray'ın sert aile dramı Bigger Than Life'ta ilaç bağımlısı munis aile babasını canlandırdı, bu Hollywood'un reçeteli ilaç bağımlılığına eğildiği ilk filmlerden biriydi. Filmin yapımcılığını da üstlenen Mason, filmin gişe başarısızlığı üzerine yapımcılıktan soğudu ve sadece oyunculuğa yoğunlaşmaya karar verdi. 50'lerin sonunda Island in the Sun'da (1957) bir plantasyon sahibini, Cry Terror!'da (1958) bir psikopatın gönülsüz işbirlikçisini, Journey to the Center of the Earth'te (1959) bir maceraperesti ve nihayet yine 1959'da Alfred Hitchcock'un şaheseri North by Northwest'te Cary Grant'ın peşindeki kötü adam Van Dam 'ı oynadı.

James Mason 1959 tarihli Alfred Hitchcock filmi North by Northwest'da Phillip Vandamm rolündeydi.

1960'lar[değiştir | kaynağı değiştir]

1960'ta yine Hollywood'dan uzaklaşan Mason bir ingiliz draması olan The Trials of Oscar Wilde'da yardımcı bir rol üstlendi. İngiliz vatandaşlığını muhafaza etmek kaydıyla iki yıl sonra ailesiyle birlikte temelli olarak İsviçre'ye yerleşti. 1962'de Vladimir Nabokov'un aynı adlı ünlü romanından uyarlanan Stanley Kubrick filmi Lolita'da acı çeken pedofil profesör Humbert Humbert gibi zor bir rolü üstlenmekle büyük bir risk aldı (rol devrin birçok ünlü aktörü tarafından geri çevrilmişti). Bu cesareti ve filmdeki performansı Kubrick'i çok etkilemişti, bu nedenlere film setlerine konuk kabul etmemesiyle ünlü Stanley Kubrick onu yıllar sonra The Shining'in (1980) setinde ağırladı, bu ziyaret Vivian Kubrick'in çektiği "Making 'The Shining' " (1980)(The Shining'in Yapım Öyküsü) adlı TV belgeselinde de görülmektedir.[3]

1964'te sansasyonel bir boşanmanın ardından nefes almadan çalışmayı sürdürdü, bu dönemde hem İngiliz hem de Amerikan filmlerinde yardımcı rollerde oynadı. Genghis Khan (1965) ve The Yin and Yang of Dr. Go (1971) gibi sıradan filmlerdeki birbirine benzeyen rollerden sonra tekrar ağırlığını koydu ve The Pumpkin Eater'da (1964) ayrıksı bir rol olan zampara ve şehvet düşkünü bir adamı oynadı. Anthony Mann'ın tarihi epik filmi Roma İmparatorluğu'nun Çöküşü (1964) ve Lord Jim (1965)'te yardımcı rollerde göz doldurdu. Romantik komedi Georgy Girl (1966) ile ikinci kez Oscar'a aday gösterildi. I. Dünya Savaşı epiği The Blue Max'ta (1966) Alman havacı General Kont von Klugermann 'ı canlandırdı. 1967'de Sidney Lumet'in yönettiği John Le Carré uyarlaması The Deadly Affair'de bir İngiliz ajanını canlandırdı. Ertesi yıl Lumet bir Çehov uyarlaması olan The Sea Gull'da (Martı, 1968) tekrar Mason'a rol verdi. 1969'da Michael Powell'ın Age of Consent'inde oynarken filmin setinde ikinci eşi Clarissa Kaye ile tanıştı ve 2 yıl sonra evlendiler.

1970'ler[değiştir | kaynağı değiştir]

1971

1970'lerde de üretkenliğini devam ettirdi. Cinayet gerilim filmi The Last of Sheila (1973), TV filmi "Great Expectations" (1974) ve Mandingo'dan sonra (1975) Voyage of the Damned'de (1976) Küba Başkanını, Sam Peckinpah'ın ilk ve tek savaş filmi Cross of Iron'da (1976) bir Alman Albayı canlandırdı. TV filmi Jesus of Nazareth'teki (1977) rolü benzersiz ağırbaşlı havasına tam oturdu, ertesi yıl Warren Beatty'nin çok sevilen romantik fantezisi Heaven Can Wait'teki (1978) tanrımsı Mr. Jordan rolüyle mizaha da yatkın bir oyuncu olduğunu kanıtladı. 70'ine merdiven dayadığı halde genelde hiçbir rolü geri çevirmiyordu. Nazilerin 1970'lerde Hitler'i klonladıkları The Boys From Brazil'de (1978) Laurence Olivier ve Gregory Peck'le başrolleri paylaştı. Sherlock Holmes uyarlaması Murder by Decree'de (1979) Christopher Plummer'ın karşısında Dr. Watson oldu, aynı yıl yine bir TV filmi olan Salem's Lot'da uğursuz bir antikacıyı oynadı. Aynı yıl uluslararası geniş bir kadroyla çekilen ama pek beğenilmeyen vasat film Bloodline'da (1979) Sir Alec Nichols rolünde yine de filmin en dikkate değer oyuncularından biriydi.

1980'ler[değiştir | kaynağı değiştir]

James Mason 1981 yılında bütün bu yoğun işlerinin arasında Before I Forget (Unutmadan) adlı bir otobiyografik kitap yazmaya da vakit bulabildi. Ertesi yıl Sidney Lumet'in yönettiği mahkeme dramı The Verdict'te (1982) Paul Newman'la karşılıklı oynadılar, bu filmle de üçüncü ve son kez Oscar'a aday gösterildi. Yaşı ilerlediği için Akademi'ye karşı biraz daha yumuşamıştı ve ilk kez olarak bu ödül törenine katıldı. The Shooting Party (1984) sinema için yaptığı son film olmuştur, aynı yıl iki de TV filminde gözüktü.

27 Temmuz 1984 tarihinde İsviçre'nin Lozan kentindeki evinde kalp krizi geçirerek hayata veda etti. 75 yaşındaydı.[1][2] Cenazesinin yakılmasını vasiyet etmişti. Ancak külleri 16 yıllık bir gecikmeyle İsviçre'nin Vaud kantonunda bulunan Corsier-sur-Vevey kasabasındaki mezarlığa, eski dostu Charlie Chaplin'in mezarının biraz ötesine gömüldü.[4]

Filmografisi[değiştir | kaynağı değiştir]

Oyuncu olarak[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. Dr. Fischer of Geneva (1985) (TV) .... Dr. Fischer
  2. The Assisi Underground (1985) .... Piskopos Nicolini
  3. "A.D." (1985) TV mini dizi .... Tiberius
  4. The Shooting Party (1985) .... Sir Randolph Nettleby
  5. "George Washington" (1984) TV mini dizi .... General Edward Braddock
  6. Don't Eat the Pictures: Sesame Street at the Metropolitan Museum of Art (1983) (TV) .... Demon
  7. Yellowbeard (1983) .... Kaptan Hughes
  8. Alexandre (1983) .... The Father
  9. The Verdict (1982) .... Ed Concannon. Oscar adaylığı
  10. Evil Under the Sun (Ölüm Oyunu, 1982) .... Odell Gardener
  11. Ivanhoe (1982) (TV) .... Isaac of York
  12. Socrates (1982) .... Socrates
  13. "The Search for Alexander the Great" (1981) TV mini dizi .... Host/Anlatıcı
  14. A Dangerous Summer (1981) .... George Engels
  15. Salem's Lot (1979) (TV) .... Richard K. Straker
  16. Bloodline (1979) .... Sir Alec Nichols
  17. The Passage (1979) .... Profesör Bergson
  18. Murder by Decree (1979) .... Dr. John H. Watson
  19. North Sea Hijack (1979) .... Amiral Sir Francis Brindsen
  20. The Boys from Brazil (1978) .... Eduard Seibert
  21. Heaven Can Wait (1978) .... Mr. Jordan
  22. The Water Babies (1978) .... Mr. Grimes/Voice of Killer Shark
  23. "Jesus of Nazareth" (1977) TV mini dizi .... Joseph of Arimathea
  24. Cross of Iron (1977) .... Oberst Brandt
  25. Voyage of the Damned (1976) .... Dr. Juan Remos
  26. "Alle origini della mafia" .... Vianisi (1 bölüm, 1976)
  27. Paura in città (1976) .... Savcı
  28. Inside Out (1975) .... Ernst Furben
  29. Autobiography of a Princess (1975) .... Cyril Sahib
  30. Città sconvolta: caccia spietata ai rapitori, La (1975) .... Ing. Filippini
  31. Mandingo (1975) .... Warren Maxwell
  32. Polizia interviene: ordine di uccidere, La (1975) .... Senatör Leandri
  33. Gente di rispetto (1975) .... Avv. Antonio Bellocampo
  34. Great Expectations (1974) (TV) .... Magwitch
  35. 11 Harrowhouse (1974) .... Charles D. Watts
  36. The Marseille Contract (1974) .... Jacques Brizard
  37. Frankenstein: The True Story (1973) (TV) .... Dr. John Polidori
  38. The MacKintosh Man (1973) .... Sir George Wheeler
  39. The Last of Sheila (1973) .... Philip
  40. Child's Play (1972) .... Jerome Malley
  41. Kill! (1971) .... Alan Hamilton
  42. Bad Man's River (1971) .... Francisco Montero
  43. "The Search for the Nile" .... Anlatıcı (6 bölüm, 1971-1972)
  44. De la part des copains (Gece Misafirleri, 1970) .... Yüzbaşı Ross
  45. Spring and Port Wine (1970) .... Rafe Crompton
  46. The Yin and the Yang of Mr. Go (1970) .... Y. Y. Go
  47. Age of Consent (1969) .... Bradley Morahan
  48. A Tall, Stalwart Lancer (1969) (TV) .... Torquil Callander
  49. The Legend of Silent Night (1968) (TV) .... Franz Gruber
  50. The Sea Gull (1968) .... Trigorin, bir yazar
  51. Mayerling (1968) .... Emperor Franz-Josef52. Duffy (1968) .... Charles Calvert
  52. Stranger in the House (1967) .... John Sawyer
  53. "ABC Stage 67" .... Otto Hoffmann (1 bölüm, 1967)
  54. "ITV Play of the Week" .... Bernard Sholto (1 bölüm, 1966)
  55. The Deadly Affair (1966) .... Charles Dobbs
  56. Dare I Weep, Dare I Mourn (1966) (TV)
  57. Georgy Girl (1966) .... James Leamington
  58. The Blue Max (1966) .... General Kont von Klugermann
  59. "Dr. Kildare" .... Dr. Maxwell Becker (4 bölüm, 1965)
  60. Pianos mecánicos, Los (1965) .... Pascal Regnier
  61. Genghis Khan (1965) .... Kam Ling
  62. Lord Jim (1965) .... Gentleman Brown
  63. The Pumpkin Eater (1964) .... Bob Conway
  64. The Fall of the Roman Empire (1964) .... Timonides
  65. Beta Som (1963) .... Kaptan Blayne
  66. "Stoney Burke" .... Enoch Gates, the 'Derelict' (1 bölüm, 1962)
  67. "The Alfred Hitchcock Hour" .... Warren Barrow (1 bölüm, 1962)
  68. Hero's Island (1962) .... Jacob Weber/Major Bonnet, Korsan
  69. Tiara Tahiti (1962) .... Yüzbaşı Brett Aimsley
  70. Lolita (1962) .... Prof. Humbert Humbert
  71. Escape from Zahrain (1962) (uncredited) .... Johnson
  72. Rebecca (1962) (TV) .... Maxim de Winter
  73. The Marriage-Go-Round (1961) .... Paul Delville
  74. The Trials of Oscar Wilde (1960) .... Sir Edward Carson
  75. "The DuPont Show with June Allyson" .... Henry Chambers (1 bölüm, 1960)
  76. "Playhouse 90" .... Hans Frick/... (5 bölüm, 1957-1960)
  77. A Touch of Larceny (1959) .... Cmdr. Max Easton
  78. Journey to the Center of the Earth (1959) .... Sir Oliver S. Lindenbrook
  79. North by Northwest (1959) .... Phillip Vandamm
  80. "Goodyear Theatre" .... Marius (1 bölüm, 1959)
  81. The Decks Ran Red (1958) .... Yüzbaşı Edwin Rummill
  82. Cry Terror! (1958) .... Jim Molner
  83. "Schlitz Playhouse of Stars" .... Kaptan Vialez (1 bölüm, 1958)
  84. "General Electric Theater" .... Wayne Sebastian (1 bölüm, 1957)
  85. Island in the Sun (1957) .... Maxwell Fleury
  86. "Panic!" (1 bölüm, 1957)
  87. Bigger Than Life (Tehlikeli Arzular, 1956) .... Ed Avery
  88. "General Electric Summer Originals" (1 bölüm, 1956)
  89. Forever, Darling (1956) .... Koruyucu Melek
  90. "The James Mason Show" (1956) TV dizisi .... Host/Performer
  91. "Lux Video Theatre" .... Host (1 bölüm, 1955)
  92. 20000 Leagues Under the Sea (1954) .... Kaptan Nemo
  93. A Star Is Born (1954) .... Norman Maine Altın Küre ödülü
  94. Prince Valiant (1954) .... Sir Brack
  95. The Tell-Tale Heart (1953/I) (voice) .... Anlatıcı
  96. The Man Between (1953) .... Ivo Kern
  97. Julius Caesar (1953) .... Brutus
  98. The Desert Rats (1953) .... Field Marshal Erwin von Rommel
  99. Botany Bay (1953) .... Yüzbaşı Paul Gilbert
  100. The Story of Three Loves (1953) .... Charles Coutray (segment "The Jealous Lover")
  101. "Omnibus" .... Napoleon (1 bölüm, 1953)
  102. Charade (1953) .... Katil/Binbaşı Linden/Jonah Watson
  103. Face to Face (1952) .... The Kaptan ('The Secret Sharer')
  104. The Prisoner of Zenda (1952) .... Hentzau'lu Rupert
  105. Rupert5 Fingers (1952) .... Ulysses Diello (Kod adı: Cicero)
  106. Lady Possessed (1952) .... Jimmy Del Palma
  107. The Desert Fox: The Story of Rommel (1951) .... Field Marshal Erwin Johannes Rommel
  108. Pandora and the Flying Dutchman (1951) .... Hendrik van der Zee
  109. One Way Street (1950) .... Dr. Frank Matson
  110. East Side, West Side (1949) .... Brandon Bourne
  111. The Reckless Moment (1949) .... Martin Donnelly
  112. Madame Bovary (1949) .... Gustave Flaubert
  113. Caught (1949) .... Larry Quinada. ABD'deki ilk filmi
  114. The Upturned Glass (1947) .... Michael Joyce
  115. Odd Man Out (1947) .... Johnny McQueen
  116. The Wicked Lady (1945) .... Yüzbaşı Jerry Jackson
  117. The Seventh Veil (1945) .... Nicholas
  118. They Were Sisters (1945) .... Geoffrey Lee
  119. A Place of One's Own (1945) .... Mr. Henry Smedhurst
  120. Hotel Reserve (1944) .... Peter Vadassy
  121. Candlelight in Algeria (1944) .... Alan Thurston
  122. Fanny by Gaslight (1944) .... Lord Manderstoke
  123. They Met in the Dark (1943) .... Richard Francis Heritage
  124. The Man in Grey (1943) .... Lord Rohan
  125. The Bells Go Down (1943) .... Ted Robbins
  126. Thunder Rock (1942) .... Streeter
  127. Secret Mission (1942) .... Raoul de Carnot
  128. Alibi (1942) .... Andre Laurent
  129. The Night Has Eyes (1942) .... Stephen Deremid
  130. Hatter's Castle (1942) .... Dr. Renwick
  131. The Patient Vanishes (1941) .... Mick Cardby
  132. The Circle (1939) (TV) .... Edward Luton
  133. L'Avare (1939) (TV) .... Valere
  134. I Met a Murderer (1939) .... Mark Warrow
  135. Square Pegs (1939) (TV) .... Başrol (27 Şubat 1939 versiyonu)
  136. Bees on the Boat-Deck (1939) (TV) .... Robert Patch
  137. The Moon in the Yellow River (1938) (TV) .... Darrell Blake
  138. Cyrano de Bergerac (1938) (TV) .... Christian de Neuvillette
  139. Return of the Scarlet Pimpernel (1937) .... Jean Tallien
  140. Catch As Catch Can (1937) .... Robert Leyland
  141. Fire Over England (1937) .... Hillary Vane
  142. The Mill on the Floss (1937) .... Tom Tulliver
  143. Troubled Waters (1936) .... John Merriman
  144. Blind Man's Bluff (1936) .... Stephen Neville
  145. Prison Breaker (1936) .... 'Bunny' Barnes
  146. Twice Branded (1936) .... Henry Hamilton
  147. The High Command (1936) .... Yüzbaşı Heverell
  148. Secret of Stamboul (1936) .... Larry
  149. Late Extra (1935) .... Jim Martin

Yönetmen olarak[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. Rome in Madrid (1964)
  2. The Child (1954)

Yazar olarak[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. "Jane Wyman Presents The Fireside Theatre" TV (1 bölüm, 1958)
  2. Bigger Than Life (Tehlikeli Arzular, 1956) (yazılarda belirtilmemiş)
  3. Charade (1953) (yazar)
  4. Lady Possessed (1952) (senaryo)
  5. I Met a Murderer (1939) (yazar)

Yapımcı olarak[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. Age of Consent (1969)
  2. Hero's Island (1962)
  3. Bigger Than Life (Tehlikeli Arzular, 1956) (1956)
  4. Charade (1953)
  5. Lady Possessed (1952)
  6. The Upturned Glass (1947)

Bibliyografisi[değiştir | kaynağı değiştir]

Kendi yazdığı[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Before I Forget (Unutmadan) - James Mason'un yazdığı tek kitap anılarını topladığı otobiyografik eseri Before I Forget 'tir. İlk baskısı 7 Eylül 1981'de yapılan kitap Hamish Hamilton kitabevi tarafından Londra'da yayımlanmıştı. Kitabın desenlerini de de bizzat Mason çizmiştir. ISBN 0-241-10677-X, ISBN 978-0-241-10677-8[5][6]

Hakkında yazılanlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • The Films of James Mason - Yazan: Clive Hirschhorn, James Mason, Corin Moore. 1977. ISBN 0-8065-0584-2, 9780806505848
  • James Mason: A Personal Biography - Yazan: Diana de Rosso. 1989. SBN 185291033X, 9781852910334
  • James Mason: Odd Man Out - Yazan: Sheridan Morley. 1989. ISBN 0-297-79323-3, 9780297793236
  • James Mason: A Bio-bibliography - Yazan: Kevin Sweeney 1999. ISBN 0-313-28496-2, 9780313284960

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b "Arşivlenmiş kopya". 4 Mayıs 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ocak 2009. 
  2. ^ a b "AllMovie | Movies and Films Database | Movie Search, Ratings, Photos, Recommendations, and Reviews". AllMovie. 30 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mart 2024. 
  3. ^ a b c "Arşivlenmiş kopya". 4 Mayıs 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ocak 2009. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 19 Aralık 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ocak 2009. 
  5. ^ "amazon.com". 4 Temmuz 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Şubat 2009. 
  6. ^ Mason, James (1981). Before I Forget: Autobiography and Drawings (İngilizce). H. Hamilton. ISBN 978-0-241-10677-8. 5 Mart 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mart 2024. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]