Robert Mitchum

Vikipedi, özgür ansiklopedi
"Benim Yasak geçidim" adlı filmde - 1951
1960 yılında "The Sundowners" filminde

Robert Mitchum, (tam adı: Robert Charles Durman Mitchum), (d. 6 Ağustos 1917, Connecticut – ö. 1 Temmuz 1997, Santa Barbara), Amerikalı oyuncu ve şarkıcı.

Çocuk yaşta babasını kaybeden Mitchum, henüz küçükken yaptığı yaramazlıklar ve kavgalar nedeniyle 12 yaşındayken dedesinin yanına gönderilmiş, kısa süre sonra da okuldan uzaklaştırılmıştı. Annesinin yanından ayrılarak Amerika'yı gezmeye başlayan sanatçı, çeşitli işlerde çalıştı. Başını derde sokmayı sürdürerek cezaevine girip çıktı. Evine geri döndüğü zaman fırtınalı yaşamı sakinleşmeye başlamştı.

Daha sonradan eşi olacak olan Dorothy Spence ile bu dönemde tanıştı. Garsonluk ve oyunculuk yapan ablasının da yardımıyla tiyatroya adım attı. Girdiği topluluğun sahnelediği oyunların yazarlığını yapmaya başladı. Birkaç sinema filminde küçük rollerde oynadı.

Oyun yazarlığının yanı sıra, şiir ve şarkı sözleri de yazan Robert Mitchum, büyük bir Amerikan silah şirketine makine ustası olarak girdiyse de oyuncu olmanın etkisinden kurtulamayarak yeniden sinemaya döndü. Western tarzı filmlerde oynadı. 1946 yılından itibaren Kara film denen türe geçerek, bu alandaki filmlerle bir anılır oldu. Mitchum, belgesel filmlerde de rol aldı.

Filmlerdeki rollerinde kendi şarkılarını seslendirdi. 1967 yılında bir Country albüm çıkardı. 1946 yılında Akademi Ödülü 1960 yılında da BAFTA ödülü adaylığı elde etti. Clark Gable ve Marilyn Monroe gibi isimlerle filmlerde rol paylaştı. Sanatçı, akciğer kanseri ve anfizem nedeniyle öldü.

Filmografisi[değiştir | kaynağı değiştir]

Diskografisi[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]