Adam Sandler

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Adam Sandler
Adam Sandler, Mayıs 2009, Cannes, Fransa
DoğumAdam Richard Sandler
9 Eylül 1966 (57 yaşında)
Brooklyn, New York, ABD
MilliyetAmerikalı
MeslekOyuncu, yönetmen, şarkıcı, senarist ve yapımcı
EvlilikJacqueline "Jackie" Titone (2003–)
Çocuk(lar)2
Resmî sitehttp://www.adamsandler.com/

Adam Richard Sandler (d. 9 Eylül 1966), Amerikalı sinema oyuncusu, yönetmen, şarkıcı, senarist ve yapımcıdır. Eski bir Saturday Night Live üyesidir. Günümüzde ünlü bir komedyen olan Adam Sandler, ayrıca Punch-Drunk Love, Spanglish ve Reign Over Me gibi duygusal filmlerde de rol almıştır. İlk ve şimdilik tek Altın Küre adaylığını da Punch-Drunk Love filmindeki rolüyle kazanmıştır. Oynadığı her filmde Rob Schneider'ın küçük bir rolü olmuştur. Ayrıca Rob Schneider'ın başrol oynadığı filmlerde de Adam Sandler'ın bir rolü olmuştur. Bu ikili birbirlerinin filmlerinde mutlaka görünmektedirler. Örneğin Adam Sandler'ın başrol oynadığı En Uzun Koşu isimli filmde Rob Schneider maç sırasında tribünde seyircileri coşturan kişidir, yaklaşık 5-10 saniyelik bir rolü vardır.

Biyografi[değiştir | kaynağı değiştir]

Adam Richard Sandler, 9 Eylül 1966 tarihinde Judy (öğretmen) ve Stanley Sandler'ın (elektrik mühendisi) oğlu olarak doğdu. Brooklyn'de doğan Adam, 5 yaşında iken Manchester, New Hampshire'a ailesiyle taşındı. Sandler 1991 yılında New York Üniversitesi BFA'dan (Güzel SanatlarAkademisi) mezun olmuştur.

Kariyeri[değiştir | kaynağı değiştir]

17 yaşında Adam, bazı küçük gösterilerle çok beğenilmiştir ve daha sonra stand up konusunda iyi olduğunu anlamıştır. 80'li yılların ortasında The Cosby Show'da Theo Huxtable'ın arkadaşı Smitty'yi bir sezon oynamıştır. 17 yaşında kardeşinin zoruyla yaptığı gösteriden sonra onu komedyen Dennis Miller keşfetmiştir. Adam, o zamanlar sadece bir dizide ve MTV'de gözükmüştür. Miller onu Saturday Night Live'ın yapımcısı Lorne Michaels'la buluşturmuştur. 1990 yılında Sandler SNL'de yazar olarak başlamıştır ve birkaç yıl sonra ise oyuncu olarak da kendini göstermiştir. 1992 yılında ABC Afterschool Specials'ın bir bölümünde uyuşturucu satıcısı rolünde görünmüştür. "The Chanukah Song" dâhil olmakla birlikte şarkı söylemeye de başlamış ve 1995'te yıldızı ve film kariyeri iyice parlamıştır. Müzik kariyerine gelince Adam Sandler'ın son albümü "Stan and Judy's Kid" tüm zamanların piyasaya çıktığı ilk hafta en çok satılan komedi albümü olmuştur ve Billboard listesinde 16. sıraya kadar yükselmiştir. Daha önceki üç albümü de platin plak kazanmıştır.

Filmleri[değiştir | kaynağı değiştir]

İlk rolü Going Overboard (1989) filminde başrol olmuştur. Filmde bir stand up'çının (Sandler) bir gemide tam performansını sergileyecekken teröristlerin saldırısına uğraması konu alınıyordur. Adam ne yazık ki filmde başarılı olamamıştır ve komedi yönünü pek gösterememiştir. Filmdeki bütçe içinse "Bütçe az değildi, hiç yoktu" demiştir. İkinci filmi Shakes The Clown'da, Shakes isimli alkolik bir palyaçonun başına gelenler konu alınıyordur. Adam onun arkadaşı Dink rolündedir. Daha sonra Coneheads (Sivri Kafalar) filminde Dan Aykroyd, Ellen DeGeneres, Jane Curtin, Chris Farley'le rol almıştır. Ardından gelen Airheads ise yine Chris Farley, Steve Buscemi, Joe Mantegna ve Brendan Fraser gibi ünlü isimlerin bulunduğu bir kadroyla çekilmiştir. 1994'te başrolünü Steve Martin'in oynadığı Mixed Nuts'da görülmüştür. Ve Adam şöhreti 1995 yılında çekilen Billy Madison filmiyle yakalamıştır. Filmde, 27 yaşında çocuksu, saf ve sorumusuz Billy Madison rolünü canlandırmıştır. Billy'nin, otelcilik sayesinde çok zengin olan ve emekliye ayrılmayı düşünen babasından kalacak Madison Otelleri'ne sahip olabilmek ve bu işi devralıp üstesinden gelebileceğini ispatlamak için tek şansı 2 haftada bir sınıfını geçerek 12 yıllık okulunu tamamlamak üzere yeniden okula başlamaktır. Ve ardından gelen Happy Gilmore'da ise tarafından yetiştirildiği babaannesinin evini kurtarmaya çalışan, hokey oyuncusu olmak isterken para kazanmak için kendini golf oynarken bulan Happy Gilmore karakterini canlandırmıştır. İki filmin mükemmel başarısından sonra Adam kendi film şirketi olan Happy Madison'u kurmuştur. 1997 yılında Bulletproof isimli Aksiyon\Komedi filminde Archie isimli bir suçluyu canlandırmıştır. Ardından gelen The Waterboy ve Big Daddy iyi bir başarı sağlamıştır. Chevy Chase'in Dirty Work filminde ise küçük bir rol olan Satan'ı (şeytan) canlandırmıştır. 2000 yılında Little Nicky tutmayan bir film olmuştur. Daha sonra birçok filmin yapımcılığını yapmıştır. The Animal ve Hot Chick filmlerindeki kısa rollerinden sonra Adam, Punch Drunk Love filmiyle Altın Küre'ye aday olmuştur. Ardından Couch isimli kısa film ve Jack Nicholson ile Anger Management filminde oynamıştır. Daha sonra Spanglish, The Longest Yard ve tabii ki Click filmiyle ününe ün katmıştır. Ama onu ilk şöhrete kavuşturan film The Wedding Singer filmi olmuştur. Aynı filmdeki Drew Barrymore ile 2004'te 50 First Dates (50 İlk Öpücük) filminde rol almıştır. Şimdilik son filmi Reign Over Me ve I Now Pronounce You Chuck And Larry dışında, çok iyi arkadaş olan Rob Schneider ve Adam, birbirlerinin filmlerinde kısa rol veya yardımcı rol olarak sık sık görünmektedirler.

Son olarak Adam Sandler'ın 2008 Aralık ayında gösterime girmesi beklenen yeni bir film projesi bulunmaktadır: Bedtime Stories. Filmde yeğenlerine uyumadan önce anlattığı hikâyelerin gerçeğe dönüşmesiyle hayatı değişen bir otel görevlisini canlandıracaktır.

Kısa filmleri[değiştir | kaynağı değiştir]

A Day with the Meatball, 2002 yapımlı bir Happy Madison kısa filmidir. Adam Sandler'ın 2004 yılında ölen köpeğinin (Meatball/ Köfte) bir gününü komik bir şekilde gösteren ve 2 dakika kadar süren kısa filmdir. Meatball'un kütüphaneye, okula ve spor salonuna gidişi, kız arkadaşıyla sahilde yürümesi, gibi bir gününü konu alan kısa film çalışmasıdır. Adam Sandler da iki defa gözükmektedir.

Blossoms and Blood[değiştir | kaynağı değiştir]

Blossoms And Blood (Blossoms & Blood) 2003 yılında piyasaya sürülmüş kısa filmdir. Punch-Drunk Love (2002) filminin 24 Haziran 2003 yılında piyasaya sürülen 2 diskli DVD versiyonunda bu 12 dakika süren görüntü yer almaktadır. Yönetmen ve senaristin Paul Thomas Anderson olduğu bu kısa film (Anderson, The Couch isimli kısa film için de daha sonra Sandler'la çalıştı) aslında Punch-Drunk Love filminin silinmiş müzikli bir sahnesidir. Oyuncular yine aynı Adam Sandler ve Emily Watson. Jon Brion'un Here We Go (İşte Gidiyoruz) isimli şarkısı eşliğinde süren kısa fakat çok ilginç bir kısa filmdir. Bunun dışında Jeremy Blake'in başarılı sanatları da olabildiğince gösterilmiştir.

The Couch[değiştir | kaynağı değiştir]

Televizyon için çekilmiş Bir Koltuk (The Couch), yaklaşık 2 dakikalık bir kısa filmdir. Paul Thomas Anderson'ın yönetmenliğinde çekilmiş bu siyah beyaz filmin tek oyuncusuysa Adam Sandler'dır. Kısa filmin konusu: Bir adam (Sandler) koltuk almak için gelir fakat burada bir koltuk ve bir kanepe deneyince başına garip olaylar gelmektedir. 2003 yılında yapılmıştır.

Arkadaşlarıyla filmleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Adam Sandler yakın arkadaşları ile hep birlikte filmlerde oynamaktadır. Bunlar:

Rob Schneider:

Allen Covert:

Blake Clark:

Steve Buscemi:

Chris Rock:

David Spade:

Peter Dante:

Jonathan Laoughran:

Norm Macdonald:

Dan Aykroyd:

Ödülleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Altın Küre Ödülleri

Amerikan Komedi Ödülü

Emmy Ödülleri

Çocukların Seçimi Ödülü

MTV Film Ödülleri:

  • 1996: MTV Film Ödülü, En iyi dövüş, Happy Gilmore; Bob Barker ile birlikte
  • 1998: MTV Film Ödülü - En iyi öpüşme, The Wedding Singer; Drew Barrymore ile birlikte
  • 1999: MTV Film Ödülü - En İyi Komedi Performansı, The Waterboy

ShowEast

Razzie Ödülleri

Özel hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Uzun zamandır sevgilisi olan Jackie Titone'a 2002'de evlenme teklif etmiştir, 2003'te evlenmişlerdir ve 2006'da bir çocukları olmuştur. Kasım 2008 yılında ikinci kızları dünyaya gelmiştir.

Filmografi[değiştir | kaynağı değiştir]

İsim Yıl Rol Not Türkçe ismi
1. Going Overboard 1989 Schecky Moskowitz İlk filmi
2. Shakes the Clown 1992 Palyaço Dink Palyaço Shakes
3. Coneheads 1993 Carmine Cameo Sivri Kafalar
4. Airheads 1994 Pip İlk başarısı Boş Kafalılar
5. Mixed Nuts 1994 Louie Steve Martinle Çılgın Yılbaşı
6. Billy Madison 1995 Billy Madison Ayrıca senarist Billy Madison-Mirasyedi
7. Happy Gilmore 1996 Happy Gilmore Ayrıca senarist Mutlu Gilmore
8. Bulletproof 1996 Archie Moses İlk aksiyon/komedisi Mermi İşlemez
9. The Wedding Singer 1998 Robbie Hart Evlilik Öpücüğü
10. Dirty Work 1998 Şeytan Cameo Kirli İş
11. The Waterboy 1998 Robert "Bobby" Boucher Jr. Yapımcı ve senarist Sucu
12. Big Daddy 1999 Sonny Koufax Ayrıca yapımcı ve senarist Süper Baba
13. Deuce Bigalow: Male Gigolo 1999 Cameo (sadece ses) Deuce Bigalow: Erkek Jigolo/Çılgın Aşık
14. Little Nicky 2000 Nicky Ayrıca yapımcı ve senarist Küçük Nicky
15. The Animal 2001 Townie Cameo ve yapımcı Hayvan
16. Mr. Deeds 2002 Longfellow Deeds Ayrıca yapımcı Kazara Zengin
17. Punch-Drunk Love 2002 Barry Egan İlk Altın Küre adaylığı Aşk Sarhoşu
18. Eight Crazy Nights 2002 Dave Stone, Whitey ve kiz kardesi Seslendirme, ayrıca yapımcı ve senarist Adam Sandler'ın 8 Çılgın Gecesi
19. A Day with the Meatball 2002 Kendisi Kısa film
20. The Hot Chick 2002 Mambuza Bongo çalan Cameo, ayrıca yapımcı Ateşli Piliç
21. Anger Management 2003 David "Dave" Buznik Ayrıca yapımcı Asabiyim
22. Pauly Shore Is Dead 2003 Kendisi-Cameo (Sadece ses) Belgesel Pauly Shore Öldü
23. Blossoms and Blood 2003 Barry Egan DVD Extra
24. The Couch 2003 Koltuk test eden Kisa film / 2 dk Koltuk
25. Head of State 2003 Çığlık sesi Sadece ses Devlet Başkanı
26. 50 İlk Öpücük 2004 Henry Roth Ayrıca yapımcı 50 İlk Öpücük
27. Spanglish 2004 John Clasky Mükemmel
28. The Longest Yard 2005 Paul "Wrecking" Crewe Ayrıca yapımcı En Uzun Mesafe
29. Deuce Bigalow: European Gigolo 2005 Javier Sandooski Cameo ve yapımcı Avrupalı Jigolo Deuce Bigalow
30. Click 2006 Michael Newman Ayrıca yapımcı Süper Kumanda
31. Reign Over Me 2007 Charlie Fineman Hayatı Yakala
32. I Now Pronounce You Chuck and Larry 2007 Chuck Levine Ford Ayrıca yapımcı Damadı Öpebilirsin
33. You Don't Mess with the Zohan 2008 Zohan Dvir Ayrıca senarist Zohan
34. Bedtime Stories 2008 Skeeter Bronson Ayrıca yapımcı Gerçek Masallar
35. Funny People 2009 Judd Apatow Ayrıca yapımcı Matrak Adamlar
36. Grown Ups 2010 Adam Sandler (Senaryo) Ayrıca yapımcı Büyükler
37. Just Go with It 2011 Dr. Daniel "Danny" Maccabee Ayrıca yapımcı Hayatım Yalan!
38. Zookeeper 2011 Donald the Monkey Seslendirme ve Yapımcı Hayvan Bakıcısı
39. Jack ve Jill 2011 Jack Sadelstein / Jill Sadelstein Ayrıca yapımcı Jack ve Jill
40. Bucky Larson: Born to Be a Star 2011 Senarist ve yapımcı Bucky Larson: Bir Yıldız Doğuyor
41. That's My Boy 2012 Donny Ayrıca yapımcı That's My Boy
42. Hotel Transylvania 2012 Kont Drakula Seslendirme Otel Transilvanya
43. Grown Ups 2 2013 Lenny Feder Büyükler 2
44. Blended 2014 Jim Karışık Aile
45. Top Five 2014 Adam Sandler Kendisi Zirvedeki Beş
46. Men, Women & Children 2014 Don Truby Erkekler, Kadınlar ve Çocuklar
47. The Cobbler 2014 Max Simkin Şans Ayağıma Geldi
48. Pixels 2015 Brenner Pixels
49. Hotel Transylvania 2 2015 Kont Drakula Seslendirme Otel Transilvanya 2
50. The Ridiculous 6 2015 Tommy Ayrıca Senarist Ridiculous 6
51. The Do-Over 2016 Max The Do-Over
52. Sandy Wexler 2017 Sandy Wexler Ayrıca Senarist Sandy Wexler
53. The Meyerowitz Stories 2017 Danny The Meyerowitz Stories
54. Puppy! 2017 Kont Drakula Seslendirme, kısa film Puppy!
55. The Week Of 2018 Kenny Lustig Ayrıca Senarist The Week Of
56. Hotel Transylvania 3: Summer Vacation 2018 Kont Drakula Seslendirme Otel Transilvanya 3: Yaz Tatili
57. Murder Mystery 2019 Nick Spitz Murder Mystery
58. Uncut Gems 2019 Howard Ratner Uncut Gems
59. Goldman v Silverman 2020 Rod Goldman Ayrıca Senarist Goldman v Silverman
60. Nature Planet 2020 Anlatıcı Seslendirme, kısa film Nature Planet
61. Hubie Halloween 2020 Hubie Dubois Senarist Hubie'nin Cadılar Bayramı
62. Hustle 2022 Stanley Sugerman Hustle

Televizyon[değiştir | kaynağı değiştir]

TV Programı Yıl Rol
1. Remote Control 1987-1990
2. The Cosby Show 1987-1988 Smitty
3. The Marshall Chronicles 13 Mayıs 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. 1990 Usher
4. ABC Afterschool Specials 15 Haziran 2007 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. 1990 Uyuştrucu satıcısı
5. Saturday Night Live 1991-1995 Çoklu roller
6. Undeclared 2001 Kendisi
7. "Getaway" 13 Eylül 2007 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. 2005 Henry Roth (dr.U.M.A)
8. The King of Queens 2007 (Nisan 23)

Diskografi[değiştir | kaynağı değiştir]

İsim Yıl Not
They're All Gonna Laugh at You! 1993 2x Platinum
What The Hell Happened To Me? 1996 2x Platinum
What's Your Name? 1997 Gold
Stan and Judy's Kid 1999 Gold
Shhh...Don't Tell 2004

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]