Özel Kuvvetler Komutanlığı: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Werwolftr (mesaj | katkılar)
Değişiklik özeti yok
Best tiger (mesaj | katkılar)
Değişiklik özeti yok
2. satır: 2. satır:
|resim=
|resim=
|başlık=
|başlık=
|birim_ismi= Özel Kuvvetler Komutanlığı (Bordo Bereliler)
|birim_ismi= Özel Kuvvetler Komutanlığı (Özel Harp Dairesi)
|kuruluş=
|kuruluş=
|lağv=
|lağv=
10. satır: 10. satır:
|tipi=
|tipi=
|görevi=
|görevi=
|büyüklük=[[Kolordu]]
|büyüklük=[[Tümen]]
|üst birimi=
|üst birimi=
|birimleri=
|birimleri=
25. satır: 25. satır:




'''Özel Kuvvetler Komutanlığı''' ya da halk arasındaki adıyla '''Bordo Bereliler''', [[Türk Silahlı Kuvvetleri]]'nin değişik sınıf ve rütbelerdeki [[subay]], [[astsubay]] ve [[uzman erbaş]]lardan oluşan, iç ve dış tehditlerin bertaraf edilmesine karşı her türlü arazi ve iklim şartlarında görev yapabilecek nitelikte üst düzey eğitime tabi tutularak yetiştirilmiş özel [[asker]]lere verilen isimdir. [[Tugay]] seviyesinde kurulmuş ve daha sonra [[tümen]], ardından 2006 [[Yüksek Askeri Şura]] kararı ile [[Kolordu]] seviyesine çıkartılmıştır. Hiçbir kuvvet komutanlığına bağlı olmaksızın doğrudan Genelkurmay Karargâhına bağlı olarak görev yaparlar. Söz konusu Kolordu, Bordo Bereliler ile Muharebe Arama Kurtarma (MAK), doğrudan kolordunun emrinde görev yapmaktadır. Burada askerlik yapan askerler özel olarak seçilmiştir. Kimlikleri de daima gizli kalır.Bordo Bereliler A ve B timi olmak üzere 2 timden oluşurlar.A timinin tamamı Subaylardan oluşur.B timi ise bir Subay komutasında Astsubay'lardan oluşmaktadır.
'''Özel Kuvvetler Komutanlığı''' ya da halk arasındaki adıyla '''Bordo Bereliler''' veya '''eski Özel Harp Dairesi''', [[Türk Silahlı Kuvvetleri]]'nin değişik sınıf ve rütbelerdeki [[subay]], [[astsubay]] ve [[uzman erbaş]]lardan oluşan, iç ve dış tehditlerin bertaraf edilmesine karşı her türlü arazi ve iklim şartlarında görev yapabilecek nitelikte üst düzey eğitime tabi tutularak yetiştirilmiş özel [[asker]]lere verilen isimdir. [[Tugay]] seviyesinde kurulmuş ve daha sonra [[tümen]], ardından 2006 [[Yüksek Askeri Şura]] kararı ile [[Kolordu]] ve 2010 [[Yüksek Askeri Şura]] kararı ile tekrar [[Tümen]] seviyesine getirilmiştir. Hiçbir kuvvet komutanlığına bağlı olmaksızın doğrudan Genelkurmay Başkanına bağlı olarak görev yaparlar. Söz konusu birlik, Bordo Bereliler ile Muharebe Arama Kurtarma (MAK), doğrudan Özel Kuvvetlerin emrinde görev yapmaktadır. Burada görev yapan askerler özel olarak seçilmiştir. Kimlikleri de daima [[MİT]] tarafından korunur.Bordo Bereliler A,B ve C timi olmak üzere 3 timden oluşurlar.A timinin tamamı Subaylardan,B timi ise Subay komutasında Astsubay'lardan,C timi ise Subay komutasındaki uzman erbaşlardan oluşur.


2004 yılında Almanya'da yapılan Dünya Özel Kuvvetler Şampiyonası'nda, 26 özel kuvvet birliği arasında birinci olmuştur.<ref>[http://www.radikal.com.tr/haber.php?haberno=120359 Bordo Berelilere ödül]</ref><ref>[http://webarsiv.hurriyet.com.tr/2004/06/22/478978.asp Bordo Berelilerin zaferi]</ref>
2004 yılında Almanya'da yapılan Dünya Özel Kuvvetler Şampiyonası'nda, 26 özel kuvvet birliği arasında birinci olmuştur.<ref>[http://www.radikal.com.tr/haber.php?haberno=120359 Bordo Berelilere ödül]</ref><ref>[http://webarsiv.hurriyet.com.tr/2004/06/22/478978.asp Bordo Berelilerin zaferi]</ref>
Ayrıca 5 yıl boyunca birinci olup,yarışma organizatörleri tarafından yarışma rafa kaldırılmıştır.


Bordo Bereliler aynı zamanda devlet büyüklerinin yakın koruma görevini de yerine getirirler. [[Abdullah Öcalan]]'ın yakalanma görevinde bulunmuşlardır.
Bordo Bereliler aynı zamanda devlet büyüklerinin yakın koruma görevini de yerine getirirler.Başta [[Cumhurbaşkanı]] olmak üzere kuvvet komutanlarının ve yüksek rütbeli generallerin koruma ve güvenlik görevlerini üstlenirler.
[[Abdullah Öcalan]]'ın yakalanma ve [[Türkiye]]'ye getirilmesi görevinde bulunmuşlardır.


Asli görevleri; olası bir savaş durumunda halkı örgütlemek ve yetiştirmektir.
Asli görevleri; olası bir savaş durumunda halkı örgütlemek ve yetiştirmektir.

Sayfanın 18.13, 18 Ekim 2010 tarihindeki hâli

Özel Kuvvetler Komutanlığı
Ülke Türkiye
BağlılıkDosya:TSK-emblem.svg Türk Silahlı Kuvvetleri
BüyüklükTümen


Özel Kuvvetler Komutanlığı ya da halk arasındaki adıyla Bordo Bereliler veya eski Özel Harp Dairesi, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin değişik sınıf ve rütbelerdeki subay, astsubay ve uzman erbaşlardan oluşan, iç ve dış tehditlerin bertaraf edilmesine karşı her türlü arazi ve iklim şartlarında görev yapabilecek nitelikte üst düzey eğitime tabi tutularak yetiştirilmiş özel askerlere verilen isimdir. Tugay seviyesinde kurulmuş ve daha sonra tümen, ardından 2006 Yüksek Askeri Şura kararı ile Kolordu ve 2010 Yüksek Askeri Şura kararı ile tekrar Tümen seviyesine getirilmiştir. Hiçbir kuvvet komutanlığına bağlı olmaksızın doğrudan Genelkurmay Başkanına bağlı olarak görev yaparlar. Söz konusu birlik, Bordo Bereliler ile Muharebe Arama Kurtarma (MAK), doğrudan Özel Kuvvetlerin emrinde görev yapmaktadır. Burada görev yapan askerler özel olarak seçilmiştir. Kimlikleri de daima MİT tarafından korunur.Bordo Bereliler A,B ve C timi olmak üzere 3 timden oluşurlar.A timinin tamamı Subaylardan,B timi ise Subay komutasında Astsubay'lardan,C timi ise Subay komutasındaki uzman erbaşlardan oluşur.

2004 yılında Almanya'da yapılan Dünya Özel Kuvvetler Şampiyonası'nda, 26 özel kuvvet birliği arasında birinci olmuştur.[1][2] Ayrıca 5 yıl boyunca birinci olup,yarışma organizatörleri tarafından yarışma rafa kaldırılmıştır.

Bordo Bereliler aynı zamanda devlet büyüklerinin yakın koruma görevini de yerine getirirler.Başta Cumhurbaşkanı olmak üzere kuvvet komutanlarının ve yüksek rütbeli generallerin koruma ve güvenlik görevlerini üstlenirler. Abdullah Öcalan'ın yakalanma ve Türkiye'ye getirilmesi görevinde bulunmuşlardır.

Asli görevleri; olası bir savaş durumunda halkı örgütlemek ve yetiştirmektir.

Ekipmanları



Not