Yalancı alp kelebeği halkası

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Yalancı alp kelebeği halkası ya da dirsek geven foralı kropi bağı halkası

Yalancı alp kelebeği halkası foralı, yani kolay (ve patlayarak) çözülebilen ve sugalı, yani ana ip üzerinde kayarak sıkışabilen, bir askı bağıdır.[1]

Bilmeyenler bu düğümü çok daha güvenli olan bir alp kelebeği çeşidi, foralanmış uç dirseğini de onun güvenilir halkası sanabilir.

Daha sabit (sıkışmayan) bir çevreleme ve daha ağır yük taşıyabilirlik için foralı japon bağı halkası daha uygun olabilir.

Bağlanışı[değiştir | kaynağı değiştir]

Ana ip ile uca, bir nesneyi çevreleyip buluşturulduklarında, beraber bir roda yaptırılır. Ucu o roda başlangıcındaki iki ip etrafında dolandırdıktan sonra uçta bir dirsek oluşturulur. Uç dirseği foralı kropi bağı yapar gibi o rodadan geçirilir. Fora olmuş uç dirseğinin iki kolu ve çevrelenmiş nesneden gelip düğüme giren ikili, çekilerek düğüm sıkıştırılır. Uçtan ya da ana ipten çekerek sıkıştırılmaz. Düğüm ana ip üzerinde kaydırılarak ipin beden gerginliği ya da çevreleme sıkışıklığı ayarlanabilir. Uç kuvvetlice çekilince forası düğümden geri çıkar ve düğüm çözülür. İp gergin ise ses yaparak çözülür.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ http://legacy.earlham.edu/~peters/writing/explode.htm 30 Aralık 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Altı adet patlayan askı bağını anlatan Peter Suber'in (Richmond, Indiana, U.S.A.) resimli yazısı