Atmaca bağı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Atmaca bağı

Atmaca bağı, Sol el bir hayvanı tutarken sağ elle bağlanabilen ve gerektiğinde kolay çözülen, hayvanın çözememesi için kilitlenebilen bir düğümdür.

Bağlanacağı dal etrafında ucu dolaştırdıktan sonra ip bedeni etrafına atılan bir Adi düğümün foralısı (yani Adi ilmek) olarak da tanımlanabilir.

Bağlanışı[değiştir | kaynağı değiştir]

Atmaca bağı genellikle sağ elle bağlanır (sol el bir hayvanı tutmakla meşguldür yardım edemez):

  1. İp dolanır : Uç, bağlanacağı tüneme dalı ya da yular kazığı arkasından geçirilip arkada sola doğru uzandırılır. İp bedeni önden sol elin tuttuğu hayvana doğru zaten uzanmaktadır.
  2. Alttan makas : Sağ el alttan avuç içi yukarı dönük şekilde uzanır ve uç ortasını işaret ve orta parmakla makaslarmış gibi tutar.
  3. Üstten çengel : Başparmak ip bedeni üzerinden uzanıp, makaslama tutan işaret parmağının dala yakın tarafından geçer ve arkadaki uç gerisini alttan sırtıyla (başparmak tırnağı ile) kancalar.
  4. Arkaya alınır: Sağ el parmakları, el sırtıyla "GİT" hareketi yapar gibi alttan döndürülüp uç, alttan sağ tarafa çekilir. Bu sayede uç gerisi başparmağa tam dolanmıştır ve başparmakta üstten sağ tarafa çekildiği için uç ip bedenine de tam dolanmıştır.
  5. Makas-dirsek çengel-göze fora edilir : makaslama tutulmuş uç gerisi, başparmağı çevreleyen halka içinden dirsek edilip ip bedeni yanı sıra geçirilir (başparmak kancalayıp çekebilir, makaslamış parmaklar iteleyebilir).
  6. İp bedeni çekilip sıkıştırılır : Sonuçta ipin ucuyla, ip bedeni etrafında bir foralı Adi düğüm veya bir Adi ilmek atılmıştır. Uç çekildiğinde çözülür, ip bedeni çekildiğinde sıkışır. Bağlanışı da çözülüşü de hayvanı tutan sol el gerekmeden, kolay ve hızla yapılabilir.
  7. Kilitlenir : Bazı havanlar tek hareketle çözme işlemini yeteri kadar gözlemledikten sonra kendileri de yapabilirler. Bu yüzden en son olarak uç, kendi forası içine sokulup çekilerek, düğüm, tek hareketle çözme işlemine karşı kilitlenir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]