Margarita bağı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Margarita bağı

İpin boyunu kısaltmak, ya da ipin zayıf bir bölümünün geçici olarak ağır yükten sakınılması için kullanılan bir düğümdür.

Bağlanışı[değiştir | kaynağı değiştir]

İp üçe katlanır, her uçla hemen yanındaki dirsek űzerinden birer yarım kazık bağı atılır. Uçlar gerekmeden bağlanabilir.

Çeşitleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Kurtarma oturağı bağı

Kurtarma oturağı bağı veya sabit Kelepçe bağı, ortada üçüncü bir düğüm olan çeşidi kurtarma oturağı olarak kullanılır. Bunu bağlamak için Üst üste iki döngü atılıp öndeki arkaya alınmış böylece oluşan Tam kazık bağı nın her döngüsünün diğerinin üstüne gelen kısmını onun içinden çekerek çifte foralı ilmek oluşturmakla başlanır, her iki uçla ilmekler üzerinde düğümün kalanıyla birer Tam kazık bağı oluşturacak yönde birer Yarım kazık bağı ile bitirilir. Bu da uç gerekmeden bağlanabilir.

Kamikaze bağı 25 Kasım 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Margarita bağının ortası kesik olanıdır: iki ipi geçici uç uca bağlayıp uzaktan kendi tarafındaki ipi sarsarak çözebilmek için kullanılan güvenilmez ve tehlikeli bir düğümdür.

Özellikleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu kısaltma bağının güzel tarafı ip ortasında uçlar gerekmeden yapılabilmesidir.

Yalın halinde uçlardaki yarım kazık bağları gergin olduğu sürece sabittir, bu yüzden fazla güvenilemez.

Daha güvenilir hali için dirseklere birer yarım kazık bağı yerine tam kazık bağı atılır.

Çok daha güvenilir bir kısaltma serbest uç gerektiren İzbarço bağlı kısaltmadır.

Kurtarma oturağı daha güvenlidir çünkü kullanım sırasında ip dirseklerinden kurtarılanın göğsü ve bacakları geçtiği için çözülmez.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]