Vikipedi:Denetçi isteği/Dava/Rapsar

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Rapsar[kaynağı değiştir]

Rapsar'ın Altıparmak Gıda için oluşturduğu çalışma sayfasını Soner Turhan 0202 alıp madde olarak başlatıyor. Rapsar'ın yazdığı Serhat (şarkıcı) maddesiyle ilgili Rapsar'ın hizmetlilik başvurusunda belirttiğim durumu inceleyin. Kısaca belirtmek gerekirse arkadaşı olduğunu söylediği şarkıcının maddesini açıyor. Sonra bu maddeyi çevirtip diğer 10 kadar dilde daha açması için Rapsar'a yolluyorlar ve Rapsar da bunu yapıyor. Soner Turhan 0202'nin oluşturduğu Megahit-Uluslararası Akdeniz Şarkı Yarışmasında yine Serhat yer almakta. Aynı kullanıcının başlattığı, oldukça iyi yazılmış TEB Aile Akademisi, İngilizce Vikipedi'de Rapsar tarafından çevrilip oluşturuluyor. Katkılarının çoğu vandalizmden ibaret olan bir kullanıcıdan böylesine düzenli, iyi yazılmış maddeler görmek ilgi çekici, hepsi de 29 Mart 2016 tarihinde oluşturulmuş. Kullanıcı bütün bunlardan sonra Rapsar'a "helal koçum" diye bir sevgi mesajı göndermiş, Rapsar da bunu nedense geri almış. Ardından zaten Soner Turhan'ın da sesi sedası kesilmiş. Bütün bunların "helal koçum"dan ibaret olduğunu düşünmek fazla iyi niyetli bir yaklaşım olur. Ortada ticaretin döndüğü bir canlı kuklacılık mevcut. --esc2003 (mesaj) 20:44, 9 Haziran 2016 (UTC)

Benden izinsiz almış ben de sonradan gördüm. Bana mesaj atmıştı hatta öncesinde başka bir konuyla alakalı, sonra demek ki çalışma sayfalarımı bir dolaşmış. Gerekçe mantıklı olsa da böyle bir şey yapma durumum imkansız. Bilenler bilir, o dönem Türkiye'de değil dünyanın diğer ucundaydım :) Diğer notlar... Arkadaşım değil Serhat, tanıyorum yalnızca. Ticaret kısmını ise duymak bile istemiyorum...--RapsarEfendim? 21:26, 9 Haziran 2016 (UTC)
Ha, gerçi ben sayfaları hazırladıktan sonra bu kullanıcıyla (kişiyle) iletişime geçip "madde çalışma sayfamda, oradan kopyalayıp açın" diyebilirim, şimdi aklıma geldi. Ama zaten benim yazdığım belli olan maddeler için böyle bir şeyi niye yapayım? Genel olarak, böyle bir çabaya niye gireyim ki? Benim her şeyim şeffaf çok şükür :)--RapsarEfendim? 21:33, 9 Haziran 2016 (UTC)
Fazla tepkisiz kalmışa benziyorsun. Oluşturduğun maddeyi senden habersiz kaliteli madde adayı gösteren başka bir kullanıcıya attığın mesajı görebiliyoruz. --esc2003 (mesaj) 21:41, 9 Haziran 2016 (UTC)
Ne yapayım ki? Böyle bir şeyi neden yapayım yani? Zaten maddeleri benim yazdığım ortada, benden habersiz alıp açmış bir kullanıcı. Bunları da o dönem fark etmedim. Daha sonradan bu maddelere ben katkı yaptım, o zaman fark ettim. Öksüz maddeleri kontrol ederken bir baktım Altıparmak Gıda maddesi. Açtım sayfayı, baktım benim yazdığım metin :) Hatta o gün şu gün, kategori ekleyip öksüzü kaldırmışım (bağlantı eklerim diye) sonra onu da yapamamışım.--RapsarEfendim? 21:50, 9 Haziran 2016 (UTC)
Dünyanın öbür ucunda olman ticari kazanca engel mi? Bana mesaj atmıştı diyorsun ama "helal koçum" mesajından önce sadece iki kez mesaj sayfanı boşalttığını görüyoruz. Ortada mesaj filan yok yani. Altın Kelebek Ödül töreni ve kişinin özel bir mekanda çekilmiş fotoğraflarını Vikimedia'ya kendi çalışman etiketiyle yüklemişsin. "Benim her şeyim şeffaf çok şükür" diye espri yaptın, sığınılacak güzel bir savunma. Bunları söyleyebilmek için önceden tasarlanmış belli ki. Bir de mahkeme ortamıyla karıştırmamak gerekiyor burayı. Menfaat olduğunu ispatlanmasını beklemeyeceksin herhalde, burada önemli olan toplulukta oluşan izlenim. Bütün bu maddeleri senden habersiz açmışsa benim bildiğim Rapsar o maddeleri sildirtip tekrar açar. Emeğe önem verdiğini her zaman belirtiyorsun. Gözünden kaçtığına ihtimal vermiyorum ve bu kadar tepkisiz kalman da düşündürücü. --esc2003 (mesaj) 07:33, 10 Haziran 2016 (UTC)
Senin bildiğin Rapsar o maddelerin açıldığından haber olsa, o maddelere kategori, logo eklemesi yapmaz mı? Yapar. Fark ettiğim anda da yaptığım şey bu oldu ;) Daha ne tepkisi göstermemi bekliyorsun ki böyle bir itham karşısında? Elimden geldiğince nazik ve mantıklı açıklamalar sunmaya çalışıyorum. Maddeyi kimin "açmış" olduğu problem değil, izleme listemde olması yeterli benim açımdan. Madde sayım falan artmış, bunlar problem değil. Ben kendim biliyorum yazdığımı, aşama aşama incelenebilir şuradan. İki günde yazmışım hatta ;) İstenirse geçmiş birleştirme yapılabilir, problem değil.--RapsarEfendim? 09:50, 10 Haziran 2016 (UTC)
  • Yorum Yorum "Maddesini açtıktan sonra (Türkçe maddeden bahsediyor) teşekkür etti ve diğer dillerde de açılıp açılamayacağını sordu. Metin olursa neden olmasın dedim ve çeviri metinleri gönderdi" Bu yorum ilgili kişinin hizmetlilik başvurusunda geçiyor. Fakat İngilizce madde Türkçe maddeden tam 3 gün önce yazılmış. Bu şahsın 18 bin baytlık bir İngilizce sayfa yazabilme ihtimali "sıfır". Ücretli editörlük olayı bariz aşikardır Kişi kendi maddesini açacak olsa üşenip 10 dile çevirtmez. San Mario gibi bir ülke için yarışan adam elbet tanınmaz. Bunun içinde bir PR lazım. Kimse kimseyi kandırmasın Vikipedi büyük bir mecra ve google buraya güvenerek ilgili maddeleri üst sıralara taşıyor.(sadece okunmayla alakalı değil).. Üzgünüm ilgili kişi "yazdıklarına sen bile inanmıyorsun".--Kingbjelica (mesaj) 21:38, 9 Haziran 2016 (UTC)
Çalışma sayfasını bu istekten sonra boşalttığını da unutmayalım. Tam bir şeffaflık örneği çünkü. --Kingbjelica (mesaj) 21:47, 9 Haziran 2016 (UTC)
Yanlış hatırlamışım, ilk İngilizce sonra Türkçe ;) Bu şahıs? Beni ne kadar tanıyorsunuz? Son 4 aydır yurtdışında yaşıyorum, bilen bilir. Sizce orada Türkçe konuşarak mı hayatımı sürdürdüm? Usame bin Ladin'in ölümü maddesini sizce Türkçe kaynaklar kullanarak mı yazdım? Sizce İngilizce bilmediğim için mi Wikimania'ya katılabildim? Dediğim gibi şahsı "tanıyorum". Bana, basın açıklamasından önce yarışmaya katılacağını söyledi. Ben de "o zaman Vikipedi'de maddenizi oluşturabilirim" dedim. Yasak mı? Hayır. Kötü niyetli mi? Hayır. Şahıs kayda değer mi? Evet. Maddeler tarafsız mı? Evet. Reklam var mı? Hayır. Her şey gayet kurallara uygun. Sonrasında yine "çevirmenlere çevirtsem bunu onları da açar mısın?" dedi. Neden olmasın dedim, zaten her gün severek yaptığım bir olay buraya katkı vermek. Lütfen şahısları tanımadan bu tip yorumlarda bulunmayalım.--RapsarEfendim? 21:50, 9 Haziran 2016 (UTC)
Mail adresim açık, isterseniz mesaj atarsınız, Facebook adresmi de veririm. İngilizce bilgimle alakalı fikir sahibi olabilirsiniz ;) Ama lütfen bana ithamlarda bulunmayın, "bence" deyin. Çalışma sayfasını boşalttım, zira bunu yazdıktan sonra siz gördüm ki zaten lüzumsuz artık o içerik. Sayfa geçmişleri duruyor zaten, merak edilmesin. "Katkı" yapmam da bu kadar rahatsız etmesin kimseleri.--RapsarEfendim? 21:54, 9 Haziran 2016 (UTC)
  • Cevap Cevap Mesela bu Vikipedi'de 2 şubatta açmışsın, başka bir kullanıcı gelip 16 bin bayt eklemiş. Üstelik senin İngilizcesini açtığını söylediğin maddede var olan aynı kaynakları kullanarak. (ve de tüm kaynaklar aynı şeklide verilmiş.) Senden sonra 16 bin bayt ekleyen Höyhens kullanıcısının bilgi kutularında Türkçe seviyesi yazmıyor. Senin verdiğin kaynakları kullanarak ekleme yapacak kadar Türkçe bilen adam elbet bilgi kutusuna Türkçe seviyesini yazar.. Hani sana çeviriler gelmişti? Yoksa Höyhens kullanıcısı çevirmen arkadaşın mı :) Burada bir teşkilat bile söz konusu olabilir. Çünkü diğer vikilere bakarsanız ilgili kişiden sonra da maddeye katkı yapanlar yine ilgili kişinin verdiği kaynakları kullanmış. Güzel reklam dönmüş buralarda veya diğer vikilerde Türkçe bilen çok insan var? Bence susma hakkını kullan, daha fazla insanları aptal yerine koyma. "Katkı" yapmam da bu kadar rahatsız etmesin kimseleri" evet burada göze batan (5 ayda benim takip ettiğim) katkıların sadece şu: içinde bir madde bulunan çok da önemli olmayan kategoriler açmak... Bir de insanları taciz seviyesinde rahatsız etmek. Bkz hizmetlilik başvusunda Bermanya ve Mukaddime'nin yazdıklarI... Umuyorum ki buranın denetim mekanizması daha aktif olur.Bu da son cevabım olsun.--Kingbjelica (mesaj) 22:13, 9 Haziran 2016 (UTC)
tam olarak neyi anlamadınız? "İçeriği ben oluşturdum, aynı metin diğer dillere çevrildi." Olay bu. Fincede problem oldu, içeriğin tamamını ekleyemedim. Kullanıcıya mesaj attım, İngilizceniz var diye tahmin ediyorum zaten anlarsınız ne dediğimi. Yani ayıp, lütfen böyle bilip bilmeden ithamlarda bulunmayın. Sürekli bir sataşma mevcut, sakin kalmaya çalışıyorum mümkün mertebe...--RapsarEfendim? 22:19, 9 Haziran 2016 (UTC)
  • Cevap Cevap Fincede'ki Hönnies'e içerikleri nasıl yolladınız? Fince'de sorun oldu... Galiba bu vikipedi'de de sorun olmuş..(kişi farklı kaynaklar aynı...) Serecki wikimania'dan bir ahbabınız galiba.. Serecki'ye de mesaj attınız mı? Attıysanız size gönderilen çevirileri Serecki'ye nasıl ulaştırdınız? Bazı vikilerde de ilgili kişi yerine başkası eklemiş(en az bir viki daha var)..Denetçiye not: Galiba KD olmayan ve adı Serhat olan bu kişi burada bir şeyler koordine etmiş.. Saygılar --Kingbjelica (mesaj) 00:08, 10 Haziran 2016 (UTC)
Burada... Lehçe metin bana gelmedi, onlar kendileri oluşturmuş. Benzer şekilde Azerice, Litvanca falan da başkaları tarafından oluşturulmuş. Zaten metinlerdeki farklılıklar görülebiliyor. Hâlâ gereksiz ve saçma ithamlarda bulunuyorsunuz. Arkadaşım olsa ne olur? Yapılan kötü bir şey değil. Vikipedi'den birçok arkadaşım var, evet. Çoğunun kullanıcı adını bilmiyorum hatta. Belki bu arkadaşı da tanıyorumdur kişisel olarak ama kullanıcı adından tanımamaktayım. Kullanıcı:Vikiçizer, bu ithamlar beni rahatsız etmeye başladı. Bu kullanıcı beni taciz ediyor açık açık. Denetçilik isteiği sıkıntı değil, ama bu ithamlar... Kötü bir şey yapmışım gibi davranışlar... Bunlar, benim buradaki güvenilirliğimi ve şahsımın itibarını sarsan şeyler. Çamur at izi kalsın derler ya...--RapsarEfendim? 00:20, 10 Haziran 2016 (UTC)
  • Cevap Cevap İçerik diyorum mesaj gönderiyosun, Burası denetçi isteği tabikii irdeleyeceğim. "onlar kendileri oluşturmuş." bak kendin diyosun.. sorun burada işte. Bütün Vikilerde hemen hemen senin kaynakların kullanılmış. Taciz olayı: Galiba sen engelleme kaydından haberin yok. Beni taciz ediyorlar diyecek son kişi sensin. Ben esc, bermanya, eğitmen vb vb. Hizmetlilik başvurunda sana olumsuz görüş bildiren herkesi rahatsız etmeye başladın. Vikiçizer... Beni şikayet ettiğin kişi sana uyarı mesajı gönderdi, köy çeşmesi olayı toplulukça biliniyor.. Daha fazla kişiselleştirmeden ironik noktalara değindim yeter galiba. --Kingbjelica (mesaj) 00:39, 10 Haziran 2016 (UTC)
Bu, anlaması zor bir olay değil. Metni ben oluşturdum, bazı diller için bu metnin "birebir" çeviri bana geldi. Bu metinlerde kaynak yoktu, sadece metin geldi. Kaynakları falan ekleyerek adam gibi maddeler açtım. Kalan diller ise diğer kullanıcılar tarafından kendilerince oluşturulmuş, muhtemelen İngilizce veya diğer dil sürümlerinden çevrilerek. Bu kadar basit. Bilip bilmeden, saygısızca konuşmayın, kimseyi rahatsız ettiğim falan yok benim. Tartışma kavramını kavrayamayan bazı kişiler, herhangi bir tartışmada haksız olduklarını kabul edemeyenler işi başka boyutlara çekerek sözde alınganlık gösteriyor ve kendilerini mağdur durumuna düşürüyor. Her zaman derim, mantıklı ve politikalar çerçevesinde her tartışmaya sonuna kadar varım. Ancak olay kişiselleştirildiğinde -burada da öyle oldu- iş değişir. Yukarıda denen her şeyin mantıklı bir açıklaması yapıldı. Herhangi bir ihlal durumu söz konusu değil. Olabilecek tek ihlal, yukarıdaki kullanıcıyı canlı kukla olarak kullanmış olma ihtimalim. Bunu çözmek de çok basit: Neden yapayım? Zaten çalışma sayfalarım ortada, kullanıcı vandalizm yapan biri, benim çalışma sayfamı benim haberim olmadan kopyalamış ve maddeleri açmış. Böyle bir şeye niye gereksinim duyayım? Böyle yapacak olsam en baştan beri o hesapla maddeleri geliştirir ve o hesapla yazılmış gibi gösteririm öyle değil mi? Daha fazla mesnetsiz ve hatalı ithamlarda bulunarak gerek kullanıcı gerekse bir şahıs olarak beni zedelemeyin lütfen.--RapsarEfendim? 09:46, 10 Haziran 2016 (UTC)
  • Kullanıcı:Rapsar , hakkınızdaki iddialar açısından açıklamalarınız bence yeterli değil. Anlaşılan kep düştü kel gözüktü. Her şey apaçık ortada. Burada hiç kimse aptal değil. Yazık hem de çok yazık. " merakımdan soruyorum ,şurada yazılı olanlar nedir? ". Yazılı olanlar doğru mu ? Elbette 'değil' diyeceksiniz. Vakıfa uçak bileti aldırıp, yurt dışı topluluk buluşmasına katılmak üzerine burada hava atmanın da bir mantığı olmasa gerek. Hayret..... — Bu imzasız görüş 88.254.54.111 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.
  • Yorum Yorum Kuklacılık iddiasından bağımsız olarak, Bu ve şu emeği gördükten sonra, kullanıcıya hayırlı işler diliyorum. Bu yorum da, şimdi anlam kazanmış oldu. --Eldarion 13:51, 10 Haziran 2016 (UTC)
Daha önce bir yerde de demiştim, bu üslup ve tavır bir "hizmetli"ye yakışmıyor. Sizi tanımıyorum, size yakışıyor olabilir ya da siz kendinize yakıştırabilirsiniz ama burada hizmetliyseniz bunu yapmamalısınız. Bana yönelik mesnetsiz ithamlarınıza da son veriniz.
Diğer yandan, son 1,5-2 yıldır çevremde ve sosyal medya hesabımda açık açık Vikipedi kullanıcısı olduğumu belirten biriyim. Daha öncesinde annem, kardeşim falan dahi bilmiyordu :) Bu tarihten sonra arkadaşlarım, çevrem, akrabalarımdan o kadar çok istek geldi ki benim maddemi de yaz, bizim şirketi de yaz, ben yazınca neden siliniyor vs Onlara kabaca açıklama yapsam da anlatamıyorum tabi birkaç dakikada. Serhat ile de konuşurken kendisi Eurovision'a katılacağından bahsedince ben hemen Vikipedi'de maddesinin oluşturulabileceğinden bahsettim, site hakkında kabaca bilgi verdim vs. Eurovision'a katılan zaten direkt KD oluyor malum. Araştırmamı yaptım, daha da öncesinden maddenin oluşturulabileceğini tespit ettim (Eurovision öncesi dahi 60-70 kaynak vardı) ve İngilizce olarak maddeyi oluşturdum. Sonrasında da Türkçeye çevirdim aynı maddeyi. Kendisi, çevirmenler aracılığıyla başka dillere çevrilip çevrilemeyeceğini sordu, neden olmasın dedim. Salt metinler geldi, bunları çeşitli dillerde oluşturdum. Olay bundan ibaret. Hatalı bir ifade var mı maddelerde? Yok. Kaynaksız ifade var mı? Yok. Kayda değer mi? Evet. Reklam içeriği, taraflı bir kısım vs var mı? Yok. Maddeler, tüm kurallara uygun, hiçbir çelişkili yanı yok. Varsa da zaten tartışalım, madde orada duruyor. Vikipedi'yi geliştirmeye yönelik elimden gelen her şeyi yaptığımı zaten herkes bilir, aksini de kimse iddia edemez. Benzer şekilde, daha önce "ücret karşılığı madde yazma" önerisini "kesinlikle" savunduğumu belirttim, hâlâ da savunuyorum. Fikrim çok net, burayı geliştirecek her şeye desteğim tam. Adamlar ister kâr etsin ister babasının hayrına yapsın, bu kimseyi ilgilendirmez. Maddeler reklam amacı gütmemişse, tarafsızsa, kayda değerse, tüm politika ve yönergeleri karşılıyorsa hiçbir sıkıntı yok.--RapsarEfendim? 18:53, 10 Haziran 2016 (UTC)
Bütün yaptıklarınızın bağlantısını yukarıda verdîm, okuyalım okutalım. (...)

TEB Aile Akademisi ve Altıparmak Gıda maddelerine verdiğiniz emeğin sebebi nedir ? Cevap alamıyoruz. --Eldarion 19:24, 10 Haziran 2016 (UTC)

Ek yapılan kısım için sonradan cevap, diğer maddelere verdiğim emeğin sebepleriyle aynı. Allahım inanamıyorum ya, maddeleri niye geliştirdim bu kadar, niye bu kadar emek verdim diye sorgulanıyor...--RapsarEfendim? 19:41, 10 Haziran 2016 (UTC)
Maddesi bile olmayan onlarca vakıf, dernek ve sivil toplum örgütü varken TEB Aile Akademisi'ni seçmenize anlam veremedim, o yüzden sordum.--Eldarion 19:50, 10 Haziran 2016 (UTC)
Niye Turgay Şeren'i, niye Dead Nation'ı, niye Süper Lig'i, niye Recep Tayyip Erdoğan'ın seçimler tarihini geliştirdysem onun için. Binlerce futbolcu, oyun, spor etkinliği ve kişi arasından bunları seçtim? Cevap veremem, ben de bilmiyorum.--RapsarEfendim? 19:59, 10 Haziran 2016 (UTC)

Cevap Cevap Herkes ilgi alanlarına göre katkı veriyor bu normal zaten, siz konuyu dağıtıyorsunuz. Kimse durup dururken global bir şirketin yüksek baytta bir maddesini açmıyor.. Size bu şirket maddelerini açma sebebiniz soruluyor.. Siz ailenizden bahsediyorsunuz.. Bu TEB'le nasıl iletişime geçtiniz.. Durup dururken TEB ile ilgili madde açayım diye mi düşündünüz? Hayır.. Altıparmak gida sizin için neden kd? nerden tanıyosunuz? Neden altıparmak gidayı sizden başka kimse tanımıyor? Size çeviri içerikler nasıl yollandı? Serhat kişi akrabanız değil? Onunla nasıl tanıştınız? Konuşmalar nasıl geçti? Bunları soruyoruz size, fakat siz ailenizden, wikimania'dan bahsediyosunuz.. Bunlara cevap ver(e)mediğiniz için sorgulanıyorsunuz..Çünkü burada bulunduğum süreçte gıda şirketi maddesi açan, 10 dilde madde açan, global banka maddeleri açan kimseye rastlamadım.. Bir çelişkiniz söylenince'de "pardon yanlış hatırlamışım önce ingilizce sonra Türkçe'yi" demeniz üstüne birde ":)" ifadesi koymanız gerçekten komik..--Kingbjelica (mesaj) 20:22, 10 Haziran 2016 (UTC)

Bu kadarı da fazla ama... Kullanıcı:Elmacenderesi, Kullanıcı:Superyetkin, Kullanıcı:Vikiçizer veya herhangi bir hizmetli bakabilir mi? Kullanıcıyla tartışma yapmak imkansız, alaycı bir üslupla şahsıma saldırıyor.--RapsarEfendim? 19:26, 10 Haziran 2016 (UTC)

Yorum Yorum "Kar amaci gutmeyen fakat uyelerinin yazili kurallara uymasi karsiliginda isterlerse kar edinebilecegi istemezlerse de babalarinin hayrina katkida bulanabilecegi özgür ansiklopedi" Vikipedi'nin sloganı degişsin!! Saniyorum ki Altiparmak gida maddesi bu sekilde yazildi. Durup dururken kimse bir sirketin maddesini acmiyor ya burada.. (sen yazmissin bir vandal da sayfayi acmis) Taninan bir sirket olsa hadi neyse ama yok.. Ilgili kisinin yazdigi Altiparmak gida calismasi bir vandal tarafindan aciliyorsa, sayfayi acan kisinin vandallik nedenleri belli oluyor demektir.. Hizmetlilik basvurusunda actigi maddelerden bahseden ilgili kisi yukarida madde sayisi onemli degil diyor.. Gelinen son nokta budur, ne diyeyim. --Kingbjelica (mesaj) 19:15, 10 Haziran 2016 (UTC)

Türkçe Vikipedi'de buna dair bir politika veya yönerge yok, İngilizce Vikipedi'de ise var ve belli şartlar altında izin veriliyor zaten. 100'lerce madde açmışım, hangi maddeyi neden açtım diye tek tek açıklama yapmak zorunda değilim. Maddede yanlış şey(ler) varsa buyurun. Ama ben, görece gelişmiş bir madde açtım diye suçlamak nedir? Bir vandalla beni bir tutmak nedir?--RapsarEfendim? 19:19, 10 Haziran 2016 (UTC)
  • Kullanıcı:Elmacenderesi, gerekli denetim(ler)i yapabilir misin? Daha fazla zan altında kalmak istemiyorum. Bir de istersen ilgili maddeler için benim çalışma sayfamdaki alakalı kısımlarla geçmiş birleştirme yapabilirsin, bu da sorgulandı burada. Benim için önemli değil, zaten ben yazdım o maddeleri ve izleme listemde olmaları yeterli benim için. Başka şeyler aranıyorsa altlarında geçmiş birleştirme olsun, herkes rahat etsin.--RapsarEfendim? 19:20, 10 Haziran 2016 (UTC)
Yazılanları okumak, bağlantılara bakmak gerçekten ciddi zaman alıyor. Ama azmettim baktım:) Şu aşamada denetim işinin yapılmasını beklemekte fayda var. Şu tartışma katılan her kullanıcının üsluba dikkat etmesinde fayda görüyorum. Peşin hükümlü ve ön yargılı olmayalım. Vikipedinin politika ve kural eksikliği burada da kendisini gösterebilir. Adımız geçtiği için bir açıklama yapmak ve sakinliğe davet etmek gerektiğini gördüm. Dava sonuçlanınca elbette bu hususta keskin görüşlerimiz ve toplulukça fiiliyata dökmemiz gereken hedeflerimiz olacağı görünüyor...Vikiçizer (mesaj) 20:05, 10 Haziran 2016 (UTC)
  • Yorum Yorum Öncelikle Rapsar'a gösterdiği sabır için teşekkür ederim. Kuklacı olup olmadığı konusunda bir denetim henüz gerçekleşmemişken sert bir üslupla üzerine gidilmesi yanlış olsa da kendisi sakinliğini bozmadığı için konudan uzaklaşılarak gidilebilecek büyük bir tartışmaya gidilmemiş. Şu an zan altında bulunduğu için elbette bir denetim yapılması gerekiyor. Ancak şahsi görüşüm deneyimli ve eski bir kullanıcının kuklacılığa yeltense bile bu kadar bariz bir biçimde yapmayacağı yönünde... Ancak kim bilir belki nasılsa herkes bana güveniyor düşüncesiyle yapmış olabilir, denetçi haricinde hiç birimiz emin olamayız. Ücretli madde yazma konusu ise ne kadar kuklacılıkla ilgisiz olsa da davaya karışması yönüyle oldukça ilginç bir hal almış. Vikiçizer'den farklı olarak sıkılmadan heyecanla okudum hepsini. Aynı zamanda geçmişte şu Mutlutopuz olayında ücretli editörlük ile ilgili topluluk olarak net bir karar almadığımız için kendimize kızdım. Bence bu dava Rapsar'ın ücret alıp almamasından bağımsız olarak ücretli editörlük hususunda net bir politika yaratmamıza aracı olmalı, yoksa ileride daha fazla başımız ağrır.--Śαвяí¢αи76ileti 07:15, 11 Haziran 2016 (UTC)
  • Kullanıcı:Esc2003'ü dikkatinden dolayı kutlarım. Şüphelerine katılmamak elde değil, özellikle o 'Helal koçum' mesajının yok edilmeye çalışılması... --bermanya 10:03, 11 Haziran 2016 (UTC)

Onaylanmış Yıllardır Vikipedi'ye emek ve zaman ayıran aktif bir kullanıcı Rapsar. Özellikle spor sayfalarında çok katkıları var. Bu tecrübesi sayesinde neyin ansiklopedik içerik olup olmadığını hemen anlayabilecek bilgiye sahip.

Bal firması sayfasının ansiklopedik bir sayfa olduğunu varsaysak bile, bal firmasının hangi kavanozda, hangi yörenin ballarını, hangi gramajda sattığı, ansiklopedik olmaktan öte ilk bakışta reklam görünümünde bir içerik. Bu içeriği bir IP adresi ekleseydi sanırım herkesin ilk tepkisi bu değişikliği geri almak olurdu.

Ortada ticari bir çaba var ise bunu açıklamak yerinde bir davranış olurdu. Zira, Bal firması, TEB aile akademisi maddeleri tartışmaya pek açık değil. Bende, bu maddelerin ticari olduğuna dair kanaat oluştuğunu söyleyebilirim.

Şu 3 hesapta ip adresleri ve teknik diğer bazı bilgiler kesişmiştir. Kullanıcı:Rapsar, Kullanıcı:N.N P&S, Kullanıcı:Soner Turhan 0202. Sadrettin 12:20, 11 Haziran 2016 (UTC)

Kullanıcı:Sadrettin, Allah belamı versin ki herhangi bir şekilde bu kullanıcıları tanımıyorum. Beni bilen biliyor, Şubat-Haziran arası Meksika'daydım, bunu da ispat edebilirim. Bu kadar aşağılık birisi değilim. IP çakışması nasıl olmuş aklım almıyor. Bu maddeleri yazmamın ayrı sebepleri var, Serhat'ı tanımam, ilgili firmada çalışan bir tanıdığım olması gibi. Bunlar politika ihlali değil. Galatasaray'ı destekleyip de GS ile alakalı katkı yaparım mesela. Sevdiğim gi yönetmenin maddesini geliştiririm vs. Ama şimdiye kadar hiçbir şekilde politika ihlali yapmadım, hiçbir şekilde taraflı veya reklamsı içerik girmedim. Böyle içerikler girdiğimi gösterirsen -ki bahsetmişsin biraz- tartışırız.--RapsarEfendim? 13:10, 11 Haziran 2016 (UTC)
  • Ürün, marka, firma içeriği ile uğraşan çok sayıda başka kullanıcı da var. Örneğin [1]. Böyle bir çabanın menfaat karşılığında yapıldığı iddia ediliyorsa böyle bir iddianın ispatı gerekir. Potansiyel bir trolün gelip de "bu genç bizden para istedi" demesi iftiradan öteye gitmez. Kukla hesap eşleşmesinin ne derecede olduğunu bilmiyoruz. Birebir IP eşleşmesi varsa dikkate alınmalı, IP aralığı veya tarayıcı bilgileri eşleşmesi ise şüphyeyle karşılanmalıdır.--Alperen (mesaj) 14:00, 11 Haziran 2016 (UTC)
Teşekkürler Kullanıcı:Alperen. Dediğim gibi bu iki kullanıcının katkı yaptığı dönemde ben dünyanın öbür ucundaydım. buna rağmen IP çakışması, eşleşmesi -artık her neyse bir bilgim yok- olması mümkün müdür?--RapsarEfendim? 14:02, 11 Haziran 2016 (UTC)
  • Anlamadığım iki hususta beni aydınlatırsanız sevinirim. Birincisi Rapsar kendi oluşturduğu ancak başkası tarafından yaratıldığı iddia edilen maddeleri niçin kendi açmasın da başkalarına açtırsın. Kendi açmasının ne gibi bir zararı olabilir ki çalışma sayfasında oluşturup başkalarına açtırsın. İkinci husus sayfasına helal koçum yazan kişinin mesajını geri alıyorsa IP'si nasıl çakışıyor? Bazen arkadaşım, arkadaşımın arkadaşı bana gelir, ben onlara giderim, bilgisayar ortada duru biri hesabını açar. Böyle bir durumda IP çakışmasından hakkımızda denetçi isteği açılabiliyorsa hepimiz biraz kuklayız. Sorunun bir an önce çözülmesi dileğiyle. --Kudyaz 15:54, 11 Haziran 2016 (UTC)
  • Enteresan olan şey maddenin konusu kayda değer olduktan ve dili uygun olduktan sonra reklam yapma amacı olsa ne olur, başkasına çevirttirip diğer dillerde açılsa ne olur? Keza ücret karşılığında madde açılsa ne olur? Bunları yasaklayan bir politika yok bir şey yok. Geçmiş zamanda bunları birçok politikayı ihlal ederek yaptığı ispat edilen bir kullanıcıya hiçbir yaptırımın yapılmadığını hatırlatırım. İşin kuklacılık kısmını bilmiyorum, bir şey diyemem fakat on yıla yakındır burada yer alan deneyimli bir kullanıcının aynı IP üzerinden kuklacılık yapması bayağı bir acemice olurdu. --cobija 16:06, 11 Haziran 2016 (UTC)
"Reklam yapma" sıkıntılı da... :) Dediklerin doğru.--RapsarEfendim? 16:17, 11 Haziran 2016 (UTC)
Rapsar'ın buraya verdiği emeği kimse tartışmıyor, konu bu değil. Geçmişte yaptığım denetlemelerde kullanıcılar ile defalarca çakışmasını gözlemledim. VPN'den bahsetmiyorum, ondan bahsedersem herkes kukla çıkar zaten. Fazla özgüven, kendince haklı ukalalalık bence iyi değil. En basitinden VPN konusunda uyarılarda bulunduğumda herkes sayfasına VPN kullandığını belirtirken kendisi bunu umursamadı bile. Şunu da açıkça belirteyim: Burada, hem de hiç tahmin edemeyeceğiniz kullanıcılar, bilgisayarlarından normal oturum açarken, ellerindeki tabletle vandalizm yapıyor, kullanıcılara kışkırtıcı mesajlar atıyor. Bunları da emin olmak için global denetçilerle teyit ettirdim, bir kez daha yapmalarını bekliyorum. IP adresini değiştirsen de, bilgisayarını değiştirsen de, VPN kullansan da kukla olduğunu anlıyor, biliyor, görüyoruz. Rapsar'a dönecek olursak; başka kullanıcılara IP ile yorum yapan kukla kullanıcıları kendi hizmetli seçiminde haklı IP olarak gösterirken, burada yorum yapan ve kukla olan (ki engelledik) kişilerin yorumlarını kaldırırken vandalizmle mücadelenin devam edeceğini belirtmek taraflı değil mi? Bunu vicdan muhasebenize bırakıyorum. Vakif'a neredeyse her gün, ücreti karşılığında ne şekilde madde yazdırabileceklerine dair elektronik postalar geliyor, kendilerine verdiğimiz tek cevap var; "Vikipedi, özgür yapıya sahip bir ansiklopedi ve para mefhumundan kesinlikle uzak, kutsal bir çatıdır."
Aranızda bu kutsal çatıya "para" unsurunu koyan kullanıcılar var mı? Savunanlara bakarsak cevap evet. O zaman bu işi bir politikaya bağlayacak bir çalışma getirirsiniz ve oylarız, o zamana kadar böyle bir katkı çeşidi bu çatı altında yer alamaz. Sadrettin'in de belirttiği gibi maddelerde markayı öne çıkartacak ve google aramalarında üstte çıkmak için tasarlanan bold yazım tarzı ile SEO çalışması yapılmış durumda. Belirtilen kullanıcılarla teknik çakışmalarının bulunması da cabası. Tam olarak emin olabilmek için bu gece global denetçilere de danışacağım. Adil olmak, dürüst olmak daima önemli. Herkese sevgiler. --e.c. 18:53, 11 Haziran 2016 (UTC)
VPN kullanımını ben mi umursamadım? Bu VPN, Zenmate gibi uygulamalar mı? Ondan bende var ama Vikipedi'deyken kullanmıyorum, yanlışlıkla açık kalsa dahi katkı yapamıyorum (açık proxy kullanımı engellenmiştir gibi bir uyarı veriyor). Bilgim yok bu tip konularda. Senin de dediğin gibi burası Muppet Show'a döndü son 1 yıldır özellikle. "Kışkırtıcı mesajlar atıyor" gibi bir suçlamada bulunmuşsun, bunu örneklemek lazım. Gerçi burayla da alakasız, konu bu değil. IP olayları hakkında dediğim gibi hiçbir bilgim yok, nasıl çakışır nasıl çakışmaz vs. Tek bildiğim, bunlarla her zaman mücadele halinde olduğum ve böyle şeylere gerek duymadığım. Hizmetlilik başvurum araya sıkıştırılmış, konu bu değil senin de en başta dediğin gibi. Teknik çakışma nasıl olabilir hala aklım almıyor. İki farklı ülkede de olsak (onların benimle aynı ülkede olmadığını varsayarsam= böyle bir şey mümkün mü? Böyle bir şey yapmadığımı bildiğim için aklım almıyor.--RapsarEfendim? 19:24, 11 Haziran 2016 (UTC)
Bir de Kullanıcı:Elmacenderesi, Kullanıcı:Sabri76 bilir sanırım. Şu tarz içeriklerle sahte futbolcu maddesi açan kullanıcı(lar da olabilir) vardı, şunu da ekleyince bu kişi o kişi değil mi?--RapsarEfendim? 19:31, 11 Haziran 2016 (UTC)
Yorum Yorum eğer bu iddialar doğruysa (ki inanmak istemiyorum umarım yanlıştır) hayırlı işler Rapsar. Allah bereket versin. Hayır hayır, Rapsar böyle bir şey yapmaz. inanmak istemiyorum. Mutlutopuz olayını da tasvip etmemiştim. Paralı editörlüğe şiddetle karşıyım.--Dekolteli Kefen 16:06, 14 Haziran 2016 (UTC)

Ücretli editörlük ve kuklacılıkla suçlanmam (Köy çeşmesinden taşınmıştır)[kaynağı değiştir]

Herkese selamlar. Şurada, ücretli editörlük ve kuklacılık faaliyetleriyle suçlandım, suçlanmaktaydım. Daha da vahimi, iki kullanıcıyla IP çakışması olduğundan bahsedilmiş. Burada beni en yakından tanıyan, en çok konuştuğumuz ve görüştüğümüz kullanıcı Kullanıcı:Sakhalinio'dur. Kukla hesabım olduğu öne sürülen Kullanıcı:Soner Turhan 0202, Mart 2016'da kayıt olmuş ve katkı yapmaya başlamış. Sakhalinio'nun net bir şekilde bildiği üzere bu tarihlerde Türkiye'de değil, dünyanın öbür ucu olan Meksika'daydım. IP'lerin çakışmış olma ihtimali dahi yok. Aynı şekilde kukla hesabım olduğu öne sürülen Kullanıcı:N.N P&S de Mart-Nisan 2016'da katkı yapmış, yine benim Meksika'da olduğum tarihlerde. Bu kullanıcıyla IP çakışması olma ihtimali de sıfır.

Ücret alarak editörlük yaptığım iddia edildi yine. Örnek olarak Serhat (şarkıcı), Altıparmak Gıda, TEB Aile Akademisi maddeleri gösterildi. Açtığım 1400 küsür madde var, bunların bir kısmı çeviri bir kısmı sıfırdan benim tarafımdan yaratılan maddeler. Bu maddeler de onlardan. Açtığım çoğu maddeyi belli bir amaç, belli bir niyetle açıyorum ve/veya geliştiriyorum. Desteklediğim takımla ilgili maddeler, yaptığım veya ilgilendiğim sporlarla ilgili maddeler, gittiğim veya gitmek istediğim yerlerle alakalı maddeler, sevdiğim filmler, oyunlar gibi. Daha önce de belirttim, Serhat adlı şahsı kişisel olarak tanırım. Kendisi bana Eurovision'a katılacağını söylediğinde "o zaman Vikipedi'de maddeni açayım" dedim. Bunda bir sakınca yok. Madde ne reklam amacı taşır, ne taraflıdır, ne kayda değerlik sıkıntısı vardır, ne bir yorum içerir, ne ans. değer taşımayan ifade içerir. Önce İngilizce, sonrasında ise Türkçe açtıktan sonra "bu metni çeşitli dillerde çevirtip sana göndersem ve sen de diğer dillerde oluşturabilir misin?" diye sordu, neden olmasın dedim. 10'a yakın dilde metin geldi, bunları açtım (arada eksik gelenler vardı mesela onları açmadım dahi). Burada bir sorun göremiyorum. Ansiklopedik bir maddeyi, farklı dillerde yazmak yasak değil. Benim amacım burada özgür bilgi sağlamak, yıllardır bunun çabasını gösteriyorum zaten. İkinci olarak, Altıparmak Gıda. Vikipedi kullanıcısı olduğumu açık açık çevremde dillendirmemin ardından -ki son 1,5-2 yıldır- o kadar çok insan geldi ki... Arkadaşım geldi "fizyoterapist olarak benim maddemi aç", dayım geldi "bizim nakliye firmasını yaz", falanca kişi geldi "bizim şirketi oluştur" vs. Yıllarca, Vikipedi'yi ansiklopedik olmayan, kayda değer olmayan içerikten arındırmak için çaba verdim, hala da veriyorum. Yüzlerce maddeyi bu sebeplerle silinmeye aday gösterdim. Böyle bir şey yapmış olabileceğim nasıl düşünülebilir? Bu maddeyi niye açtım? Bir tanıdığımın ısrarları üzerine açtım. Madde reklam niteliği taşıyor mu? Hayır. Kayda değer mi? Evet. Özellikle bunu ispat etmek için o kadar uğraştım ki... Şu anda Türk şirketleri arasında belki de en çok kaynağa sahip madde. Bunu, 3 kaynakla ve bir paragrafla da açmam mümkün değil miydi? Mümkündü. Ama böyle bir şey yapacak biri değilim, doğru düzgün ve kesin olarak kayda değerliğini ispat etmek gerekir. Ben de bunu yaptım. Vikipedi'nin benden istediği şeyi yapmam, yıllardır emek verdiğim şeyi bir kez daha yapmam yanlış mı? Suç mu? Yasak mı? Madde uzun ve bol kaynaklı oldu diye "sen burada reklam yapıyorsun, bundan para alıyorsun" damgası yedim. Arkadaşlar, Google maddesi seçkin madde olsun diye iş birliği projesi yapıldı. Google firma değil mi? Reklam var mı o maddede? Yahut ans. olmayan içerik? Fark nedir aradaki? Aynı durum TEB Aile Akademisi için de geçerli. Denk geldim, katıldım, çok şey öğrendim, hiç alakamın ve bilgimin olmadığı bir alanda. Maddesi açılabilir mi diye baktım, çalışma sayfamda olgunlaştırdım maddeyi. Bir sürü kaynak çıktı ve açtım. Bu maddeyi de aynı şekilde 3-5 kaynak ve 3-5 cümleyle açsam kimsenin gözüne batmazdı, ama benim de içime kurt düşerdi acaba KD olmayan bir madde mi açtım diye. Ha, orada olmayan birkaç madde de ben söyleyeyim. Turgay Şeren, GS'li olduğum ve kulübün efsaneleri arasında yer aldığı için açtım. O zaman bundan da kazancım var? Recep Tayyip Erdoğan'ın seçimler tarihi... Erdoğan'ı destekliyorum ve kazancım var? Mulholland Çıkmazı... Yönetmeni veya filmde herhangi bir şekilde yer alan birini tanıyorum? Örnekler çoğaltılabilir.

Toparlarsam, Vikipedi'ye zarar verecek "hiçbir şey yapmadım, yapanların da her zaman karşısında durdum şimdiye kadar". Bundan sonra da böyle devam edecek. Kuklacılık gibi basit ve ucuz faaliyetlere hiçbir zaman bulaşma ihtiyacı hissetmedim, 6 ay engelli kaldığım durumda bile. Benim, yıllarını, günlerini, saatlerini, gecesini gündüzünü buraya veren Rapsar'ın buraya zarar verme ihtimali olduğunun düşünülmesi dahi beni inanılmaz incitmekte...--RapsarEfendim? 13:34, 11 Haziran 2016 (UTC)

@Rapsar N.N P&S'yi tanıyorum.Bana soru sormuştu eski hesabımda.Son zamanlarda bir kere ısrarlı Vandalizm yaptı engellendi.Sen hiçbir zaman Vandalizm yapmadım yani o hesaplarla alakan sıfır.--Yaratmayıcı evet? 13:48, 11 Haziran 2016 (UTC)

  • Kişisel olarak mı tanıyorsun kullanıcı olarak mı? Zaten böyle bir davranışta bulunacak olsam, olumlu katkılar yapan bir kullanıcı hesabı açıp, bu maddeleri de o hesapla açmam veya açtırmam gerekmez miydi?--RapsarEfendim? 13:52, 11 Haziran 2016 (UTC)

Kullanıcı olarak.--Yaratmayıcı evet? 13:53, 11 Haziran 2016 (UTC)

Ben şahsi olarak Rapsar ile soner turhan 0202 arasında davranışsal bir iz göremedim. Bkz. şurada şu kullanıcı da hem sahte futbol maddeleri oluşturmuş hemde bazı maddelere gitmiş müstechen içerikler eklemiş. Soner Turhan 0202 sahte futbol maddeleri oluşturmakta, Hakan Balamir de yapıyor hatta Kullanıcı:Zaitsév/Sataşmababayorgun şu sayfada da müstechen içerikler eklenmiş (bazı anonimler). Madde sanırım silinmiş ve o içerikler görünmüyor, ancak hizmetliler görebilir. kel mahmut gibi ifadeler yer almakta özetlerde. Ayrıca Soner Turhan maddelerini Hakan Balamir vb.kullanıcılar oluşturdu. Ayrıva [2] şurada da o gibi kullanıcıların Zohak'ın kuklası olduğu Elmacenderesi tarafından onaylanmış. Bence Rapsar'ın Soner Turhan 0202 ile ilgisi sıfır. --Toppolila (mesaj) 11:37, 12 Haziran 2016 (UTC)
  • Evvela şunu belirtmekte yarar var burada bir dava görülüyor. Bilindiği gibi her türlü davada deliller önem arz eder. Yine her türlü dava işleminde görüş ve mütalaa önemlidir. Kaldı ki IP olarak istek ve temennide bulunmanın mahsuru nedir. Hakkında konuşulan kullanıcı geçmişte şu yorumda bulunurken görüleceği üzere bir üsteki IP nin yazdıklarını dikkate almış ve bu tutumuyla da Kullanıcı:Rapsar ' ın provokatörlük yaptığı denetçi tarafından açıklanmıştı. Şimdi bütün bunları önce kullanıcının kendisinin dikkate alarak buraya yazılan ve hakaret içermeyen kullanıcı açıklamalarını trol ya da vandal gibi değişiklik notları ekleyerek geri alma saygısızlığında bulunmaması; Gerek Vikipedi ve gerekse emek veren kullanıcıların itibarı açısından da hakkında derhal işlem yapılması zaruret arz eden bir durumdur. Şuyuu vukuundan beter böyle bir olayı ötelemenin , ertelemenin bir mantığı da olmasa gerek. Nitekim mevcut üç denetçi de kullanıcı lehine olmayan görüş ve tespitlerini açıklamış bulunmaktalar. Yani biz diğer kullanıcıların farklı telden bir şeyler söylememiz de gerekmiyor. Nihai işlemin derhal uygulanması gerekmektedir. Niçin IP olarak yazma sebebim de çok çirkin bir konu üzerine birilerini yermek ve kayırmanın gerçekten doğru olmayacağı adınadır. Saygılar.. Bu imzasız yazı 88.254.38.132 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.
  • Yorum Yorum ben Rapsar'ın kuklacı veya Paralı Editörlük yaptığına inanmıyorum. şayet doğruysa, yukarıda dediklerim aynen geçerlidir. esen kalınız.--Dekolteli Kefen 16:08, 14 Haziran 2016 (UTC)

Karar[kaynağı değiştir]

Son birkaç geceyi Kullanıcı:Rapsar'ın katkılarını dikkatli şekilde incelemek, ve Vakıf'dan da yardım alarak teknik incelemeleri yaparak geçirdim. Hassas ve adaletli olunması gerektiğine inanan bir kişiyim ve bu noktada dikkatli davrandığımı biliyorsunuz. İnceleme yaparken yukarıda VPN ile ilgili Rapsar'ın söylemiş olduğu: "Bu VPN, Zenmate gibi uygulamalar mı? Ondan bende var ama Vikipedi'deyken kullanmıyorum, yanlışlıkla açık kalsa dahi katkı yapamıyorum (açık proxy kullanımı engellenmiştir gibi bir uyarı veriyor). Bilgim yok bu tip konularda." demesine rağmen 12 Haziran ve 13 Haziran tarihlerinde, yani bu sözlerinden sonra tekrar olarak VPN kullanarak katkı yapmıştır. Daha önceki açıklamasından sonra geçmişte VPN ile katkı yaptığını teknik olarak görmüş olmama rağmen, sözlerini yalancı çıkratmamak adına açıklama yapmamıştım, ancak bu son sözlerinden sonra halen kullanıyor olması, belirtmiş olduğu diğer sözlere de şüphe ile yaklaşmamızı sağladı. Canlı kuklacılık olayında vandalizm yapan kullanıcılar ile aynı teknik verilerin çakışması çok çok düşük bir ihtimal olmasına rağmen tesadüf olabilir. İyi niyet varsayarak kuklacılık konusunda bir engel verilmeyecek. Çünkü bu kadar çelişkili ifadeye rağmen bu denli bir iğrençliğe bulaşmış olabileceğine inanmıyorum. Belirtilen katkıların para karşılığı yapılmış olup olamayacağını ise asla öğrenemeyeceğiz. Topluluğun kendisine olan güvenini sağlamak adına devriyelik ve teknisyenlik yetkilerini alarak, yeni bir oylama ile kullanıcıların görüşlerine bırakıyorum. Belki de bu seçenekle, şahsımın şiddetle karşı çıktığı ücret karşılığı katkı yapma olayını da tartışmaya açarsınız. Buraya doluşan ve kim olduklarını bildiğim (hepsini tespit ettik) kuklaların adice sözlerine bakarak kimseyi engellemeyeceğimizi bilmenizi isterim. Kim ne derse desin, insanlık şerefine aykırı her hakareti yaparsa yapsın kuklalarla mücadelem devam edecektir. Saygılarımı sunuyorum. --e.c. 12:20, 18 Haziran 2016 (UTC)

Dediğim gibi ilgili konular hakkında hiçbir bilgim yok, geçenlerde de bu uygulama açıkken farkında olmadan birkaç değişiklik yapmışım ve hemen ardından dikkat edilirse bu uygulamayı kapattım. Sanırım Romanya IP'si (?) kullanırken yapamıyorum, Almanya yahut ABD kullanınca yapabiliyorum. VPN ile katkı yapmaya ihtiyacı neden duyayım onu anlayamadım zaten. Teşekkürler olmayan kuklacılık faaliyetlerim konusunda bana inanıldığı ve güvenildiği için. Böyle ithamlar karşısında bazıları tarafından bana olan güvenin sarsılmış olma ihtimali var, doğrudur. Ancak bunun, vandalizm mücadelesi amacı güden devriyelikle alakasını anlayamadım Kullanıcı:Elmacenderesi. Herhangi bir vandallığım oldu mu? Herhangi bir vandalın arkasında durduğum oldu mu? Herhangi bir yanlış davranışım oldu mu? Bu kukla davasının devriyelikle alakası yok. Bir kez daha teşekkürler doğru olanı yaptığın için. Kuklacılıkla mücadelede her zaman arkanda, yanındayım, mücadelede olan herkesin arkasında, yanındayım, bu da böyle bilinsin.--RapsarEfendim? 12:29, 18 Haziran 2016 (UTC)
Şurada denedim, ilgili uygulamanın bana verdiği dört ülkeden ikisiyle değişiklik yapabilirken (ABD ve Almanya) ikisiyle yapamıyormuşum (Romanya ve Hong Kong). Katkı geçmişim incelenirse bu IP'lerle birkaç kez, yanlışlıkla değişiklik yaptığım ve fark etmemin ardından uygulamayı kapattığım da görülebilir.--RapsarEfendim? 12:33, 18 Haziran 2016 (UTC)
Yetki değerlendirmesi VPN kullanmanla alakalı değil, kullanmanı da tavsiye etmiyorum, kimlerle aynı listede çıktığını görsen, benim bu sözlerime bile bakmadan kullanmazdın zaten. Değerlendirme, topluluğun ilgili maddelerle ilgili katkılarının ücret karşılığı yapmış olup olamayacağını değerlendirme ile ilgilidir. Malum, daha önce yine ücret karşılığı değişiklik yapan kişinin de yetkileri alındı. O bariz olduğundan dolayı bir tartışmaya gidilmedi, ancak buradaki durum muallakta ve tartışma yeri burası değil, burası kukla değerlendirmesi bölümü, kuklacılıkla ilgili durum netleştiğine göre diğer kısım toplulukla tartışılabilir, tartışmaya kuklaların katılamayacağına dair teminatı da veriyorum, koruma altında olacak, tıpkı bu sayfayı da korumaya aldığım gibi. Sevgiler. --e.c. 12:43, 18 Haziran 2016 (UTC)
Ne zaman ve ne kadar süreyle kullandığımı görmüşsündür muhtemelen. Dediğim gibi yalnızca engelli sitelere girmek amacıyla kullandığım bir uygulama, Vikipedi veya diğer sitelerde kullanmamı gerektirecek bir sebep yok -ki yavaşlatıyor zaten. Yurtdışında olduğum sürede -Şubat-Haziran başı- kullanma ihtiyacı duymadım mesela. Uygulamayı açtığım vakit yanda Vikipedi de açık oluyor bazen, katkı vermekten çok gelen mesaja veya tartışmaya yanıt vermek, vandalizmi geri almak gibi anlık işleri yaparken açık kalmış olabiliyor. Bilinçli kullandığım bir şey değil yani. Fark ettiğimde de kapatıyorum zaten. Hâlâ devriyelikle alakası olan bir konu olduğunu düşünmüyorum, ortada devriyeliğin oluşturulma amacı olan vandalizm yapma durumu yok zira. IP kuklalar katılamasa da kullanıcı hesabı olan kuklalar var, son 1,5 yıldır burası Muppet Show'a döndü maalesef.--RapsarEfendim? 14:17, 18 Haziran 2016 (UTC)
  • Kullanıcının kuklacılık durumu karara bağlandı zaten. Paralı editörlük konusuna gelecek olursak, bununla ilgili bir politika yok. Yapıp yapmadığını da bilmiyoruz zaten ki öyle bile olsa açılan maddeler kayda değerlikten uzak veya reklam amacı taşıyan maddeler değil ki bolca kaynak kullanılmış zaten. Devriyelik ise vandalizmle mücadele amacı taşıyıp kuklacılıkla ilgisi yoktur. Sebep nedir? Hakkında kuklacılık davası açılmış olması ve kuklacılığın ispatlanamamış olması. Daha önce de geçti: Çamur at, izi kalsın. Sanırım çamur da atılmış izi de kalmış. --Turgut46 16:10, 18 Haziran 2016 (UTC)