Vikipedi:Botlar/İstekler/Arşiv/2020 Kasım

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Tartışma şablonu[kaynağı değiştir]

Geçtiğimiz günlerde tartışma şablonunu enwiki sürümüyle güncellediğimde, şablon (varsa) arşiv sayfalarını otomatik olarak listeleyecek bir düzene geçmişti. Bunun dışında Vikipedi ve Vikiproje gibi ad alanları için ayrı bir üst ileti görüntüleme özelliği gelmişti. Elbette bir şeyleri modifiye etmeye başladığımda her şeyi tam otomatik mutfak robotuna çevirmeden duramıyorum, o yüzden birkaç ekleme daha yaptım son günlerde.

Bir süredir SAS tartışma sayfalarıyla ilgili çalışıyorum. Twinkle'ın üzerinde çalıştığımız yeni sürümü daha önce oluşturulmuş tartışmaları saptayarak yeni adaylık sayfasını buna göre oluşturuyor. Son tartışma örneğin "VP:SAS/Madde (2. aday gösterme)" adını taşıyorsa yeni tartışmayı "VP:SAS/Madde (3. aday gösterme)" adıyla açıyor. Bu yüzden de geçtiğimiz günlerde standart dışı adlara sahip adaylık sayfalarını saptayıp temizledim. Bu temizlik sırasında {{Eski SAS}} şablonundaki düzensizliği bir kez daha görme olanağı buldum ve onu da otomatikleştirmek gerektiğini düşündüm. Bu şablonlar özellikle birden fazla adaylık geçirmiş sayfalarda epey bir yer kaplar duruma gelmişti ve hem adaylıkların elle yazılması hem de sonuçların standarda oturtulamamış olması pratikliğini düşürüyordu.

Tartışma şablonunun 5. tartışmaya kadar otomatik olarak saptayarak listeleyeceği (enwiki sisteminden kısmen ilham almış) bir düzenleme yaptım. Yani bir sayfanın tartışma sayfasında {{tartışma}} varsa, tüm SAS geçmişi otomatik olarak listeleniyor artık. Elbette daha önce {{Eski SAS}}'a girilen bilgilerin de tartışma şablonunun içine aktarılması gerekiyor. Şu dış araca göre Eski SAS şablonu an itibarıyla 1700 görüntülemeye sahip. Dolayısıyla botluk bir iş söz konusu.

Vikipedi tarihinin en çok SAS görmüş maddesi Ali Biçim üzerinden bazı örnekler vereyim. Tartışma şablonunun otomatik saptama özelliğinin etkisini, diğer şablonlara hiçbir müdahalede bulunmadığım şu sürüm üzerinden görebilirsiniz. Adaylıkların varlığı saptanıyor, ancak kalsın sonucunun çıktığı varsayılıyor. Tarih de doğal olarak yok. Şu sürüm, SAS verilerini girdiğim ancak Eski SAS şablonlarını silmemiş olduğum bir örnek. Bağımsız Eski SAS şablonlarıyla Tartışma şablonunun içine entegre edilmiş SAS bilgisi farkını gösteriyor.

Elbette nerede duracağını hiçbir zaman bilemeyen ben sonrasında da devam ettim ve {{Vikiproje kapsama kutusu}} ve {{YİB}} şablonlarını da entegre ettim. Sonuç olarak ortaya şöyle bir şey çıktı. Tartışma, YİB ve proje şablonlarının sıralamasının her maddede farklı olması zaten pek ideal bulmadığım bir durumdu, böylelikle buna da bir çözüm olacağını düşündüm. Daha sonra tartışma şablonunun aslen her madde için varsayılan olarak konmasının önerilmiyor oluşunu da hesaba katarak bir de kısa sürüm seçeneği ekledim ve nihai sonuç şöyle oldu. Parametre yapısı ise şöyle. SAS tartışma sonuçları için kabul edilen parametreler silinsin, hızlı silinsin, kalsın (varsayılan), hızlı kalsın, birleştirilsin (kullanılıyorsa hedef1,2,3,4,5 parametreleriyle diğer sayfanın adını istiyor), kararsız ve (devam eden tartışmalar için) sürüyor biçiminde. Değerler sanırım sabit kalabilir, görüntülenecek metni ise duruma göre değiştiririz.

İster istemez radikal bir müdahale oldu, o yüzden burada talep ettiğim bot işlemi de bir süre görüş bekledikten sonra yapılması daha uygun olacak bir işlem. O yüzden çeşmeye ve hizmetli panosuna konuyla ilgili birer not bırakacağım.

Teknik yöne geçersek, bu işlemin nasıl yapılabileceği konusunda fikirlerimi paylaşayım. Eski SAS şablonu şu parametreleri alıyor:

{{Eski SAS
|tarih = 
|sonuç =
|sayfa =
}}

Nispeten yeni eklenen tür de var ama artık ona gerek yok. sayfa parametresi de otomatik saptanan sayfanın bağlantısını verme işine yarıyor yalnızca, o da artık önemli değil. Bize yalnızca tarih ve sonuç lazım. İlki zaten standart bir biçime sahip, rahatlıkla alınabilir, önemli olan sonuç.

Bu parametreye girilen değerler epey farklılık gösteriyor. Varsayılan değer "kalmasına karar verilmiştir" biçiminde ama bazen elle kalın yazısız olarak ("kalmasına karar verilmiştir") olarak girildiği için tutarsız bir görünüm oluyor. "Fikir birliğine ulaşılamamıştır / varılamamıştır" ibaresinde de epey bir varyasyon olabiliyor. Aslına bakılırsa bot yalnızca silinmesine / kalmasına karar verilmiştir ikilisini kalın yazısına bakmadan silinsin ve kalsın parametre değerine dönüştürse yine kalanları elle temizleriz rahatlıkla.

Özetle, sayfadaki Eski SAS şablonlarının varlığını algıla, birinci şablondaki tarih değerini Tartışma şablonuna tarih1 değeri yap, kalsın/silinsin girdisini algıla, sonuç1 parametresine silinsin veya kalsın değeri yap. Birden fazla Eski SAS varsa bu prensiple ilerle. Sayfada {{YİB}} varsa (ve biraz daha ileriye götüreceksek madde Kategori:Yaşayan insanlar'daysa) |yib = evet yap, {{Vikiproje}} varsa |proje = içine taşı, oldu da bitti maşallah. :)

Şu an için yalnızca maddelerde yapılması yeterli olacaktır. VP:KT ve VP:ŞT kısmını da yakın zamanda yapmaya niyetliyim, onlara da sonra bakarız.

Gidip çeşmeye ve hizmetli panosuna notumu düşeyim, sakınca gören olursa yazsın böylelikle.

Vito Genovese 22.05, 3 Kasım 2020 (UTC)[yanıtla]

Değiştir->italik sorunu[kaynağı değiştir]

şunları botla temizlemenin mümkün olduğunu düşünüyorum. On binlerce sayfada belirgin bir sorun. Kaynağı değiştir kısmında bu sorun olmuyor tabii. Özellikle yeni kullanıcılara bunu anlatmak biraz yorucu oluyor. Bot bu işin peşinden koşarsa harika olur. Bu imzasız yazı Kingbjelica (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir. 21.44, 3 Kasım 2020 (UTC)[yanıtla]

YBot tarafından yapılmakta. --Superyetkinileti 18.05, 27 Eylül 2021 (UTC)[yanıtla]

Ana sayfaya çıkmamış seçkin resimlerin listelenmesi[kaynağı değiştir]

Şu anda Vikipedi'de 1.870 seçkin resim mevcut ancak SR seçme hızımız az olduğu ve daha önce ana sayfaya çıkmamış GSR'leri belirlemeye zaman ayırmadığımız için önceki yılların GSR'lerini botla tekrar ana sayfaya çekiyoruz. Tahminim seçilip de ana sayfaya çıkmamış kayda değer miktarda SR olacağı yönünde. Tüm SR'lere bakıp, daha önce ana sayfaya çıkanların en son çıktığı tarihi, çıkmayanların detaylarını listeleyecek bir botu olan var mı? Yoksa yazmak isteyen olur mu? Bu sayede ana sayfaya yeni, daha önce görmediğimiz içerikler çekeriz.

Bu listeyi yaptıktan sonra daha önce ana sayfaya çıkmayanlar için metin hazırlamamız vb. de gerekebilir, bir Haftanın İBP'sinde onu da hallederiz. Baştaki "kategori" kısmı ve kaç defa çıktığı çok hayati değil ama olursa güzel olur. Kategori olursa aynı konudan resimleri arka arkaya koymayız, kaç defa çıktığını bilirsek en çok çıkanları sıralamada alta atarız.

Hatta belki yeni GSR'leri (ve SM/SL/KM'leri) takip edip, gelecek ay otomatik olarak ana sayfa sırasına alacak bir alet de yazabiliriz. Böylece ana sayfayı otomatikleştiririz, zaman zaman karşılaştığımız "aha GSR yok" durumunun önüne geçeriz. Şu anda @Mavrikant sağ olsun GM'leri otomatik olarak ekliyor, ama haftanın kalan kısımda da bir oturuşta gereken yazıları hazırlayıp gündelik işleri bota devredelim.

Örnek çıktı
Seçkin maddeler
Kategori Resim bağı Ana Sayfa? Son GSR Tarihi
Bilim Dosya:Molybdenum crystaline fragment and 1cm3 cube.jpg 4 kez Şablon:GSR/2017-07-19
Bilim Dosya:1axc tricolor.png 3 kez Şablon:GSR/2016-10-04
Bilim Dosya:Opal from Yowah, Queensland, Australia 2.jpg 3 kez Şablon:GSR/2015-08-17
Mühendislik ve teknoloji Dosya:F-16 June 2008.jpg 0 kez -

--Khutuckmsj 02.08, 6 Kasım 2020 (UTC)[yanıtla]

Şu sorgu iş görür sanırım. --Superyetkinileti 19.45, 7 Kasım 2020 (UTC)[yanıtla]
Sorgu on numara, sonuç iş görüyor :) Yalnız hemen her şeyi ana sayfaya koymuşuz. GSR olmamış görünen sadece 56 tane çıktı, arada ismi değişen vb de var galiba. Gelecek ayların GSR'leri için en az çıkanları bota vereyim bari. --Khutuckmsj 20.57, 8 Kasım 2020 (UTC)[yanıtla]

Kaynak düzenlemeleri[kaynağı değiştir]

Şurada yaptığım gibi, kaynak gösterme şablonlarındaki tarih ve yıl parametreleri bir arada kullanılmamalı. Tercihen "tarih" parametresinin kalması daha iyi, zaten bu örnekte neden olduğu da anlaşılabiliyor :)

Bir diğer husus da, "sayfa" ya da "sayfalar" parametrelerinde uzun çizgi (–) yerine kısa çizgi (-) kullanılması lazım, Türkçe noktalama işaretleri kurallarına göre. {{Kdş}} gibi şablonlardaki kullanımlar da dahil edilerek, sürekli olarak botla düzenleme yapılabilir mi? En azından kaynaklarda standartlık yakalama adına bir adım daha atmış oluruz :)--NanahuatlEfendim? 08.23, 8 Kasım 2020 (UTC)[yanıtla]

Mümkün @Nanahuatl Tarih ve Yıl parametrelerini (esasen tüm alias/takma ad parametreleri) birleştirecek bir alet aklımda ama manuel müdahale gerektirecek durumları çok, daha sonra bakacağım.
Kodlanıyor... KB1 Modülünde "Sayfa" grubu (p, page, s, sayfa) ve Sayfalar grubu (pp, pages, ss, sayfalar) için uzun tireyi kısaya çevirme şeysini botun yeni versiyona ekledim. 1 - 2 - 3 - 4 örnekleri, hatalı bir şey yaparsa bildiriniz. Şu an günlük olarak önceki versiyon çalışıyor, yeni versiyonda tüm kaynak şablonlarındaki tüm parametreleri düzenleyeceğim, testleriyle uğraşıyorum. Üç vakte sürekli çalışacak hale alırım, ondan önce "şu listedekileri düzelt bari" diyeceğin yer varsa oraya yollayayım. --Khutuckmsj 20.53, 8 Kasım 2020 (UTC)[yanıtla]
Sayfa grubunda tire varsa hata vermeli otomatik olarak, çünkü sayfa tektir. Çoğul olması durumunda sayfalar oluyor zaten. O yüzden (eğer modül bunu yapmıyorsa hâlihazırda) bot da sayfa grubuna dokunmasın tireler için, bunun yerine tire görürse sayfalar grubuna kaydırsın. Hata kategorisinden yakalarız sonra.
Vito Genovese 21.54, 8 Kasım 2020 (UTC)[yanıtla]
Mantıklı. Sayfa grubunu kaldırdım, hiç dokunmasın oraya. Sayfalar grubuna kaydırmayı KB1 hataları sayfasında inceledikten sonra yaparız. --Khutuckmsj 22.07, 8 Kasım 2020 (UTC)[yanıtla]

Meslek>Uğraş[kaynağı değiştir]

Özellikle @Superyetkin'in botu bu alanda çalışmalar yaptığından kendisine bildirim göndererek başlayayım. Şurada gerçekleştirilen tartışma sonrasında, Kategori:Mesleklerine göre kişiler kategorisinin adının "uğraşına göre kişiler" olarak değiştirilmesi gerekiyor. Tabi alt kategorilerde de benzer değişiklikler yapılmalı.--NanahuatlEfendim? 00.48, 12 Kasım 2020 (UTC)[yanıtla]

E Yapıldı --Superyetkinileti 17.38, 16 Kasım 2020 (UTC)[yanıtla]

Koruma şablonu[kaynağı değiştir]

Sayfa korumaya alınırken eğer eklenmemişse koruma şablonu ekleyen, korumanın süresi bittiğinde de otomatik olarak kaldıran bir bot kullanışlı olabilir. ‒ToprakM  23.25, 15 Kasım 2020 (UTC)[yanıtla]

Akadça → Akadca[kaynağı değiştir]

Bazı maddelerde geçen "Akadça" ifadesi "Akadca" olarak düzeltilmeli. Teşekkür ederim şimdiden. --Hedda Gabler (mesaj) 11.53, 28 Kasım 2020 (UTC)[yanıtla]

Çözülmüş değil. Gördüğüm kadarıyla birçok maddede hâlâ Akadça yazıyor. — Hedda Gabler (mesaj) 18.03, 30 Kasım 2020 (UTC)[yanıtla]
Hedda Gabler, gözünüze çarpanları eklerseniz kapsamı genişleterek bitirebiliriz. AWB için de eklemiştim. [evolutionoftheuniverse] @trwiki 18.06, 30 Kasım 2020 (UTC)[yanıtla]
Nereye ekleyeceğim? — Hedda Gabler (mesaj) 18.38, 30 Kasım 2020 (UTC)[yanıtla]
Hedda Gabler, VP:AutoWikiBrowser/Typos sayfasına AWB için tanımladım. Gözünüze çarpan maddeleri ise bu bot isteğinin altına "bu yapılmamış" diye yazarsanız o maddeleri referans alarak kapsamı genişletip AWB veya JWB ile hızla bitiririz. --[evolutionoftheuniverse] @trwiki 20.19, 30 Kasım 2020 (UTC)[yanıtla]