Vikipedi:Şablon tartışmaları

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Vikipedi:ŞT sayfasından yönlendirildi)

Şablon tartışmaları, şablon ve modül sayfalarının silinme ve birleştirilme tartışmaları için hazırlanmış bir süreç sayfasıdır.

Bu sayfada silinmeye aday gösterilen şablonlar genellikle aşağıdaki özellikleri taşırlar:

  1. Şablon ad alanı yönergesine uygunsuzdur ve düzenlenerek uygun duruma getirilmesi mümkün değildir.
  2. Daha iyi tasarlanmış bir şablonun var olması nedeniyle artık gereksizdir.
  3. Tarafsız bakış açısı veya nezaket gibi politika veya yönergeleri ihlal etmektedir ve düzenlenerek sorunun giderilmesi mümkün değildir.

Düzenleme ile sorunların çözülmesi mümkünse, şablon aday gösterilmemelidir. Eğer şablon uygunsuz bir şekilde kullanılıyorsa, şablonun belgeleme sayfası güncellenerek uygunsuz kullanımı gerçekleştiren kullanıcılar bilgilendirilmelidir. Uygun kullanımın nasıl olması gerektiği konusu tartışmalıysa, şablonun tartışma sayfasında konuyla ilgili fikir birliğinin sağlanması için çalışılmalıdır.

Şablonlarla ilgili hızlı silme kriterlerine uyan şablonlar da bu sayfada aday gösterilmemeli, bunun yerine {{sil}} şablonu ile etiketlenmelidir.

Adaylık[kaynağı değiştir]

Bir şablonu silinmesi veya birleştirilmesi için aday göstermek istiyorsanız, aşağıdaki üç adımlı süreci izleyin. Bu adımlar sırasında aksi belirtilmediği sürece "Şablon:" veya "Modül:" öneklerine yer verilmemelidir.

Adım Yönergeler
I: Şablonu etiketleyin.
Şablon ve modül sayfalarının etiketlenmesi

Şablonları silinmeye aday göstermek için, aşağıda belirtilen kodlardan birini şablon sayfasına ekleyin.

  • Kenar, bilgi ve kullanıcı kutusu şablonlarında {{yk:saş|tür=kutu}}
  • Taslak ve satır içi şablonlarda {{yk:saş|tür=satır}}
  • Diğer her türlü (dolaşım vb.) şablonda {{yk:saş}}

Modülleri silinmeye aday göstermek için, /belge alt sayfasının en üstüne şu kodu ekleyin:

  • {{yk:saş|tür=modül|sayfa=modülün adı}}

Şablonları birleştirilmeye aday göstermek için aşağıda belirtilen kodlardan birini birleştirilecek şablonlardan birinin sayfasına ekleyip tüm diğer şablonlara da kopyalayın:

  • Dolaşım, kenar, bilgi ve kullanıcı kutusu şablonlarında {{yk:baş|tür=kutu|diğer şablonun adı}}
  • Taslak ve satır içi şablonlarda {{yk:baş|tür=satır|diğer şablonun adı}}
  • Diğer her türlü şablonda {{yk:baş|diğer şablonun adı}}

Birbiriyle ilgili olan birden fazla şablonu silinmeye ya da ikiden fazla şablonu birleştirilmeye aday gösteriyorsanız, adaylığı tartışma için en önemli gördüğünüz şablon üzerinden başlatın ve yönergeleri izleyerek diğer şablonların tamamını tartışmaya dâhil edin.

Etiketlemede dikkat edilmesi gereken noktalar

Bu şablonlar, aday şablonun görüntüleme yöntemiyle (örn: {{örnek}}) kullanıldığı sayfalarda küçük bir bildirim olarak görünecek ve bu sayfaları kategorilere eklemeyecek şekilde tasarlanmıştır. Bu nedenle bu şablonların adaylığında ŞT şablonunun <noinclude>...</noinclude> içine alınması gereksizdir.

Aday şablonun yerine koyma yöntemiyle (örn: {{yk:örnek}}) kullanıldığı durumlarda ise ŞT şablonunun aday şablonla birlikte kopyalanmasını önlemek için <noinclude>...</noinclude> etiketinin içine alınması gerekir. Her iki durumda da şablon metniyle ŞT şablonu arasına yeni satır eklenmemelidir. Şablonu ekledikten sonra Silinmeye / Birleştirilmeye aday gösteriliyor gibi bir değişiklik özeti eklenmesi ve önizleme yapılarak görünümün kontrol edilmesi yararlı olacaktır.

Aday gösterilecek şablon koruma altındaysa, hizmetlilerin görüp gerekli işlemi yapabilmesi için {{değişiklik isteği}} şablonunu kullanarak şablon tartışma sayfasında istekte bulunun.

Varlığı aday şablonlara bağlı kategoriler

Eğer şablon adaylığında şablon tarafından doldurulan takip kategorilerine de yer vermek isterseniz, şablon tartışmasının sonucu olarak silinecek kategorilerin en üstüne {{Saşk|Şablon:şablon adı}} kodunu yerleştirin ve yine aynı şekilde şablon adı yerine aday gösterdiğiniz şablonun adını girin. Eğer bir modül söz konusuysa Şablon: yerine Modül: yazın.

Şablon CSS sayfaları

Yukarıdaki şablonlar, şablonlara biçem özelliklerini veren CSS sayfalarında (örnek) çalışmayacaktır. Bunlar yerine sayfanın en üstüne aşağıdaki gibi bir CSS yorumu ekleyin:

/* Bu şablon Vikipedi'nin silme politikası uyarınca tartışmaya açılmıştır. Adaylık sayfasında görüş belirtin: https://tr.wikipedia.org/wiki/Vikipedi:Şablon tartışmaları/Şablon:şablon_adı.css */
II: Tartışmayı başlatın.
Adaylık sayfasını oluşturma

Sayfaya eklediğiniz şablonun üzerindeki yönergeleri izleyerek adaylık sayfasını oluşturun. Ardından şablonun üzerindeki yönergeleri izleyerek adaylık sayfasını Şablon Tartışmaları sayfasına ekleyin.

Varlığı aday şablon veya modüle bağımlı kategorilerin eklenmesi

Aday gösterilen şablon veya modüllerin silinmesi durumunda silinmesi gerekecek kategorileri, yönergeleri izleyerek adaylık sayfasını oluştururken adaylığa ekleme olanağınız olacaktır. Adaylık sayfasını oluşturduktan sonra kategori eklemesi yapmak için ise aşağıdaki kodu adaylık sayfasına ekleyebilirsiniz:

{{yk:saşk2|kategori adı}}
III: Kullanıcıları bilgilendirin.
Aday sayfalara katkı verenlere bilgi verilmesi

Lütfen aday gösterdiğiniz şablonu oluşturan kullanıcıyı (ve birleştirme adaylığı başlatıyorsanız ek olarak hedef şablonu oluşturan kullanıcıyı) durumla ilgili olarak bilgilendirin. Ayrıca aday gösterdiğiniz şablona önemli katkılarda bulunmuş kullanıcıları bilgilendirmeniz de yararlı olacaktır. Bu kullanıcıları bulmak için şablonun sayfa geçmişine veya tartışma sayfasına bakabilirsiniz. Kullanıcıları belirledikten sonra aşağıdakilerden birini tüm bu kullanıcıların mesaj sayfalarına ekleyin:

Şablonu kapsamında bulunduran Vikiprojelere de konuyla ilgili bir mesaj bırakmanız tartışma için yararlı olacaktır.

Birden fazla şablonu konu alan adaylıklar

Bir kullanıcıya birden fazla şablonun aday gösterildiğini bildirmek için herhangi bir şablon bulunmamaktadır. Bu tür durumlarda lütfen siz uygun gördüğünüz bir mesaj yazınız.

Aday gösterdiğiniz her şablonu izleme listenize de eklemeniz yararlı olacaktır.

  • Herkes tartışmalara katılabilir, ancak tartışmada yorum yapmadan önce silme politikasını anlamanız ve gerekçelerinizi açıklamanız beklenmektedir.
  • Şablon hakkında görüş belirtmeden önce, lütfen şablonu inceleyin. Sadece aday gösteren kişinin verdiği bilgilere göre görüş bildirmeyin. Şablonun durumu hakkında daha fazla bilgi edinmek için, tartışma sayfasını, şablonun geçmişini ve sol menüde bulunan sayfaya bağlantıları inceleyin.
  • Görüşünüzü Silinsin, Birleştirilsin, Kalsın gibi vurgulu bir ifade kullanarak belirtin. Eğer görüşünüz değişirse daha önceki vurgunuzun üzerini çizerek (örn: Silinsin Kesinlikle kalsın) yeni görüşünüzü vurgulamanızdır. Görüşünüzün sonuna imza (~~~~) eklemeyi unutmayın.

Adaylığın sonlandırılması[kaynağı değiştir]

Şablon tartışması için önerilen süre 7 gündür. Bu sürenin sonunda fikir birliği sağlanmamışsa 5 gün ek süre verilmeli, 12 günlük sürenin sonunda da fikir birliğine ulaşılamazsa tartışma bu doğrultuda kapatılmalıdır:

Şablon veya modülün silinmesi yönünde fikir birliği oluşmuşsa
Adaylık sayfasının en üstüne {{ŞT Silinsin}}--~~~~ ve en altına {{ŞT Son}} şablonu ekleyin. Aday sayfayı silin ve silinme nedeni olarak adaylık sayfasının bağlantısını girin.
Şablon veya modülün kalması yönünde fikir birliği oluşmuşsa
Adaylık sayfasının en üstüne {{ŞT Kalsın}}--~~~~ ve en altına {{ŞT Son}} şablonu ekleyin. Aday sayfadaki ŞT etiketini, özet kutusuna adaylık sayfasının bağlantısını girerek kaldırın. Aday sayfanın tartışma sayfasına {{Eski ŞT}} şablonu ekleyin.
Şablon veya modüllerin birleştirilmesi yönünde fikir birliği oluşmuşsa
Adaylık sayfasının en üstüne {{ŞT Birleştirilsin}}--~~~~ ve en altına {{ŞT Son}} şablonu ekleyin. Aday sayfadaki ŞT etiketini, özet kutusuna adaylık sayfasının bağlantısını girerek kaldırın. İlgili kullanıcıların birleştirme işlemini yapabilmeleri için Vikipedi:Şablon istekleri sayfasına not bırakın.
Tartışmada fikir birliği oluşmamışsa
Adaylık sayfasının en üstüne {{ŞT Kararsız}}--~~~~ ve en altına {{ŞT Son}} şablonu ekleyin. Aday sayfadaki ŞT etiketini, özet kutusuna adaylık sayfasının bağlantısını girerek kaldırın. Aday sayfanın tartışma sayfasına {{Eski ŞT}} şablonu ekleyin.

< Ocak ·

Tartışmalar[kaynağı değiştir]

Şablon:Süresiz engelleme[kaynağı değiştir]

Kaynak ara: Google (kitap · haber · gazete · akademik · özgür görsel · WRS) · DuckDuckGo · Bing · FENS · JSTOR · NYT · VK
Tartışma için öngörülen süre dolmuştur. (yenile)
Tartışma için öngörülen süre dolmuştur. (yenile)

Bu şablonun oluşturulduğu dönemde kullanıcı sayfalarının üstünde "Bu kullanıcı engellenmiş" uyarısı çıkmıyordu. Politika sayfalarında şablonun kullanımı ile ilgili bir ifade de yok. Bu haliyle işlevsiz bir şablon. Tarihsel olarak eskiden süresiz olarak engellenmiş kullanıcıların sayfasında yer alıp son zamanlarda süresiz engellenmiş süresiz kullanıcıların sayfasında yer almamasının elle tutulur bir tarafı yok. Hangi kullanıcıların kullanıcı sayfalarına ekleneceği tartışma çıkarma potansiyeline sahip olduğundan, şablonun silinmesi gerektiğini düşünüyorum. Kolhisli mesaj 19.51, 12 Mart 2024 (UTC)[yanıtla]

  • Hızlı kalsın, şablon süresiz engellenen kullanıcıların süresiz engellendiğini belirtiyor, süresiz engellenen kullanıcıların süresiz engellendiğinde sayfalarına koyulduğunda herhangi bir sorun teşkil etmiyor. Silinmesi için yeterli bir gerekçe göremiyorum. --Kadı Mesaj 19.55, 12 Mart 2024 (UTC)[yanıtla]
  • Silinsin Silinsin Kolhisli'ye katılıyorum, gerekçe yerinde, şablonun oluşturulma amacı artık mevcut değil, engellenen kullanıcının sayfasının üstünde engellendiği bilgisi zaten yer alıyor. Kişi bazlı farklı uygulamalara gerek yok. --LostMyMind (mesaj) 20.04, 12 Mart 2024 (UTC)[yanıtla]
  • Silinsin Silinsin Kolhisli'nin gerekçeleri mantıklı, artık işlevsiz olduğuna katılıyorum. Neredeyse aynı gerekçelerle geçen sene şablonun kaynağı enwiki'de de silinmiş [1], ki 4 sene önce kullanımı da bırakılmış zaten. Tehonk (mesaj) 22.25, 13 Mart 2024 (UTC)[yanıtla]

Şablon:SP Başkanları[kaynağı değiştir]

Tartışma için öngörülen süre dolmuştur. (yenile)
Tartışma için öngörülen süre dolmuştur. (yenile)

Ş:Saadet Partisi şablonunda zaten aynı liste var. Daha yalın bir şablon sistemi açısından silinmesi gerekmekte.--188.132.136.14 04.38, 21 Mart 2024 (UTC)[yanıtla]